Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 березня 2023, 09:04
13753
51

Прокляття Сдробіша, або Чому Луческу не час йти у відставку

Румунський тренер давно не кидав розпочате посередині шляху...

| Оновлено 20 березня 2023, 09:04
13753
51
Прокляття Сдробіша, або Чому Луческу не час йти у відставку
ФК Динамо. Мірча Луческу з гравцями команди

Напередодні «Динамо» зазнало п'ятої поразки у нинішньому розіграші української Прем'єр-ліги. В матчі 18-го туру проти «Зорі» кияни на своєму полі поступилися супернику (0:1), а єдиний м'яч у зустрічі на 83-й хвилині провів панамський новобранець луганчан Едуардо Герреро.

Після гри головний тренер «Динамо» Мірча Луческу несподівано для багатьох заговорив про відставку. Точніше – про її можливість: «Я можу піти будь-якої миті, і я не проти подати у відставку. Але проблема зараз в іншому, цього сезону команда втратила 11 гравців. Ми не можемо купити нових футболістів, ми не можемо за мить перебудувати наш склад. У нас є молоді гравці, але щоб вони дійшли до рівня першої команди, потрібно мати час. Одразу це зробити неможливо».

Насправді в цьому поясненні Луческу, як і в поразці «Динамо» на останніх хвилинах від «Зорі», можна знайти як раціональне, так і ірраціональне.

Останнє полягає у тому, що Мірча вже багато років «несе хрест» прокляття, яке на нього наклав Іоан Сдробіш. Напевно, переважна більшість вітчизняних шанувальників футболу знайомі або, принаймні, чули про прокляття Белли Гуттманна на адресу «Бенфіки». Коли угорський тренер несподівано для себе самого виявився більш не затребуваним у лісабонському клубі, він сказав фразу, що стала легендарною: «В наступні сто років «Бенфіка» без мене ніколи не виграє Кубок європейських чемпіонів». Після того «орли» справді багато разів виходили у фінали різних європейських турнірів, але щоразу після фінального свистка йшли з поля переможеними...

Мірча Луческу має свою схожу історію. Наприкінці 80-х років минулого століття, коли нинішній коуч «біло-синіх» тренував на батьківщині, причому теж «Динамо», але з Бухареста, між ним та наставником «Оцелула» з Галаца Іоаном Сдробішем стався конфлікт. Наразі не так просто відновити хронологію цієї міжособистісної антипатії, але румунські футбольні історики запевняють, що все почалося після очного матчу між «Динамо» та «Оцелулом», у якому бухарестська команда виграла з рахунком 6:3. Незабаром після цього підопічні Сдробіша, проваливши ще низку поєдинків, вилетіли з елітарного дивізіону румунського чемпіонату, а сам наставник «Оцелула» був змушений залишити посаду, але не втратив нагоди висловити пару «добрих» побажань у бік Луческу.

Подейкують, що Сдробіш тоді побажав Луческу програвати усі матчі в тренерській кар'єрі на останніх хвилинах. І справді після «прокляття Сдробіша» на шляху Мірчі траплялося чимало вкрай прикрих, якщо не сказати мало зрозумілих поразок…

У 1993 році, коли Мірча Луческу тренував «Брешію», «ластівки» вилетіли з Серії А внаслідок поразки від «Удінезе» в плей-оф поєдинку за право збереження прописки в еліті. Тоді «маленькі зебри» виграли у команди румунського наставника з рахунком 3:1, а масну крапку поставили на 88-й хвилині, поховавши надії «Брешії» на порятунок. Найприкріше для Луческу було, мабуть, те, що один зі своїх голів «Удінезе» взагалі забив після прямого удару з кутового!..

Наступний серйозний «удар під дих» Луческу отримав у 1998 році, коли зі своїм «Рапідом» програв чемпіонство в Румунії землякам зі «Стяуа». Тоді в останньому турі підопічні Мірчі не змогли виграти в «Університаті» (2:2), тоді як «червоно-сині» впевнено розбили «Глорію» (5:2) і випередили суперника у підсумковій турнірній таблиці лише на 2 очки. Причому за особистими зустрічами між «Рапідом» та «Стяуа» була нічия (2:2 на полі «Стяуа», 1:1 – на полі «Рапіда»), а в домашньому для себе поєдинку підопічні Луческу впустили перемогу на 89-й хвилині...

У «Шахтарі» в Луческу також траплялися пам'ятні гучні провали на останніх хвилинах. Достатньо згадати поразку «гірників» у Донецьку в рамках групового етапу Ліги чемпіонів-2008/09 проти «Барселони» (1:2). До 87-ї хвилини «Шахтар» вів у рахунку (1:0), але потім Ліонель Мессі перевернув перебіг поєдинку, забивши переможний м'яч на 90+4-й хвилині, а Луческу після гри в телефонному режимі запитував відставку у президента донецького клубу Ріната Ахметова

За півтора року до фіаско проти «Барселони» із Луческу в «Шахтарі» стався ще більший конфуз. У пріснопам'ятній дуелі проти «Севільї» у чвертьфіналі Кубка УЄФА-2006/07 «гірники» на виїзді зіграли внічию (2:2), а вдома до початку компенсованого часу вели в рахунку (2:1), у тому числі й завдяки феноменальному «удару скорпіона» Матузалема. Але на 90+4-й хвилині гол у ворота молодого Богдана Шуста після розіграшу кутового вколотив голкіпер іспанської команди Андрес Палоп… У додатковий час «Шахтар» не знайшов у собі сил протистояти невдачі, й програв «Севільї» (2:3), навіть не дотягнувши до серії 11-метрових…

Також можна згадати 2012 рік та групу Ліги чемпіонів, коли «Шахтар» на тій таки 90+4-й хвилині програв у Лондоні «Челсі», хоча до цього двічі відігравався завдяки м'ячам Вілліана, і був близький до почесної нічиєї…

Іншими словами, у кар'єрі Луческу справді вистачало фатальних поразок на останніх хвилинах. Хто знає, чи працює «прокляття Сдробіша», але щось таке Мірчу, можливо, переслідує, і це не викликає в румунського тренера позитивних емоцій.

Ось і після поразки наприкінці зустрічі від «Зорі» Мірча відповів, що готовий піти у відставку. Це або чистої води емоція, як після вищезгаданого фіаско від «Барселони» з «Шахтарем», або ж чистий розрахунок, спрямований на те, щоб перевести гнів уболівальників та експертів на адресу керівництва клубу – мовляв, усе в їхніх руках, а що до мене, то я готовий піти хоч сьогодні.

ФК Динамо

Але йти для Луческу наразі зарано. Починаючи із 1999 року, коли румунський фахівець був змушений залишити «Інтер», він не залишав жодну зі своїх клубних команд без наставника посеред сезону. Навряд чи Мірча піде на це зараз і в «Динамо», хоча б тому, що він уже пройшов серйозний шлях у поточному сезоні, повному різних перешкод та поневірянь, й кидати справу, не довівши її до кінця і не спробувавши виправити ситуацію – це доля для слабких, а таким Луческу не був ніколи. Хитрим – без сумнівів. Лукавим – беззаперечно. Бажаючим повернути усі можливі аспекти на користь своїй команді – звісно. Таким Мірча був і залишається, але слабаком його назвати не зможе навіть споконвічний опонент.

Та й на кого ще сподіватися прямо зараз тим таки Дячуку, Волошину і, наприклад, Царенку? Хто ще виявиться здатним захистити їхні перші професійні невдачі так само майстерно, як це вдається Луческу? Олег Гусєв чи Олександр Шовковський? Давайте перестанемо фантазувати.

Луческу не подасть у відставку з власної ініціативи щонайменше до кінця нинішнього сезону. А в Ігоря Суркіса навряд чи навіть закрадеться думка про доцільність звільнення румуна зараз. І це абсолютно логічно, адже у нинішніх реаліях «Динамо» має пройти через своє «чистилище», і на роль поводиря досвідчений Луческу, який багато чого бачив, підходить краще, аніж будь-хто інший. А вже потім, коли більшість перспективної молоді в стані «біло-синіх» опериться та відчує за собою реальну силу та здатність забезпечувати результат, настане черга для сміливих кадрових рішень на тренерському містку. І тоді вся слава дістанеться наступнику Мірчі, а про нього самого можуть навіть забути, як ніхто не згадає зараз 77-річного Іоана Сдробіша, котрий уже понад десять років тому пішов на заслужену футбольну пенсію й, мабуть, навіть не згадує про те своє «прокляття» на адресу Луческу…

