Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 лютого 2024, 18:09
32833
8

7 найцінніших вільних агентів з українським паспортом на Transfermarkt

Можливо, когось із них ми незабаром знову побачимо в українській Прем'єр-лізі…

| Оновлено 16 лютого 2024, 18:09
32833
8
7 найцінніших вільних агентів з українським паспортом на Transfermarkt
Getty Images/Global Images Ukraine. Марлос

Повномасштабна фаза російсько-української війни, що продовжується, не дозволяє багатьом сферам діяльності в нашій країні планувати далекі горизонти, і цілеспрямовано покращувати показники ефективності роботи, а разом із ними – капіталізацію проектів.

Український футбол не є винятком із правил. Тут все дуже змінилося після 24 лютого 2022 року… Втім, найголовніше те, що завдяки ЗСУ нам таки вдалося зберегти професійний футбол. І нехай зараз багато клубів, які й раніше не надто прагнули витрачатися на трансферному ринку, ще більше знизили активність у питаннях підбору кадрів, все одно угоди в УПЛ відбуваються, і новачки то тут, то там обов'язково з'являються.

Сьогодні ми пропонуємо поглянути на список із семи найцінніших за версією Transfermarkt футболістів з українським паспортом, котрі зараз мають статус вільного агента. Комусь його зміст може здатися досить посереднім або, можливо, навіть убогим, але для правильного розуміння ситуації й були написані два попередні абзаци…

7. Ілля ШЕВЦОВ

ФК Шарлотт Індепенденс

Вік: 22 роки
Ігрове амплуа: форвард
Крайній клуб: «Шарлотт Індепенденс» (США)
Оціночна вартість: 225 тисяч євро

Вихованець херсонського футболу Ілля Шевцов, який встиг кілька років провести в академії «Шахтаря», в українській Прем'єр-лізі став відомим за виступами у складі «Десни». Саме у таборі чернігівської команди Шевцов дебютував в елітарному дивізіоні, вийшовши 19 вересня 2020 року на заміну у гостьовому поєдинку проти «Інгульця» (1:1).

Примітно, що навесні 2021 року «Інгулець» на кілька місяців орендував Шевцова в «Десни», але незважаючи на 2 забиті м'ячі у 8 матчах за команду із Петрового форвард більше не виступав, та повернувся до Чернігова. У першій половині сезону-2021/22 Ілля більш-менш стабільно отримував ігрову практику, але не був футболістом стартового складу. Після початку повномасштабної фази російсько-української війни та припинення функціонування футбольного клубу «Десна» Шевцов вирішив залишити Україну.

Український форвард підписав контракт до кінця 2022 року з американським клубом «Шарлотт Індепенденс», який виступає у третьому дивізіоні тамтешнього професійного футболу. Всього в USL League One Шевцов відіграв 22 матчі, відзначившись 3 забитими м'ячами та 1 результативною передачею. Однак після закінчення терміну трудового договору останній не був продовжений, й український форвард опинився у статусі вільного агента.

Як повідомляє watson.de, Шевцов останнім часом мешкав у Польщі, і не прагне повертатися до України. «Мені це не дуже потрібно зараз. Ще до війни я хотів поїхати з України, щоб розвивати свої футбольні навички у Європі», - каже форвард. Крім того, Ілля визнавав, що інтерес до нього з батьківщини таки присутній, а ось в інших лігах цікавих варіантів нападник поки що так і не відшукав. Хто знає, можливо, незабаром Шевцов передумає і таки повернеться до рідної УПЛ…

6. Артем БАРАНОВСЬКИЙ

ФК Каспій

Вік: 33 роки
Ігрове амплуа: центральний захисник
Крайній клуб: «Каспій» (Казахстан)
Оціночна вартість: 250 тисяч євро

Вихованець донецького футболу Артем Барановський на професійному рівні грати починав за «Титан» (Донецьк), а невдовзі опинився у системі тамтешнього «Металурга». 21 квітня 2012 року Барановський дебютував в українській Прем'єр-лізі у гостьовому поєдинку проти «Кривбасу» (2:1), й згодом провів в елітарному дивізіоні українського футболу ще 62 поєдинки, у тому числі за кам'янську «Сталь» та «Олімпік».

У березні 2017 року Барановський залишив Україну, подавшись спочатку до Таджикистану («Істіклол»), а потім – до Казахстану («Шахтар», «Кизил-Жар», «Акжайик», «Каспій») та Узбекистану («Бухара»). У казахстанській Суперлізі український центрбек провів 85 матчів, і загалом мав заслужений авторитет.

