Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 12 березня 2023, 03:54
2890
0

Як наші клуби євросезон проводять?

Оглядач Sport.ua підсумував поточні міжнародні виступи українських баскетбольних команд

| Оновлено 12 березня 2023, 03:54
2890
0
Як наші клуби євросезон проводять?
БК Будівельник

Позаду дві третини клубного європейського баскетбольного сезону. Зіграно левову частку запланованих поєдинків, але попереду ще все найцікавіше, включаючи плей-оф та матчі за титули. Попри всі труднощі, пов'язані з російською військовою агресією, наш баскетбол у такий архіскладний час не залишився на континентальних задвірках. Тріо українських клубів не дозволило тимчасово зникнути українському прапору з європейської баскетбольної карти та продовжує боротися за міжнародні титули, приносячи при цьому всім шанувальникам помаранчевого м'яча в Україні найрізноманітніші емоції. Зараз, коли в клубних баталіях настала пауза, пов'язана з матчами збірних, саме час оцінити поточні успіхи наших представників та зробити невеликі прогнози на майбутнє, тим більше, що їжі для роздумів зібралося чимало.

Прометей

Кубок Європи

Востаннє українська команда брала участь у розіграші другого за статусом єврокубку ще далекого сезону 2013/2014. І ось через дев'ять років слобожанський клуб пішов второваним, але вже призабутим шляхом інших українських грандів. «Прометей» вступав у цей турнір без особливого тягаря відповідальності за результат. Аж надто непростий час переживає український баскетбол і вся країна загалом, щоб в обов'язковому порядку чекати від нашого, нехай і найпотужнішого, а також фінансово найбільш міцного представника, гарантованих успішних виступів у компанії з учасниками топ-чемпіонатів та просто досить сильними колективами. Та й самі представники чинного чемпіона України перед стартом сезону називали своїм завданням-мінімум вихід до плей-оф.

Однак після 13 із 18 запланованих турів «титани» значно перевищують попередні очікування. Підопічні Ронена Гінзбурга очолюють групу А і вже гарантували собі вихід у постсезон, а переможна серія українського клубу на даний момент складає вже сім матчів. При цьому вона включає домашню перемогу над іспанським «Ховентутом» і виїзні вікторії над італійською «Венецією» та турецьким «Бурсаспором».

На даний момент виступи «Прометея» можна оцінити твердою дев'яткою із десяти можливих балів, але це лише проміжна оцінка. Все найцікавіше розпочнеться у плей-оф, і для майбутніх матчів на виліт виступ на груповому етапі матиме ще менше значення, ніж в інших баскетбольних турнірах. Чому так? Справа в тому, що формула Кубка Європи досить оригінальна. Спочатку команди грають дуже затяжний регулярний чемпіонат (18 турів), а потім, починаючи з 1/8 фіналу, виявляють найсильніших у форматі одного (!) поєдинку. Звичайно, вищий номер посіву надає перевагу домашнього майданчика і відносно (хочеться підкреслити, саме відносно) більш простішу турнірну сітку, але всі ці бонуси мають далеко не ключове значення. Зібратися та відіграти на максимально високому рівні один вирішальний матч може будь-яка команда рівня Кубка Європи, навіть якщо вона насилу проповзла до плей-оф з останніх прохідних місць, що й підтвердив минулий розіграш турніру з великою кількістю апсетів у постсезоні.

На даний момент підопічні Ронена Гінзбурга однозначно молодці. Але вже зараз зрозуміло, що просто вихід із групи не є кінцевою метою слобожанського клубу. І все йде до того, що для «Прометея» успішний єврокубковий сезон від такого, який не виправдав надій і очікувань, що виникли по його ходу, відокремить результат одного-двох матчів плей-оф у квітні.

Латвійсько-Естонська Баскетбольна Ліга (ЛЕБЛ)

Домашню національну першість цього сезону «Прометею» замінює Латвійсько-Естонська Баскетбольна Ліга. Спільний турнір двох прибалтійських країн райдужно прийняв слобожанський колектив до числа своїх учасників і загалом здійснює посильну підтримку українського баскетболу. Достатньо сказати, що кожен клуб ЛЕБЛ має можливість заявити по одному українцю, і цей гравець не вважатиметься легіонером.

Загалом перед стартом сезону очікувався більш серйозний рівень опозиції для підопічних Ронена Гінзбурга. Проте за фактом з'ясувалося, що багато колективів є з досить невисоким ігровим рівнем. Це ні в якому разі не докор. Команди живуть за коштами, націлені на свої локальні турнірні завдання та не запрошують до складу легіонерів навіть середньої руки, орієнтуючись та розвиваючи своїх молодих гравців. Просто на їхньому фоні український клуб з ростером, розрахованим на Кубок Європи, виглядає командою із зовсім іншої вагової категорії і по ходу сезону нерідко фіксувалися розгроми з різницею у +30 очок для нашого клубу.

«Прометей» є у ЛЕБЛ фаворитом номер один. Чинні чемпіони України впевнено очолюють турнірну таблицю, зазнавши у 26 поєдинках лише однієї поразки. Виходячи з цього стану речей, на слобожанський клуб вже зараз можна було б обережно проектувати підсумкове чемпіонство, але є один дуже важливий момент.


БК Прометей

Після регулярного чемпіонату та чвертьфінальних серій у ЛЕБЛ заплановано Фінал чотирьох. І там можливий будь-який варіант розвитку подій. Справді, на довгій дистанції з «Прометеєм» решті клубів тягатись дуже складно. Якби півфінали та фінал проводилися у вигляді серій до двох чи трьох перемог, або ж у форматі вдома-виїзд, слобожанський клуб залишив би своїм суперникам мінімальні шанси на підсумковий успіх. Але в окремому поєдинку нічого прогнозувати зі стовідсотковою впевненістю не можна.

«Калев» та «ВЕФ» вже довели, що з підопічними Ронена Гінзбурга вони можуть грати на рівних, при цьому найвідоміший клуб Естонії взагалі вдома обіграв український колектив. Відповідно, ніхто не може дати гарантій, що у Фіналі чотирьох суперник «Прометея» не впіймає вдачу за хвіст, а слобожанський клуб не проведе невдалий поєдинок. Тож для нашого колективу визначальні ігри в ЛЕБЛ настануть ближче до кінця квітня.

Будівельник

Кубок Європи ФІБА

Цьогорічний єврокубковий сезон кияни розпочинали у Лізі чемпіонів ФІБА, але не змогли пройти кваліфікацію та перемістилися до Кубка Європи ФІБА. Таким чином, саме четвертий за статусом єврокубок став для «будівельників» основним турніром у першій частині сезону, адже обидві міжнародні ліги, в які заявився столичний клуб, занадто багато часу взяли на своє розгойдування.

Враження від єврокубкового виступу киян подвійні. З одного боку, «Будівельник» подолав уже два групові турніри та вийшов до плей-оф, а з іншого – з дванадцяти проведених поєдинків, столичні баскетболісти лише лічені рази демонстрували баскетбол високого рівня.

Складається враження, що українському клубу подобається додавати гострих відчуттів своїм шанувальникам і замість впевнених перемог та проходів у наступні стадії (а враховуючи силу свого ростера, «Будівельник» цілком міг собі це дозволити), кияни постійно балансували на межі. Проте нашому колективу пристойно допомагали його опоненти, розписуючи в останніх турах групових турнірів необхідні для столичної команди результати. Ось так, не виблискуючи, «Будівельник» дістався до чвертьфіналу турніру, де його суперником стане французький «Шоле».


БК Будівельник

Наступний опонент у киян дуже непростий. Поточне третє місце у французькому вищому дивізіоні говорить саме за себе. Саме майбутній суперник нашого клубу та турецький «Газіантеп» є основними претендентами на перемогу в турнірі. Мабуть, саме за результатом двоматчевого березневого протистояння із «Шоле» можна буде оцінювати поточну єврокубкову кампанію для «Будівельника». У разі успішного подолання грізного суперника і виходу до півфіналу сезон можна буде вважати успішним, а поки що столичний колектив у Кубку Європи ФІБА заслуговує на середню оцінку.

