Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 09 лютого 2023, 16:04
4886
2

Попереду – Ман Сіті. Як Баїя стає активом №2 для City Football Group

На бразильський клуб, схоже, буде зроблено серйозну ставку

| Оновлено 09 лютого 2023, 16:04
4886
2
Попереду – Ман Сіті. Як Баїя стає активом №2 для City Football Group
esporteclubebahia.com.br

На початку грудня минулого року еміратський спортивний холдинг City Football Group, ключовим активом якого є англійський «Манчестер Сіті», оголосив про придбання 90% акцій бразильського клубу «Баїя». Ця новина не викликала серйозного резонансу у футбольному світі поза межами Бразилії, а дарма – схоже, що з «триколірних» керівники City Football Group спробують зробити одного з грандів бразильської Серії А, а прямо зараз «Баїя», судячи із поведінки на трансферному ринку, виглядає активом №2 холдингу, слідом за титулованим «Манчестер Сіті», який вже жодним чином не потребує додаткової іміджевої розкрутки.

Коли ще тільки почалися переговори про перехід прав власності на контрольний пакет акцій клубу «Баїя» до рук City Football Group, колишнє керівництво та вболівальники «триколірних» почули від потенційного покупця обіцянки про те, що саме їхній проект стане другим у списку пріоритетних для спортивного холдингу, до складу якого до цього вже входили 12 футбольних клубів, що представляють різні країни та континенти.

Здавалося, що ці слова можуть залишитися лише порожніми обіцянками – принаймні, на першому етапі. В City Football Group дійсно ведуть досить виважену та продуману політику щодо інвестицій у свої футбольні активи – спершу ті мають продемонструвати спроможність бути успішними, і тільки після цього претендувати на збільшення фінансування. Скромна «Баїя», яка була заснована 1 січня 1931 року, і за свою 92-річну історію лише двічі вигравала чемпіонат Бразилії (у 1959 та 1988 роках), будучи гегемоном (49 титулів чемпіона) виключно в домашній Лізі Баїяно – чемпіонаті штату Баїя з футболу, як мінімум, на папері не виглядала найбільш ймовірним претендентом на отримання серйозних асигнувань від еміратського холдингу, і тим більше у перше трансферне вікно від початку співпраці.

Але шейх Мансур ібн Заїд Аль Нахайян – ключова фігура в City Football Group – у буквальному розумінні цього слова дотримав усіх даних обіцянок колишнім акціонерам та керівництву «триколірних».

«Баїя» у зимове трансферне вікно-2023 є другим клубом, який входить до еміратського холдингу, з точки зору витрат на підписання новачків. На даний момент «триколірні» інвестували у новобранців 8,2 мільйонів євро, що ненабагато поступається фінансовим видаткам флагманського проекту «Манчестер Сіті», який витратив у січні 11 мільйонів євро на підписання 20-річного аргентинського опорника «Велес Сарсфілда» Максімо Перроне.

Примітно, що у «Баїі» після приходу нових власників кардинально змінили стратегію поведінки на трансферному ринку. Якщо минулого сезону «триколірні» підписували більш досвідчених та вікових виконавців (середній вік новобранця становив 27 років), то зараз звернули погляди на молодших і перспективніших (середній вік – 24,5 роки).

Найбільш досвідченим новачком бразильської команди у січні став 34-річний правий фулбек Сісіньо, відомий за багаторічними виступами у складі «Лудогорця» та кількома матчами за національну збірну Болгарії, чиє громадянство він прийняв у травні 2018 року. Якби не його приїзд, то середній вік новачків «триколірних» був би зовсім на рівні команди U-23, проте Сісіньо був необхідний «Баїі» через гострий кадровий дефіцит у зоні правого захисника, де не було належного рівня конкуренції, а під рукою в тренера були одні лише «молоді та ранні».

Найдорожчим новачком «триколірних» у зимове трансферне вікно став 20-річний еквадорський лівий захисник Джоаннер Чавес, на придбання якого з «Індепендьєнте» пішло 3,25 мільйони євро. З футболістом, який уже встиг дебютувати за національну збірну Еквадору, підписали 5-річну угоду, і на нього покладаються серйозні надії, причому не лише на рівні окремо взятого клубу «Баїя», а й для усього холдингу City Football Group. Зокрема, Чавеса в майбутньому цілком розглядають як потенційного новобранця «Манчестер Сіті», особливо з огляду на проблемність позиції лівого захисника в цій команді.

Цікаво й те, що у січні з «Манчестер Сіті» до «Баїі» перебралися одразу двоє молодих та перспективних бразильців. 20-річний центральний хавбек Дієго Роса перейшов за нерозкриту суму на умовах повноцінного трансферу, а 19-річний вінгер Кайкі – на правах річної оренди. За Дієго Росу «містяни» у лютому 2021 року заплатили «Греміо» 6 мільйонів євро, але бразилець так і не зміг дебютувати за першу команду, погравши в оренді за бельгійський «Ломмел» та португальську «Візелу». За Кайкі, по якому «Манчестер Сіті» свого часу виграв конкуренцію у «Шахтаря», було заплачено ще більше – 10 мільйонів євро, але цей молодий талант поки зіграв лишень 10 хвилин у двох матчах за першу команду «містян», а ще виступав в оренді в Португалії за «Пасуш де Феррейру».

Варто відзначати, що «Баїя» лише нещодавно повернулася до елітарного дивізіону бразильського футболу – Серії А. Минулого сезону «триколірні» виступали в Серії В, де зайняли четвертий рядок, що й допомогло їм підвищитися у класі. За останні 15 років «Баїя» була типовою командою-ліфтом, яка то піднімається у вищий дивізіон, то вилітає з нього… Найвищим досягненням «триколірних» в еліті у цей часовий відрізок було 11-те місце у 2018 та 2019 роках. Завдяки цьому «Баїя» двічі зіграла в Південноамериканському кубку, і у 2020-му навіть дісталася чвертьфіналу цього турніру, але вилетіла від аргентинської команди «Дефенса та Хустісія».

Очевидно, що «Баїя» розглядається ключовими фігурами City Football Group як своєрідна перевалочна база для бразильських та південноамериканських талантів, яких купує холдинг, на шляху до Європи. Саме тут вони мають відшліфовувати свої таланти перед тим, як перебратися до «Манчестер Сіті» чи іншого європейського клубу холдингу, в якому футболіста можна швидше капіталізувати. А якщо так, то й витрати на «Баїю» будуть досить значними, принаймні, порівняно із більшістю інших проектів еміратського футбольного конгломерату. Це доводить і перше трансферне вікно «триколірних» при нових власниках, а в Бразилії воно закривається на початку квітня, що означає одне – «Баїя» за розміром інвестицій у новачків на початку 2023 року незабаром може перегнати навіть «Манчестер Сіті»…

Витрати на трансфери клубів, що входять до City Football Group у зимове вікно-2023:

Манчестер Сіті: 11 млн євро
Баїя: 8,2 млн євро
Жирона: 5 млн євро
Труа: 2,6 млн євро
Палермо: 1,5 млн євро
Нью-Йорк Сіті: 1,32 млн євро
Монтевідео Сіті Торке: 0,49 млн євро
Йокогама Ф. Марінос: -
Ломмел: -
Мельбурн Сіті: -
Мумбаї Сіті: -
НАК Бреда: -
Сичуань Цзюню: -

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Пышненко
Когда уже в Украине кого-то купят, шейхи, уровня Ворсклы?