Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 07 червня 2023, 23:01
2761
3

Нове зіркове тріо, або Чого очікувати від Дюранта в Фініксі

Суперзірка НБА знову претендуватиме на чемпіонський перстень у новій команді

| Оновлено 07 червня 2023, 23:01
2761
3
Нове зіркове тріо, або Чого очікувати від Дюранта в Фініксі
Getty Images/Global Images Ukraine

Нещодавно ми стали свідками остаточної руйнації однієї суперкоманди - «Брукліна» - і побудови іншої. «Фінікс» наразі має в своєму розпорядженні одразу три суперзірки НБА - Букера, Пола і Дюранта. Чи вистачить цього, щоб здолати «Голден Стейт»? І чи зможе, врешті, настільки елітний напад переграти одну із захисних машин східної конференції?

На ці питання дасть відповідь час, тренерський геній Монті Вільямса та відсутність травм. А зараз спробуємо зрозуміти, наскільки потужним став цей «Фінікс» і на що він здатний претендувати, отримавши Кевіна Дюранта?

В якому стані зараз Санс

Фінікс підійшов до появи у своєму складі новачка на четвертому місці в регулярному чемпіонаті. Вони також четверті за пропущеними очками (110.9), дев’яті за підбираннями (44.3) і блоками (5.0), а рейтинг їхнього захисту в перерахунку на 100 володінь - 8-й. Що свідчить про непогану побудову оборонних порядків тренерами.

Деандре Ейтон продовжує регресувати, і багато в чому через це «Санс» не вважалися головними претендентами на чемпіонство. Час Кріса Пола невпинно спливає. Навіть його контракт - негарантований на наступний сезон. А Девін Букер знизив кількість 3-очкових за матч (майже на один кидок по сезону), але додав в якості середніх (на 2.5% влучніше).

Найголовніше, що з команди були обміняні Бріджес (перший за перехопленнями і другий за блоками в команді) і Джонсон (бігмен з кидком) в «Нетс» (на того ж таки Дюранта). Ці рольовики не брали на себе лідерські обов’язки, але добре виконували свою роботу на обох кінцях майданчика.

При цьому слід відзначити, що з грудня по середину січня «Санс» за 14 матчів здобули лише дві перемоги. Причинами тому стали пошкодження Букера, а згодом і Пола. Що наштовхує на думку про важливість саме цих баскетболістів для команди. І пояснює, чому саме Бріджес (грав по 40 хвилин в той період) став розмінною монетою в трейді.

В якому стані зараз Дюрант

Кевін не грав з початку січня і наразі перебуває не в найкращих кондиціях. До травми він забезпечив «Брукліну» ривок 17-3 за перемогами/поразками і другу сходинку в Східній конференції. Показуючи при цьому звичний високий відсоток реалізації кидків з гри (56%).

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Дюрант та Девін Букер

Слід відзначити, що «Фінікс» отримав вмотивованого гравця, котрий вже деякий час бажав піти з «Нетс» і виступати в більш розумній і стабільній організації. Що йому і вдалося з приходом до «Фінікса».

Та чи вистачить присутності Кей Ді в Арізоні для статусу головного контендеру від Заходу? Спробуємо розібратися.

Що посилить Дюрант в Фініксі

«Санс» сьомі за відсотком влучань із-за дуги і мають Букера, який здатен збільшити кількість своїх 3-очкових спроб. Пізній Дюрант роздає більше 5 передач в середньому за матч. Як? Стягує на себе опонентів і знаходить вільного. Буде непогано побачити в справі цей атакуючий дует, коли Кевін знаходитиме своїми асистами саме Девіна.

Також «Фінікс» тепер ледь не найкраща команда, яка несе загрозу з середньої дистанції. Про здатність Кріса Пола атакувати кільце супротивника в п’яти метрах від кільця вже давно ходять легенди. Карта кидків Букера показує, що 20 відсотків кидків він виконує з відстані біля 5-6 метрів до кільця і реалізує більше половини з них. Для порівняння, із-за дуги він кидає лише на 10 відсотків частіше з відсотком влучань - 35.

Прихід знаного снайпера, який кидає з будь-якої дистанції, Дюранта, ще більше розкриватиме захист опонентів. Ще більше вивільнятиме зони для середніх кидків Пола і Букера. А коли атака «Санс» зупиниться, Кей Ді візьме ініціативу на себе і знищуватиме суперника з дистанції, з якої сам захоче. За рахунок вміння і ефективності виконавців «Фінікс» поверне в НБА моду на атаки з середньої дистанції. Щоправда, лише в рамках однієї окремо взятої арізонської команди.

До речі, за останні 25 років в НБА було 1700 випадків, коли баскетболіст виконав щонайменше 250 кидків з середньої дистанції за сезон. Серед цієї вибірки є лише три випадки, коли баскетболіст реалізовував не менше 55% своїх спроб:

  • сезон 2018/2019 - Кевін Дюрант
  • сезон 2021/2022 - Кевін Дюрант
  • сезон 2022/2023 - Кевін Дюрант

Як виглядатиме захист Санс

За рахунок награного кістяка команди і доволі сильного тренера, захисні побудови «Фінікса» не мають просісти набагато. Але в цей дедлайн «Санс» втратили одразу трьох своїх потужних форвардів: Краудера, Джонсона та Шаріча. Хто закриватиме позицію бігмена в організації, яка не робить ставку на швидкісний смолл-больний баскетбол (22-й темп в лізі)?

Можливо, таким гравцем стане Торі Крейг, який підніметься по позиції і в атаці буде виконувати роль стреч-форварда, а в захисті - розштовхуватиме супротивників своїми 100 кілограмами ваги. Або сам Кевін гратиме «великого», вінгом буде виступати профільний 3&D виконавець - Окогі, Шемет або Лі.

Глибини складу на плей-оф команді має вистачити, якщо врахувати, що у вирішальних матчах Кей Ді та Девін візьмуть на себе по 40 хвилин ігрового часу. Монті Вільямс вміє дозувати час між рольовиками. А отже переживати, що Теренс Росс або Кем Пейн сумуватимуть на банці, на мій погляд, зовсім завчасно. А от бігменів «Фініксу» не вистачає, тому Бійомбо, Лендейлу і Бейзлі (новачок команди) вже потрібно включатися і претендувати на щось більше, ніж 14 хвилин за матч. І це коли основний бігмен Краудер пропустив майже весь сезон, а Шаріч - це просто Шаріч.

Перший матч в новій команді

Не встиг Кевін Дюрант зіграти свій перший матч у біло-помаранчевій майці «Фінікса», як Янніс вже запропонував навчити його, як вигравати титули з однією командою (Кей Ді змінює команди втретє). Жарти жартами, але форвард вже дебютував за «Санс» у матчі з «Хорнетс». І записав до свого рахунку 23 бали, реалізувавши 73% своїх спроб з ближньої або середньої дистанції та закинувши два з чотирьох 3-очкових. А його команда добре відзахищалася і пропустила всього 91 очко.

Гравці «Фінікса» вже знають, що Кевіна можна знайти передачею на дузі «під 45», віддати асист на вривання під кошик, або залишити його один-в-один проти опонента. Це, певно, має закінчитися зміщенням Кей Ді на середню дистанцію, кидком і двома набраними очками на табло.

А це означає, що команда здобула гарантовані 30 балів за матч з високим відсотком реалізації і мапою влучань - з будь-якої дистанції, думку на чужій половині майданчику і паличку-виручалочку, коли напад глохне. Що ще? Потенційно найнебезпечніший кидковий дует в НБА Дюрант-Букер і продовження кар’єри (здоров’я) Пола, який не братиме на себе забагато (та невже?), але берегтиме сили на вирішальні матчі плей-оф, чого так не вистачило влітку 2021 року.

Що це означає? Те, що у «Голден Стейт» дедалі менше шансів зіграти у фіналі НБА. А ми з вами отримуємо цікаву атакуючу команду для перегляду і з нетерпінням очікуємо матчів на виліт, коли ця банда зможе показувати, на що здатна. І на що здатен Кевін Дюрант за межами Окленда.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Зоря – Шахтар.  Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 18 квітня 2024, 13:20 48
Зоря – Шахтар.  Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Ювілейний матч «Зорі» і «Шахтаря» в УПЛ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mayakovskiy1
Чтобы побеждать нужно защищаться. Согласен с Беверли который год назад сказал что Пол в защите просто стойка. Букер так же нормально не защищается. Плюс очень медленный Айтон. Попадут на условный бегущий Мемфис и все 
romeoboss
Вже досить давненько вбалюваю за Санс,ще коли
грав Барклі і той памятний фінал з "Чікого Булз"і Джор-
даном. І зараз після того фіналу з "Голден Стейт"дуже
е велика надія на вихід Фіні-
кса хочяб як мінімум до фіналу,а там подивимось як
кажуть.
AnDiM
Нічого не чекати , як і від лєброна який грає тільки на свої рекорди які тягнуть команду на дно.