Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 17 лютого 2023, 18:33
7129
13

Кіпрські граблі Дніпра-1. П'ять тез щодо гри команди Олександра Кучера

«Спортклубівці» знову розчарували на тлі лідера кіпрського Першого дивізіону…

| Оновлено 17 лютого 2023, 18:33
7129
13
Кіпрські граблі Дніпра-1. П'ять тез щодо гри команди Олександра Кучера
scdnipro1.com.ua

Перший у 2023 році офіційний матч лідера турнірної таблиці УПЛ – «Дніпра-1» - відверто не вдався. Команда Олександра Кучера у гостях програла кіпрському АЕКу з Ларнаки (0:1) в рамках 1/16 фіналу Ліги конференцій. На щастя, у «спортклубівців» за тиждень буде шанс виправитися і таки помститися незручному опоненту, але поки що виділимо ключові тези, які з'явилися на світ за мотивами вчорашнього поєдинку.

Три спроби – три невдачі Кучера

Перше і найбільш очевидне – «Дніпро-1» не вчиться на власних помилках. Ось не хоче й усе тут. З АЕКом із Ларнаки волею жереба «спортклубівці» тільки цього сезону зустрічаються вже втретє, а це надзвичайно часто, навіть за мірками теорії ймовірності.

Вперше кіпріоти з Ларнаки стали на шляху у підопічних Кучера ще влітку минулого року – у кваліфікації Ліги Європи. Тоді в рамках раунду плей-оф український колектив сенсаційно поступився супернику на номінально рідному газоні – 1:2, а за тиждень, коли від «Дніпра-1» чекали якщо не дива, то як мінімум серйозного подвигу, - й зовсім програв із розгромним рахунком 0:3… До групового раунду Ліги Європи вирушив АЕК, який там зіграв в одному квартеті з «Динамо» (перемога та нічия для острів'ян), й випередив саме киян у боротьбі за третє місце та «втішний приз» у вигляді переходу до Ліги конференцій.

«Дніпро-1» у груповому раунді Ліги конференцій потрапив на інших кіпріотів – чинного чемпіона країни «Аполлон», - з якими двічі розібрався (1:0, 3:1), і з другого місця, слідом за нідерландським АЗ, вийшов у плей-оф турніру. І там «Дніпру-1» знову випав АЕК із Ларнаки! Здавалося б, суперник чудово знайомий, команда Кучера вже «наступила на ці граблі» й мала зробити правильні висновки, але… Перший матч 1/16 фіналу Ліги конференцій знову приніс перемогу для АЕКу, в якого тепер просто блискучий баланс особистих протистоянь зі «спортклубівцями» - 3 матчі, 3 перемоги при різниці м'ячів 6:1!

Контроль м'яча та «розумний» футбол – це не під АЕК

Торішнього серпня «Дніпро-1» в обох поєдинках проти АЕКу мав явну перевагу у володінні м'ячем. У першому поєдинку українці контролювали його 60% часу, в матчі у відповідь – 63%. Крім того, підопічні Кучера намагалися діяти максимально винахідливо та вдумливо – не було банальних «закидушок» уперед, а переходи з оборони в атаку вибудовувалися через велику кількість дрібних, але точних передач. Саме так «Дніпро-1» намагався просуватися до воріт суперника, маючи показник довгих передач на рівні 6-10%, тоді як у суперника він становив під 18-20% (іншими словами, кожен п'ятий пас кіпріотів був лонгболом).

Тактика, коли «Дніпро-1» грає на полі у «розумний» футбол, влітку 2022-го проти АЕКу не спрацювала. Але Олександр Кучер чомусь вирішив, що його команда та ще й після тривалої відсутності ігрової практики на офіційному рівні здатна продовжити гнути свою лінію й все-таки домагатися позитивного результату. У першій зустрічі вже в рамках плей-оф Ліги конференцій ми знову побачили, як «Дніпро-1» намагається більше контролювати м'яч (55% на 45%) та менше використовувати довгі передачі (10% проти 16%). Як і півроку тому, у «спортклубівців» знову була кращою точність пасів (серпень-2022: 86-87% (через дефіс вказані цифри для першого-другого матчів) в українців проти 72-82% у кіпріотів; лютий-2023: 89% - у українців, 81% - у кіпріотів), але це зовсім нічого не дало команді Кучера.

scdnipro1.com.ua. Олександр Кучер

Більше того, якщо минулого року «Дніпро-1» все-таки частіше, аніж АЕК, пасував у фінальну третину поля та активніше просував м'яч вперед за допомогою передач, то напередодні кіпріоти перевершили «спортклубівців» й у цьому – 40:37 за пасами у фінальну третину та 55:51 – за передачами із просуванням м'яча. В результаті українській команді довелося задовольнятися тим, що вона зробила в півтора рази більше пасів назад та впоперек поля, але з цим претендувати на перемогу «Дніпро-1» навряд чи міг.

