Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 червня 2023, 11:58
16472
69

Нездійсненна мрія Сі Цзіньпіна: Китай на вершині світового футболу

Грандіозним планам керівника КНР не судилося стати реальністю

| Оновлено 15 червня 2023, 11:58
16472
69
Нездійсненна мрія Сі Цзіньпіна: Китай на вершині світового футболу
Getty Images/Global Images Ukraine

В останні місяці та дні увага світової спільноти все більше та більше прикута до Китаю. Там спочатку офіційно була запротокольована подія, у реалізацію якої ще якихось п'ять-сім років тому не міг би повірити ніхто – депутати всекитайських зборів народних представників одноголосно переобрали главою держави Сі Цзіньпіна, котрий таким чином став першим в історії країни головою, затвердженим на третій п'ятирічний термін.

Досвідченого китайського політика, який у червні відсвяткує 70-й день народження, вже називають найвпливовішою людиною КНР з часів Мао Цзедуна, і це викликає все більше та більше занепокоєння у демократичних державах, які трактують нинішню політику Сі Цзіньпіна як небезпечну, зокрема, для свободи Тайваню.

Плани нинішнього китайського керівництва загалом викликають серйозний резонанс у світі. Раніше КНР, нагадаємо, представила свій варіант плану та концепцію завершення російсько-української війни. Низка положень цього плану викликала нерозуміння та навіть критику в Україні і серед її західних союзників. Але у ході нещодавнього візиту президента Франції Емманюеля Макрона до Піднебесної, в процесі якого Сі Цзіньпін організував розкішний прийом для європейського гостя у своїй резиденції в місті Гуанчжоу, на світ з'явилося комюніке, де містилося чітке послання – КНР підтримує країни, які заявляють про недопущення використання ядерної зброї, особливо стосовно держав, які нею не володіють.

Чи виявляться успішними нинішні політичні плани та задуми Сі Цзіньпіна дасть зрозуміти лише хід історії, проте раніше китайський лідер мав досить серйозні прорахунки. Один із них, зокрема, пов'язаний із футболом, який лідер КНР у своїй країні пристрасно хотів вивести на абсолютно новий рівень…

***

У 2011 році, ще до першого обрання на посаду глави КНР, Сі Цзіньпін, котрий на той момент був заступником екс-глави держави Ху Цзіньтао, заявив про необхідність кардинальних змін у рамках розвитку національного футболу. Зокрема, за баченням Сі, Китай мав у середньостроковій перспективі перетворитися на футбольну наддержаву.

Для цього в Сі Цзіньпіна розробили план щодо покращення іміджу національної збірної. Він складався із трьох етапів, які передбачалося втілювати у життя поступово. Спочатку збірна Китаю мала вирішити завдання із виходу у фінальну частину одного з трьох найближчих чемпіонатів світу, потім передбачалося, що Піднебесна отримає можливість самостійно провести чемпіонат світу, а логічним фіналом усіх попередніх зусиль мала стати перемога на мундіалі.

Взявши на озброєння плани та погляди Сі Цзіньпіна щодо футболу, тамтешня асоціація встановила граничний термін реалізації всіх трьох етапів – 2050 рік. Передбачалося, що до цього моменту Піднебесна має стати беззаперечним футбольним лідером на планеті, а її національний чемпіонат – найкращою лігою, у якій прагнули б грати усі провідні професіонали світу.

Одним із способів досягнення мети, який видався босам Китайської футбольної асоціації найдієвішим, стало залучення інвесторів у процес розвитку національного чемпіонату. Простіше кажучи, держава хотіла, щоб приватні корпорації взяли шефство над клубами, інвестували великі гроші і за рахунок цього почали залучати до Піднебесної відомих іноземних футболістів, які прагнуть заробити на своєму таланті якомога більше.


Шанхай СІПГ. Оскар

Завдяки цьому стали можливими трансфери Алекса Тейшейри із «Шахтаря» до «Цзянсу Сунін» за 50 мільйонів євро, Халка з «зеніта» до «Шанхай СІПГ» за 56 мільйонів євро, Оскара з «Челсі» до того ж таки «Шанхай СІПГ» за 60 мільйонів євро.

Ці шалені трансфери зробили з китайської Суперліги реального конкурента на ринку для переважної більшості топових європейських чемпіонатів. Того ж таки Алекса Тейшейру з «Шахтаря» так і не зміг підписати «Ліверпуль», а ось китайцям це вдалося… В сезоні-2015/16 клуби з Піднебесної, за оцінками експертів, витратили на трансфери нових футболістів понад 400 мільйонів євро, і завдяки цьому китайська Суперліга увійшла до топ-5 футбольних чемпіонатів із найбільшими витратами.

