Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 03 березня 2023, 18:38
2604
0

Реконструкція на Олд Траффорд: як прогресує МЮ з приходом тен Хага

Розповідаємо про відродження «Манчестер Юнайтед»

| Оновлено 03 березня 2023, 18:38
2604
0
Реконструкція на Олд Траффорд: як прогресує МЮ з приходом тен Хага
Getty Images/Global Images Ukraine

Минулого літа багато хто жартував, що нинішній сезон англійської Прем'єр-ліги завершиться для «МЮ» вже в третьому турі. Тоді мав відбутися (і відбувся) матч «Манчестер Юнайтед» проти «Ліверпуля». Настрій громадськості був зрозумілим з огляду на те, що минулого сезону «червоні» двічі розгромили манкуніанців – 5:0 та 4:0. Проте «МЮ» переміг удома принципового суперника з рахунком 2:1.

Перемога над «Ліверпулем» стала першою для головного тренера «Юнайтед» Еріка тен Хага в АПЛ. Після цього поєдинку, за словами півзахисника манкуніанців Бруну Фернандеша, команда отримала великий заряд упевненості у своїх силах. З тих пір минуло багато часу. «МЮ» не завжди був стабільним, але прогрес клубу заперечувати не можна.

Наразі «Юнайтед» входить до трійки найкращих команд Прем'єр-ліги і навіть бере участь у чемпіонських перегонах. Крім того, манкуніанці пройшли «Барселону» в 1/16 фіналу Ліги Європи, що теж надасть команді впевненості у своїх силах. Ще до закінчення свого першого сезону в «МЮ» тен Хаг уже виграв для клубу перший трофей за 5 років – Кубок англійської ліги. Титул не найзначніший, але все ж таки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерік тен Хаг (в центрі) виграв перший трофей для МЮ за п’ять років

Влітку багато хто сумнівався у здатності нідерландського фахівця реанімувати манкуніанців. «Аякс» теж великий клуб, але «Юнайтед» – це інший рівень за всіма параметрами. Фахівець не побоявся прийняти новий виклик, і тепер скептичних настроїв щодо «МЮ» дедалі менше. Перше, чим тен Хаг привернув до себе гравців – це дисципліна. Тренер одразу показав, що він не має фаворитів серед футболістів, а своє місце на полі треба заслужити.

Без скандалів не обійшлося (згадуємо Кріштіану Роналду), але це спрацювало. Фернандеш раніше заявляв, що саме такої залізної дисципліни манкуніанцям не вистачало. Справа не лише у Роналду. Маркус Решфорд проводить один із найкращих сезонів у кар'єрі, але втратив місце у стартовому складі на матч проти «Вулверхемптона» через запізнення на командну зустріч. Футболіст зрозумів рішення тренера, вийшов на поле у другому таймі й забив переможний гол.

Показовою також є ситуація із Джейдоном Санчо. Нідерландець не випускав англійця на поле, незважаючи на те, що за нього було сплачено 85 млн євро. Він навіть не підпускав його до тренувань із основою. Тим самим фахівець мотивував гравця більше працювати для досягнення оптимальної форми. Результат – два голи у трьох матчах після повернення до складу. І це лише ті випадки, про які відомо громадськості. Кажуть, що такої залізної дисципліни у «МЮ» не було від часів Алекса Фергюсона. Футболістам це подобається.

Ще одним позитивним фактором роботи тен Хага є прогрес відразу кількох гравців. Головним чином виділяється, звісно, Решфорд. Поточний сезон є одним із найкращих для Маркуса в плані результативності. Наразі 25-річний вінгер забив 25 голів і віддав 9 результативних передач у 38 матчах у всіх турнірах. У 2023 році вихованець «Юнайтед» забив уже 14 м'ячів. Це найкращий результат серед усіх гравців із топ-ліг. Більше того, Решфорд забиває більше, ніж цілі команди. Наприклад, у «Ліверпуля» і «Челсі» цього року голів менше, ніж у одного Маркуса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маркус Решфорд

Але Решфордом все не обмежується. Алехандро Гарначо став одним із найкращих молодих гравців «МЮ». У поточному сезоні 18-річний вінгер зіграв уже 26 матчів за основну команду манкуніанців, забив 3 м'ячі та віддав 5 результативних передач. Причому 2 його голи були переможними. Аарон Ван-Біссака був близьким до відходу з клубу в першій половині сезону, а зараз успішно конкурує з Діогу Далотом за місце на правому фланзі оборони. А Люк Шоу з приходом нового тренера дізнався, що може непогано грати на позиції центрального захисника.

Ще один важливий аспект, який тен Хаг приніс із собою до «МЮ» – це розумний підхід до трансферів. Манкуніанці, як і раніше, не рахують грошей, але до підбору потенційних новачків тепер підходять ретельніше. Минулого літа до «Юнайтед» перейшли захисники Лісандро Мартінес (57 млн євро) і Тайлер Маласіа (15 млн), хавбеки Каземіро (70 млн) і Крістіан Еріксен (вільний агент), а також вінгер Антоні (95 млн). Взимку «МЮ» орендував півзахисника Марселя Забітцера та форварда Ваута Вегхорста.

Практично кожен із літніх новачків приносить користь команді. Маласіа впевнено почувається в конкуренції з Люком Шоу, не залишаючи шансів Брендону Вільямсу. Мартінес став основним центрбеком, а Каземіро і зовсім одним із найкращих гравців команди. Він привіз із собою не лише якість, а й професіоналізм та менталітет переможця, чого раніше не вистачало манкуніанцям. Крім того, бразилець розбив пару МакФред (Скотта Мактомінея і Фреда) у центрі поля, яку раніше критикували майже після кожного матчу. Безкоштовний трансфер Еріксена став великим бонусом для «МЮ», оскільки данець додав варіативності команді у фінальній третині поля.

Поки що залишаються питання тільки щодо Антоні. Наразі 24-річний вінгер забив лише 3 голи в АПЛ. Замало для хлопця, за якого заплатили майже 100 мільйонів, але манкуніанці поки і без нього непогано справляються. Хоча, звичайно, «МЮ» залишається ще багато роботи, зокрема на трансферному ринку. Одне з головних завдань на літо – підписати нападника, навіть якщо Вегхорст залишиться. Але все це – частина побудови команди та впевненого у своїх силах колективу, і поки що тен Хаг успішно справляється з цією роботою.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Гравець Челсі забив гол із центру поля в останньому турі АПЛ 2023/24
Футбол | 19 травня 2024, 18:43 0
ВІДЕО. Гравець Челсі забив гол із центру поля в останньому турі АПЛ 2023/24

Мойсес Кайседо відзначився за пенсіонерів у поєдинку проти Борнмута на 17-й хвилині

Відомо, як Джошуа відреагував на перемогу Усика над Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 12:42 1
Відомо, як Джошуа відреагував на перемогу Усика над Ф'юрі

Ентоні впевнений, що українець виграв упевнено

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.