Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 лютого 2023, 17:16
11268
5

5 вундеркіндів з Football Manager, які взимку змінили клуб

Список, у якому знайшлося місце і для Іллі Забарного

| Оновлено 15 лютого 2023, 17:16
11268
5
5 вундеркіндів з Football Manager, які взимку змінили клуб
Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Забарний

Зимове трансферне вікно у більшості чемпіонатів Європи закрилося. Це означає, що настає час робити висновки, хто і як попрацював, хто і скільки витратив, а також хто і наскільки якісно підсилився. Втім, зараз ми пропонуємо поговорити не про це, а торкнутися дещо незвичайної теми – обговорити визнаних вундеркіндів у популярній комп'ютерній грі Football Manager, яким у січневе вікно вдалося змінити клубну прописку.

Мова піде про гравців, чий потенціал, з точки зору розробників та ресечерів гри, вважається найбільш значущим, а також чий вік не перевищує 20 років.

Ендрік

Вік: 16 років
Громадянство: Бразилія
Маршрут трансферу: Палмейрас → Реал
Сума трансферу: 35 млн євро

Мабуть, найбільш значущою угодою в сегменті трансферів молодих вундеркіндів у січні стала домовленість між бразильським «Палмейрасом» та іспанським «Реалом» про переїзд на «Сантьяго Бернабеу» юного бомбардира Ендріка. За 16-річного виконавця мадридці погодилися віддати безпрецедентну суму (з огляду на вік гравця) – 35 мільйонів євро (ще 25 мільйонів прописані в угоді у вигляді бонусів). Щоправда, фактичний переїзд нападника в стан «Реалу» відбудеться лише в липні 2024 року, що пов'язано знов-таки з віком. Завершити трансфер можна буде лише тоді, коли Ендріку виповниться 18 років, і він стане повнолітнім.

Поки що шанувальникам Football Manager доведеться провести пару сезонів за «Реал» без Ендріка, або ж використовувати редактор, щоб негайно додати бразильського вундеркінда до складу «бланкос». До речі, у грі доведеться ще й пристойно почекати, поки ключові характеристики Ендріка справді вийдуть на топовий рівень. Поки цьому форварду видано лише величезну кількість авансів, і багато що вказує на те, що бразильцеві вдасться досягти серйозних висот у кар'єрі, але історія футболу знала чимало випадків, коли якісь непередбачувані обставини змінювали все, перевертаючи з ніг на голову.

Зараз ключовими скіллами Ендріка в Football Manager є техніка (14), перший дотик (14), чуття (14), прискорення (14) та спритність (14). Мати такі показники (максимумом у грі, нагадаємо, є «двадцятка») – це вже величезне досягнення для 16-річного Ендріка. Втім, у «Реалі», напевно, розраховували на суттєвий прогрес нападника, коли віддавали за нього 35 мільйонів євро. А тому за цим вундеркіндом дуже цікаво буде спостерігати – спершу протягом півтора найближчих років у Бразилії, а потім вже й у Іспанії.

Ноні Мадуеке

Вік: 20 років
Громадянство: Англія
Маршрут трансферу: ПСВ → Челсі
Сума трансферу: 35 млн євро

«Челсі» у січневе трансферне вікно став головним збурювачем спокою на світовому трансферному ринку. Окрім величезних інвестицій у 22-річного аргентинця Енцо Фернандеса (121 мільйон євро), його ровесника з України Михайла Мудрика (70 мільйонів євро), а також 21-річного француза Бенуа Бадьяшиля (38 мільйонів євро), «сині» підписали ще й 20-річного вінгера ПСВ Ноні Мадуеке, на трансфер якого пішли 35 мільйонів євро.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ноні Мадуеке

Мадуеке – вихованець академій «Крістал Пелас» та «Тоттенхема», який у 16 ​​років вирішив залишити Англію та перебратися до нідерландського ПСВ. Там Ноні пройшов через юнацькі команди і у січні 2020 року дебютував в Ередивізі за головну команду клубу. Загалом перед трансфером у «Челсі» Мадуеке провів за ПСВ 80 матчів, у яких забив 20 м'ячів та віддав 14 результативних передач. Він є гравцем молодіжної збірної Англії, але ніхто не має сумнівів, що в майбутньому Ноні обов'язково отримає запрошення і в першу команду країни.

У Football Manager молодий англієць є одним із найцікавіших вундеркіндів, у чий прогрес найближчими роками розробники дуже вірять. Ключові скілли Мадуеке в грі – це дриблінг (17), темп (16), чуття (16), перший дотик (15), техніка (15), самовладання (15), прискорення (15), спритність (15) та фітнес (15). Сам по собі набір цих категорій вже говорить про те, що ігрові перспективи такої «бойової одиниці» дуже серйозні, але й в реальності Ноні Мадуеке – це дуже цікавий футболіст, прогрес якого в АПЛ може приємно здивувати тих уболівальників, які раніше не мали змоги спостерігати за виступами вінгера у Нідерландах.

Оскар Глух

Вік: 18 років
Громадянство: Ізраїль
Маршрут трансферу: Маккабі Тель-Авів → Ред Булл Зальцбург
Сума трансферу: 7 млн ​​євро

18-річний Оскар Глух поки не є широковідомою футбольною особистістю, проте він уже почав робити перші кроки до визнання. Цей молодий талант виступає на позиції центрального півзахисника та є вихованцем академії «Маккабі» Тель-Авів. У рідному клубі Оскар лише на початку березня минулого року дебютував у першій команді, а менш ніж за рік по ньому прийшла конкретна та дуже вигідна, як для ізраїльської ліги, пропозиція від австрійського «Ред Булл Зальцбург».

В результаті 7 мільйонів євро вирушили до Ізраїлю, а Глух переїхав до табору команди, яка за останні роки відкрила для топового європейського футболу чимало якісних виконавців, про яких раніше практично ніхто й нічого не чув. Очевидно, що боси «Ред Булл Зальцбург» розраховують, що й ізраїльському вундеркінду вдасться повторити шлях Садіо Мане, Набі Кейта, Патсона Даки чи Ерлінга Холанда, і перебратися з Австрії в один з топ-європейських чемпіонатів, попутно давши шанс «червоним бикам» як слід заробити.

Для шанувальників серії ігор Football Manager не є таємницею, що Оскар Глух є однією з найцікавіших інвестицій. Його можна було підписати за відносно невисоку суму з «Маккабі» Тель-Авів, а згодом вигідно перепродати, на що в реальності, вочевидь, тепер і зробили ставку у «Ред Булл Зальцбург». Найсильнішими якостями Оскара є техніка (15) та самовладання (15), але й низка інших скіллів хавбека помітно збалансована, що дозволяє йому виходити на гарний рівень виступів. Чи вдасться Глуху виправдати очікування в Австрії, а потім відбути в умовну Німеччину чи Англію? Подивимося, але перший крок у напрямку серйозного прогресу цей молодий футболіст, котрий дебютував у листопаді минулого року за національну збірну Ізраїлю, зробив уже в січні…

Андреас Шельдеруп

Вік: 18 років
Громадянство: Норвегія
Маршрут трансферу: Нордшелланд → Бенфіка
Сума трансферу: 9 млн євро

«Бенфіка», яка в січні стала першим клубом в історії світового футболу, який продав двох гравців за 100 та більше мільйонів євро, не тільки вигідно прощалася зі своїми лідерами, а й підписувала їм на заміну нових талантів. Одним із них є 18-річний норвезький вінгер Андреас Шельдеруп, котрий перебрався до Португалії з датського «Нордшелланду».

Цей футболіст за два із половиною роки у Данії (Шельдеруп є вихованцем норвезького «Буде-Глімт») продемонстрував видатний прогрес, а тому ресечери Football Manager дуже високо оцінюють талант та здібності цього вінгера. Щоб зрозуміти це, достатньо підписати Шельдерупа у свою команду, й дати вундеркінду можливість більш-менш регулярно грати у складі. Вже за сезон-два Андреас перетворюється на лідера практично будь-якого колективу, а незабаром і перебирається в один із елітарних дивізіонів континенту.

Втім, поки Шельдерупу прийдеться довести свою спроможність у португальській лізі в лавах одного з тамтешніх грандів – «Бенфіки», яка заплатила за вінгера 9 мільйонів євро. У Football Manager ключовими скіллами цього виконавця є дриблінг (16), перший дотик (16), пас (16), техніка (16), очікування (16), гра без м'яча (16) та бачення поля (16). Якщо додати до цього хороші показники за швидкістю (14), спритністю (14) і прискоренням (14), то отримаємо дуже класного виконавця, при тому, що його вік – лише 18 років. Тож недивно, чому в «Бенфіці» наважилися піти на серйозні інвестиції в тінейджера. У стані «орлів» теж помиляються, але трансферних успіхів в активі цього клубу набагато більше, і є всі підстави вважати, що кейс Шельдерупа стане одним із таких.

Ілля Забарний

Вік: 20 років
Громадянство: Україна
Маршрут трансферу: Динамо → Борнмут
Сума трансферу: 22,7 млн ​​євро

Приємно, що одним із п'яти вундеркіндів, які потрапили до нашого списку сьогодні, є 20-річний українець Ілля Забарний. До свого віку цей центрбек встиг провести 84 матчі за київське «Динамо» та 24 поєдинки у футболці збірної України, причому грав на найвищому рівні – у Лізі чемпіонів та на чемпіонаті Європи. Недивно, що континентальні скаути давно придивлялися до Забарного і питання полягало лише у тому, за яку суму й коли боси «Динамо» погодяться попрощатися із талановитим захисником.

На щастя, Забарний не пересидів в УПЛ, як багато хто з його талановитих попередників. «Динамо» в січні погодилося відпустити Іллю у «Борнмут», за що отримало 22,7 мільйони євро, а також погодило низку бонусних виплат, на які зможе претендувати в майбутньому.

У Football Manager Забарний має дуже пристойні показники – командна робота (16), відбір м'яча (15), баланс (15), стрибок (15), фітнес (15). Якщо до цього додати концентрацію (14), витривалість (14), силу (14) і самовладання (14), то вийде дуже пристойна картина як для центрбека. І все це – у 20 років, що говорить про майже безмежні можливості Іллі для прогресу, у що вірять як ресечери гри, так і скаути клубу АПЛ, в якому він зрештою й опинився. Цікаво і те, що у «Борнмуті» представили Забарного в якості новачка команди, використавши саме ролик з гри Football Manager. Але це так, уточнення, якщо раптом хтось із читачів поставить питання, навіщо витрачати час на прочитання тексту про «якусь там комп'ютерну гру»…

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Хутин Пуйло
А де ж вихованець опзжшних ригів Мурзяо?
Умник
Ох Норвежцы могут стать новыми нежданчиками на ЧМ в Сша.