Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 18 лютого 2023, 09:00
15358
6

П'ять висновків після гри Шахтар – Ренн

Sport.ua рецензує перший нинішнього року офіційний матч «гірників»

| Оновлено 18 лютого 2023, 09:00
15358
6
П'ять висновків після гри Шахтар – Ренн
ФК Шахтар

Початок – не обов'язково лиха біда. Незважаючи на статус андердога та відсутність офіційної ігрової практики, «Шахтар» у першому поєдинку проти міцного «Ренна» здобув перемогу. Не дуже впевнену за рахунком. Втім, як і за змістом – давайте називати речі своїми іменами, але перемога є перемога. «Три очки не пахнуть», як кажуть у подібних випадках.

Головні висновки після гри 1/16 фіналу ЛЄ у столиці Польщі – читайте нижче.

У плані очікувань Шахтар приємно здивував

Лише одна перемога на тренувальних зборах, тривала спроба Йовічевіча переглянути в грі практично всіх футболістів, які вилетіли на турецькі збори, втрата головного креативника Мудрика, - ось з таким багажем підходив наш колектив до першої гри в новому році. Чесно кажучи, було за що побоюватись у матчі проти дуже міцної французької команди. Тієї самої, яка восени в одну «хвіртку» двічі переграла «Динамо».

Однак, якщо судити і за побаченим на полі, і за тим, що зафіксувало табло стадіону імені Пілсудського після фінального свистка, можна з упевненістю сказати, що «Шахтар» як мінімум не розчарував. Команда зіграла дуже грамотно і вміло – з огляду на її нинішній стан та її нинішні домагання. І, звісно, з огляду на рівень опонента. А рівень цей дуже високий. Якщо хтось забув, нещодавно в рамках Ліги 1 бретонці переграли «ПСЖ».

Йовічевіч після гри скаже, що його команда могла виграти і з більшою різницею в рахунку. І він по-своєму правий. Але, на мою думку, в даному випадку не можна гнівити Всевишнього: донеччани могли забити і третій гол, але могли і пропустити другий. Тому добре те, що добре закінчується. Адже навіть мінімальна перемога – це перемога. Тим більше, що зараз ціна гола, забитого «Ренном» на виїзді, не така висока, як раніше.

У плані стартового складу Йовічевіч не здивував

Ті одинадцять футболістів, які вийшли в основі проти «Ренна» – дубляж стартового складу «Шахтаря» з останньої гри на турецькому зборі. Проти «Сараєво».

В принципі, саме таке поєднання гравців основи «гірників» читалося, і Йовічевіч у цьому випадку не став вигадувати велосипед. Трубін у «рамці», Конопля – праворуч у захисті, Михайличенко – ліворуч, Матвієнко та Бондар – два центрбеки. Степаненко, Судаков та Бондаренко – трикутник у центрі поля. Зубков – правий вінгер, Криськів – лівий. Єдиний форвард – Траоре.


ФК Шахтар

На даний момент – це оптимальна версія складу «помаранчево-чорних». І, швидше за все, і на матч-відповідь проти «Ренна» хорватський тренер випустить саме таке поєднання гравців у стартовому складі.

У таких випадках кажуть, що стабільність – показник майстерності. Напевно, щось у цьому є. Але, водночас слід зазначити, що з різних причин (і травм у тому числі) це безальтернативна ситуація, яка передбачає, що підсилювати гру «Шахтаря» з лави зараз практично немає ким.

Обрана тренерським штабом «гірників» тактика себе виправдала

Особисто я мав стійке відчуття, що «Шахтар» грає проти «Ренна» так, як у першому поєдинку ЛЧ проти «Лейпцига». Донеччани не намагалися форсувати події, не намагалися грати першим номером. Однак вони дуже намагалися дорожити м'ячем і вичавлювати із ситуації, з чужих помилок максимум. За великим рахунком, це їм вдалося.

«Ренн», як і той же «Лейпциг», не виглядав гіршим за українську команду. Але у досить простих ситуаціях пропустив два м'ячі. Так, забий Зубков, і нинішня ситуація могла повністю повторити перебіг тієї гри проти команди Тедеско.

Та він не забив. А забив «Ренн». Французи помітно додали після перерви – вони явно кращі з погляду ігрового тонусу. Але й у цьому плані «гірників» слід відзначити: після пропущеного м'яча не розсипалися, не побігли забивати третій гол і не «потрапили в полон». Зіграли прагматично. І вичавили, фактично, максимум із цієї гри.

Життя після Мудрика є

Не можна сказати, що значення Мудрика для нинішнього «Шахтаря» було переоціненим: Михайло справді грав у атаці команди особливу роль. Тим більше, в осінній стадії єврокубків. І з його відходом у «Челсі» «Шахтар» точно втратив у видовищності, швидкості та фантазії. І з цим нічого не вдієш.

Однак, водночас, не треба стверджувати, що без Мудрика «все пропало». Йовічевіч мав кілька варіантів заміни для новобранця «Стемфорд Брідж» (Топалов, Петряк, Криськів), і зупинився на найвірнішій.

Getty Images/Global Images Ukraine

Дмитро Криськів голосно про себе заявив, ще граючи в оренді у «Металісті-1925». Вже там було видно, що хлопець має чудові навички «диспетчера». Він добре бачить поле, може віддати передачу, що загострює, здатний на обведення. Так, швидкості Мудрика в нього немає, але футбольним інтелектом його Бог не образив. У Харкові він грав у центрі поля, «розігруючого». Йовічевіч перекваліфікував Дмитра на флангового півзахисника.

Поки що перекваліфікація відбувається успішно. Криськів – один із найкращих, якщо взагалі не найкращий гравець «Шахтаря» у першій грі проти «Ренна».

У другому матчі ми побачимо зовсім інший Ренн

Можна не сумніватися, що «червоно-чорні» ще не сказали свого останнього слова в цьому протистоянні. Можна не сумніватися, що повторна гра для нашої команди буде дуже і дуже складною. Мені здається, бретонці у Варшаві зіграли не на повну силу. Вони точно мають ресурси, щоб зіграти краще.

Так, нинішній період можна назвати невеликою ігровою кризою для підопічних Женезіо, але за багатьма профільними характеристиками французи зараз виглядають краще за «гірників». І якщо вони зберуться, налаштуються, розлютяться, «Шахтарю» доведеться дуже і дуже несолодко. У такому разі прохід до наступного раунду для «гірників» буде схожим на подвиг.

Але давайте поки не забігатимемо вперед. Давайте дочекаємось другого матчу. А ось за перший поєдинок «Шахтар» однозначно заробив оплески.

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

УАФ ухвалила покарання захиснику Динамо перед матчем з Шахтарем
Футбол | 06 травня 2024, 18:53 10
УАФ ухвалила покарання захиснику Динамо перед матчем з Шахтарем

Тимчика покарано за грубу гру в матчі з Дніпром-1

Скільки заробила Жирона з Довбиком і Циганковим за вихід до Ліги чемпіонів?
Футбол | 06 травня 2024, 23:14 2
Скільки заробила Жирона з Довбиком і Циганковим за вихід до Ліги чемпіонів?

Кожен клуб, який вийшов у головний єврокубковий турнір 2024/25, отримає £15.9 млн

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
было видно как во втором тайме сдуло вальяжность французов. Они разозлились, забегали, но было поздно.
второй матч будет напоминать по предиспозиции недание матчи с Монако.
там тоже французы проиграли первый матч за счет недооценки, а во втором взялиь за дело. И очень быстро вышли вперед но потом опять сдулись и пропустили автогол.
Ситуация непредсказуемая но ясно что матч будет нервным
DK1961
Все верно в предыдущем комментарии. Посмотрим 23-го
avk2307
Цікаво у автора запитати з яких пір 2-1  і гол на останній хвилині  та 1-0 вважається виграшем в "одну хвіртку"?
S K
Якби Трубін вийшов на навіс, то й того голу б не було