Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 22 лютого 2023, 14:54
15182
13

Три проблеми Шахтаря, які потрібно усунути перед грою у відповідь з Ренном

В першому поєдинку з французами «гірники» показали, що поки посередньо готові до сезону

| Оновлено 22 лютого 2023, 14:54
15182
13
Три проблеми Шахтаря, які потрібно усунути перед грою у відповідь з Ренном
shakhtar.com

16 лютого два українські клуби після тривалої зимової паузи повернулися до офіційних матчів. Цього дня «Дніпро-1» в 1/16 фіналу Ліги конференцій на виїзді поступився кіпрському АЕКу (0:1), а ось «Шахтар» у рамках цієї ж стадії, але Ліги Європи, на номінально домашньому газоні у Польщі зміг обіграти французький «Ренн» (2:1).

Перемогу «гірників» над бретонцями навряд чи можна називати рядовою подією у вітчизняному спорті з огляду на всі обставини, у яких нині живе та виживає українське суспільство. «Шахтар» не був фаворитом дуелі, і позитивний результат першої зустрічі – це величезне досягнення команди та її тренерського штабу на чолі з Ігорем Йовічевічем.

Однак після перемоги у першій грі «Шахтар» має виконати ще дуже багато роботи в другому матчі, щоб попередні зусилля не виявилися марними. І у Франції «гірникам», окрім того, що доведеться вирішувати завдання, які перед ними поставить «Ренн», потрібно буде ще й спробувати усунути низку проблем, що гостро проявилися у першій зустрічі…

Правий фланг

У Польщі найбільш незбалансованою та проблемною зоною у побудовах «Шахтаря» виявився правий фланг, який в обороні закривав Юхим Конопля, а у півзахисті допомагав партнеру та намагався діяти на атаку Олександр Зубков. В результаті до обох виконавців у тренерського штабу «гірників» повинні бути серйозні претензії.

23-річний Конопля, котрий перед зимовою паузою мав проблеми зі здоров'ям, на зборах у Туреччині показав себе абсолютно готовим до повноцінних матчів, але проти «Ренна» у Польщі виглядав набагато слабшим за свої ж можливості. Найгірше те, що Юхим, який зазвичай дуже активний як у грі на оборону, так і в підключеннях до атак, не зміг виявитися ефективним ані в першому, ані в другому аспекті.

За 96 хвилин, проведених на полі, Конопля виконав 55 дій, з яких вдалими виявилися лише 24 (44%). Це індивідуально найгірший показник для Юхима в цьому сезоні, та й взагалі за останні майже три роки, якщо брати до уваги появи гравця в офіційних матчах у стартовому складі. Більш провальний матч для Коноплі з точки зору загальної ефективності роботи на полі востаннє фіксувався 15 березня 2020 року, коли Юхим, виступаючи в оренді за «Десну», проти «Динамо» видав лише 21 вдалу дію на полі з 55 (38%).

Абсолютно провальною виявилася гра Коноплі через пас. Тільки 66% (19 із 29) передач правого фулбека були точними, а для флангового захисника це неймовірно низька цифра, миритися із якою Йовічевіч та його помічники ніяк не повинні. У Юхима абсолютно не склалася гра на атаку. Він виконав по три передачі у фінальну третину та штрафний майданчик суперника, але жоден із шести цих пасів не виявився точним. Так само як невідомим напрямком пішли й два навіси від Коноплі, а потрібного адресата знайшла лише одна із п'яти довгих його передач.

Точність пасів Коноплі у першому матчі проти «Ренна» – головний біль для Йовічевіча. Юхим може похвалитися тільки 100%-вою точністю в пасах назад (7 з 7), однак це навряд чи той аспект гри, яким захиснику варто пишатися.