Чому Олександр Кучер у першому офіційному матчі після тривалої паузи, та ще й у номінально виїзному поєдинку (по суті, обидві зустрічі для «Дніпра-1» будуть саме виїзними через неможливість грати зараз в Україні) вирішив знову робити акцент на контроль м'яча та не поступитися ним, змусивши опонента зіграти у непритаманній для кіпріотів манері – загадка, відповідь на яку ми поки що не почули.

Один у полі не воїн, навіть якщо він – Довбик

В осінній частині сезону результативність атак «Дніпра-1» значною мірою залежала від старань та майстерності центрфорварда Артема Довбика. Йому вдавалося чимало забивати, а «спортклубівці», розуміючи це, активно грали на свого бомбардира, надаючи можливості відзначитися знову і знову.

Проти АЕКу Артем Довбик не видав своєї кращої гри. Усього 40% його дій на полі виявилися успішними (19 із 47). Форвард завдав лише 2 удари, із яких у площину прийшовся лише один, а другий був заблокований (сумарний показник xG обох моментів – 0,28). А у веденні боротьби за м'яч та деяких інших ігрових компонентах Довбик й зовсім виявився вкрай неефективним: виграв лише 21% єдиноборств (5 із 24), 29% - верхових єдиноборств (2 із 7), не зробив жодного успішного обведення (при 2 невдалих спробах усього), а також допустив одразу 14 втрат м'яча (в тому числі 5 – на власній половині поля). Найгірше те, що Довбик програв абсолютно всі єдиноборства не просто у фінальній третині поля, а й у штрафному майданчику суперника – 0 із 5. Так, можна згадати ефектну передачу п'ятою від Артема на Піхальонка на 83-й хвилині, після якої хавбек мав би забивати, але голу не сталося, а півтори яскравих дії за матч – це зовсім не те, до чого встиг привчити Довбик…

Артем Довбик програв усі сім єдиноборств у фінальній третині поля, в тому числі п'ять - у штрафному майданчику суперника

Враховуючи ту обставину, що у Лізі конференцій найчастіше по воротах суперників у складі «Дніпра-1» пробиває саме Довбик (16 ударів із 60 загальнокомандних), сподіватися в атаці приходилося на «героїв другого плану» в особі Піхальонка (11 ударів на турнірі), Амаша (10) та Гуцуляка (6). Але алжирець був замінений ще після першого тайму, а Олександр та Олексій спробували щось «явити світові», хоч і безрезультатно.

В підсумку за весь матч «Дніпро-1» завдав по воротах суперника всього 6 ударів: по дві спроби записали на свій рахунок Довбик, Гуцуляк та Піхальонок. Загальна небезпека цих моментів статистично виражена через 0,6xG, й тут досить згадати, що один лише атакувальний хавбек кіпріотів Трічковськи за перші чотири хвилини мав чотири шанси, сумарна небезпека яких склала 0,42xG. Але Трічковськи не забив, як і Довбик, після чого за справу в АЕКу взялися інші персонажі – Фараж, Ніколіч, Гарсія… Останній і досяг успіху, ставши автором єдиного м'яча.

Новачки показали потенціал, але не вразили

У стартовому складі «Дніпра-1» на Кіпрі з'явилися два зимові новачки команди Кучера – праворуч на фланзі оборони вийшов бразилець Хайнер, а ліворуч на фланзі півзахисту – його співвітчизник Пеглоу. В результаті обидва продемонстрували певний потенціал, але не вразили настільки, щоб можна було стверджувати, що ці легіонери негайно підсилять «Дніпро-1» та зроблять гру команди якіснішою та цікавішою.

Пеглоу провів на полі лише один тайм, після чого був замінений. В принципі, лівий вінгер дуже непогано проявив себе у командних взаємодіях. Він за 45 хвилин отримав 17 передач, а віддав 20 пасів, з яких лише один виявився неточним. У цьому аспекті бразилець залишив вкрай приємне враження, але з усім іншим у нього відверто не залагодилося - 0 вдалих обведень (при 3 спробах), лише 27% виграних єдиноборств (4 із 15), а також 0 ударів, 0 дотиків у штрафному майданчику суперника, 1 забігання із м'ячем. А ще Пеглоу відзначився 8 єдиноборствами в атаці, з яких не виграв жодного…

scdnipro1.com.ua. Пеглоу

Щодо Хайнера, то цей бразилець видав непоганий матч, якщо оперувати деякими показниками (85% - точність передач, 57% - виграних єдиноборств, 9 відборів м'яча), але з іншого боку абсолютно не вразив працездатністю. За весь матч на рахунку Хайнера виявилося лише 42 дії (28 – успішних). Для порівняння – це так само, як і в Амаша, але той провів на полі лише один тайм (у алжирця виявилося 26 успішних дій з 42).

По замінах все ж таки є питання

Після матчу головний тренер «Дніпра-1» Олександр Кучер, відповідаючи на запитання про заміни наприкінці поєдинку, висловив думку, що останні виглядали цілком логічно та зрозуміло: «Щодо замін, то вони не були хаотичними. Чому ви вирішили, що вони були такими? Нормальні були заміни. Потрібно було підсилити гру, коли ми вже програвали – випустили агресивного Когута та Назаренка вперед. Думаю, що це були рівноцінні заміни, бо було пошкодження у Довбика, а Піхальонок уже набігався під кінець матчу, тому треба було їх замінити та випустити свіжі сили у гру».

Довбик та Піхальонок наприкінці матчу справді підсіли, і на їхнє місце напрошувалися свіжіші виконавці. А ось чому, наприклад, після першого тайму був замінений Амаш, але залишився на полі Хайнер – питання, особливо враховуючи той факт, що бразилець був набагато менш активний ще по першому тайму, і це чітко впадало в око. Крім того, свій шанс вийти як мінімум на тайм у єврокубках по роботі на зимових зборах заслужив молодий правий фулбек Микита Кононов, котрий так і залишився на лаві запасних…

scdnipro1.com.ua. Хайнер

Можливо, тренерський штаб «Дніпра-1» у перерві просто побажав змінити всю «бровку», але якщо Горбунов більш-менш замінив у плані якості футболу Амаша, то ставка на Бланко, котрий вкрай мало зіграв у поточному сезоні, нехай і непогано проявив себе на зборах, виглядала ледве не більш ризикованою, аніж вихід у старті Пеглоу.

Дещо здивувало й очевидне твердження Кучера на післяматчевій прес-конференції про те, що українські команди не мають ігрової практики взимку і, тим самим, перебувають у складній ситуації, порівняно з опонентами: «Зараз ми з ними зустрічалися, коли суперник перебуває, як то кажуть, у сезоні, має безпрограшну серію й загалом дуже добре виглядає. Ми не грали офіційних матчів дуже давно, тому грати перший матч проти такого суперника було дуже важко».

Справді, проти «такого», як висловився Кучер, суперника «Дніпру-1» прийшлося дуже важко. Цікаво, а проти кого із потенційних було б простіше? Проти «Лаціо»? «Трабзонспору»? «Буде-Глімту»? Може, проти «Лудогорця»? Так останній теж практично без практики взяв та й обіграв у першому матчі 1/16 фіналу Ліги конференцій на своєму полі «Андерлехт» (1:0), в якого сезон, як і у АЕКу, в розпалі. Причому зіграли болгари «від суперника», розуміючи, що після зимової паузи знаходяться не у тому становищі, щоб намагатися диктувати свої умови на полі.

Втім, у нас так часто буває. Якщо виграли, то все було правильно. А ось у разі поразки «чергових» причин у тренерів вагон та маленький візок. І дуже хочеться, щоб за тиждень ми не почули чергову сумну розповідь про те, яке погане поле виявилося у Кошице, або як згубно вплинув на наших футболістів тиждень Масниці. Адже ми завжди готові похвалити, нехай навіть авансом. Тільки дайте нам для цього привід! Домовилися, «Дніпро-1»?..

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Ну не так все грустно. Забил бы Пихаленок и пели бы диферамбы как Шахтеру. При вобщем то невыразительной игре, да физически Шахтер сильней выглядел, но команды показали противоположный результат. Или одни феерили, а другие как написал комментатов в статье про Ренн "програли в одну хвіртку"?
Иван Петров
играет шахтер и немного динамо, днепр уже не тот, что раньше и мы все знаем почему
VitosKH
Физручело одним словом
Gargantua
Днепр готовится на чемпионат.
жизнь покажет кто был прав.
alekos59
Кучер ще покаже ! 0-3 буде в самий раз.