Північна Європейська Баскетбольна Ліга

Столичний «Будівельник», на відміну від «Прометея», пішов іншим шляхом і замість одного великого та довгого змагання вирішив взяти участь у двох менших, ніж ЛЕБЛ, турнірах. Одним з них стала Північна Європейська Баскетбольна Ліга. Вона знаходиться лише на шляху свого становлення. Нинішній розіграш став тільки другим у її короткій історії. Втім, це не завадило їй включити до числа своїх учасників багато серйозних колективів.

Загалом у змаганні беруть участь п'ятнадцять команд (шістнадцятий клуб, сербський «Дунав», відмовився від участі в останній момент), які були розбиті на дві групи. Український клуб у результаті жеребкування потрапив до групи А із семи колективів і посів у ній підсумкове друге місце, здобувши п'ять перемог і зазнавши лише однієї поразки, граючи другим складом проти польського «Люблина» (на той поєдинок «будівельники» виставили другий склад через підготовку до вирішального поєдинку Кубка Європи ФІБА).

Кияни вийшли до чвертьфіналу, але тепер їм буде набагато складніше. Достатньо сказати, що з самого початку група В виглядала сильнішою і кожен із клубів, що вийшли до плей-оф, став би непростим опонентом для нашого колективу. В результаті у двоматчевій дуелі (вдома-виїзд) найбільш титулована українська команда побореться з литовським клубом «Вулвз».

Суперник «Будівельника» був започаткований лише минулого літа, але його керівництво має дуже амбітні плани, що підтверджується солідним фінансуванням. Головним тренером команди є Олімпійський чемпіон Рімас Куртінайтіс, президентом клубу став один із найкращих литовських захисників недавнього минулого Рімантас Каукенас, амбасадорами «Вулвз» у світі баскетболу стали широковідомі брати Лавриновичі, а у складі «вовків» виступають кілька баскетболістів збірної Литви та потужні легіонери. Прямо скажу, суперник для чвертьфіналу дуже важкий і переможця в цій парі передбачити складно, але тим цікавішим буде майбутнє протистояння.

Іншими пристойними командами (крім вищезгаданих), які ставлять високі цілі в Північній Європейській Баскетбольній Лізі, є ізраїльський «Іроні Нес-Ціона», а також польські «Щецин» та «Острув Велькопольський». Завершиться турнір розіграшем Фіналу чотирьох, господарем якого буде обрано один із клубів, що пробилися до числа його учасників.

Балканська Баскетбольна Ліга

Також «Будівельник» звернув увагу на південь Європи та заявився до Балканської Баскетбольної Ліги. Цього сезону в турнірі беруть участь сім команд, серед яких присутні середняки першостей Ізраїлю, Косова, Чорногорії та Болгарії. На папері у цій компанії виділяються саме український клуб, а також ізраїльський «Хапоель Беєр-Шева», який іде у першій шістці свого досить сильного внутрішнього чемпіонату.

Перше, що впадає в око для багатьом людям, які стежать за турніром, так це його посередня організація. Матчі переносяться просто блоками, в турнірній таблиці у команд дуже великий рознос по зіграних зустрічхм, а календар змінюється на ходу. Достатньо сказати, що на 21 березня у «Будівельника» призначено одразу два домашні поєдинки. Також дуже багато нарікань викликає сайт турніру, який явно не відповідає сучасним зразкам. Важко повірити, що нинішній розіграш є чотирнадцятим для Балканської Баскетбольної Ліги.

На даний момент київський клуб провів у змаганні п'ять зустрічей, здобувши в них чотири перемоги та зазнавши однієї поразки від косовської «Пеї», яку можна списати на початок сезону. На особливу увагу заслуговує матч між ізраїльським «Хапоелем» та «Будівельником», які є головними фаворитами змагань. Поєдинок став справжнім баскетбольним трилером та закінчився переможним баззер-бітером від Віталія Зотова на останніх секундах. Цей кидок приніс киянам виїзну перемогу – 92:94, а вболівальникам віру в те, що українському клубу цілком під силу виграти цю лігу.

