Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Словник футболу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:26
8407
0

Що таке інсайд у футболі

Розповідаємо про інсайд в футболі

| Оновлено 31 жовтня 2023, 18:26
8407
0
Що таке інсайд у футболі
Twitter
Кожен гравець футбольної команди займає певну за ігровою схемою позицію, яка має назву, яка відповідає виконуваним функціям і діям футболіста на поле. Інсайд в футболі - це один з термінів, що мають безпосереднє відношення до займаної гравцем позиції в лінії атаки. Традиційно кожна футбольна позиція має англійську назву, яка використовувалась або використовується в професійному середовищі.
Одні терміни, такі як бек, вінгбек, ліберо, хавбек, вінгер і форвард продовжують залишатися актуальними і продовжують застосовуватися на професійному сленгу. Інші назви, наприклад, інсайд, в силу розвитку футбольної тактики вже пережило себе, втратило своє смислове навантаження. Використовується в професійному футболі вкрай рідко, в основному при аналізі ігрової ситуації.

Що таке інсайд буквально?

Інсайд в перекладі з англійської означає «всередині». У журналістському співтоваристві цей термін означає закрите джерело інформації, що знаходиться всередині досліджуваного об'єкта.
Стосовно до футболу, цей термін означає позицію футболіста, що тяжіє під час атаки до зміщення до центру, як для індивідуальних дій, так і в якості допомоги центральному нападнику.
Іншими словами, гравець на позиції інсайда під час атаки зміщується всередину футбольного поля, насичуючи лінію атаки власної команди своїми активними діями.
По набору відведених функцій, термін інсайд найближче до позиції атакуючого півзахисника. Нерідко на позиції інсайда відповідно до ігрової схеми грають флангові нападники, які під час атаки можуть зміщуватися до центру в напрямку воріт суперника.
У класичному вигляді позиція інсайда використовувалася на зорі становлення футболу, коли на полі найчастіше застосовувалася атакуюча схема - піраміда або варіант гри за схемою «W». Тобто інсайди розміщувалися під гравцями лінії атаки між крайніми нападниками і центральним форвардом.
Під час атакуючих дій за схемою піраміда, гравці на цій позиції розміщуються під кутом 45˚ до воріт суперника. У випадку з використанням схеми «дубль - ве», інсайди розміщуються позаду гравців атаки і виступають в якості їх асистентів. З такими схемами команди продовжують грати, проте замість позиції інсайда, у футбольній тактиці з'явилися розширені варіанти гри в атаці.
Сучасний футбол кардинально змінив значення футбольних позицій, значно розширивши і збільшивши функціональність футболістів на полі. Функції інсайда сьогодні виконують гравці лінії півзахисту. Рідше, на цю позицію виходять крайні захисники, які беруть участь в атакуючих діях.

Що значить позиція інсайда в тактичній схемі?

На даний момент практично будь-якого гравця, який бере участь в атакуючих діях можна в якийсь момент назвати інсайдом. У кожного тренера своє бачення гри і своє розуміння позиції, яку має займати той чи інший гравець на полі. На практиці це виглядає наступним чином:
  • в тактичній схемі 3-4-2-1 два крайніх нападники грають на позиції інсайда;
  • в ігровій схемі 4-4-2 крайні півзахисники є інсайди;
  • для гри за схемою 4-3-3 крайніх нападників можна назвати інсайдами;
  • в ігровій моделі 4-2-2-2 на позиції інсайда можуть грати відразу чотири футболісти, два крайніх півзахисника і центральні півзахисники.
У більшості випадків положення гравців під час атаки залежить від характеру поєдинку і цілей, поставлених на гру. Під час гри теоритично інсайдом можуть бути центральні півзахисники і вінгери, що тяжіють до атакуючих дій.
З огляду на те, що тактичні схеми під час гри можуть змінюватися, а динаміка гри вимагає більш широких дій з боку атакуючої команди, вживати поняття інсайд для позначення позиції гравця, стає доречним.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин