Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 квітня 2023, 00:37
4083
42

Вміння грати кінцівки – головний козир Шахтаря у боротьбі за чемпіонство

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про вміння команди Ігора Йовічевіча грати до останніх хвилин

| Оновлено 14 квітня 2023, 00:37
4083
42
Вміння грати кінцівки – головний козир Шахтаря у боротьбі за чемпіонство
ФК Шахтар

Гол венесуельця Келсі на четвертій компенсованій хвилині у ворота «Львова» (2:1) допоміг «гірникам» зберегти лідерство в УПЛ за втраченими очками. І це вже стиль команди Ігоря Йовічевіча.

Можна покритикувати «Шахтар» за те, що зазнав величезних проблем у матчі з головним аутсайдером УПЛ. Але це лише підтверджує всі об'єктивні труднощі заново зібраної команди з новим тренером, якій не вистачає стабільності та досвіду. Яка страждає через проблеми з логістикою, а також явно форсувала підготовку до другої частини сезону під відновлення єврокубків і зараз залишає пік форми.

Але характер у цього «Шахтаря» є, що він вкотре довів. Адже не були б «помаранчево-чорні» лідерами, якби не їхнє вміння здобувати перемоги на характері наприкінці матчів.

5 прикладів, як «Шахтар» тиснув суперника на останніх хвилинах

28 серпня, 2-й тур. Артем Бондаренко забив єдиний гол у ворота «Кривбаса» на 77-й хвилині. Це, до речі, був загалом перший офіційний м'яч «Шахтаря» під керівництвом Ігоря Йовічевіча.

2 вересня, 3 тур. Юхим Конопля на 79-й хвилині приніс «Шахтарю» перемогу над «Рухом» (1:0). При цьому з 35-ї хвилини «помаранчево-чорні» грали в меншості через вилучення Мудрика.

10 вересня, 4 тур. На шостій компенсованій до другого тайму хвилині гол Лассіни Траоре допоміг «Шахтарю» дотиснути «Чорноморець» (2:1).

23 листопада, 15 тур. Шахтар» у дуже видовищному матчі переміг «Ворсклу» з рахунком 3:2. Перемогу Йові-тім приніс точний удар Михайла Мудрика з пенальті на 86-й хвилині.

12 квітня, перенесений матч 6-го туру. Гол Келсі у ворота «Львова» все ще свіжий у пам'яті.


ФК Шахтар. Кевін Келсі (ліворуч) приніс три очки команді Ігора Йовічевіча

Зворотний приклад, коли «Шахтар» втратив перемогу кінцівці, лише один. 29 жовтня у матчі 10-го туру з «Олександрією» (2:2) донеччани пропустили на 86-й хвилині від Олександра Демченка. Цікаво, що сам «Шахтар» свій другий гол забив на 82-й хвилині, тобто міг здобути чергову перемогу в ендшпілі.

Також можна відзначити, що у п'яти голів голів «гірників» в кінцівках є п'ять різних авторів. І лише один забитий із пенальті. Двічі «Шахтарю» приносили перемогу ті, хто виходив на заміну.

До Ігоря Йовічевіча може бути чимало претензій, але мотивувати команду та зарядити її на останні хвилини він вміє.

Що змінилося б, якби не ці голи на останніх хвилинах?

Дуже багато. Навіть із урахуванням втрати у грі з «Олександрією», «Шахтар» на останніх хвилинах вирвав вісім додаткових очок. Якщо їх прибрати з таблиці, то «помаранчево-чорні» не лише відставали б від «Дніпра-1» на чотири пункти (41 проти 45, при цьому в дніпрян залишається гра в запасі), а й були б змушені озиратися на найближчих переслідувачів. Адже «Зоря» відставала б на одне очко, а «Динамо» – на два.

А що у «Дніпра-1» із останніми хвилинами?

Справедливо було б вивчити ситуацію з кінцівками у головного та, по суті, єдиного конкурента «Шахтаря» у боротьбі за чемпіонство.

І тут цікавого набагато менше. «Дніпро-1» виривав перемоги над «Металістом» на 85-й хвилині (хтось сумнівався, що дніпряни виграють той матч у будь-якому разі, бо відносини між командами (своє) рідні?) та над «Рухом» на п'ятій компенсованій хвилині до другого тайму. А ось 4 березня у матчі 16-го туру «Дніпро-1», як і «Шахтар», постраждав від «Олександрії» (2:2). На 88-й хвилині Еміль Мустафаєв відібрав два очки у команди Олександра Кучера.

Тобто, «Дніпро-1» на останніх хвилинах своїх матчів придбав лише два очки. Якщо їх прибрати з таблиці, то в дніпрян залишилося б 43 пункти. І це на два очки більше, ніж у «Шахтаря» без голів наприкінці, при грі в запасі у команди Олександра Кучера.

Цікаво, що у «Дніпра-1» однакова різниця м'ячів у різних таймах: у перших – 17:5, у других – 23:8. Після перерви у матчах «синьо-золотих» веселіше, але на останніх хвилинах найчастіше нічого не вирішується. Тому «Дніпру-1» краще створювати собі гандикап заздалегідь. Адже успішність на останніх хвилинах матчів набагато краще прокачана у «Шахтаря».

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 42
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1961
Умение судей продлевать матч до минуты, пока футбольное хобби ХОЗЯИНА не забьет - главный козырь шахтера в борьбе за чемпионство. Так правильнее будет 
BEAN
Гм, цікаво, які логістичні проблеми Шахтаря автор має на увазі? Матч в Роттердамі давно вже закінчився, так що зараз йде звичайний графік чемпіонату України; восени майже всі матчі були перенесені, тому Шахтар не грав у режимі 2 матчі на тиждень з переїздами по Україні...
Октавий Фландрийский
Если к везению на последних минутах добавить благосклонность арбитров ( тут существует своя такса), то проблем у шахтеров - проходчиков проблем не должно быть в чемпионате. Лучи надо просто плюнуть на толерантность и давать игры Шахтера только этим бабам с гранатами. Тем более Екатерине надо денег насобирать на приданное,кто ее бедную может взять на попечение... 
Andr88
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
AndiM
Катька монзуль і ще десяток "пасхалів" - це головний козир рінаховського шаХрая. 
Александр Ад
чисте везіння,бувае в футболі,чому дивуватися?
Руслан Луценко
Автор с розумним виглядом підтягув х#я до свого носа.Аналітика рівня бох))))))
Макс Максов
Ще би в єврокубках навчитися грати, на останніх хвилинах! Але то мабуть невиліковна хвороба, для всіх українських клубів...
New Zealander
Ну це відносно лише 77му і 79ту хвилину можна вважати останніми хвилинами гри... 
wojsergivan
для того щоб вигравати на останіх хвилинах в лч у ахметки грошей не вистачає
McLay
Хто б сумнівався!😁 Було що і до 12 хвилин добавленого часу суддя тягнув доки не заб'ть!
Defen23
Шахтер всегда так дожимает соперника на последних минутах, что уже начинаешь думать, что это не футбол, а тренировка для спасателей)
Remark
Сорян, не по теме. Подскажите, Гордон там уже наконец-то посадил Поворознюка, или еще чуть чуть нужно подождать? А то как то утихла эта эпопея, я чё-т сильно переживаю за их судьбы)
Октавий Фландрийский
Remark. Это на ютубе поворознк такой храбрый и честный, на самом деле, сейчас юристы Гордона выставили сумму отступных для Поворознюка, которая сейчас для этого  борова не подъемная. Собирает бабло где только можно. У моего друга просил лимон зелени, под приличные проценты, но тот ему отказал, времена стремные, должны понимать....
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kak Tak
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил