Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 лютого 2023, 09:00
9038
11

Дніпро-1 напередодні євровесни: зберегли Довбика, але немає глибини складу

Sport.ua – про залаштунки «дніпрян» напередодні чергової зустрічі з кіпрським АЕК

| Оновлено 15 лютого 2023, 09:00
9038
11
Дніпро-1 напередодні євровесни: зберегли Довбика, але немає глибини складу
СК Дніпро-1

Лідер чемпіонату України першим із вітчизняних колективів вийшов із відпустки. Вже сьомого січня «Дніпро-1» відбув до Туреччини на навчально-тренувальні збори. Таких було відразу два: з 8 по 21 січня і з 25 січня по 7 лютого.

Вже у Туреччині до команди приєдналися легіонери – як старожили, так і новачки.

Спочатку у списку футболістів «Дніпра-1», які відбули до Туреччини, було 29 прізвищ. Однак протягом місяця роботи цей список зазнав серйозних змін.

Ці зміни пов'язані, в першу чергу, з пертурбаціями щодо можливих новачків команди з «Металіста». На збір із «дніпрянами» до Белека прибули одразу шестеро харків'ян: Костик, Порох, Клименчук, Прядун, Танковський та Підлепенець. Але в підсумку в розташуванні «Дніпра-1» із харківського «десанту» за підсумками першого збору залишилося лише двоє останніх. Та й то – поки що незрозуміло, як: ні Танковський, ні Підлепенець на даний момент контракти з клубом з Дніпра не підписали.

А ось першим новобранцем команди став колишній захисник «Вереса» Євген Пасіч. За цей трансфер клуб із Рівного отримав 150 тисяч євро.


СК Дніпро-1. Євген Пасіч

Ще напередодні вильоту до Туреччини було відомо про дві втрати «Дніпра-1»: команду залишили Громов та Бузанелло. Цікаво, що Артем перебрався до кіпрського АЕКу з Ларнаки – команду, з якою «дніпряни» минулого року грали у кваліфікації Ліги Європи, а 16 лютого цього року зіграють у першому раунді плей-оф Ліги Конференцій.

За підсумками роботи на першому турецькому зборі, лави «Дніпра-1» знову порідшали. Команду залишили ветерани: захисник Логінов, який пішов в оренду до «Олександрії», і голкіпер Юрчук, який пішов у «Львів» як вільний агент.

***

Ще перед початком першого турецького збору головний тренер «дніпрян» Олександр Кучер зазначив, що «нам хочеться підсилитися, тому потрібні нові футболісти. Це від нас вимагає і турнірне становище, і наш майбутній графік. Адже для того, щоб грати на два фронти, потрібно мати два склади, щоби була ротація».

Як підсилення, окрім згаданих вище Пасіча та частково Танковського й Підлепенця, Кучер отримав трьох легіонерів.

Контракти з «Дніпром-1» підписали костариканський захисник Рональд Матарріта, який встиг зіграти за свою національну збірну на недавньому Мундіалі в Катарі, а також два бразильці – захисник Хайнер та півзахисник Жоау Пеглоу.


СК Дніпро-1. Рональд Матаритта

Оцінюючи рівень підготовки новачків після першого збору (крім Матарріти – той приєднався вже на другому етапі підготовки), наставник «дніпрян» зазначив, що «вони лише три дні з командою та їм ще тяжко, адже вони перебувають на різних стадіях підготовки. Зараз у нас перший збір добіг кінця, але новачки й надалі працюватимуть без вихідних, оскільки їм потрібно ще набирати й набирати».

На другому зборі «Дніпро-1» вже повністю працював над ігровими зв'язками та впровадженням новачків у структуру гри, бо більше новобранців не було.

Закінчуючи кадрове питання, не можна не згадати про тему Довбика. Поряд із «гірником» Мудриком, який пішов у міжсезоння в «Челсі», головний форвард дніпрян був одним із найбільш затребуваних українців за кордоном. Принаймні інтерес до фактурного нападника «Дніпра-1» проявляли багато закордонних клубів. Зокрема, з Італії, Іспанії та Англії.

Але чи то пропонували мало, чи керівництво дніпровського клубу має намір будь-що зберегти у себе гравця, але факт залишається фактом: Довбик нікуди не пішов з команди, і другу частину сезону проведе в команді Кучера. Де він опиниться згодом, адже його контракт із «Дніпром-1» спливає наприкінці нинішнього року, можна лише здогадуватися. Але зараз маємо те, що маємо.

Безперечним плюсом можна вважати і те, що клубу вдалося зберегти ще двох дуже важливих виконавців – Сватка та Піхальонка. Капітан продовжив контракт із «дніпрянами» на три роки, а опорний півзахисник теж вирішив залишитись у команді, незважаючи на інтерес з боку свого колишнього клубу – «Шахтаря».

Підсумовуючи весь турецький збір, Олександр Кучер висловився досить дипломатично щодо трансферної політики клубу цієї зими: «те, що ми могли зробити – ми зробили, когось вдалося підписати, а когось – ні. Працюватимемо з виконавцями, які у нас є. У нас хороший колектив і хороші хлопці, тож працюватимемо і викладатимемося по максимуму».

***

Спочатку «Дніпро-1» на зборах у Туреччині планував провести сім спарингів. Але програму-мінімум удалося навіть перевиконати: провели вісім контрольних поєдинків.

По-справжньому серйозних опонентів наша команда на зборах не мала. Може, вони й не потрібні, адже на той момент вирішуються не турнірні, а інші завдання.

На зборах «Дніпро-1» здобув п'ять перемог: над узбецьким «Пахтакором» (3:0), вірменським «Пюніком» (3:1), словенською «Мурою» (2:1), казахським «Атирау» (1:0) та латвійською «Аудою» (5:1).

Внічию було зіграно два матчі – проти динамівців із Тбілісі (3:3) та «Сутьєски» з Чорногорії (0:0).

Програли лише один поєдинок – польському Ракуву (1:3).

Напевно, справжнім «маркером», що показує рівень готовності «дніпрян» до поєдинку ЛК проти кіпріотів, стала остання гра на турецькій землі – проти володаря Кубка Латвії «Ауди».

У тому поєдинку вперше вийшов в основі костариканець Матарріта – на позиції лівого захисника. У першій половині сезону за ліву брівку «дніпрян» відповідав алжирець Амаш, але практично все зимове міжсезоння ходили наполегливі чутки, що він хоче покинути команду. Чи це так – сказати складно.

Зіграли зі стартових хвилин і двоє бразильських легіонерів – правий захисник Хайнер та лівий вінгер Пеглоу.

Латиноамериканців (у воротах зіграв бразилець Валеф, який остаточно застовпив за собою «перший номер») у центрі захисту розбавили двоє українців – Сваток та Сарапій.

В опорній зоні – безальтернативний Піхальонок. І Бабенко йому на допомогу. Харків'янин Танковський теж непогано виглядав на зборах, але поки що незрозуміло, чи він залишиться в команді.

Серед «креативних» півзахисників досить гарний вибір: Когут, Гуцуляк, Пеглоу, Рубчинський, Назаренко.


СК Дніпро-1. Артем Довбик

А ось Довбик залишається фактично єдиним номінальним форвардом «Дніпра-1» напередодні поновлення сезону. Харків'янин Прядун не підійшов команді, а інших нападників у Туреччині не переглядали.

Це добре, що в команді є такий надійний, перевірений забивний футболіст. Але якщо раптом травма чи дискваліфікація, що тоді робити?

Схоже, слова Кучера, сказані ще напередодні першого турецького збору про два рівноцінні склади, так і залишились словами. «Дніпру-1» вдалося зберегти своїх лідерів, вдалося точково підсилитися (хоча справжній рівень новобранців покажуть лише офіційні матчі), але про глибину складу говорити поки що не доводиться. А саме цієї самої глибини і не вистачило команді наприкінці першої половини сезону.

І далі наступатимуть на ті ж граблі?

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В Поліссі розповіли про ідею преміювання арбітрів за підсумками сезону
Футбол | 28 квітня 2024, 13:27 4
В Поліссі розповіли про ідею преміювання арбітрів за підсумками сезону

Володимир Загурський виступив за створення преміального фонду в розмірі 16 мільйонів гривень

Лас-Пальмас – Жирона – 0:2. Як Довбик забив 19-й гол у Ла Лізі. Відеоогляд
Футбол | 27 квітня 2024, 17:45 2
Лас-Пальмас – Жирона – 0:2. Як Довбик забив 19-й гол у Ла Лізі. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу 33-го туру Ла Ліги

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Хороший состав у Днепра.
Arty900
Що курив автор статті?
1) Майже всі суперники Дніпра на зборах ледве не чемпи своїх ліг. Чим автора не влаштовує Ракув?
2) Які легіонери клубу є старожилами, соромлюся спитати?
witcher_rr
Аатор статті взагалі в курсі про Дніпро?таке враження,що далекий від реальності
avk2307
В принципе костяк сохранили. Бусанелло жаль ушел,  но он я так понимаю был в аренде и она закончилась , а продлить или выкупить не смогли или не захотели.
Вызывает опасение вратарская позиция, т.к. Валеф далек от идеала, а на замену молодежь, но может это и к лучшему. Ну и в нападении, вдруг что с Довбиком случится не понятно кто будет ....
А так Днепру, удачи и в ЛК и в УПЛ.
Jaime_Lannister
А Бланко і Пуріта є ще в команді?
Lion
Зберегли Довбика, а кто его брал?.?