Не зумівши як слід проявити себе в атаці, Конопля виявився невдалим ще й при безпосередньо оборонних діях. Юхим виграв лишень 2 єдиноборства в обороні з 8 (25%), а всього вийшов переможцем із 5 дуелей при 18 участях (28%). Особливо критичною бачиться та обставина, що правий фулбек «Шахтаря» програв усі єдиноборства, в яких взяв участь, на власній половині поля…

Конопля у першому матчі проти «Ренна» програв 8 з 8 єдиноборств на власній половині поля

Враховуючи проблемну гру партнера, підвищений ігровий тиск випав на двох максимально позиційно пов'язаних із Коноплею футболістів – правого центрбека Бондаря та правого вінгера Зубкова.

Бондар, нехай і продемонстрував практично стерильну гру в пас (точність – 97%, але при нулі передач у фінальну третину поля, не кажучи вже про штрафний майданчик суперника), однак у єдиноборствах не завжди встигав якісно прикривати огріхи Коноплі. Зокрема, із трьох невдалих дуелей у пасиві Валерія дві припали саме на зону правого фулбека, через яку «Ренн», особливо у другому таймі, намагався виявляти максимальну активність й доставляти проблеми Трубіну.

Бондар проти «Ренна» поступився у 3 єдиноборствах з 7, причому у двох випадках – у зоні правого захисника, де намагався страхувати Коноплю

Гра Зубкова також не виявилася бездоганною, хоч і повністю провальною її, на відміну від ситуації із Коноплею, називати не можна в жодному разі. Олександр був досить активним і корисним, виграв 48% єдиноборств, здійснив 4 вдалі обведення (при 6 спробах) та показав пристойну точність передач (87%), але, будучи практично повністю позбавленим якісної підтримки, часом явно «перетягував ковдру» на себе. Це проявилося у чотирьох ударах по воротах, причому всі вони виявилися неточними й жоден з них не був виконаний з меж штрафного майданчика.

Зубков намагався часто пробивати, але робив це не з найзручніших позицій, до того ж – жодного разу не влучив у площину

Грати на партнерів Зубкову вдавалося набагато краще. Проти «Ренна» він виконав одразу три ключові передачі, одна з яких на 83-й хвилині мала призводити до третього забитого «гірниками» м'яча, якби Сікан ризикнув пробивати у дотик, опинившись перед голкіпером, а не затягнув із рішенням, і в результаті занапастив топовий момент...

Зубков виводить Сікана на ударну позицію, але форвард «Шахтаря» не б'є з ходу, а починає підробляти м'яч, внаслідок чого втрачає гольову нагоду

Як би там не було, але відсутність якісної взаємодії між Коноплею та Зубковим у матчі з «Ренном» була надзвичайно помітною, так само як і проблеми, які виникали в Бондаря у спробах підстрахувати правого захисника. І це той момент, на який тренерський штаб бретонців звернув увагу вже під час першого поєдинку, і напевно спробує використати у другому, якщо Йовічевічу не вдасться кардинально змінити ситуацію на краще.

Паси у фінальну третину

Віддавати точні передачі у фінальну третину поля не вдавалося не лише Юхиму Коноплі. В «Шахтаря» у першому матчі проти «Ренна» у цьому компоненті проявилася серйозна проблема, яка раніше не була властива «гірникам», навіть у топових матчах єврокубків.

Загалом у фінальну третину поля футболісти «Шахтаря» виконали 24 передачі, з яких точними виявилися лише 10 (41,67%). Цей показник якісно є абсолютно найгіршим у поточному сезоні для «гірників», і це при тому, що в цілому донеччани практично не поступилися французам в загальній кількості пасів (434 проти 436), але «Ренн» видав в останню третину 54 передачі, з яких 41 виявилася точною (76%).

Щоб зрозуміти всю нестандартність та складність ситуації в цьому аспекті, достатньо сказати, що відсоток точності пасів у фінальну третину поля в першому матчі проти «Ренна» виявився для «Шахтаря» АБСОЛЮТНО НАЙГІРШИМ за останні ВІСІМ років статистичних спостережень у рамках усіх турнірів. Та й взагалі за вказаний період (починаючи із сезону-2015/16) було лишень ТРИ матчі, в яких точність пасів у фінальну третину поля в «гірників» складала менше 50%...

Центрфорвард

22-річний буркінієць Лассіна Траоре – безумовно, дуже якісний, або якщо так можна висловитися, навіть «породистий» форвард, якого «Шахтарю» пощастило зберегти у своїх лавах після масового відтоку легіонерів, викликаного початком повномасштабної фази російсько-української війни. Африканський нападник, який у вересні 2021 року зазнав важкої травми коліна, вирішив залишитися у «Шахтарі», адже той допомагав йому протягом усього періоду реабілітації. Подейкували, звичайно, що Лассіна просто не знайшов кращих варіантів для продовження кар'єри, проте в це майже не віриться, адже в гіршому для себе випадку Траоре міг би просто скористатися дозволом ФІФА на одностороннє призупинення дії контракту з українським клубом й «відсидітися» у спокійному місці, як це зробив, наприклад, його нігерійський колега Оларенважу Кайоде.

На зимових зборах у Туреччині Траоре набрав непогану форму і добре зарекомендував себе в атаці, але проти «Ренна» гра в буркінійця абсолютно не пішла. Частково це можна пов'язувати із дуже серйозними, якщо не сказати катастрофічними, проблемами «гірників» під час заходження у фінальну третину поля, про що вже йшлося вище. Часто залишаючись на «голодному пайку», Лассіна був змушений опускатися в глибину поля, внаслідок чого він чимало часу провів де-факто в опорній зоні своєї команди, що чітко видно на тепловій карті африканця (цікаво, що африканець більше зміщувався саме до лівого флангу, де у його партнерів гра йшла краще, ніж праворуч).

Лассіна Траоре нечасто опинявся у зоні номінального центрфорварда, а змушений був опускатися в глибину поля, допомагаючи партнерам в організації пресингу та намагаючись відбирати м'яч

Але навіть ці обставини навряд чи тотально виправдовують невиразну гру Траоре загалом. За 77 хвилин на полі Лассіна виконав лише 29 дій, з яких тільки 7 (24%) виявилися вдалими. Форвард може занести до «активу» лише 10 виконаних передач (4 – точні) та одну неточну спробу удару по воротах.

По решті компонентів гри оцінка Траоре виключно незадовільна. Буркінієць виграв лише 3 єдиноборства з 13 (23%), програвши абсолютно всі дуелі на половині поля суперника. Крім того, за більшу частину поєдинку Лассіна отримав тільки 3 передачі, при тому що його середній показник у цьому компоненті в минулих сезонах становить 9-11 отриманих пасів в перерахунку на 90 хвилин.

Найчастіше у матчі проти «Ренна» Траоре опинявся спиною до чужих воріт і в районі центральної лінії поля. У цій зоні африканець намагався отримувати передачі від партнерів, але перебував під серйозним пресингом гравців французької команди, які буквально вичавлювали Лассіну разом із м'ячем, і на цьому все закінчувалося.

Сікан, котрий вийшов на поле замість Траоре, виявився більш активним. За 18 хвилин український форвард здійснив 14 дій, але з такою ж низькою ефективністю, як і в африканця – лише 3 вдалі (21%).

У зв'язку з цим питання із центрфорвардом та його взаємодіями з командою буде для Йовічевіча та його тренерського штабу ще однією загадкою, яку слід вирішити якнайвдаліше та максимально ретельно, аби у Франції проблем у грі «Шахтаря» було менше, а шансів на вихід в 1/8 фіналу, відповідно, більше.

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Злий Глобинець
Взагалі-то головне в атаці команди - реалізація моментів. Наприклад, матч 1.05.2016 року проти Динамо гірники виграли 3:0, незважаючи на погану якість передач в атаку. Тому багато наведених у статті цифр ні про що не свідчать.
123455432
Два найгірші гравці першого матчу це Конопля та Траоре. Сікан в тому матчі зробив більше вдалих дій за 10 хв, ніж Траоре за 70
fitnes_sports066
Этой паре все ясно. Шахтер выставит автобус и будут на контрах играть. Защита не вселяет доверия. Ренн идёт дальше.
Октавий Фландрийский
Встрепенулись... Поздно пить Боржоми....
sergalis
Проблема шахтёра, это Ахметов, которого нужно посадить.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил