Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 15 квітня 2023, 16:36
4322
5

Вісім головних подій регулярного сезону НХЛ

Блогер Sport.ua Ігор Яслик підбиває підсумки регулярного чемпіонату НХЛ

| Оновлено 15 квітня 2023, 16:36
4322
5
Вісім головних подій регулярного сезону НХЛ
Getty Images/Global Images Ukraine

У найкращій хокейній лізі світу наближається старт плей-оф. У регулярці залишилося провести два матчі, які майже нічого не вирішують.

Чим запам'ятався регулярний сезон НХЛ?

Бостон встановив історичний рекорд за очками

135 очок. 65 перемог. Все це – рекордні сезонні цифри за всю історію НХЛ. «Бостон» не побив лише одне досягнення «Монреаль Канадієнс» зразка сезону-1976/1977. «Хабс» тоді набрали 132 очки у 80 матчах, тобто 82,5%. Показник «Бостона» цього сезону – 82,3%.

Зараз смішно згадувати, що перед стартом сезону багато хто пророкував «Брюїнз» не просто спад, а навіть провал у вигляді прольоту повз плей-оф. Те, як підсилили склад «Детройт» та «Оттава», вражало. Але більшою мірою давалося взнаки те, що «ведмедикам» намалювали багато проблем. Старт сезону пропускали через травми лідери команди - форвард Бред Маршан і захисник Чарлі Макевой. Двом головним центрам Патрісу Бержерону і Давіду Крейчі (його якраз повернули до команди з Чехії) було понад 70 років сумарно. Мало хто зрозумів, за що звільнили успішного тренера Брюса Кессіді. Склад «Бостона» здавався жахливо вразливим: лідери команди у солідному віці, нижні ланки нічого дати не можуть, перспективної молоді немає, воротарі рівня не вище за середній.

Але ветерани «Бостона» – такі хлопці, яких не можна списувати з рахунків. Вони не тільки майстерні, а щей у роздягальні величезну роль відіграють. Справжні лідери та бійці, у тому числі Бред Маршан – аналог футбольного Дієго Кости у НХЛ.

Нижні ланки несподівано пожвавішали. Справа не лише у вдалих угодах на ринку (наприклад, Павєл Заха ідеально вписався до трійки із співвітчизниками Давідом Пастрняком, який закинув рекордні для себе 61 шайбу, та згаданим Крейчі), а й у тому, що розцвіли ті, від кого перестали чогось чекати. Як Джейк Дебраск, Нік Фоліньо, Чарлі Койл чи Тейлор Холл.

Воротарська бригада продемонструвала феноменальні показники. І якщо Лінус Уллмарк був прекрасний із самого початку і навіть закинув шайбу у ворота «Ванкувера», то Джеремі Свеймен витратив кілька місяців на набір форми.

Потім виявилося, що саме Брюс Кессіді зробив атмосферу в команді токсичною. А новий наставник Джим Монтгомері - не тільки чоловік, якого в 2019-му вигнали з «Далласа» через алкоголізм. Адже він у Техасі побудував нехай і максимально нудну за стилем, але дуже міцну команду. Є частина заслуги Монтгомері в тому, що «Даллас» у 2020-му, вже після його звільнення, пробився до фіналу Кубка Стенлі.

«Бостон» весь сезон виглядав ідеально працюючим механізмом, який може допустити хіба що зовсім короткі спади завдовжки два-три матчі. Мало того, «Брюїнз», дуже схоже, чудово спрацювали у дедлайн, вимінявши Бертуцці, Хетевея та Орлова.

Чи вистачить «Бостону» бензину на весь плей-оф? Гарантій ніхто не може дати. Але вистачило ж палива на рекордну регулярку! У «Брюїнз» тепер є велика глибина складу. І «ведмедиків» ніхто не назве недостатньо жорсткою командою, як «Детройт»-1996 чи «Тампу»-2019. Тих, хто набирав відповідно 131 і 128 очок за одну регулярку, здавався ледь не зразком, але до Кубка Стенлі не діставався.

Коннор Макдевід встановив рекорд XXI століття за очками і взяв Моріс Рішар Трофі

Getty Images/Global Images Ukraine. Коннор Макдевід

Цей хлопець вперше вибив 100 очок у 20 років. Потім він зрозумів, що навіть такі цифри у його виконанні перестають вражати. І тоді Макдевід набрав 105 очок, але за 56 матчів короткої регулярки 2021 року.

Далі Коннор пробив 123 очки. Але всі розуміли, що це не межа. І в нинішній регулярці Макдевід підняв планку реально дуже високо – 153 очки! Стільки не набирали з 1996 року, коли великий Маріо Лем'є видав 161 балл. Лише п'ять гравців до Коннора Макдевіда вибивали щонайменше 150 очок за сезон.

В цій регулярці ми побачили нову грань таланту капітана «Едмонтона». Коннор Макдевід геніальний, але він за стилістикою саме центр канадської школи. Тобто плеймейкер, максимально налаштований асистувати партнерам. Кар'єрним рекордом Макдевіда було 44 шайби. Не цього хлопця чекаєш у якості власника «Моріс Рішар Трофі». Але Макдевіду настільки все вдавалося, що він закинув 64 шайби - це другий найкращий показник у ХХІ столітті.

Вперше за 17 років у плей-оф не буде ні Піттсбурга, ні Вашингтона

Весь післялокаутний період НХЛ розкручувала протистояння Сідні Кросбі та в той момент не затятого путініста Овечкіна. Але ця епоха закінчилася. Повз плей-оф пролетіли і «Піттсбург», і «Вашингтон» – вперше з 2006 року. Причому «пінгвіни» весь цей період брали участь у Кубку Стенлі, тоді як «столичні» одного разу вирушили у відпустку достроково.

Цей момент мав настати. Причому від «Вашингтона» провалу чекали значно більше. Після завоювання першого в історії франшизи Кубка Стенлі у 2018 році «Кепс» програли всі серії плей-оф. Лідери постаріли, травм багато, якісну систему розвитку молоді у столиці США не збудували.

У «Піттсбурга» апріорі все було не так погано. Сідні Кросбі набрав 93 (33+60) очки і показав, що він все ще на високому рівні. Капітан «пінгвінів» подолав рубіж у 1500 очок у НХЛ – 15-й такий гравець в історії ліги. Понад один бал у середньому за матч набирав і Малкін. Той взагалі вперше з 2009 року провів повну регулярку, без травм. Лідери не підвели, проблеми «Піттсбурга» в обороні звичні, але зараз «Пенс» уже не мають потужних нижніх ланок. Та й голоду до перемог не вистачає, складається враження. Тому що їхня вирішальна поразка вийшла епічною. У передостанньому матчі «Піттсбургу» треба було обіграти аутсайдера «Чикаго» на своєму льоду. Здавалося, що може бути простіше? Але «Пенс» безвольно програли 2:5.

Втім, на «Піттсбурзі», здається, рано ставити хрест. Не в плані боротьби за Кубок Стенлі. Мова про реальну можливість повернутися до плей-оф наступного сезону.

Другорічник Сіетл пробився до плей-оф

Getty Images/Global Images Ukraine

Звичайно ж, «Вегас» у 2018 році надто високо задер планку для неофітів усіх головних ліг Північної Америки. «Голден Найтс» у своєму дебютному сезоні, нагадаємо, спочатку виграли дивізіон Пасіфік, а потім вийшли до фіналу Кубка Стенлі.

На цьому тлі досягнення «Сіетла» тьмяніє. Але «Вегас»-2018 – це щось із розряду чудес. А вихід «Кракена» до плей-оф на другий рік у лізі – це просто дуже хороша робота, яку здатний виконати далеко не кожен.

«Сіетл» реально здивував, адже у сезоні-2021/2022 він знаходився серед головних аутсайдерів. Не можна сказати, що команда посилилася у міжсезоння. Зірок у «Кракені» немає. Але у «Сіетла» трапилася аномалія з реалізацією моментів – при тому, що воротарі не вражали. У складі «Кракена» 13 гравців закинули не менше 13 шайб, шестеро – не менше 20-ти. Вирізняється Джаред Макканн, який забив 40 разів. І це теж аномалія, адже раніше він не закидав більше 27 шайб, та й сезонів із 20+ голами у 26-річного вінгера відтепер стало два.

Нью-Джерсі виховав молодь і повернувся до плей-оф

Для шанувальників хокею зі стажем «Девілз» - це топ-команда, яка тричі брала Кубок Стенлі і домінувала у другій половині 90-х та на початку нульових. Для тих, хто набагато молодший, «Нью-Джерсі» - це аутсайдер, який після 2012 року за 10 років один раз пробився до плей-оф, та й то випадково.

І ось нарешті настав час для того, щоб маса зібраних «дияволами» високих драфт-піків дала результат. І очевидно, що Джек Х'юз, який встановив рекорд «Нью-Джерсі» за результативністю за один сезон (99 очок), і Ніко Гішир тепер будуть лідерами команди, яка згодом хоча б замахнеться на Кубок Стенлі.

«Девілз» вдалося укомплектувати склад не тільки завдяки розвитку молоді, але і своїй локації, привабливої ​​для вільних агентів - таких, як захисник Дагі Хемілтон і форвард Ондржей Палат. Разом з досвідом тренера Лінді Раффа, який максимально прокачав дії команди у захисті, це дало плоди. «Нью-Джерсі» не просто повернувся до плей-оф, а й мало не виграв дивізіон Метрополітан.

Філ Кессел встановив рекорд ліги за довжиною залізної серії

Getty Images/Global Images Ukraine. Філ Кессел

1064 матчі поспіль у НХЛ без перерв – така серія виглядає неймовірною. Але Філ Кессел зміг. До нього рекордом володів Кіт Єндл - 989 матчів, причому встановлений він був у 2022 році. А ось досягнення Дага Джарвіса (964 матчі поспіль) трималося майже 35 років.

Кессел зовні схожий на Вінні-Пуха, навряд чи знає про існування спортивних дієт, зате в курсі, як уникати найжорсткіших хітів з боку суперників. За перші три роки у НХЛ Філ Кессел пережив рак яєчок та серйозну травму плеча, але з 3 листопада 2009-го перетворився на «залізну людину». Саме з того дня розпочалася серія американського вінгера без пропусків матчів, яка триває досі.

Минулого міжсезоння Кессел погодився на скромний однорічний контракт із «Вегасом» на 1,5 млн доларів не лише заради «залізного» рекорду. Дворазовий володар Кубка Стенлі у складі «Піттсбурга» за три сезони максимально занудьгував у безнадійній «Арізоні» і з радістю вхопився за шанс потрапити до контендера. «Вегас» цілком здатний поборотися за головний трофей.

Хто і коли поб'є рекорд Кессела, чи взагалі поб'є – велике питання. Але також питання, чи Філ збільшить свій рекорд. Йому вже 35, результативність відверто йде на спад, і не факт, що ще хтось у НХЛ дасть Кесселу контракт, який його влаштує.

Легендарний Джонатан Тейвз закінчив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine. Джонатан Тейвз

У «Чикаго» вже забувають про часи, коли в період з 2010 по 2015 рік включно було виграно три Кубки Стенлі. Влітку «Блекхокс» зайнялися розпродажем, щоб злити сезон і мати якнайбільше шансів отримати на Драфті-2023 Коннора Бедарда.

Можливо, навколо канадського суперталанта «Чикаго» збудує нову чемпіонську команду. Поки ж повністю зруйновано стару, вважайте, династію.

У «Чикаго» залишалися у складі два активні учасники останньої золотої епохи. Патрік Кейн у дедлайн вирушив до «Рейнджерс». Не схоже, що у свої 34 американець збирається завершувати кар'єру і тим більше повертатися до «Чикаго».

А ось ровесник Кейна Джонатан Тейвз, змучений травмами та хворобами, повісив ковзани на цвях. І навіть у своєму матчі №1067 у НХЛ закинув останню шайбу – 372-у. За плечима канадця велика кар'єра. Тейвз – триразовий володар Кубка Стенлі, дворазовий олімпійський чемпіон, переможець Кубка світу та чемпіонату світу, володар «Конн Смайт Трофі» та «Селки Трофі».

Ерік Карлссон став першим захисником у 21-му столітті, який набрав 100 очок

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерік Карлссон

Можна сумніватися у тому, наскільки швед вправний саме в обороні. Але в просуванні шайби, роботі з нею та діях на синій лінії він топ серед захисників.

Після того, як Брент Бернс пішов до «Кароліни», сподіваючись на перший у кар'єрі Кубок Стенлі, Ерік Карлссон отримав повну свободу і статус головного атакуючого захисника «Сан-Хосе». Впорався блискуче – 100 очок, 25 шайб. До нього лише п'ять захисників набирали тризначну кількість балів за сезон. До нього 31 рік жоден дефенсмен стільки не вибивав.

У Еріка Карлссона контракт із «Сан-Хосе» діє до кінця сезону-2026/2027. Він явно шукатиме варіант для обміну. «Шаркс» найближчими роками нічого хорошого не світить, а Карлссон явно мріє про Кубок Стенлі. Але його 11,5 млн на рік – велика проблема, навіть якщо команді дуже потрібен топовий атакуючий захисник.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oksana Solonynka
Цікаві новини. Люблю спостерігати за розвитком подій. Нещодавно знайшла класний сайт з новинами Америки - https://www.bazar.club/news Там можна почитати як політичні так і спорт новини.
D.Lanskoy
Ну, про 822 гола Овєчкіна і 2 загальне місце за голами, рекорд за сезонами, де забито 40+ шайб і гонка за рекордом Гретцкі - це ж не можна розповідати на українському сайті, бо ж це росіянин, так? 800+ шайб, прохід Боба Хоу  - це ж не одне з головних досягнень цього сезону в НХЛ?