Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 лютого 2023, 23:23
4928
15

Шахтар-2023: одна перемога на зборах, із заміною Мудрику поки туго

Sport.ua – про підготовку «гірників» до першого офіційного поєдинку у новому році

| Оновлено 24 лютого 2023, 23:23
4928
15
Шахтар-2023: одна перемога на зборах, із заміною Мудрику поки туго
ФК Шахтар

16 лютого у Варшаві «Шахтар» проведе номінально домашній поєдинок першого раунду плей-оф Ліги Європи проти французького «Ренна». Якщо опоненти донеччан до матчу готувалися за допомогою ігор внутрішнього чемпіонату, то «помаранчево-чорні» не мали такої можливості (рестарт УПЛ намічено на початок березня) та готувалися в Туреччині. Там підопічні Йовічевича проводили товариські поєдинки на тлі щоденних тренувальних занять.

Окрім безпосередньо підготовчої роботи щодо відновлення сезону, «Шахтар» був активним і на трансферному ринку. Не можна сказати, що міграція в команді цього разу була жвавою, але завдяки одному лише трансферу Мудрика «гірники» надовго розбурхали інформаційний простір.

Втім, давайте про все це по порядку.

***

З новорічної відпустки «Шахтар» вийшов одним із перших (з команд УПЛ) – дев'ятого січня. Наступного дня велика делегація «гірників» (у складі першої команди був 31 футболіст) відбула до турецького Белека, де фактично протягом цілого місяця проводила цілеспрямовану підготовку до протистояння з «Ренном» у Лізі Європи та до відновлення чемпіонату країни.

Така велика кількість гравців викликана тим, що Йовічевич хотів подивитися у ділі деяких молодих гравців із дубля – Пузанкова, Фаріну, Козика, а також тих, хто першу частину сезону провів в орендах.

Після місяця роботи у Туреччині тренерський штаб визначився з обоймою футболістів для першої команди. Тотовицький та Борячук під бачення футболу Йовічевича не підійшли: вони вирушать до чергових оренд.

Близький до відходу з команди й Кулаков. Очевидно, форвард продовжить свої виступи в «Олександрії».

Але головна втрата «Шахтаря» у зимове вікно-2023 – це, звичайно, відхід Мудрика в «Челсі». Про цей трансфер вже було сказано і написано достатньо. І стільки ж, якщо не більше, ще буде сказано та написано. У цій статті немає сенсу повторюватися: у нас зараз інше завдання. Нагадаю лише, що лівофланговий вінгер «гірників» та збірної України перейшов на «Стемфорд Брідж» за рекордні і для «Шахтаря», і для українського футболу загалом сто мільйонів євро (70+30 бонусами).

Ще один помітний відхід – захисник Кривцов перейшов до клубу МЛС «Інтер Маямі» на правах вільного агента. Очевидно, що в даному випадку шуму було набагато менше. Але емоцій – набагато більше, адже Сергій останні 15 років вірою і правдою служив донецькому клубу.

З придбань донеччан слід акцентувати увагу насамперед на поверненні до рідних пенатів Ракицького. Після резонансного відходу з рашистського «зеніту» Ярослав намагався заграти в чемпіонаті Туреччини. Але там не склалося. Точніше, його перехід в «Адана Демірспор» закінчився провалом.

Проте «Шахтар» вирішив повернути свого вихованця. Передбачалося, що на місце Матвієнка, але Микола зрештою так і не пішов із команди, хоча інтерес до нього і був (з боку кількох клубів АПЛ). Але зрештою вийшло так, що на місце Кривцова. Це якщо судити суто візуально, бо у цих двох центрбеків все ж таки різний функціонал.

Вже після завершення турецького збору «Шахтар» купив у «Ворскли» голкіпера Різника. За неофіційною інформацією – за три мільйони євро плюс бонуси. Очевидно, цей трансфер пов'язаний насамперед із тим, що цього літа основного голкіпера команди Трубіна буде продано: Анатолій поки що має твердий намір не продовжувати контракт з донецьким клубом.

Також звертають на себе увагу ще два «вхідні» трансфери «гірників» – Келсі та Гочолейшвілі.

Перший – юний (18 років) нападник молодіжної збірної Венесуели. Контракт підписано до 2028 року. Очевидно, що це придбання – на перспективу.

Другий – також молодий гравець (21 рік), який виступає за збірну Грузії. Його головне амплуа - правий захисник. Але може зіграти й у півзахисті. Поки що про його претензії на місце в основі «гірників» говорити зарано.

