Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 23 лютого 2023, 17:27
5197
1

ЧС-2023 з лижних видів спорту. Прев’ю

Sport.ua анонсує старт лижного чемпіонату світу в словенській Планіці

| Оновлено 23 лютого 2023, 17:27
5197
1
ЧС-2023 з лижних видів спорту. Прев’ю

З 22 лютого по 5 березня у словенській Планіці пройде чемпіонат світу 2023 року з північних дисциплін лижного спорту – стрибків з трампліну, лижних гонок та двоборства. Планіца приймає чемпіонат світу з лижних видів спорту вперше, але для фанатів лиж ця локація більш ніж знайома: щорічно (і цьогорічний сезон не стане винятком) місцевий гігантський трамплін «Летальніца» приймає фінал сезону у стрибунів.

Сумарно буде розіграно 24 комплекти нагород: 12 – у лижних гонках, 7 – у стрибках з трампліну та 5 – у лижному двоборстві. Зміна у програмі чемпіонату порівняно з попереднім мундіалем 2021 року в Оберстдорфі лише одна: у двоборстві замість чоловічого командного спринту з'явився змішаний командний турнір. Зверніть увагу і на програму у лижних гонках: на Кубку світу з нинішнього сезону дистанції гонок для чоловіків та жінок зрівняли, але у Планіці лижники змагатимуться ще у старому форматі, з довшими гонками у чоловіків.

Дійові особи

Лижні гонки

У лижних гонках цього сезону відсторонення російських лижників, будемо відвертими, помітно позначилося на рівні конкуренції. Особливо це стосується чоловіків, де гонщиків, здатних нав'язати боротьбу збірній Норвегії, можна порахувати на пальцях однієї руки. Головною зіркою мундіалю в Планіці може і має стати Йоханнес Клебо, який націлився взяти усі можливі 6 золотих медалей. Керівництво збірної Норвегії йому в цьому всіляко допомагає, і виставить Клебо навіть на конькову розділку, куди він за спортивним принципом до складу команди не відібрався.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

Відповідно, там ймовірність його поразки найвища: обіграти його можуть будь-хто з партнерів по команді – Сімен Хегстад Крюгер, Харальд Остберг Амундсен, Шюр Рьоте чи Ханс Крістер Холунд. Крюгер може це зробити і в скіатлоні, а ранній лідер Кубка світу Пол Гулберг – і в скіатлоні, і в марафоні. У класичному спринті високі шанси на медаль у Еріка Вальнеша, а хто складе компанію Клебо в командному спринті вільним стилем – сказати складно.

Збірна Швеції відштовхнулася від дна і поступово починає відроджуватися. «Тре Крунур» розраховують на молодих Вільяма Поромя (дистанційні види) та Едвіна Ангера (спринт), а також на ветерана Калле Халварссона, який переживає свою другу молодість. Ангер та Халварссон змагатимуться за медалі у командному спринті.

Небезпечною силою у командному спринті будуть і французи Рішар Жув та Лука Шанава. Тим більше, що Жув у січні обіграв Клебо на домашньому етапі в Ле-Русс, причому саме в класичному спринті, тому і на ЧС можна чекати на сюрпризи. Федеріко Пеллегріно більше тяжіє до конькових спринтів, але на титульних турнірах брав медалі і в класиці. У марафоні головною загрозою для Клебо та компанії буде фін Іво Нісканен, який по праву вважається найкращим чистим класистом світу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іво Нісканен

У жінок домінуючою силою буде збірна Швеції. Нарешті відновилися після травм зіркові спринтери Йонна Сундлінг і Лінн Сван, і разом з Майєю Дальквіст і Еммою Рібом вони становитимуть справжній спринтерський дрім-тім. Сундлінг націлена і на дистанційні гонки, в яких минулого сезону досягла дуже великого прогресу.

Щоправда, у дистанційних гонках головною надією шведок будуть Ебба Андерссон та Фріда Карлссон. Ебба підходить до ЧС із серією з трьох перемог поспіль на Кубку світу, а ось Фріда довго відновлювалася після вистражданої перемоги на Тур де Скі, ситуація ускладнилася хворобою. Втім, часу на підготовку вона мала достатньо.

А ось збірній Норвегії без Терези Йохауг доведеться підбирати недоїдки з панського столу. Поборотися за медалі можуть лідер Кубка світу Тіріль Венг разом із легендарною сестрою Хейді, Інгвільд Остберг, яка розібралася з проблемами зі здоров'ям, та Анне К’єрсті Кальво, яка була дуже сильною у дистанційних гонках першої половини сезону. У спринті надії на Крістін Шістад, яка нещодавно нарешті дісталася до першої в кар'єрі перемоги на Кубку світу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Діггінс

З інших збірних відзначаємо американок Джессіку Діггінс та Розі Бреннан. Діггінс буде серед топ-фаворитів конькової розділки та скіатлону. У спринті може поборотися за призи швейцарка Надін Фендріх, у дистанційних гонках – фінки Кертту Нісканен та Кріста Пармакоскі. Шанси Нісканен у марафоні класикою взагалі будуть десь на рівних з Андерссон та Карлссон. Не скидаємо з рахунків і німкень на чолі з Катаріною Хенніг, які наробили сенсацій на Олімпіаді в Пекіні, і після цього стали лише сильнішими.

Двоборство

У двоборстві за останні роки всі звикли до домінування Ярла Магнуса Ріїбера, але через проблеми норвежця зі здоров'ям у нинішньому сезоні його гегемонію було як мінімум перервано. Після сильного отруєння Ріїбер відмовився від боротьби за Кубок світу і зосередився на підготовці до ЧС. Що з цього вийде – сказати складно, але у своїй оптимальній формі Ярл Магнус залишається найсильнішим у світі.

За відсутності Ріібера активну боротьбу за Великий кришталевий глобус (ВКГ) веде його партнер по команді Єнс Лурос Офтебро, який цього сезону досяг колосального прогресу в гоночних швидкостях. Не списуємо з рахунків і відомого ветерана Йоргена Гробака. Так, у січні він переніс коронавірус, але Йорген як ніхто вміє підходити до головних стартів сезону в оптимальній формі – 4 олімпійські золота в колекції Гробака говорять про це краще за будь-які слова.

У лідери збірної Німеччини вибрався Юліан Шмід – двоборець ідеально збалансований, але часто трохи не дотягує до переможного рівня. Вінценц Гайгер, як і Ріїбер, зосередився на підготовці до Планіци і останні етапи Кубка світу пропускав. І нехай він не такий стабільний, як Шмід, але на особисте золото шанси у нього вищі. Не списуємо з рахунків зіркових ветеранів збірної Німеччини на чолі з «Королем Еріком» Френцелем.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Лампартер

Збірна Австрії з тріском провалила стартовий відрізок Кубка світу, але різко перетворилася після нового року, і зараз є, напевно, найсильнішою командою світу. Йоханнес Лампартер вирвався в лідери Кубка світу і до захисту свого титулу 2-річної давнини підходить в ідеальній формі. Сильні і Франц-Йозеф Рерль, Маріо Зайдль і Штефан Реттенеггер, але у них все ж таки досить помітний дисбаланс у бік стрибків.

З решти збірних виділяємо сильних стрибунів, японця Рьоту Ямамото та естонця Крістьяна Ілвеса, які можуть зачепитися за медалі на великому трампліні. Дуже збалансованим двоборцем став фін Ілкка Херола, який раніше помітно тяжів до лижних гонок. Здатна здивувати і збірна Франції на чолі з молодими Маттео Бо та Лорантом Мюлеталером, які стали, можливо, головним відкриттям цього сезону. Хоча у Бо пік форми все ж таки припав на першу половину сезону.

Стрибки з трампліну

У стрибках з трампліну у статусі головного фаворита на чемпіонат світу їде Халвор Егнер Гранеруд, який домінує у Кубку світу, починаючи з Турне чотирьох трамплінів. Раніше за норвежцем числилося реноме невдахи головних стартів сезону, але перемогою на Турне він зумів його позбутися. А ось за спиною у Гранеруда гідної підстраховки немає: Маріус Ліндвік, Йоханн Андре Форфанг, Даніель Андре Танде та компанія проводять слабкий сезон, тому на успіхи у командному турнірі розраховувати не доводиться.

На ранній стадії сезону найсильнішим був Давід Кубацкі, але форма у поляка пішла на спад, як і у його партнера по команді, чинного чемпіона на 90-метровому трампліні Пьотра Жили. Проблемним виходить сезон для Каміла Стоха, який пішов на самопідготовку до ЧС. Так чи інакше, як мінімум Кубацкі з числа претендентів на подіум не списуємо – у нього зникла стабільність, але в окремі дні він здатний боротися за медалі. Та й у командному турнірі поляки претендуватимуть на призові місця.


Skijumping.pl. Штефан Крафт

Головними ж фаворитами командного турніру буде збірна Австрії, яка має все: і збалансований склад без слабких місць, і сильного лідера в особі чинного чемпіона на великому трампліні Штефана Крафта, який знову може поборотися за особисті медалі.

Особливим буде чемпіонат для господарів, збірної Словенії. Лідер команди Анже Ланішек підходить до мундіалю на спаді форми, натомість додав другий ешелон, насамперед Домен Превц. Та й Тімі Зайц вдалий для себе день здатний боротися за найвищі місця.

Загалом у нинішньому сезоні багато хто відзначав великий відрив у рівні між «великою четвіркою» (Гранеруд, Кубацкі, Крафт, Ланішек) та рештою. Ближче до ЧС у цю елітну когорту стали стукати Рьою Кобаясі та Андреас Веллінгер, які здобули по дві перемоги на Кубку світу. Їхній прогрес відбувається на тлі провальних сезонів для збірних Японії та Німеччини. Хоча у німців намітився прогрес у зіркових Маркуса Айзенбіхлера та Карла Гайгера.

У жінок по дві реальні претендентки на медалі у господинь, Словенії (Ема Клінец та Ніка Кріжнар), німкень (Катаріна Альтхаус та Селіна Фрайтаг), норвежок (Анна Одін Стрьом та Сільє Опсет) та австрійок (К’яра Кройцер та лідер Кубка світу Ева Пінкельніг). Відповідно, ці ж команди і будуть топ-фаворитами у міксті.

А наші хто?

Для збірної України нинішній чемпіонат світу буде в якомусь сенсі унікальним. Вперше в історії головні надії українців на лижному мундіалі пов'язані зі стрибками з трампліну. Це наслідок раптового та колосального прогресу в січні-лютому Євгена Марусяка: 22-річний спортсмен із Іванофранківщини двічі потрапляв у очки на Кубку світу та переміг на етапі Континентального кубка. Чекаємо на місця в топ-30 від Марусяка і на чемпіонаті світу: через скорочені квоти для топ-збірних зробити це буде навіть простіше, ніж на Кубку світу. Ще кілька років тому близький до потрапляння до топ-30 на титульних стартах був досвідченіший Віталій Калініченко, але зараз він від цього рівня, на жаль, далекий.

У двоборстві надія на Дмитра Мазурчука, хоча за останні два роки він трохи здав, особливо це стосується його швидкостей на трасі. Що стосується лижних гонок, то цей вид, який приносив Україні найбільші успіхи на лижних чемпіонатах світу (у тому числі єдині в історії медалі – бронзи Ірини Терелі у 1999 році в австрійському Рамзау та Валентини Шевченко у чеському Лібереці у 2009 році), зараз відстає, та українські лижники, на жаль, будуть на чемпіонаті світу в ролі статистів.

Розклад чемпіонату світу-2023:

Лижні гонки

Четвер, 23 лютого

15:30 – спринт, класика, чоловіки/жінки

П'ятниця, 24 лютого

16:30 – скіатлон, 15+15 км, чоловіки

Субота, 25 лютого

15:00 – скіатлон, 7,5+7,5 км, жінки

Неділя, 26 лютого

14:30 – командний спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Вівторок, 28 лютого

13:30 – розділка, 10 км, вільний стиль, жінки

Середа, 1 березня

13:30 – розділка, 15 км, вільний стиль, чоловіки

Четвер, 2 березня

13:30 – естафета, 4х5 км, жінки

П'ятниця, 3 березня

13:30 – естафета, 4х10 км, чоловіки

Субота, 4 березня

13:00 – мас-старт 30 км, класика, жінки (марафон)

Неділя, 5 березня

13:00 – мас-старт 50 км, класика, чоловіки (марафон)

Двоборство

П'ятниця, 24 лютого

12:30/15:15 – HS 102/5 км, особистий Гундерсен (жінки)

Субота, 25 лютого

11:00/16:15 – HS 102/10 км, особистий Гундерсен (чоловіки)

Неділя, 26 лютого

11:30/16:00 – HS 102/2х2,5 + 2х5 км, змішаний командний турнір

Середа, 1 березня

12:00/16:00 – HS 138/4х5 км, командний турнір (чоловіки)

Субота, 4 березня

11:30/16:00 – HS 138/10 км, особистий Гундесрен (чоловіки)

Стрибки з трампліну

Середа, 22 лютого

17:30 – середній трамплін HS 102, особистий турнір, кваліфікація (жінки)

Четвер, 23 лютого

18:00 – середній трамплін HS 102, особистий турнір (жінки)

П'ятниця, 24 лютого

18:45 – середній трамплін HS 102, особистий турнір, кваліфікація (чоловіки)

Субота, 25 лютого

13:15 – середній трамплін HS 102, командний турнір (жінки)

18:30 – середній трамплін HS 102, особистий турнір (чоловіки)

Неділя, 26 лютого

18:30 – середній трамплін HS 102, змішаний командний турнір

Вівторок, 28 лютого

19:30 – великий трамплін HS 138, особистий турнір, кваліфікація (жінки)

Середа, 1 березня

18:30 – великий трамплін HS 138, особистий турнір (жінки)

Четвер, 2 березня

18:30 – великий трамплін HS 138, особистий турнір, кваліфікація (чоловіки)

П'ятниця, 3 березня

18:30 – великий трамплін HS 138, особистий турнір (чоловіки)

Субота, 4 березня

17:30 – великий трамплін HS 138, командний турнір (чоловіки)

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 10
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Edmon
Клебо не дають спокою успіхи Йогвнеса Бьо?