Однак наприкінці минулого року у Барановського закінчився контракт із «Каспієм», який не був продовжений, а інших вигідних пропозицій Артем, мабуть, досі так і не отримав. Чи знадобився б Барановський якомусь із клубів в УПЛ? Скоріше за все, так. Минулого року у лавах «Каспію» 190-сантиметровий центрбек вигравав у середньому 64% єдиноборств та 69% єдиноборств в обороні. У досить контактній та силовій лізі, якою є УПЛ, захисник із подібними здібностями точно не загубився б. Але тут є одне питання – чи готовий Барановський повертатися в Україну, і чи є до нього хоч якась зацікавленість від клубів УПЛ?

UPD: вже після публікації матеріалу стало відомо про перехід Барановського в американський клуб «Мічіган Старс».

5. Микола АГАПОВ

ФК Альянс

Вік: 29 років
Ігрове амплуа: правий вінгер
Крайній клуб: «Машал» (Узбекистан)
Оціночна вартість: 275 тисяч євро

Вихованець харківського футболу Микола Агапов встиг пограти за безліч колективів на аматорському рівні, поки у 2013 році підписав професійний контракт із «Десною». Тоді вінгер був ще дуже молодий, і пограв за чернігівську команду лише у Першій лізі. Згодом виступав за «Геліос» та «Авангард» із Краматорська, а з 2017 по 2019 роки захищав кольори турецьких аматорських клубів.

У лютому 2020-го Агапов став гравцем «Альянсу» з Липової Долини. У цій команді вінгер став ключовим виконавцем і мав відмінні показники результативності у двох сезонах поспіль (9 голів та 3 асисти у 26 матчах в Першій лізі-2020/21; 6 голів та 4 асисти у 19 матчах Першої ліги-2021/22).

У квітні минулого року Агапов опинився в узбецькому «Машалі», де також виявив себе успішно – 8 голів у 17 матчах тамтешньої Про Ліги. Однак домовитися з азіатським клубом про продовження співпраці Миколі не вдалося, і з 1 січня цього року він сидить без команди.

Очевидно, що кар'єрні здобутки Агапова здадуться більш ніж скромними більшості українських уболівальників, але можна сміливо говорити, що до своїх 29 років Микола підійшов на піку можливостей. Дивно, що цей факт не дозволив Агапову досить швидко працевлаштуватися в Україні або за її межами, але, якщо довіряти даним Transfermarkt, вінгер не має агента, й раніше у його кар'єрі вже була низка тривалих «творчих пауз», через що занадто дивуватися нинішній також не варто.

4. Артем СУХОЦЬКИЙ

УПЛ

Вік: 30 років
Ігрове амплуа: лівий захисник
Крайній клуб: «Чорноморець»
Оціночна вартість: 300 тисяч євро

Не менш дивним виглядає той факт, що вже понад півроку без клубу залишається 30-річний лівий захисник Артем Сухоцький, за плечима якого досить успішна кар'єра в українській Прем'єр-лізі. Футболіст є вихованцем академії «Динамо», але основну частину матчів в УПЛ провів у складі «Зорі». Саме в луганській команді Артем зумів проявити себе, що дозволило йому перебратися до «Слована» з Братислави, а «Зорі» заробити на трансфері 600 тисяч євро.

За «Слован» Сухоцький провів 51 матч (3 голи, 9 асистів), і в сезоні-2018/19 ставав чемпіоном Словаччини. Але потім кар'єра українця поступово пішла на спад – спершу він погодився на оренду до мінського «Динамо», потім за 250 тисяч євро був проданий у «Десну», де провів 10 матчів та через пару місяців залишив клуб вільним агентом. Подейкували, що це сталося через фінансові проблеми.

Як би там не було, а Сухоцький понад півроку провів без клубу. Лише у січні 2022-го Артем домовився про контракт із «Чорноморцем», але через повномасштабну фазу російсько-української війни зіграти за «моряків» йому так і не пощастило. Влітку минулого року футболіст та клуб завершили співпрацю, і з того часу Артем фактично сидить поза «справою всього життя», хоча має вельми багатий досвід в УПЛ (66 матчів, 2 голи та 2 асисти).

3. Богдан МИШЕНКО

ФК Львів

Вік: 28 років
Ігрове амплуа: лівий півзахисник
Крайній клуб: «Львів»
Оціночна вартість: 300 тисяч євро

Богдан Мишенко не може похвалитися надто серйозним досвідом виступів в УПЛ (36 матчів, 2 голи, 2 асисти), хоча побував у низці вітчизняних команд дуже пристойного рівня – донецькому «Металурзі», «Десні», «Олександрії», «Львові». Однак півзахисник також чимало «гастролював» іншими країнами – грав у Молдові, Грузії та Білорусі.