***

На турецьких «навчаннях» команда Йовічевича провела п'ять спарингів. Суперниками «Шахтаря» були: «Аустрія» (програли 1:2), словенські «Копер» (2:2) та «Марибор» (4:4), болгарський «Лудогорець» (2:2) та боснійський «Сараєво» (4:0).

Перші чотири контрольні матчі «Шахтар» проводив на тлі посиленої тренувальної роботи. До того ж Йовічевич активно тасував склад, даючи можливість проявити себе кожному. Напевно, очевидною незіграністю та втомою, а також початковим ступенем набору ігрової форми і пояснюється невдалі результати команди.


ФК Шахтар. Олександр Зубков (з м’ячем)

Матч проти «Сараєво» на турецьких зборах був останнім. Після цієї гри команда відбула до Варшави, де почала безпосередньо готуватися до першої серії протистояння з «Ренном».

У матчі проти боснійців Йовічевич уже не експериментував. Склад на гру був близьким до бойового. А може, й зовсім оптимальним на даний момент.

Позиція голкіпера – поки що за Трубіним. Очевидно, саме він зіграє в першому поєдинку плей-оф ЛЄ.

Захисні порядки «гірників» зараз виглядають таким чином: Конопля (праворуч), Михайличенко (ліворуч), два центрбеки – Матвієнко та Бондар. Михайличенко у цьому квартеті – фактично незамінний. Та й Конопля теж. Хоча замінити їх за необхідності є ким: Козик, Топалов, Тейлор, той самий Гочолейшвілі, Корнієнко (Віктор поки що повністю не оговтався від травми).

Матвієнко – незамінний центрбек. Вибір для нього партнера з відходом Кривцова дуже спростився: лише Бондар. Ракицький, який повернувся в команду, може бути саме заміною Матвієнка, а не колегою йому, бо у них практично аналогічні ігрові опції.

Трикутник у центрі поля – Степаненко, Судаков та Бондаренко. Не можна сказати, що він безальтернативний, адже є і Джурасек, і Назарина, але перший поки що програє конкуренцію, а другий травмований.

Цікаве питання щодо флангових півзахисників. І якщо з правим краєм все більш-менш зрозуміло – Зубков, то ось із відходом Мудрика на лівому крилі утворився якщо й не пролом, то принаймні проблема.

Йовичевич її вирішив так: відрядив на фланг Криськіва. Дмитру не вистачає поки що майстерності та швидкості Михайла, але зараз саме він бачиться основною заміною. Тому що Петряку не вистачає стабільності після травми, Очеретько травмований, а Швед ще не повністю відновився після складного пошкодження.


ФК Шахтар. Лассіна Траоре

Ну й головна постать у нападі – безумовно, Траоре. За словами Йовічевича, Лассіна повністю відновився від важкої травми і нарешті почав демонструвати весь свій потенціал. Він – однозначний гравець стартового складу.

Сікан у такому разі може розраховувати лише на виходи на заміни, хоча водночас слід зазначити, що свій ігровий час Данило повинен отримувати регулярно.

З огляду на те, що Борячук та Кулаков у команді не змогли закріпитися, а Келсі – це віддалена перспектива, не виключено, що «гірники» ще шукатимуть форварда.

Ось, коротко, таким виявився кадровий та змагальний підсумок «Шахтаря» напередодні рестарту сезону. Точніше, напередодні поєдинку Ліги Європи проти «Ренна». На перший погляд, начебто всі підготовчі завдання «гірники» виконали, і особливих «дір» у складі не видно. Але чи це так насправді – зможемо відповісти лише після двох поєдинків із французьким клубом.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex906
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex906
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex906
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lion
Статья о Шахтёре а динамовская ботоферма как всегда за@рали ветку....
.Zport
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
.Zport
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vovei
Паша! Давай про понтовилу Ахметку поговорим?
Умник
Стоп стоп стоп.
Все ж орут о проблеме Динамо с форвардами))))))
А тут такая статья от Валерия.
Эх нащо ото Валерій ви такі грустні пишите тексти як то кажуть у нас на Черкащині
Alex906
Скоро вернётся 
Alex906
Сказал чувак из ДНР что есть команда Шахтер Донецк и она играет в чемпионате Дыры .И они и есть настоящие правоприемники Шахтера потому что живут в городе который представляют .А те которые изгои и мытарствуют постоянно переезжая с места на место просрали свою землю.и называться шахтер Донецк не имеют права так как не были там 9 лет