Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 19 лютого 2023, 02:24
3394
0

Роналду, Ньюкасл, плани на ЧС. Чому Саудівська Аравія активна у футболі

Арабські інвестори готові вкладати сотні мільйонів євро у гру, яка є для них досить чужою

| Оновлено 19 лютого 2023, 02:24
3394
0
Роналду, Ньюкасл, плани на ЧС. Чому Саудівська Аравія активна у футболі
Getty Images/Global Images Ukraine

11 лютого на стадіоні імені принца Мулая Абдалли у Марокко мадридський Реал виграв свій п'ятий в історії титул найсильнішої клубної команди планети, який номінально дає перемога в клубному чемпіонаті світу ФІФА. У вирішальному поєдинку іспанці з рахунком 5:3 обіграли саудівський Аль-Хіляль, і для останнього цей день став не менш важливим, аніж для Реала. Справа в тому, що Лідери (прізвисько Аль-Хіляля) стали першим клубом із Саудівської Аравії в історії, якому вдалося пробитися у фінал клубного чемпіонату світу. Так, якби саудити ще й спромоглися б обіграти мадридців, то виявилися б національними героями, проте й без цього їм на батьківщині випало чимало компліментів та почестей.

Саудівська Аравія останнім часом взагалі дуже і дуже активно виявляє себе у футбольному світі. Вид спорту, який раніше був досить чужим для цієї країни, зараз масово популяризується серед місцевого населення, а в інших країнах саудівські інвестори намагаються робити так, щоб їхні проекти були максимально успішними, якщо навіть не бездоганними в іміджевому плані.

Насамперед, за останні місяці варто згадувати, що саудити змогли зробити практично неможливе – заманити до свого скромного національного футбольного чемпіонату справжню легенду сучасності Кріштіану Роналду. Португалець, який у листопаді вщент розсварився із керівництвом Манчестер Юнайтед, що вилилося у розірвання контракту з Червоними дияволами, підписав на правах вільного агента договір на два з половиною роки з Аль-Насром.

І нехай зараз знайдеться чимало скептиків, які стверджують, що кращі роки Роналду далеко позаду, і що йому саме час догравати десь у Саудівській Аравії, персона Кріштіану для світового футболу все ще є знаковою, і португалець здатен приносити клубу, кольори якого захищає, не лише користь на полі та у фінансовому плані за рахунок підвищення продажів атрибутики, а й допомагати формувати зовсім новий імідж країни, в яку він прибув грати.

За рік із невеликим до трансферу Кріштіану Роналду в Аль-Наср, саудити вже добре попрацювали на англійському футбольному ринку. Суверенний фонд Саудівської Аравії, ключовою фігурою в якому є спадковий принц Мухаммед ібн Салман Аль Сауд, у жовтні 2021-го за 300 мільйонів фунтів придбав 100% акцій клубу АПЛ Ньюкасл Юнайтед.

Сороки, які за Майка Ешлі були вкрай проблемним активом, прямо зараз, у сезоні-2022/23, чудово показують себе під керівництвом молодого наставника Едді Хау, на якого впав вибір саудівських власників. Ньюкасл, перед яким ліга виставила обмеження на підписання контрактів із новими спонсорами (це було зроблено у зв'язку з побоюваннями, що арабські інвестори завалять Сорок грошима, що негативно вплине на спортивний баланс справедливості, що вибудовувався до цього в АПЛ), зараз є одним із основних претендентів на фініш у топ-4, що дозволить команді наступного сезону зіграти в основній сітці Ліги чемпіонів.

Водночас, Саудівська Аравія готується до суперечки за право проведення на своїй території фінальної частини чемпіонату світу з футболу у 2030 році. Офіційно заявка на це саудитами подана ще не була, але країна вже знайшла собі двох партнерів – Єгипет та Грецію, із якими й хоче «розмірковувати на трьох». Якщо співпраця саудитів, єгиптян та греків таки виллється у щось офіційне, то вони стануть конкурентами для Марокко, а також Уругваю/Аргентини/Парагваю/Чилі та Іспанії/Португалії/України, які вже заявили про свій намір поборотися за проведення фінальної частини ЧС-2030.

Крім того, останніми днями в пресу все активніше й активніше закидається інформація про готовність саудівського Аль-Хіляля підписати у свої лави аргентинського генія Парі Сен-Жермен Ліонеля Мессі. 35-річний латиноамериканець поки не вирішив, чи продовжуватиме трудовий договір із парижанами, чим і збираються скористатися у Саудівській Аравії. За чутками, Аль-Хіляль готовий забезпечити Мессі зарплату вдвічі більшу, ніж має Кріштіану Роналду в Аль-Насрі. Якщо говорити предметно, то йдеться про 400-450 мільйонів доларів на рік, а це феноменальні гроші. І нічого неможливого для саудитів, здається, в цьому питанні немає, оскільки раніше вони вже змогли укласти з Мессі договір про співпрацю, за підсумками якого аргентинець став послом місцевого офісу з туризму та просуває пам'ятки країни.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі в Саудівській Аравії

Чому ж Саудівська Аравія так активно взялася за світовий футбол, особливо з огляду на той факт, що тамтешня національна збірна лише шість разів пробивалася у фінальні частини чемпіонатів світу, а найвищим досягненням Орлів пустелі є вихід до 1/8 фіналу на дебютному мундіалі 1994 року у США?

Здається, що відповідь на це питання надзвичайно проста, однозначна і, як заведено говорити в подібних випадках, буквально лежить на поверхні. Перетворитися на один із центрів сучасного світового футболу Саудівська Аравія, вочевидь, хоче для того, щоб використати можливості найпопулярнішого виду спорту на планеті із метою покращення міжнародного іміджу правлячого режиму. Це дозволить саудитам активніше та без серйозних проблем просувати бізнес-проекти в різних куточках земної кулі, а її владним елітам респектабельно виглядати скрізь, навіть у найдемократичніших суспільствах.

Така політика не є новою. Ще раніше її прозвали як спортсвошинг (з англійської Sportswashing – «відмивання через спорт»). І нехай сучасне визначення у вигляді трендового нині слова з'явилося відносно недавно, прабатьками такої моделі поведінки політиків щодо спорту вважаються Адольф Гітлер та Беніто Муссоліні. Зокрема, перший домігся того, що у 1936 році в Берліні відбулися XI літні Олімпійські ігри, які відкривав особисто нацистський диктатор, а спортсмени, які представляють його країну, виграли найбільше медалей (89), у тому числі й золотих (33).

У 2022 році слово «спортсвошинг» стало одним із найбільш популярних за версією Collins English Dictionary, що було викликано проведенням фінальної частини ЧС-2022 у Катарі – країні, яка зазнала серйозної критики через жорстоке поводження з трудовими мігрантами, гомофобію та обмеження свободи вираження думок.

Саудівська Аравія, як і катарці, також має чимало масштабних проблем у відносинах зі світовою спільнотою. Зокрема, саудитів також активно критикують за гомофобію, порушення прав людини та за переслідування на релігійному ґрунті.

Крім того, у звіті американської розвідки, який публікувався раніше, вказувалося, що за особистим розпорядженням Мухаммеда ібн Салмана Аль Сауда у 2018 році сталося резонансне вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, переконаного противника нинішнього арабського уряду. Збіг чи ні, але саме після тієї скандальної та трагічної події саудити помітно активізували свої інвестиції у світовий та європейський футбол, давши зрозуміти, що гасло «спорт поза політикою» активно застосовується і лобіюється лише тими людьми, які були найняті саме з метою реалізації стратегії того ж спортсвошингу…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Калініна обіграла нейтральну тенісистку на шляху до півфіналу в Руані
Теніс | 19 квітня 2024, 22:15 17
Калініна обіграла нейтральну тенісистку на шляху до півфіналу в Руані

Ангеліна у двох сетах виявилася сильнішою за Мірру Андрєєву

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.