У турнірній таблиці поки лідирує «Хапоель» (7 перемог – 1 поразка), «Будівельник» та «Пея» з однаковими цифрами (4 перемоги – 1 поразка) ділять друге та третє місця. За підсумками двоколового регулярного чемпіонату перші два колективи безпосередньо проходять до Фіналу чотирьох, а ще два місця в головних матчах сезону будуть розіграні у додатковому раунді плей-оф, де третя позиція зіграє з шостою, а четверта з п'ятою. Втім, потенціал «будівельників» та загальний рівень суперників дозволяє розраховувати, що кияни благополучно обминуть цю стадію.

***

Буквально кілька днів тому столичний «Будівельник» сколихнув увесь український баскетбольний простір, оголосивши про зміну головного тренера. Замість Валерія Плеханова, який очолив основну команду «будівельників» минулого літа, колектив прийняв американець Яннік Маррі, який до цього працював у клубі тренером з індивідуальної підготовки. Це рішення виглядає дуже несподіваним, враховуючи той факт, що американець зовсім не має досвіду роботи головним тренером. Зараз складно сказати, як саме ця тренерська перестановка відобразиться на команді перед вирішальним відрізком сезону, але те, що «Будівельник» дуже ризикує з цим призначенням, зрозуміло вже зараз. Будемо сподіватися, що цей хід себе виправдає.

Франківськ-Прикарпаття

Північна Європейська Баскетбольна Ліга

Якщо столичний «Будівельник» та слобожанський «Прометей» постійно на увазі у шанувальників українського баскетболу, то про третього нашого представника на міжнародній арені зустрічається не так багато поточної інформації. Ним став жіночий колектив «Франківськ-Прикарпаття», який бере участь у тій самій Північній Європейській Баскетбольній Лізі. Спочатку наш клуб не був серед учасників турніру, але після того, як незадовго до старту змагань з них знялася грецька команда, саме західноукраїнський колектив виявився найквапливішим і зайняв вакантне місце.

Лідер жіночої Суперліги (13 перемог у 13 матчах) зібрав досить непоганий для нинішніх часів склад, у якому виділяються колишні (Таїсія Удоденко, Оксана Моллова) та нинішні гравці збірної України (Христина Філевич, Ольга Алєксєйчик). Посиливши це досвідчене ядро молодими талановитими баскетболістками, «Франківськ-Прикарпаття» виявився цілком конкурентноздатним на європейській арені.

У жіночій Північній Європейській Баскетбольній Лізі на старт вийшли вісім команд із Чехії, Польщі, України, Литви та Латвії. Після одноколового регулярного чемпіонату чотири найкращі колективи пробилися до Фіналу чотирьох, який відбудеться на початку березня. Український клуб у семи проведених матчах здобув чотири перемоги і зазнав трьох поразок, що дозволило йому фінішувати на третій позиції.

Тепер у півфіналі нашим дівчатам належить ще раз зіграти з чеським клубом «Хомутов». Фаворитом у парі є наш суперник, достатньо сказати, що у регулярному чемпіонаті «Франківськ-Прикарпаття» поступився йому з різницею в -31 (62:93). Втім, наша команда вже перевиконала свій план на сезон і без іноземних баскетболісток у складі гідно виступила у представницькому турнірі. Поки що клуб із Західної України заслуговує на тверду четвірку за свої виступи. Якщо ж у майбутньому Фіналі чотирьох українки виграють бодай один із двох запланованих матчів (після півфіналу буде або матч за 3-є місце, або фінал), то загальне враження від їхніх виступів стане ще кращим.

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барселона неочікувано програла у Франції, перемоги Басконії та Олімпіакоса
Баскетбол | 13 квітня 2024, 00:17 1
Барселона неочікувано програла у Франції, перемоги Басконії та Олімпіакоса

Відбувся другий ігровий день тридцять четвертого раунду Євроліги

Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова
Футбол | 15 квітня 2024, 15:42 17
Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова

Олег Орєхов вважає, що гравця «Шахтаря» можуть жорстко покарати

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.