Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 червня 2023, 22:59
3248
0

Свій серед чужих, чужий серед своїх, або Як справи у Прометея

Українська команда успішно виступає в двох європейських турнірах одночасно

| Оновлено 07 червня 2023, 22:59
3248
0
Свій серед чужих, чужий серед своїх, або Як справи у Прометея
Getty Images/Global Images Ukraine

В час війни головною задачею вітчизняного баскетболу є – вижити. Чого вартий лише нещодавній розпад євротурнірного ростеру «Будівельника». «Київ-Баскет» грає лише з одним легіонером, а «БІПА», «Дніпро» та «Будівельник» (під чемпіонат України) - взагалі без іноземців.

«Прометей» же має у своєму складі баскетболістів збірної України і потужний легіонерський десант у вигляді Агади, Клавелла, Стівенса, Кеннеді та Балвіна. Додайте сюди ще тренера, який зробив собі ім’я в Європі – Ронена Гінзбурга. І стає зовсім не дивним, чому клуб грає у плей-оф другого за престижністю єврокубку та пройшов регулярку внутрішнього чемпіонату лише з однією поразкою в пасиві. Щоправда, чемпіонату Латвійсько-Естонської ліги.

«Приїхати в нове місто, нову країну - було найважчим. Але нам допомагала федерація баскетболу Латвії», – розповідав президент клубу, Володимир Дубинський.

Відомо, що країни Балтії найбільше допомагають Україні в час війни (відповідно до свого відсотку ВВП). Допомогли вони і з баскетболом. А саме: надали майданчик для домашніх матчів, участь у своєму чемпіонаті, щоб тримати команду в тонусі для змагання в Єврокапі, міжнародному турнірі, в якому 8 років не виступав жоден український клуб, і змогу щоразу підіймати наш прапор у країнах, в яких до 30% населення – етнічні росіяни. Отже, як саме виступає «Прометей» цього сезону?

Персоналії

«Не було ще такого тижня, на якому ми спілкувалися менше двох разів», - говорить про головного тренера команди, Ронена Гінзбурга, Дубинський.

А тренер у «Прометея» доволі маститий. Він довго і успішно працював з чеським «Німбурком» (2006-2017). Окремо слід відзначити три запрошення на матчі зірок Суперліги Чехії в якості тренера однієї з команд. В результаті чого отримав пропозицію очолити збірну цієї країни. Минулого сезону саме під керівництвом Нено «Прометей» без поразок йшов у чемпіонаті України і впевнено виступав у єврокубку. Доки не почалася війна.

«Ми прагнемо перемагати в кожній грі. Не вірю, що виграємо всі матчі, однак у кожному намагатимемося це зробити», – заявляв тренер до початку регулярного сезону в Латвійсько-Естонській лізі.

І він виявився правим. «Прометей» таки програв. Одного разу. «Калеву» нашого Олександра Ковляра. А зовсім нещодавно, в плей-оф ЛЕБЛ естонському «Віймсі», програв вдруге. Тим цікавішим буде сьогоднішній вирішальний матч за путівку до Фіналу чотирьох.

«Наскільки серйозною є травма Агади? Серйозна. Я сподіваюся, що Калеб Агада повернеться», – поділився своїми думками тренер Нено. Загалом, канадець набирає 11 очок за 21 хвилину на паркеті і є лідером «Прометея» за перехопленнями в ЛЕБЛ. В Єврокапі ж, Агада є лідером українського колективу за очками (15.4) і за рейтингом ефективності (16.6).

А от минулорічний лідер команди, Ді Джей Кеннеді, відверто здав свої позиції і навіть ризикував посеред сезону втратити місце в команді, при неналежному ставленні до своїх обов’язків. Щоправда, американець вже має невтішні прогнози лікарів: «Ді Джей Кеннеді не допоможе «Прометею» до кінця цього сезону. В середині квітня на нього очікує надважка операція», – сповіщає сайт клубу.

Хто поведе команду за собою, коли лідери травмовані? Чому б не Джіан Клавелл, який набрав 25 очок проти «Венеції» і є другим снайпером команди в усіх турнірах. А ще розігруючий вміє брати на себе ініціативу як у проходах під кільце, так і кидаючи з-за дуги (найкращий за реалізованими 3-очковими в команді).

Getty Images/Global Images Ukraine. В атаке Джиан Клавелл

Серед українців відзначимо баскетболіста нашої збірної – Івана Ткаченка. Особливо з огляду на те, що він має отримати більше ігрового часу і більшу роль на паркеті через травми форвардів «Прометея»: «Я не очікую, що Іван Ткаченко кожної гри буде набирати 15 очок і робити 10 підбирань. Іван зіграв чудово. Він хороший гравець, я вірю, що він продовжуватиме й надалі діяти, як у цьому матчі», – зауважив Ронен Гінзбург після нещодавнього матчу з італійським клубом.

Єврокап

Старт у другому за престижністю баскетбольному турнірі Європи видався не таким вдалим, як очікувалося. Розгром від «Брешії» і близька поразка від «Ульма». При тому, що «Бургу» і «Ховентуду» також вдалося здобути перемоги над українським колективом. Таким чином, після 7 матчів у активі команди зі Слобожанського було всього 3 успішних. Але наступні 11 перемог у турнірі поспіль вивели «Прометей» на перше місце в групі А і дозволили мати більш слабкого суперника в першому раунді плей-оф: німецький «Гамбург».

Слід відзначити, що український клуб став найкращим за кількістю перехоплень у регулярному сезоні Єврокапу. У 18 матчах набрав 1585 очок, що дозволило посісти першу сходинку за результативністю у своїй групі. Увійшов до трійки найкращих команд Єврокапу за такими чотирма показниками: рейтингом ефективності, підбираннями у нападі, найменшою кількістю втрат, найбільшою кількістю виконаних штрафних кидків.

Щодо наступного суперника, німецький «Гамбург» фінішував 8-м у групі Б з показником в 6 перемог та 12 поразок. Це приблизний рівень «Клужа» або «Брешії», з якими українці впоралися. Щоправда, травмовані двоє лідерів команди – Кеннеді та Агада. Що робить гру 11 квітня ще більш напруженою, але цікавою.

ЛЕБЛ

Новий чемпіонат, всі матчі формально – на виїзді, суперники – постійні учасники єврокубків, такі як «Калев», ВЕФ, «Тарту» – власне, півфіналісти плей-оф Латвійсько-естонської ліги. А «Прометей» – ще ні. Сьогодні команда Ронена Гінзбурга поміряється силами з естонським «Віймсі», котрий українці вже тричі цього сезону встигли розгромити і один раз... поступитися.

В регулярному чемпіонаті баскетболісти з Слобожанського познущалися над своїми теперішніми опонентами спершу наприкінці грудня 107:72. Потім – першого березня: 98:67. Втретє «Прометей» переміг вже в матчах на виліт: 91:69.

«Якщо ми будемо грати так, як першу чверть з «Венецією», то ми не залишимо шансу супернику», – Іван Ткаченко перед другою зустріччю з «Віймсі».

Поступився «Прометей» також в матчах на виліт після другого овертайму, тим самим, перервавши 31-матчеву переможну серію в усіх турнірах. Без Агади і Кеннеді «Прометею» потрібно демонструвати характер – те, що найбільше цінує тренер у своїх гравцях. Те, що допомагає перемагати у важкі часи, як зараз, коли двоє ключових баскетболістів травмовані. А на переможця пари вже чекає минулорічний володар кубку Естонії – «Тарту». Але про важкі часи ми поговоримо трохи нижче.

Наша команда в Європі, чому це важливо

Getty Images/Global Images Ukraine

«Під час виходу на майданчик баскетболісти несуть свій прапор на плечах. Вони почуваються дуже патріотично», - ділиться своїми враженнями тренер команди. А отже, прапор України завдяки баскетболу в тому числі, побував не лише у країнах Балтії, але й у Франції, Німеччині, Туреччині, Італії та інших країнах. На черзі – знову Німеччина, в Єврокубку.

Відповідальний період сезону – плей-оф – проходитиме без обох лідерів колективу. Це має відкрити дорогу для нових лідерів, для нових звершень. Тому що хороші часи народжують слабких чоловіків, а важкі часи народжують сильних чоловіків. Тим паче, коли є додатковий стимул стати сильним: «Якщо ти з України, ти повинен бути бійцем. У важкі часи боротьба – це єдине, що у вас є», – Ронен Гінзбург.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.