Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 12 березня 2023, 08:23
12402
1

10 найуспішніших трансферів вільних агентів в УПЛ-2022/23

Sport.ua – про тих, за кого не довелося платити відступні, але хто приніс чимало користі команді

| Оновлено 12 березня 2023, 08:23
12402
1
10 найуспішніших трансферів вільних агентів в УПЛ-2022/23
nkveres.com. Семен Вовченко (у центрі)

Трансферний ринок часом нагадує гру в казино – навіть за всієї обережності та обачності, завжди можна нарватися на найневдаліший варіант розвитку подій, залишившись і без грошей, і без настрою. Щоб мінімізувати втрати, а також за відсутності «вільних» грошей на виплату відступних, багато клубів вважають за краще вибудовувати кадрову роботу через моніторинг ринку вільних агентів, де також можна вивудити «жирну рибину».

В УПЛ через очевидну кризу, спричинену повномасштабною фазою російсько-української війни, все більше команд воліють економити, вирішуючи спортивні завдання за рахунок запрошення вільних агентів. І, треба визнати, деякі угоди, незважаючи на відсутність відступних, виглядають більш ніж успішно. Саме тому сьогодні ми вирішили представити на суд читачеві свою версію з 10 найуспішніших трансферів вільних агентів УПЛ цього сезону.

10. Сергій Болбат

Вік: 29 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Колос»
Показники в УПЛ-2022/23: 15 матчів, 1 гол, 2 асисти

ФК Колос. Сергій Болбат (№50)

Свого часу вихованець академії «Шахтаря» Сергій Болбат вважався одним із найперспективніших атакувальних футболістів країни, але для того, щоб заграти у першій команді «гірників» йому довелося перекваліфікуватися з лівого вінгера на правого фулбека. Втім, ця трансформація не принесла Болбату величезного успіху, й влітку минулого року Сергій таки залишив «Шахтар», а ось підписати його пощастило «Колосу».

Для команди з Ковалівки постать рівня Болбата, котрий має досвід виступів у Лізі чемпіонів, практично миттєво стала зірковою. У «Колосі» Сергій отримав можливість нарешті більше діяти саме у атаці, й в цілому поки що досвідчений футболіст демонструє позитивну динаміку. Станом на поточний момент, Болбат знаходиться на 4-му місці в УПЛ за кількістю виконаних ключових передач (12), а також демонструє абсолютну безкомпромісність у боротьбі: з одного боку, Сергій найбільше в лізі заробив фолів на собі (35), але з іншого – й сам знаходиться на другому рядку за кількістю допущених порушень правил (27). Очевидно, що поки що у «Колосі» можуть бути виключно задоволені співпрацею з Болбатом, а які справи будуть влітку, коли у футболіста закінчиться термін контракту – побачимо…

9. Ігор Курило

Вік: 29 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Металіст 1925»
Показники в УПЛ-2022/23: 15 матчів, 3 асисти

metalist1925.com. Ігор Курило

Фігура центрбека Ігоря Курила є досить маловідомою для шанувальників української Прем'єр-ліги, оскільки раніше цей футболіст, незважаючи на свій вже солідний вік, ніколи не виступав на топ-рівні вітчизняного футболу. Влітку 2022 року Курила в якості вільного агента з «Агробізнеса» запросив «Металіст 1925», і вже зараз можна сміливо констатувати, що боси харківського клубу не помилилися.

Курило, зріст якого становить аж ніяк не рекордні для гравця його амплуа 187 сантиметрів, у першій частині УПЛ показував насамперед чудову якість гри на другому поверсі. В активі Ігоря один із найкращих (4-те місце) у лізі показників успішності верхових єдиноборств (75%), а у власному штрафному в цьому компоненті Курило зарекомендував себе ще краще (78,95% виграних дуелей; 5-те місце в УПЛ). До того ж, можна відзначити, що центрбек «Металіста 1925» займає 2-гу сходинку в чемпіонаті за заблокованими ударами суперників (14), і все це значною мірою допомагає харків'янам впевнено триматися в середині турнірної таблиці, не маючи якихось надресурсів, як у фінансовому, так і у кадровому плані.

