Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 лютого 2023, 08:04
3374
1

Ріфет Капіч: від вигнанця Сараєво до ключового гравця Кривбасу

Все ж таки кар'єра професійного футболіста – вкрай непроста штука…

| Оновлено 26 лютого 2023, 08:04
3374
1
Ріфет Капіч: від вигнанця Сараєво до ключового гравця Кривбасу
fckryvbas.com. Ріфет Капіч

7 жовтня минулого року «Кривбас» оголосив про підписання боснійського центрального півзахисника Ріфета Капіча. Контракт із гравцем, який перебрався до клубу УПЛ на правах вільного агента, був із самого початку розрахований на один сезон, і в цілому ця новина прогнозовано не викликала жодного фурору на вітчизняному трансферному ринку – достатньо сказати, що на даний момент на Sport.ua відповідне повідомлення про трансфер Капіча до «Кривбасу», який відбувся восени минулого року, набрало лишень близько тисячі переглядів.

Капіч – це типовий ноунейм для переважної більшості вболівальників та фахівців, які уважно стежать за ринком УПЛ та ключовими європейськими футбольними лігами. До своїх 27 років хавбек встиг пограти не лише у рідній Боснії і Герцеговині, а й у Чехії, Словенії, Хорватії, Швейцарії, Молдові. З 2019 по 2021 роки Ріфет навіть опинився на контракті в німецькому «Падерборні», який сезон-2019/20 саме проводив у першій Бундеслізі, проте за головну команду цього клубу так і не провів жодного поєдинку, зігравши до десятка матчів за дубль, а згодом залишивши клуб вільним агентом.

«Падерборн» виявився своєрідною вершиною у кар'єрі Капіча. До неї він і йшов через виступи за «Горицю», «Грассхоппер», «Шериф», але вхопитися за свій шанс боснійцю так і не вдалося. Влітку 2021-го Ріфет повернувся до «Сараєво», який для нього є фактично рідним клубом, адже тут він кілька років провів ще юнаком – в академії.

Втім, навіть у «Сараєво» після облому в Німеччині у Капіча все складалося зовсім не так гладко, як це напевно уявляв собі півзахисник. Ні, Ріфет не потрапив у глухий резерв, а навпаки, регулярно отримував місце у складі, й навіть виходив у основі, але в якийсь момент в нього все пішло «не в той степ». 2022 рік став для Капіча справжньою катастрофою у професійному та особистому плані, і багато в чому з цієї причини хавбек спершу опинився у вигнанцях, а потім прийняв пропозицію від «Кривбасу»…

***

Перший «дзвіночок» майбутніх невдач для Капіча після повернення до «Сараєво» пролунав ще восени 2021 року. Тоді, у розпал церемонії святкування 75-річчя клубу, яка проходила у місцевій мерії, футболіст заявив, що невідомі намагалися заволодіти його престижним автомобілем Porsche Panamera. В певний момент план двох зловмисників провалився, і вони були змушені екстрено покинути місце злочину, але попередньо грабіжники таки викрали у Капіча цінне майно – наручний годинник вартістю в 120 тисяч євро.

Капічу довелося звертатися до поліції, яка внаслідок слідчих дій вийшла на двох чоловіків – 1980 та 1998 років народження. В них був вилучений годинник футболіста, а також документація на автомобіль, який викрасти горе-грабіжникам так і не вдалося.

Справа дійшла до суду і у березні 2022 року футбольна громадськість Боснії і Герцеговини дізналася про всі подробиці цієї справи. Виявляється, що двоє невідомих вистежили Капіча увечері 25 жовтня 2021 року, попередньо проникнувши до його машини, припаркованої в гаражі приватного будинку. Після того, як Ріфет сів у транспортний засіб з метою вирушити на урочистий захід до одного з місцевих ресторанів, зловмисники, погрожуючи хавбеку пістолетом, вимагали від нього грошей. Слідство встановило, що грабіжники заявили Капічу, що той заборгував їм 300 тисяч конвертованих марок (національна валюта Боснії і Герцеговини), що за нинішнім курсом еквівалентно приблизно 153 тисячам євро. Ці гроші здирники хотіли отримати у рахунок нібито комісійних, які Ріфет не виплатив їм за свої попередні трансферні переходи.

«Вони зажадали від нього коштовного годинника та автомобіля Porsche Panamera в рахунок сплати боргу. Наступного дня потерпілий від страху віддав ключі від машини одному зі здирників, але той скористатися незаконно видобутим майном не зумів, оскільки незабаром був заарештований управлінням федеральної поліції у співпраці з черговим кантональним прокурором», - йдеться у матеріалах справи.

Щоб встановити істину, довелося заслухати 10 свідків, експерта по мобільним телефонам та подати більше 40 речових доказів. Втім, зважаючи на все, остаточну крапку у цій справі поки що все ще не поставлено…

***

Наступна невдача сталася із Капічем у «Сараєво» вже 23 квітня минулого року. Тоді центрхав вийшов у стартовому складі своєї команди на матч чемпіонату проти «Тузла Сіті» (0:1), але дограти його не в зміг.

На початку другого тайму глядачі стали свідками жахливої ​​сцени – Капіч знепритомнів, і звалився на газон, після чого на поле екстрено вибігли медичні працівники. За мить до цього Ріфет встиг виконати передачу на партнера по команді, а також попросив про заміну, але зробити її тренерський штаб «Сараєво» не встиг.

На щастя, поки медики вантажили Капіча, котрий перебував без свідомості, у машину швидкої допомоги, той прийшов до тями, і вболівальники «Сараєво» зустріли новину про це оглушливими оплесками.

Klix.ba

В результаті неприємність для Капіча обмежилася інцидентом на полі, а також візитом до клінічного центру університету Сараєво, де йому поставили крапельницю та здійснили необхідні медичні процедури, а потім відпустили додому. Вже за тиждень Ріфет знову зіграв за «Сараєво» у національному чемпіонаті, з'явившись на полі на заміну на початку другого тайму.

***

Крапку у співпраці між Капічем та «Сараєво» було поставлено у серпні минулого року. 19 числа того місяця «бордові» на власному полі приймали «Слободу» з Тузли. Ріфет у тому поєдинку опинився на лаві запасних, але на 61-й хвилині вийшов на заміну, а у компенсований час отримав можливість принести «Сараєво» перемогу. Капічу було довірено виконати пенальті, але переграти голкіпера команди-суперниці хавбек не зумів, і матч завершився нічиєю 1:1, яку вкрай негативно сприйняли вболівальники.

Фани «Сараєво» виявилися швидкими на розправу. Одразу після фінального свистка вони почали скандувати образи на адресу Капіча, а також вимоги негайно покинути клуб. Хавбеку навіть довелося вибачатися: «Я несу всю провину за невдачу минулого вечора, але я хотів якнайкраще. Хочу вибачитись перед своїми товаришами по команді та вболівальниками. «Сараєво» буде, все інше пройде».

Klix.ba

Капіч справді дуже болісно пережив той промах. Після завершення матчу він довго сидів на полі, ніби не маючи жодних сил піднятися. Незважаючи на те, що товариші по команді та деякі інші відомі боснійські спортсмени через соціальні мережі висловили публічну підтримку Ріфету, фанати «Сараєво» продовжили цькування хавбека, виливаючи в інтернет безліч негативу, у тому числі й відверто образливі картинки із зображенням футболіста.

22 серпня 2022 року Капіч та «Сараєво» домовилися про негайне припинення терміну дії контракту, розрахованого до 31 травня 2023-го. Хавбек отримав статус вільного агента, і свій наступний клуб отримав через півтора місяці. Ним, як відомо, й виявився «Кривбас»…

***

Після низки невдач Капічу справді пощастило опинитися саме у «Кривбасі». В команді з Кривого Рогу хавбек несподівано розквітнув, ставши беззаперечно ключовою фігурою для наставника Юрія Вернидуба. До зимової перерви боснієць зіграв 10 матчів в українській Прем'єр-лізі, у яких відзначився 1 забитим м'ячем (переможним у ворота «Ворскли») та 1 результативною передачею (проти «Металіста», причому той гол також став єдиним та переможним для криворіжців).

Але гольові заслуги – це не те, на чому варто акцентувати увагу, описуючи корисність Капіча для нинішнього «Кривбасу». Насамперед, боснійський хавбек допомагає зв'язувати оборонну та атакувальну фази гри команди Вернидуба. Ріфет має гідний показник точності передач в УПЛ (83%), а також відмінні цифри за пасами, що загострюють ситуацію – 7,8 в середньому за 90 хвилин у фінальну третину поля (точність - 77%); 3,4 – у штрафний майданчик суперника (62%).

fckryvbas.com. Ріфет Капіч

У єдиноборствах Капіч також показав себе дуже добре. В середньому за матч на рахунку боснійця в УПЛ 12,6 дуелей, причому з 60% випадків Ріфет виходить переможцем. В обороні ж успішність єдиноборств у Капіча ще вища – 65%, а у деяких матчах він демонстрував її на космічному рівні (проти «Чорноморця» 2 грудня минулого року, після якого «Кривбас» пішов на зимову паузу, на рахунку боснійця виявилося 10 виграних дуелей в обороні з 11, що еквівалентно 91% для обчислення успішності дій).

Теплова карта Капіча у поєдинках української Прем'єр-ліги також говорить про те, що цей футболіст дуже важливий для своєї команди. Ріфет закриває практично будь-яку позицію у центрі поля – від опорної зони до позицій правого чи лівого інсайда. Фактично Юрій Вернидуб в особі Капіча, можливо, навіть несподівано сам для себе, отримав універсала, на якого можна покластися при вирішенні практично будь-якого завдання та реалізації переважної більшості тактичних задумів.

Теплова карта Капіча в УПЛ-2022/23

На рівні УПЛ Капічу також є чим похвалитися. Зараз боснієць входить до топ-5 поточного сезону за точністю передач урозріз (50% у Ріфета – це п'ятий показник в лізі) та точністю так званих розумних передач (67% - третій показник у лізі). Так, за кількістю цих дій балканець не входить навіть до десятки найкращих в УПЛ, але твердо перебуває вже у топ-20, причому і там, і там є першим з легіонерів, нехай останніх нині у вітчизняному чемпіонаті не так вже й багато.

Недивно, що керівництво «Кривбасу» виявило далекоглядність, і ще наприкінці лютого погодило та підписало із Капічем договір про продовження терміну контракту до кінця наступного сезону. Звичайно, ніхто не може гарантувати, що влітку по Ріфету криворіжці обов'язково отримають вигідну з фінансової точки зору пропозицію від іншого клубу, що дозволить «Кривбасу» заробити живі гроші, проте для побудови команди на найближчі пару років боснієць буде надзвичайно корисним. Вже зараз він є одним із беззаперечно ключових виконавців, які становлять «скелет» цієї команди.

Важливо й те, що кейс із Капічем доводить: успішним може виявитися навіть «безкоштовний трансфер», а якісним гравцем – навіть той, хто з якоїсь причини став вигнанцем на попередньому місці роботи. І в цій обставині нинішня ситуація в УПЛ, коли клуби не мають великих грошей на підписання новачків, дає шанс проявити себе справді талановитим селекціонерам, а не тим, хто звик спускати вагонами господарські гроші, задовольняючись одним влучанням «в яблучко» на 20-30 випадків просіювання відвертого «лушпиння»…

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Слот тренуватиме Ліверпуль? Що про це відомо прямо зараз
Футбол | 28 квітня 2024, 09:06 2
Слот тренуватиме Ліверпуль? Що про це відомо прямо зараз

Схоже, «червоні» знайшли наступника для Юргена Клоппа…

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 26
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Juzik
Капич топчик.