Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 15 лютого 2023, 04:45
3713
1

Хто задрафтує Коннора Бедарда: як у НХЛ зливають сезон. Чи не зливають?

На драфті прогнозують появу нового Кросбі чи Макдевіда

| Оновлено 15 лютого 2023, 04:45
3713
1
Хто задрафтує Коннора Бедарда: як у НХЛ зливають сезон. Чи не зливають?
Getty Images/Global Images Ukraine. Коннор Бедард

У професійному спорті Північної Америки є слово Tanking. Грубо кажучи, воно означає, що команда зливає сезон заради високого вибору на драфті. Однак часто виникає конфлікт між бажанням керівництва клубу злити чемпіонат та бажанням тренера та гравців показувати хорошу гру. Комісар НХЛ Гарі Беттмен одного разу заявив, що команди Ліги не зливають матчі. Це і правда, і ні. Особливо ситуація загострилася у нинішньому чемпіонаті, бо на драфті-2023 під першим номером точно піде форвард Коннор Бедард. Активно про нього почали говорити після молодіжного чемпіонату світу, коли гравець переписав кілька канадських рекордів та допоміг Кленовим виграти чергове золото. Рано передбачати розвиток нового Кросбі чи Макдевіда, але в НХЛ упевнені, що Бедард буде першим номером драфту. І гонка за ним уже розпочалася.

Як відомо, у НХЛ останнє місце чемпіонату автоматично не отримує перший номер драфту, а лише має більше відсотків виграти його під час лотереї. На цей момент головними претендентами на Бедарда є Коламбус, Чикаго, Анахайм та Арізона. Керівництво цих клубів сподівається, що їхні команди програватимуть частіше і опиняться в таблиці якомога нижче. Але як змусити гравців та тренерів програвати спеціально?

«Люди часто забувають, що хокеїсти ведуть боротьбу за свою роботу та новий контракт на наступний сезон. Дуже складно програвати спеціально. Клуб може обміняти сильних гравців та підняти молодь з АХЛ, але ти їх не змусиш програвати», – вважає Девід Макнебб, колишній менеджер Анахайма.

Дуже складно знайти баланс між нормальними результатами зараз та будівництвом команди на майбутнє. У 1984 році Піттсбург і Нью-Джерсі зливали сезон заради вибору на драфті Маріо Лем'є. Пінгвіни робили це успішніше, фінішувавши на останньому місці. Драфт Лем'є перевернув розвиток Піттсбурга, тоді як менеджмент Нью-Джерсі втішав себе лише тим, що «шанував хокей і грав чесно». Щоправда, фани Дияволів, втративши Лем'є, були вкрай незадоволені «кількома нікому не потрібними перемогами команди».

Якщо написати правила зливу сезону, то там будуть три головні пункти: погана воротарська бригада, поганий тренер та обмін найкращих гравців. Проте не варто чекати, що гравці, які виходять на лід, спеціально показуватимуть поганий хокей заради того, щоб клуб міг собі вибрати топ-проспекта на драфті. Розповідає екс-форвард НХЛ Рей Ферраро, який провів у Лізі понад 1200 матчів. Йому доводилося грати за погані команди.

«Чи зливав я або партнери матчі заради драфту? Відповідь: ніколи. Я пам'ятаю, що під час виступів за Атланту клуб задрафтував Дені Хітлі. Наступного сезону ми знову були на дні, а всі знали, що клуб вибере під першим номером Іллю Ковальчука. Пам'ятаю, тоді я думав: «Це все круто, але мені яке діло»? Я розумію, що моя кар'єра досить коротка, тож ти хочеш показувати хороший хокей, щоб залишитись у НХЛ на новий сезон. Ніхто з гравців не думає: блін, круто, що за наступні три роки ми матимемо топові вибори на драфті. Кого це хвилює? Ти хочеш вигравати тут і зараз», – сказав Ферраро.

Одним з головних претендентів на Бедарда зараз є Арізона. Койоти останні сезони офіційно проводять перебудову складу та збирають молодих гравців через драфт. Але генеральний менеджер Арізони Білл Армстронг запевняє, що не концентрує всі зусилля на тому, щоб обрати Бедарда. Та й лотерея нічого не гарантує.

«Так, високий вибір на драфті Макдевіда змінить майбутнє твоєї команди, тільки Макдевіди трапляються раз на 12 років. Тож у тебе має бути неймовірне везіння, щоб отримати такого гравця. Я більше вірю в наполегливу роботу та якісний скаутинг», – сказав Армстронг.

Сам Бедард, напевно, хоче опинитися не в Арізоні, а, наприклад, у Чикаго. Історичний клуб, який переживає складні часи під кінець кар'єр Джонатана Тейвза і Патріка Кейна. Дві зірки НХЛ, найімовірніше, до трейд-дедлайну покинуть Яструбів, а клуб офіційно проводить перебудову. Бедард може стати головним елементом нового Чикаго. Але просто не буде навіть тим, хто зможе отримати Бедарда. Знову слово колишньому гравцю НХЛ Рею Ферраро.

«Перебудова та розвиток команди зазвичай проходять нудно, повільно та непередбачувано. Ти можеш, як то кажуть, зливати сезон, а якщо лотерея видасть тобі другий чи третій номер? У тебе є шанс вибрати Бедарда, а не гарантія. А якщо ти його вибрав, то далі клубу потрібно витрачати гроші, будувати команду довкола своєї зірки. І поки ти це робиш, твоя команда ще 5 років може бути серед аутсайдерів».

Щодо самого Бедарда, то центрфорвард у нинішньому сезоні розриває Західну хокейну Лігу, набравши на цей момент 96 очок у 39 матчах. Але найяскравіше враження гравець справив на молодіжному чемпіонаті світу, де побив канадський рекорд за кількістю очок на МЧС, а також перевершив рекорд Яромира Ягра за кількістю набраних на турнірі пунктів для гравців до 19 років.

Попереду ще майже 30 матчів регулярного сезону для кожної команди НХЛ, тож рано робити висновки про головних претендентів на Бедарда. Клуби ще обмінюватимуть гравців у трейд-дедлайн і до списку аутсайдерів, напевно, приєднаються Сан-Хосе, Ванкувер і навіть Монреаль.

Головне пам'ятати, що жодних гарантій при зливі сезону немає. Сезон 2014/15 на останньому 30-му місці завершив Баффало, який робив усе, щоб вибрати Коннора Макдевіда. А лотерея вирішила, що першим обиратиме Едмонтон, який фінішував 28-м. Ойлерз забрали Макдевіда, а Баффало обмежився Джеком Айхелем. І його вже навіть немає у складі Клинків.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна U-18 пропустила 13 шайб у контрольному матчі
Хокей | 25 липня 2024, 21:11 0
Україна U-18 пропустила 13 шайб у контрольному матчі

Невдалий матч проти суперника з елітного дивізіону

Гімнастика. Ковтун і Верняєв до кінця боролися за медалі у багатоборстві
Олімпійські ігри | 31 липня 2024, 21:14 23
Гімнастика. Ковтун і Верняєв до кінця боролися за медалі у багатоборстві

Верняєву та Ковтуну не вдалося дотягнутися до медалей

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
eolitic
Ці зливання така дурня. Те що не до вподоби в нба і нхл найбільше. Зробіть для останніх 5-6 команд турнір в постсезон, і хай між собою в іграх вирішують кому якій пік потрапить.