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 51
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK02
Єдиний кому час іти у відставку, це суркісня. Так засрати клуб, потрібно мати не аби який талант.
Умник
Олексію гарна стаття. Але на мою думку вже все вирішено.
Інтервью Луческу багато що каже.
Йому 77 років. Він хоче відпочити вже.
Я гадаю ви краще мене знаєте хто буде.
З літа буде нова команда Динамо. 
А до літа на якому місці буде Динамо спрогнозувати тяжко. Тому що багато ще матчів. 
Nick.Grabowski
Спостерігаючи за  роботою Луческу в Шахтарі, можна зробити висновок, що Луческу - доволі посередній тренер. Чому?
Бо реально сильний професіонал не боїться сильної професійної конкуренції, а навпаки її схвалює та підтримує. А от Луческу подобалися тепличні умови, симпатія суддів та фарм-клуби. 
Навіть маючи максимальний бюджет на склад команди, Луческу не боровся з фаворитизмом на користь Шахтаря, а схвалював це. А це ознака професійної слабкості, а не сили. 
Луческу в реальності боявся сильних конкурентів та чесної конкуренції, навіть маючи найкращі фінансові умови. 
Alex AS
Можно пробовать менять румына бо хуже уже не будет, игры и так и так нет никакой, в еврокубках очко в слабой группе, перспектив тоже не видно, место в упл тоже сейчас красноречиво показывает все и это при том какой ныне уровень в упл
kadaad
Луческу вообще не понимает, что делать с командой, особенно это видно по тренировочным сборам Динамо, где он тасует состав команды на каждый тайм! А теперь он что-то хочет от несыгранного в тренировочный период состава!? Все эти поражения полностью вина тренера и его штаба. Однозначно нужно гнать в шею и Луческу и все динамовские сердца!
zhyr
Пропускати на останніх хвилинах - це візитівка всіх українських клубів в єврокубках))
GloryUkraine
Я не можу згадати ні одного солідного матчу Динамо під керівництвом Луческу. Бий-біжи. Ніяких тактичних схем, ніяких домашніх заготовок. 
Nick.Grabowski
Команди Луческу не лише програвали на останніх хвилинах, але і вигравали на останніх хвилинах, при чому серйозні матчі.
А щодо Бенфіки - то вона по великому рахунку не була елітним топовим клубом, таким як Баварія, Реал чи Мілан.
Так, Бенфіка - топовий клуб, але не елітний, бо продає своїх гравців в елітні та більш багаті клуби. Барселона до 1990-х років теж ніяких суттєвих успіхів не мала. І не була топовим клубом.  
Динамо К - теж колись був провінційним клубом. Але Маслов, і головним чином Лобановський (за участі Базилевича та Пузача) зробили цей клуб легендарним в Східній Європі. 
Mykola_nik
Не дратуйте вболівальників, коли це середина шляху Луческу. Нам потрібно дивитися на гарну гру Динамо, а не старого діда
Gargantua
у любого тренера возникают кризисы.
у Клоппа кризис в Ливерпуле. Лев привел сборную Германии к глубочайшему кризису. И так далее.
у меня нет сомнений в квалифиуации Луческу. Но сложилась ситуация, из которой он явно не знает как выходить.
Тут явно нужна смена тренра по ходу сезона. 
То ли Луеску не знает что делать с этими игроками, то ли игроки его не понимают.
в любом случае от такой работы прогресса уже не будет.
coach85
Олексій, не треба шукати колдунів, якусь магію, щоб виправдовувати елементарні методичні помилки!!!! Проблема останніх 15 хвилин гри існує не тільки у Луческу. Майже 40-45% голів  в УПЛ забиваються після 75-ї хвилини. Могу допомогти, написати програму і більше такої проблеми не буде, але нікому це не потрібно....    
Avaksi
Притягнуто за уші
McLay
Скількох тренерів змінив Динамо за останні роки? І всі вони погані, а гравці просто всі неперевершені майстри? Можливо самі ''майстри'' наклали на клуб?!
McLay
Я думав що тільки бабці біля під'їздів вірять у містефікацію, а ні!😆
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
mayakovskiy1
Какое проклятий?))) Он просто физрук вот и все. Как Беляш только из Румынии. Нет бюджетов сразу позоры и провалы. Ну и отмазки, куда ж без них
avk2307
Луческу думаю уйдет, но летом. До лета уйдет только если еще кому то проиграет Динамо. А по сути уже не должны проигрывать никому, но  ведь не факт.
DK1961
Такое впечатление, что Бущан, Бойко и Шапа вообще не особенно стремятся вернуться в команду, пока ее возглавляет могильщик Динамо Луческу. Да и играющие игроки на поле в основном ходят (а не бегают), ждут когда это сокровище наконец оставит команду?
Svyatoslav Malyts
Вибачте що на кацапській, але процитую: "Где Динамо, где?"😁😁