Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 06 березня 2023, 15:45
12100
5

Довгоочікуваний титул Костюк, тріумф Стародубцевої і камінг-аут Приходька

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 06 березня 2023, 15:45
12100
5
Довгоочікуваний титул Костюк, тріумф Стародубцевої і камінг-аут Приходька
ATX Open. Марта Костюк

Завершився останній тиждень перед так званими турнірами Sunshine Double в Індіан-Веллсі та Маямі. Дівчата за цей часовий проміжок розіграли трофеї на турнірах WTA 250 в Остіні та Монтерреї. У чоловіків було два хардові турніри серії АТР 500 у Дубаї та Акапулько, а також ґрунтові змагання категорії ATP 250 у чилійському Сантьяго.

WTA 250 Остін

Цей турнір не викликав якихось особливих очікувань, але українським уболівальників він запам'ятається надовго. Запам'ятається тому, що саме в Техасі, мабуть, головна надія нашого тенісу нарешті зробила великий крок для себе у професійному спорті.

Загалом, все до цього йшло. Марта Костюк цього сезону показує неймовірно стабільну як для неї гру саме на результат, практично завжди виграючи матчі у статусі фаворитки. Останнім часом вона мала поки що лише одну поразку, до якої можуть бути претензії – від Шелбі Роджерс в Аделаїді. Трохи Марта розчарувала і проти Б'янки Андреєску, але там був провальним лише один сет. Всі інші поразки були у поєдинках із набагато більш високорейтинговими тенісистками. Можна було чіплятися в матчі проти проблемної Жабер на ще одному турнірі в Аделаїді, також можна було боротися з ослабленою Бенчич у Дубаї, але трохи не вистачило.

В решті поєдинків Костюк, навіть якщо і не показувала феєричного тенісу, маючи при цьому лише невелику ігрову перевагу, завжди доводила матчі до перемоги. Саме такого раніше не було, і це не дозволяло зробити якісний крок уперед. Так, залишається ще одна проблема – матчі з топами. Але для виграшу турнірів WTA 250 в більшості випадків цього і не потрібно. Не забувайте, що раніше найбільшими перемогами Марти були два 60-тисячники ITF. Вимагати від неї прямо зараз вигравати на найпрестижніших турнірах – досить безглуздо, хоча надія завжди є.

Щодо матчів з топами, то цього року і в цьому питанні намітилися деякі зрушення. В Австралії вдалося обіграти на той момент «прихованого гравця десятки» Єлену Рибакіну, яка не отримала очки за перемогу на торішньому Вімблдоні. Далі ви знаєте – представниця Казахстану дійшла фіналу на Australian Open. В Остіні найгрізнішою суперницею Костюк була фіналістка AO-2021 Даніель Коллінс. Американка цього року поки що не виблискує, її вдалося обіграти навіть за сильного хвилювання. А як не хвилюватись? Майже всі важливі матчі у дорослій кар'єрі Костюк програла. Більшість із них або ще до виходу на корт, або психологічно вже під час зустрічі. Кожна така перемога – на вагу золота, лише так можна прогресувати.

У фіналі було трохи легше з кількох причин. По-перше, Костюк все ж таки сильніша за Грачову як тенісистка. По-друге, для Варвари це теж був перший фінал і хвилювалася вона точно не менше. Обидві не змогли видати стабільно хороший рівень тенісу під час всього матчу, але Марта була кращою у важливі моменти. Вона зробила те, до чого починає нас потихеньку привчати цього сезону. Не в кожному матчі, але все ж таки.

Ця перемога неймовірно важлива ще й через те, що практично рік Костюк не прогресувала, а то й здавала позиції. Тепер вона вперше увійде до топ-40 світового рейтингу, а також підніметься на 13-ту позицію в Чемпіонській гонці. Поки що думати про Підсумковий турнір зарано, але за два з невеликим місяці українка набрала 711 очок, це 56% від усіх залікових балів, які вона матиме у новій редакції рейтингу WTA.

До речі, до перемоги на Коллінс Марта очолювала своєрідний антирейтинг тенісисток, котрі ніколи не грали у фіналі турніру WTA. У ньому вона мала найвищий рейтинг з великим відривом. Тепер естафету передано Анні Калінській.

Щодо решти українок в Остіні, то Даяна Ястремська, яка в основі замінила Ангеліну Калініну, вибула вже на старті і тепер опуститься на 142-гу позицію. У парі вона вперше з торішнього Відкритого чемпіонату Австралії вирішила зіграти з Костюк, але цього разу не вийшло – поразка у першому ж матчі. Натомість непогано вийшло у Надії Кіченок, вона дійшла до півфіналу. Вперше на турнірі WTA зіграла українка Сабіна Зейналова, вона зі своєю напарницею виграла матч першого кола, але поступилася у 1/4 фіналу.

WTA 250 Монтеррей

У Мексиці вийшов дуже класний та конкурентний турнір. До півфіналу вийшли відразу чотири з перших п'яти сіяних, справжня мрія для організаторів. Більше того, всі були із прапорами. У матчі за титул змагалися хорватка Донна Векич і Каролін Гарсія з Франції. Трофей дістався Донні Векич. Для 26-річної хорватки цей трофей став четвертим у кар'єрі та першим із 2021 року.

З українок тут зіграла Леся Цуренко. Наша королева кваліфікацій і тут без проблем пройшла відбір, але вже в першому колі основи довелося зніматися з матчу проти майбутньої переможниці Векич через хворий лікоть. Перший сет був виграний з рахунком 6:2, ось чому всі тенісистки насамперед хочуть бути здоровими.


Getty Images/Global Images Ukraine. Каролін Гарсія і Донна Векич

АТР 500 Дубай

Головною дійовою особою в ОАЕ був лідер світового рейтингу Новак Джокович, який проводив рекордний 378-й тиждень у статусі першої ракетки світу. Грав серб успішно, хоч і не демонстрував якогось неймовірного домінування, як у Австралії. У півфіналі його 20-матчеву переможну серію зупинив колишній лідер рейтингу ATP Даніїл Медведєв, який згодом і взяв титул. Для нього це був третій переможний тиждень, у Дубаї він не програв жодного сету. Перед американським турнірами, куди Джокович не летить через відсутність вакцинації, Медведєв стає головним фаворитом.

Фіналістом змагань у Дубаї став ще один росіянин Андрєй Рубльов. Він запам'ятався тим, що після виграшу півфінальної зустрічі написав на камері «Цой живий», зробивши при цьому натяк, що хотів би побачити мир у всьому світі. Судячи з коментарів його співгромадян, у тяжко хворих він викликав хіба ностальгію по молодості. Хоча спроба була непогана.

АТР 500 Акапулько

У Мексиці цього року чоловікам гралося важкувато. Були травми, судоми та зняття, а Тейлора Фрітца нудило прямо на корті. Вкотре провалився Каспер Рууд, який нещодавно претендував на статус першої ракетки світу. Норвежця обіграв 30-річний Таро Даніель, для якого це була перша перемога над тенісистом із топ-10. У результаті титул дістався австралійцю Алексу де Мінауру, раніше таких великих титулів він ще не вигравав. Продовжує дивувати фіналіст змагань в Акапулько Томмі Пол, у Чемпіонській гонці він уже четвертий.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс де Мінаур

АТР 250 Сантьяго

На змаганнях у Чилі домінували ґрунтові фахівці, які не так часто можуть похвалитися високими результатами на хардових турнірах. У фінал пробилися два південноамериканці, а в матчі за титул чилієць Ніколас Харрі переграв Томаса Мартіна Етчеверрі з Аргентини.

З важливого у чоловічому тенісі також варто відзначити майбутнє падіння Рафаеля Надаля до другого десятка світового рейтингу. Це трапиться вперше після його дебюту у топ-10 у далекому 2005 році.

Українці на турнірах серії Challenger

Ілля Марченко не зміг пробитися до основи змагань у США, а Денис Молчанов зупинився у парному чвертьфіналі турніру у Франції, де на старті програли Манафов і Приходько. Олексій Крутих і Віталій Сачко цього тижня не грали.

Українці на турнірах ITF

Головною несподіванкою стало повернення в інформаційне поле 23-річної Юлії Стародубцевої, яка довгий час була зайнята університетським тенісом, де була показувала непогані результати. Та й в юніорах Юлія виступала досить вдало. Головне питання полягає в тому, чи вона готова повністю присвятити себе професійному тенісу, чи це була разова акція. Як би там не було, а на 25-тисячнику в Спрінзі у неї вийшло дуже непогано. Стародубцева вийшла в обидва фінали, і в одиночному взяла титул. Ще одна хороша тенісистка українському тенісу зараз точно не завадить.

Вперше з 2019 року Анна Позніхіренко зуміла виграти матч на 60-тисячнику ITF, але на більше її не вистачило.

В'ячеслав Бєлінський, який непогано проявив себе минулого тижня в парному розряді, цього разу через травму не зміг дограти одиночний чвертьфінал 15-тисячника в американському Нейплсі. Вище цього року він ще не заходив.

Поза кортом

Головний камінг-аут тижня на рахунку українського тенісиста Олега Приходька. Друга ракетка України у парному розряді та кандидат у національну збірну одним інтерв'ю поставив собі діагноз – клінічний ідіот. Інакше пояснити його слова неможливо.

Еліна Світоліна двічі за тиждень анонсувала швидке повернення на корт. Спочатку вона звернулася за допомогою до доньки Скай, зробивши невеликий тизер. А пізніше вже відповіла на прямі питання в інстаграмі, підтвердивши, що чекати залишилося недовго.

Марта Костюк на корті продовжує радувати любителів творчості Кріса де Бурга, але на початку тижня також показала ще одну цікаву форму від компанії Wilson, з якою вона розпочала цього року поки що дуже успішну співпрацю. Нам Марта подобається у будь-яких кольорах, головне, щоб їй було в цьому комфортно грати. Поки що все начебто складається добре, триматимемо кулаки.

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nick.Grabowski
Який симпатичний трофей у Марти. Вітаю! 
Andrey_1992
Приходько і вправду здійснив камінг-аут, став політичним підарасом
Stanislav Matusevych
Трохи не погоджуся з термінологією. Камінг-аут є вчинком для нормальних адекватних геїв. А Приходько - звичайний тридварас.
Viktor Tsimakouridze
дівка вогонь, ще красивша ніж білодід
Володимир Коваленко
Приходько не ідіот