У січні минулого року Мишенко повернувся з Білорусі до України, ставши футболістом «Львова». Проте російсько-українська війна призвела до скасування проведення весняної частини сезону в УПЛ, а в першій половині нинішнього чемпіонату Богдан, зігравши 10 матчів і не відзначившись результативними діями, абсолютно не вразив, що й спричинило його дострокове прощання із «синьо-золотими левами».

У статусі вільного агента Мишенко перебуває з 1 січня, хоча «Львів» оголосив про відхід виконавця ще на початку грудня минулого року. Але за три із половиною місяці знайти собі новий клуб Богдану поки що так і не вдалося.

2. Євген ГАЛЬЧУК

ФК Маріуполь

Вік: 31 рік
Ігрове амплуа: воротар
Крайній клуб: «Маріуполь»
Оціночна вартість: 400 тисяч євро

Євген Гальчук є вихованцем академії «Шахтаря», за першу команду якого так і не зіграв жодного поєдинку. Натомість воротар став ледве не символом «Маріуполя», кольори якого захищав з 2012 до 2021 року, й провів 148 матчів у рамках всіх турнірів. Гру Гальчука складно називати еталонною, тим більше, що голкіпер чимало пропускав, але заради справедливості варто підкреслювати статистикою й ту обставину, що по воротах Євгена, як правило, наносилося чи не найбільше ударів у всій лізі, аніж по володіннях, які захищали інші воротарі.

Влітку 2021 року Гальчук вирішив щось змінити у своїй кар'єрі, і перебрався з «Маріуполя» до «Інгульця», але вже через півроку (на початку 2022-го) повернувся назад до табору приазовців. На жаль, через війну зіграти на офіційному рівні за свою фактично рідну команду, яка зараз де-факто припинила існування, Євген уже не зміг.

З літа минулого року Гальчук офіційно значиться вільним агентом. Нещодавно, завдяки бельгійській пресі, стало відомо, що Євген нині проживає в Антверпені, де підтримує спортивну форму та все ще сподівається отримати можливість повернутися у професійний футбол

1. МАРЛОС

ФК Шахтар Донецьк

Вік: 34 роки
Ігрове амплуа: правий вінгер
Крайній клуб: «Атлетіко Паранаенсе»
Оціночна вартість: 1,2 мільйона євро

Етнічний бразилець Марлос є єдиним гравцем у нашому сьогоднішньому списку, котрий має не лише український паспорт в кишені, а й матчі за національну збірну України. У лавах «синьо-жовтих» хавбек провів 26 поєдинків та забив 1 м'яч, у тому числі взявши участь у фінальному турнірі Євро-2020.

В українському футболі Марлос грав із січня 2012 року, коли перебрався до «Металіста», і до грудня 2021-го, коли «Шахтар», який підписав хавбека у 2014-му за 8 мільйонів євро, оголосив про завершення співпраці з ветераном.

На початку лютого минулого року Марлос уклав контракт з «Атлетіко Паранаенсе», де за рік взяв участь у 14 матчах (3 голи, 2 асисти) в рамках загальнонаціональних бразильських турнірів та континентальних змагань. Досягти кращих результатів хавбеку не давали травми та їхні наслідки. У пресі навіть писали, що влітку 2022-го Марлос серйозно замислювався про завершення кар'єри, але в результаті контракт з «Атлетіко Паранаенсе» таки виконав, а з 1 січня офіційно є вільним агентом.

Цікаво, що вже після закриття трансферного вікна у більшості європейських чемпіонатів, у ЗМІ з'явилася інформація щодо можливого переходу Марлоса в «Бетіс». Іспанський клуб підшукує екстрену заміну для травмованого Набіля Фекіра і розглядає всіх серйозних кандидатів, які мають статус вільного агента, оскільки це дозволить заявити новачка для участі в Ла Лізі навіть зараз.

Оцініть матеріал
(215)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
Марлос ще б рік-два міг на досвіді помогти кротам чи Дніпрянам... Решта - шлак, таких  можна в будь-якому ДЮСШ набрати.
Бензар Євген
Крайній кажуть літуни! Не потрібно переносити скрізь маєчню цю! Пишіть Останній на цей час клуб! Не спотворюйте своїми новоділами українську мову!
inflicted
"Крайній клуб"...В українській мові є слово "останній", а свої забобони можна і не озвучувати
Mike000000
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил