Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 11 березня 2023, 22:17
17549
26

П'ять висновків після матчу Шахтар – Феєнорд

Валерій Василенко вважає, що нідерландці були кращими, але «гірників» врятував прагматизм. І Трубін

| Оновлено 11 березня 2023, 22:17
17549
26
П'ять висновків після матчу Шахтар – Феєнорд
Getty Images/Global Images Ukraine

У першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи «Шахтар» та «Феєнорд» зіграли у результативну нічию. На чию вона користь, чи могло бути інакше і чого чекати від поєдинку у відповідь – давайте спробуємо розібратися.

Кадровий голод гірників

Перед поєдинком наставник донеччан Ігор Йовічевич нарікав на кадрові проблеми. Мовляв, не знаю, чи стикався хтось із подібною ситуацією, коли перед грою «вилітають» обидва латералі, та й взагалі із захисників доступні лише Тейлор та Ракицький.

Впевнений, що хтось обов'язково стикався з такою картиною. Хоча ситуація справді неординарна. Через зайві картки не змогли зіграти Конопля, Михайличенко та Бондар, у Матвієнка довго була температура, але в підсумку його поставили на ноги.

У будь-якому випадку, варіація оборонної ланки «Шахтаря» виявилася експериментальною: Тейлор – праворуч, Топалов – ліворуч, Ракицький та Матвієнко – у центрі. Експериментальною – це м'яко кажучи. Мені здається, у подібній конфігурації оборона «гірників» більше ніколи не зіграє – настільки вона різношерста і штучна.


ФК Шахтар

Фактично лише Тейлор на своєму місці. Топалов – номінальний півзахисник, акцентований більше на лівий фланг, а поєднувати у центрі захисту двох лівоногих футболістів – ще те задоволення.

Тому було б наївністю очікувати від такого захисту злагодженості та надійності. Власне, всього цього не було в достатній (потрібній) кількості.

Однак, водночас, треба визнати, що й відвертих провалів не було. Більше того, єдиний гол на рахунку центрбека Ракицького, який навряд чи з'явився б у стартовому складі, якби був доступний Бондар.

Знову Трубін

Черговий вражаючий поєдинок провів голкіпер «Шахтаря». На рахунку Трубіна – п'ять сейвів. Щонайменше двічі (в епізодах за участю Данило) Анатолій по-справжньому рятував свою команду.

Якщо на внутрішній арені Трубін може собі дозволити часом помилятися у простих ситуаціях, то в єврокубках вартовий воріт «гірників» переважно втілює надійність та майстерність. Хлопець, напевно, заробляє зайві вісти (які апріорі не можуть бути зайвими) для майбутніх роботодавців. Має право.

Феєнорд за грою був кращим

І візуально, і судячи зі статистичних викладок, суперник нашої команди був кращим. Якщо брати за створеними моментами, то кращим в кілька разів.

Роттердамці завдали 21 удару по воротах «Шахтаря» (з них шість – у площину воріт), тоді як донеччани лише п'ять разів пробили у бік воріт номінальних гостей (і лише раз поцілили у площину воріт).

Протягом практично всього матчу саме «Феєнорд» володів ініціативою – як ігровою, так і територіальною. «Шахтар» весь матч намагався стримувати свого опонента, діючи «другим номером». Команді Йовічевича практично вдалося нейтралізувати опонента. Якщо виходити з позиції очікуваних голів.

хG «Феєнорда» – 2,12, тоді як відповідний показник «Шахтаря» – 0,27. Нідерландський клуб перевершив український в цьому важливому компоненті більш ніж у сім разів. Мені здається, це дуже показовий момент.

Проте, з іншого боку, як і в матчах проти «Ренна», щодо дій «Шахтаря» можна констатувати:

Шахтар чудово навчився вичавлювати максимум із мінімуму

Один удар у площину воріт суперника – і один гол. Чудова статистика від «гірників». Нинішній «Шахтар» не без проблем створює моменти (мається на увазі у єврокубках), але дуже ними дорожить. І більшість втілює у забиті м'ячі. Два матчі проти «Ренна» та один проти «Феєнорда» - зайвий доказ цього.

А ще нинішній «Шахтар» не намагається осягнути неосяжне, а намагається грати прагматично: від оборони, на контратаках, використовуючи чужі помилки.

Можливо, така манера гри дещо відрізняється від звичної, від раніше «устаканеної» моделі функціонування «помаранчево-чорних». Наставник «Феєнорда» Слот називав гру «Шахтаря» під керівництвом Де Дзербі «феноменально красивою». Нідерландський тренер реально перегнув палицю у цьому випадку, однак він правий у тому, що раніше «гірники» грали в зовсім інший футбол, заточений на контролі м'яча.

Зараз у такий футбол із відомих причин «Шахтар» грати не може. Тому і «танцює від грубки». Якщо порівняти «вихлоп», тобто ефективність, виходить дуже непогано.

На мій погляд, Йовічевич робить все правильно, ставлячи на прагматизм. Якби він ставив на видовищність, вилетів би вже від «Ренна».


ФК Шахтар

У Роттердамі буде ще складніше

Тут, як то кажуть, навіть до бабусі не ходи. Нинішній «Феєнорд» на своєму полі – команда практично непереможна. Вона і на чужому – дуже непогана, у чому ми зайвий раз переконалися після варшавського матчу. А на своєму «котлі» за підтримки своїх божевільних уболівальників підопічні Слота напевно гратимуть ще жвавіше та потужніше. Стримати такий «Феєнорд» такому «Шахтарю» буде дуже складно.

Проте «Шахтар» уже стільки разів у нинішній єврокубковій кампанії доводив, що неможливого для нього нічого немає. Так що не здивуюсь, якщо і цього разу «гірники» повернуться додому «зі щитом».

Оцініть матеріал
(132)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
все украинские клубы в Европе будут играть от автобуса. Пора это принять.
Robert Monroe
Результат цілком прийнятний, але можна констатувати, що дуже пощастило - гірники відіграли вкрай слабенько. Так, Фейеноорд зараз виглядає потужно, але разом із цим далеко не Барселона чи Баварія, щоб протягом всього матчу відбиватися від них, в якихось моментах голандці навіть слабіше за Ренн виглядали. Якщо у грі  Шахтаря до виїзного матчу нічого не зміниться, то розраховувати можна хіба що на диво. Від Судакова і Бондаренка очікував значно більшого, поки це навіть не рівень Шапаренка.
Фанькин кот
Всё правильно написано. В Роттердаме будет архисложно, но ведь это Шахтёр! Который всегда выжимает максимум из почти ничего. Верим, что в таком же ключе команда сыграет и в этот раз. На выезде будет более сбалансированный состав, а роттердамцы - "разобранными" после битвы со своим главным конкурентом Аяксом. Главное не сдаваться и сполна использовать этот "подарок судьбы" в календаре оппонента.
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
andruha40
При всій повазі до гірників,навряд чи вони пройдуть далі з такою грою.Тут має зіграти прагматизм.Потрібно виходити на поле психологічно впевненими в своїй перемозі!
AK.228
О, знов Шахтар відправив вболівальників опезежешного клубу в нокаут😂
KOT
Динамо играло автобусом- позор, Шахтер  играет автобусом - молодцы( про составы не надо гворить, динамо украинцами играло в большенстве, как сейчас Шахтер)
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Fred14
Василенко сидит на зарплате у кротов .Все что динамовское у него самое худшее в мире а шахтер даже в самых провальных матчах умудряется отбеливать .
Октавий Фландрийский
Блажен кто верует... Не может такой фарт продолжаться вечно, я думаю что в Роттердаме щахтеры заглотнут штуки 3-5...
Fred14
Странно что всю.зиму Йовичевич был на сборах с шахтером. Абсолютно команда не организована .нет тактических схем .чем же они там занимались ?Рестораны ?