8. Олег Мозіль

Вік: 26 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Металіст 1925»
Показники в УПЛ-2022/23: 14 матчів, 6 «сухих» поєдинків, 14 пропущених м'ячів

metalist1925.com. Олег Мозіль

Влітку минулого року «Металісту 1925» пощастило здійснити ще один вдалий трансфер новачка на правах вільного агента. Йдеться про підписання голкіпера Олега Мозіля, який є вихованцем академії «Карпат», а до харківської команди перебрався з того ж таки «Агробізнеса», як і Курило.

За індексом Wyscout, Мозіль станом на зараз є найкращим воротарем української Прем'єр-ліги, незважаючи на те, що він пропустив 14 м'ячів у 14 матчах. Проте майже половину поєдинків (6) Олег зіграв на нуль, а ще він посідає третє місце в чемпіонаті не лише за кількістю ударів, завданих по його воротах (69), а й за кількістю виконаних сейвів (56).

7. Арсеній Батагов

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Клуб: «Зоря»
Показники в УПЛ-2022/23: 16 матчів, 1 асист

zarya-lugansk.com. Арсеній Батагов

Талановитий центрбек Батагов, здатний також зіграти на позиції опорника, дебютував в УПЛ ще у 17 років в складі «Дніпра-1», проте згодом у дніпровській команді кар'єра в нього пішла вниз, і у липні 2022-го Арсен був змушений підшукувати собі новий клуб, яким стала «Зоря».

У луганській команді Батагов отримав бажане – регулярну ігрову практику та місце в основному складі, за що віддячив тренерському штабу на чолі з Патріком ван Леувеном сповна. На даний момент Арсенія можна сміливо називати одним із системоутворюючих гравців «Зорі», та й взагалі однієї зі знакових фігур для всієї УПЛ-2022/23. Судіть самі, Батагов станом на зараз займає: перше місце в чемпіонаті за довгими передачами (149) і пасами з просуванням (228), четверте – за пасами у фінальну третину (159), п'яте – за загальною кількістю виконаних передач (941) та за індексом просування м'яча (7,36). Все це робить Арсенія дуже значущою фігурою в командних побудовах «Зорі», і недивно, що за оцінками Transfermarkt, за перші півроку перебування Батагова у новій команді його вартість зросла більш ніж удвічі – з 400 тисяч до 1 мільйона євро.

6. Ріфет Капіч

Вік: 27 років
Громадянство: Боснія і Герцеговина
Клуб: «Кривбас»
Показники в УПЛ-2022/23: 11 матчів, 1 гол, 1 асист

Боснійський центрхав Ріфет Капіч перейшов до «Кривбаса» вже по ходу сезону – у жовтні минулого року. До цього він розірвав контракт із «Сараєво» й кілька місяців перебував без клубу, а потім прийняв запрошення з України, де про нього раніше нічого не чули 99,(9)% уболівальників та фахівців.

Банальний закордонний ноунейм, як спочатку і був сприйнятий Капіч, виявився дуже непоганим та якісним виконавцем. У «Кривбасі» він швидко зміг довести свою спроможність головному тренеру команди Юрію Вернидубу, що дозволило Ріфету стати одним із футболістів основної обойми. Станом на поточний момент, Капіч займає 5-те місце в УПЛ за точністю передач врозріз (50%), а також третє – за точністю так званих розумних передач (66,67%). Для «Кривбаса» фігура боснійця в центрі поля стала ледве не ключовою, і це допомогло команді з Кривого Рогу дуже непогано провести кінцівку осіннього відрізку сезону (4 перемоги у 5 матчах), а також наблизитися до верхньої половини турнірної таблиці чемпіонату.

5. Андрій Цуріков

Вік: 30 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Олександрія»
Показники в УПЛ-2022/23: 15 матчів, 5 голів, 1 асист

fco.com.ua

З 2016 по 2019 роки Андрій Цуріков вже виступав за «Олександрію», після чого вирішив податися за легіонерським досвідом до Чехії, але згодом повернувся в Україну, де намагався закріпитися у «Дніпрі-1» та «Металісті». Зі стану останнього влітку 2021-го Цуріков на правах оренди перейшов до «Олександрії», де знову досить швидко став важливою фігурою, а влітку 2022-го «жовто-чорні» скористалися можливістю підписати фулбека на повноцінній основі на умовах вільного трансферу.

Поточний сезон поки що виходить найбільш успішним для Цурікова, якщо брати всю його історію виступів в УПЛ. Андрій несподівано є найкращим голеадором своєї команди, маючи в активі 5 забитих м'ячів, і це при тому, що всього по воротах суперників фулбек завдав 12 ударів, з яких 7 прийшлися у площину. Сумарний показник очікуваних голів гравця цього сезону в рамках елітарного дивізіону вітчизняного футболу становить лише 0,95xG. Наприклад, у ворота «Львова» Цуріков забив за xG удару 0,04, а у ворота «Шахтаря» - за 0,08. Якоюсь мірою можна говорити про вдачу, що супроводжує Андрія в «Олександрії», але вона схильна посміхатися тільки тим, хто на неї по-справжньому заслужив.

4. Семен Вовченко

Вік: 23 роки
Громадянство: Україна
Клуб: «Верес»
Показники в УПЛ-2022/23: 15 матчів, 1 гол

nkveres.com. Семен Вовченко

Вихованець академії запорізького «Металурга» Сергій Вовченко по юнаках грав за молодіжний склад «Зорі», проте до першої команди цього клубу пробитися не зумів, і був змушений піти до тернопільської «Ниви». У лавах цього колективу Вовченко провів 45 матчів у Першій лізі, в яких його, вочевидь, і пригледіли скаути «Вереса». У серпні минулого року Семен на правах вільного агента підписав контракт з клубом із Рівного терміном на три роки, й дуже швидко перетворився на ключову фігуру в оборонних побудовах команди Юрія Вірта.

У першій частині сезону Вовченко зіграв 15 матчів в УПЛ, записавши в актив 1 забитий м'яч. Молодий футболіст має один із найвищих у чемпіонаті показників успішності єдиноборств в обороні (74,76%; 5-те місце), посідає 2-ге місце за здійсненими перехопленнями м'яча (98), а також 6-те – за заблокованими ударами суперників (11). Також Семен може похвалитися тим, що входить до топ-5 УПЛ за кількістю виконаних довгих передач (141; 4-те місце), точність яких становить у середньому 60%. Якщо додати до цього, що Вовченко – лівоногий центрбек, що для українського футболу останнім часом є дуже дефіцитною позицією, то можна без ризику серйозно помилитися припустити, що найближчими роками «Верес» зможе вигідно перепродати свого центрбека, а той піде на підвищення не лише у фінансовому, а й у спортивному плані.

3. Ігор Кірюханцев

Вік: 27 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Зоря»
Показники в УПЛ-2022/23: 11 матчів, 5 голів, 3 асисти

zarya-lugansk.com. Ігор Кірюханцев

Ігор Кірюханцев, який виступає на позиції правого захисника, є вихованцем академії «Шахтаря», за першу команду якого провів лишень 25 хвилин в одному матчі наприкінці сезону-2016/17. Після цього «гірники» вважали за краще віддавати Кірюханцева в оренду іншим командам – «Маріуполю» та «Олександрії». І там, і там Ігор непогано себе проявляв, особливо доводячи здатність якісно підключатися до атак.

Дивно, що шанс проявити себе у «Шахтарі» Кірюханцев не отримав навіть тоді, коли команду залишили майже всі легіонери, а праворуч вже не було бразильця Додо. «Гірники» вирішили орендувати Лукаса Тейлора замість того, щоб довірити хоча б пару матчів своєму вихованцю й, вочевидь, прогадали. Наприкінці вересня 2022 року про трансфер Кірюханцева оголосила «Зоря», в якій фулбек дуже швидко перетворився на одного з найкращих гравців першої команди. Правий захисник у 11 матчах забив 5 м'ячів та віддав 3 результативні передачі. У тому числі Кірюханцев відзначився голом та асистом у поєдинку проти «гірників», який «Зоря» багато в чому завдяки зусиллям Ігоря змогла звести до нічиєї 2:2. Варто відзначати також, що Кірюханцев є першим та єдиним номінальним захисником, який присутній у топ-15 УПЛ за показником дотиків до м'яча у штрафному майданчику суперника. Їх в Ігоря 46, а це 11-та позиція у рейтингу. Навіть центрфорвард «Шахтаря» Данило Сікан має в активі менше дотиків у штрафному майданчику суперника, аніж Кірюханцев – 37 у 13 матчах…

2. Максим Прядун

Вік: 26 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Металіст»
Показники в УПЛ-2022/23: 14 матчів, 6 голів, 2 асисти

fcmetalist.com.ua. Максим Прядун

Максим Прядун раніше мав досвід виступів в УПЛ у лавах «Зірки» з Кропивницького, але тоді (у сезонах-2016/17 та 2017/18) нічим особливим не здивував, а тому його кар'єра досить швидко пішла вниз. Недивно, що останніми роками Прядун грав у Першій лізі за «Миколаїв» та «Олімпік», а на початку лютого минулого року, буквально за пару тижнів до початку повномасштабної фази російсько-української війни, отримав статус вільного агента. Без клубу Максим провів понад півроку, перш ніж у середині серпня уклав контракт з «Металістом».

У харківській команді від Прядуна не чекали якихось сенсаційних показників, проте форвард раптово продемонстрував потенціал перебувати у когорті найкращих бомбардирів турніру. До зимової паузи Максим прийшов із 6 голами в 14 матчах, і це при тому, що по воротах суперників він завдав лише 18 ударів, з яких у площину прийшлися 9. Маючи сумарний показник очікуваних голів у чемпіонаті на рівні 2,38xG, Прядун примудрився забити шість, що робить його одним із найефективніших атакувальних футболістів ліги. А ще Прядун є завсідником положення «поза грою», що до певної міри також ілюструє його манеру дій на полі. Принаймні, статистики нарахували у нього 8 офсайдів, а це 3-5 місця в УПЛ станом на сьогодні.

1. Єгор Твердохліб

Вік: 22 роки
Громадянство: Україна
Клуб: «Минай»
Показники в УПЛ-2022/23: 16 матчів, 3 голи, 1 асист

shakhtar.com. Єгор Твердохліб (праворуч)

Одним із головних відкриттів осінньої частини сезону в УПЛ став 22-річний центральний півзахисник «Миная» Єгор Твердохліб. Про нього відомо не так багато – грати у футбол він починав в академії «Динамо», але провів там вкрай мало часу, після чого опинився на аматорському рівні спочатку у складі «Чайки» з Вишгорода, а згодом – столичного «Атлета». На початку 2020 року професійний контракт із Твердохлібом підписав першоліговий «Гірник-Спорт», за який Єгор провів 59 матчів, забивши 6 м'ячів та віддавши 3 результативні передачі.

У серпні минулого року Твердохліб на правах вільного агента перейшов у «Минай», і під керівництвом Володимира Шарана перетворився на лідера цієї команди, й одного з найцікавіших виконавців усієї УПЛ, якщо не брати до уваги представників «Дніпра-1», «Шахтаря» та «Динамо». Щоб зрозуміти, наскільки важливим є Твердохліб для команди із Закарпаття, достатньо оцінити його просунуту статистику в сезоні в рамках УПЛ: 123 верхових єдиноборства (2-й показник у лізі), 27 фолів (3-й показник у лізі), точність ударів – 57,14% (4-й показник у лізі), точність ударів з гри – 57,14% (3-й показник у лізі), зароблених фолів – 23 (23-й показник у лізі), дотиків м'яча у штрафному майданчику суперника – 30 (29-й показник у лізі), кількість ударів – 21 (28-й показник у лізі), обведень – 50 (21-й показник у лізі). Недивно, що оціночна вартість Твердохліба, яку формує портал Transfermarkt, за півроку перебування у «Минаї» двічі змінювалася у бік підвищення – спочатку зі 125 до 150 тисяч євро, а потім куди кардинальніше – вдвічі, тобто зі 150 до 300 тисяч євро. Якщо молодому хавбеку вдасться так само вдало провести й другу частину сезону у команді Шарана, то влітку він напевно отримає можливість розглядати набагато більш привабливі варіанти, а «Минай» - заробити ще трохи грошей, додавши до списку успішних трансферів до Кулієва, Петрусенка та Ахмедзаде ще й прізвище Твердохліба.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
в моем рейтинге: Кирюханцев, Мозиль, Прядун.