Але високі зарплати для легіонерів не зробили китайський футбол успішним, а тамтешня національна збірна так і не пробилася ані на ЧС-2014, ані на ЧС-2018, ані на ЧС-2022. Команда, що має прізвисько «Велика стіна», виявилася неконкурентоспроможною не тільки для топових збірних світового футболу, а й для менш сильних колективів, які представляють безпосередньо азіатський регіон – Ірану, Японії, Саудівської Аравії, Південної Кореї.

З моменту, коли Сі Цзіньпін заявив про необхідність виведення футболу в КНР на якісно новий рівень, і до сьогодні найкращим досягненням в історії тамтешньої національної збірної все ще залишається друге місце на Кубку Азії-2004, а останній та єдиний раз, коли «Велика стіна» кваліфікувалася у фінальну частину чемпіонату світу, датований вже досить далеким 2002 роком...

У Китаї вважається, що одним із головних ударів по амбітних планах з виходу футболу Піднебесної на лідируючі позиції у світі стала пандемія Covid-19. Вона серйозно підкосила економіку країни, а дуже динамічний та відверто перенасичений фінансами ринок нерухомості просто заглух. В результаті кошти у державних компаній та забудовників вичерпалися, а водночас і припинилося щедре фінансування клубів.

Крім цього, Китай став однією з країн, де щодо пандемії Covid-19 було введено максимально суворі правила, що передбачають тотальний карантин цілих регіонів, навіть за мінімальної епідеміологічної загрози для них. Через це про жодних глядачів на трибунах навіть і не йшлося, і у клубів стрімко знизилися доходи, в тому числі й від спонсорів.

У цих умовах клуби щосили намагалися продовжувати платити зарплату, проте багато іноземних футболістів і тренерів, залучених раніше для підвищення рівня китайського футболу, відмовилися продовжувати своє перебування у Піднебесній. Більшість легіонерів в короткий термін залишили Китай, щоб мати можливість бути ближчими до своїх родин і не перебувати у перманентному карантині.

Цікаво, що низка західних оглядачів дивляться на ситуацію зовсім не так, як це роблять їхні китайські колеги, яких легко можна запідозрити в ангажованості. Зокрема, спортивний консультант Вільям Бі висловив думку про те, що провал проекту розвитку китайської Суперліги значно більшою мірою пов'язаний із неправильними фінансовими рішеннями клубів та корупцією на високому рівні, ніж безпосередньо із пандемією Covid-19. Остання лише прискорила процеси, що намітилися за кілька років до її початку…

Гостра криза, що виникла навколо Evergrande Group – колишнього генерального спонсора найуспішнішого футбольного клубу Китаю «Гуанчжоу Евергранд», - спровокувала справжню катастрофу на ринку нерухомості в КНР. В результаті 7-разовий чемпіон Китаю, а також 2-разовий переможець Ліги чемпіонів АФК «Гуанчжоу Евергранд» не зміг повністю виплатити заробітну плату своїм футболістам, і за підсумками сезону-2022 вилетів з Суперліги.

«Китайський футбол змінюється, багато команд переживають гостру фінансову кризу. Навіть «Гуанчжоу», одна із найкращих команд КНР, зіткнулася зі скрутною ситуацією. Вона справді складна», - заявляв на початку минулого року перуанський легіонер «Гуанчжоу» Роберто Сьючо, котрий згодом після цього був змушений розірвати контракт із клубом з Піднебесної, і більше року перебував без клубу, перш ніж повернувся на батьківщину до лав «Університаріо».

Персона Сьючо цікава тим, що він став одним із футболістів, які взяли участь у проекті натуралізації в китайському футболі. Роберто отримав китайське громадянство ще у 2019 році, завдяки тому, що у його покійного діда нібито були родичі з Піднебесної.

Не зумівши досягти швидких результатів через запрошення легіонерів до національного чемпіонату, які мали б сприяти конкурентному зростанню якостей у місцевих гравців, боси Китайської футбольної асоціації вирішили піти шляхом натуралізації. Роберто Сьючо став одним із тих, хто отримав паспорт КНР, але так і не зіграв за «Велику стіну». А ось деяким іншим заїжджим гравцям у цьому аспекті пощастило більше – вихованець «Арсенала» та екс-англієць Ніко Єннаріс має на власному рахунку 6 матчів за збірну Китаю, а його екс-співвітчизник та вихованець «Евертона» Тайас Браунінг – 14. Також у збірну Піднебесної було залучено чимало бразильців – Елкесон зіграв 13 поєдинків за КНР (4 голи), Алан – 10 (3), Алоїзіо – 5 (1). Рікардо Гуларт встиг отримати китайське громадянство, але за тамтешню збірну так і не зіграв, а навколо персони Алекса Тейшейри ходило багато чуток, але фінансові проблеми в Суперлізі завадили екс-лідеру «Шахтаря» стати новоспеченим китайцем та гравцем «Великої стіни».

Зрештою, ставка на натуралізованих легіонерів, які не мають, по правді кажучи, ані краплі китайської крові, теж провалилася. Усі вони готові були грати за КНР через гроші, а коли із цим виникли проблеми, більшість просто зібрали валізи та поїхали. Вже згаданий вище Рікардо Гуларт навіть ініціював процедуру відмови від китайського громадянства, образившись на те, що «Гуанчжоу» так і не погасив борги перед ним по зарплаті.

Тому, через дванадцять років з того моменту, як Сі Цзіньпін озвучив свою мрію про сильний китайський футбол, можна сміливо констатувати – вона все ще залишається нездійсненою й ризикує назавжди виявитися нездійсненною. Додаткову інтригу ситуації додає той факт, що на момент заяви нинішнього лідера КНР у 2011 році збірна Китаю посідала 69-те місце у рейтингу ФІФА, а нині, після проходження тривалого процесу реформ та інвестицій, перебуває на 81-му. Таке ось «покращення вже сьогодні» по-китайськи…

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 69
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nick.Grabowski
На 1.3 млрд китайців - нема жодного серйозного тренера світового рівня, жодного топового китайського гравця світового рівня. 
Китай - це де-факто рабська імперія, де життя людини нічого не вартує. 
В Південній Кореї та Японії футбол є і розвивається. Є гравці сильні в Європі. 
В Канаді футбол розвивається. В Африці футбол розвивається. 
А в Китаї - ні. Бо раби творчістю не займаються. Творчість передбачає свободу. А свободи в Китаї нема. Раби та рабське суспільство. 
Свобода - це м'язи та сила. А китайське суспільство - слабке в плані свободи. Їм заборонено навіть думати та говорити вільно. А свободу потрібно щоденно практикувати, щоб м'язи були, щоб була здатність до творчості. 
Китайські лідери в більшості - це слабаки, бо вони бояться конкуренції та свободи. Сильний та сміливий ніколи не боїться конкурентів та відкритості, а от слабаки - дуже бояться та ховаються від прозорого та чесного суперництва в бункерах, в диктатурі, в рабстві інших. 
Октавий Фландрийский
Кто был в Китае, должны были заметить, как отличается жизнь простых китайцев в больших городах-миллионниках и жизнь в провинции... Супер - прогресс и каменный век... В Китае процветает поголовное рабство на производстве, я был в женской колонии, в которой работают женщины с 6.00 до 20.00 ( с 30 минутами на обед)не выходя из цехов по пошиву спортивной формы. Громадный ангар, и 10 тысяч одновременно работающих швейных машинок!!! Вставать с уходить с рабочего места категорически запрещено, многие женщины работают в памперсах....Себестоимость одного спортивного костюма Адидас или Найк - 5 долларов! На обед, который состоит из чашки 350 грамм супа и 300-граммовой чашки риса или другой какой-то каши с 100 граммами салата и стакана чая, отводиться чистого времени 20 минут... И так на протяжении многих лет ( там сидели женщины от 10 и выше)....
Nick.Grabowski
У вікіпедії є перелік переможців азійських клубних турнірів.
Можете подивитися на рівень китайського футболу (рівень - дно). Це при тому, що в них море грошей було, і вони туди заливали сотні мільйонів. 
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Asian_Club_Championship_and_AFC_Champ
ions_League_finals
Наприклад Ахметов та донецькі еліти - дуже схожі за менталітетом на китайців. Але вони хитрі, а тому беруть італійського тренера, іноземних гравців і типу круті. Але там нічого нема донецького місцевого. Тренують іноземці, грають іноземці, скаути - іноземці, академією керують іноземці з вільних суспільств. 
Ахметов, Суркіс, Козловський Коломойський, Колєсніков, Ярославський і ко - це ментальні (інтелектуальні) брати китайців, туркменів, узбеків, північних корейців, арабських шейхів та саудитів.
Тобто вони прихильники та шанувальники рабських суспільств, де стосунки будуються по моделі "хазяїн-раб". 
Але вони хитрі і тому маскуються під типу "прогресивних демократичних" запрошуючи тренерів з вільних європейських суспільств.
Бо самі вони - це нулі та пшик в футболі. Самі вони відповідальності за футбольну команду брати не хочуть, бояться.  
Nick.Grabowski
А навіщо китайці купують Ліппі, Бенітеса? Якщо вони розумні - навіщо їм іспанці та італійці?
Китайці банально хочуть вкрасти (!) інтелектуальу школу футболу в Італії, Бразилії та Іспанії. От тому вони запрошують тренерів з Європи та Південної Америки. 
До цього китайці купляли тренерів зі спортивної гімнастики, біатлону. Подивіться скільки спортивних фахівців з Європи працювали в різних видах спорту в Китаї.
Навіщо росіяни купують за величезні Хіддінка, Адвоката, Капелло, Емері?
Якщо росіяни - круті та розумні ... навіщо їм голандці, італійці, іспанці, американці.
Самі тренуйте своїх  же "московитів". 
Але росіяни так само банально хочуть вкрасти (!) творчі напрацювання європейців, які до цього крок за кроком розвивалися в футболі. Вони, росіяни та китайці, крадуть століттями - бо раби творчість не генерують, вони можуть лише копіювати. Це факт.
Китай та росіяни - самі в більшості нічого не генерують в більшості (бо це потрібно десятки років працювати та вдосконалюватися в умовах свободи) ... а от красти вони вміють та люблять дуже.
 Спорт - це теж технології підготовки. І тому вони запрошують європейських тренерів на певний час, щоб вкрасти їх багатолітні напрацювання - лише для цього ... так само як араби.
Потім крадуть, копіють і такі круті стають. Але вони лише вкрали творчість інших. 
Віталій Ткачук
Пам'ятаєте як кндр на ЧС грала перший матч проти Бразилії. Програли 1:2, але грали гідно. Проте цей матч диктатор не дозволив показати корейцям (Вялічіє щоб не втратити, Бразилія все таки). Зіграли вони нормально, наступний матч з португальцями диктатор вже дозволив транслювати, мабуть думаючи що тут буде позитивний результат (для пропаганди добре), програли 7:0 в одні ворота. Після того дехто з граців отримав реальні тюремні терміни. Будемо сподіватися що в  КНР до такого ще не дійшли.
an52
Про яку таку "концепцію заверешення війни говорить автор"? Набір пропагандистських гасел, який не містить жодних конкретних пропозицій, автор називає гучним словом концепція? І чомусь автор говорячи про те, що тов. Сі став "першим кого обрали на третій срок", якось скромно умовчав, що тов Пінпінь для цього спочатку змінив законодавтво країни, щоб усунити перешкоди для узурпації влади
Олег Мандрівник
Маленькая Бельгия постоянно в топе нацсборных, Нидерланды в десятке. А полуторамиллиардный Китай 81 место
Иван Качура
Якщо китайці закриють кордони та заборонять інтернет, то стануть чемпіонами світу. 
nikobein
Свободу Вінні Пуху! Комуняку на гіляку!
Old  Т
А куда им спешить с их тысячелетней историей? Вот в 22-м веке это вполне возможно. Может даже чемпионами Луны станут.
Gargantua
если страна бедна, то для выхода из бедности не так много путей.
по сути их два:  использование фактора дешевой рабочей силы для привлечения инвестиций или же протекционизм.
Китай пошел по первому пути и максимально использовал свои демографические преимущества. 
Но по мере развития этой тенденции фактор дешевизны рабочей силы исчезает и нужно включать другие инструменты, становясь из колонии центром в неоколониальных экономических системах.
Разбогатевшее государство начинает политику протекционизма, и Китай этот этап тоже практически прошел, за счет внутренних стимулируемых государством инвестиций запуская многочисленные проекты.
А сейчас они выходят на третий уровень неоколониального роста. Они проводят экспансию юаня и своих ценных бумаг, то есть становятся прямым конкурентом США, которые много лет живут за счет экспансии доллара и трежери.
Потому конфликт неизбежен. И динамика этого конфликта не в пользу США, если отбросить лирику.
Octopus
Иронично, что про несвободу в Китае человек пишет с китайского телефона.
Тактично умалчивает или попросту ограничен в информации, что Китай обогнал США по количеству патентов, а кто владеет изобретениями, владеет миром. На всемирные студолимпиады отправляет больше всех научных групп. Это реальность.
Недавно Китай успешно провел испытания многоразовой ступени ракеты. Да, китайцы спокойно сделали то, что Маск и его SpaceX уже 15 лет с помпой рекламирует.
А почему футбол в Китае не развит, да он просто не интересен китайцам, как и индусам, австралийцам, новозеландцам и другим странам, где любят другие виды спорта. Приплетания философии не от большого ума.