Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 29 квітня 2021, 16:59
10019
2

Новий Неймар для Ман Сіті. Хто такий Кайкі, за якого боровся і Шахтар

17-річний талант, якого на батьківщині вже поспішили назвати наступним лідером збірної Бразилії

| Оновлено 29 квітня 2021, 16:59
10019
2
Новий Неймар для Ман Сіті. Хто такий Кайкі, за якого боровся і Шахтар
ФК Флуміненсе. Кайкі

Минулого тижня нарешті завершилася трансферна сага по переходу юного вихованця і таланта «Флуміненсе» Кайкі в «Манчестер Сіті». Про те, що англійці виграли боротьбу за 17-річного бомбардира стало ясно ще пару місяців тому, але тривалий період часу сторони утрясали між собою деталі переходу, через що офіційне підтвердження з'явилося лише 23 квітня. Нині відомо, що до «Манчестер Сіті» Кайкі приєднається після завершення сезону в Бразилії, тобто на початку наступного календарного року, коли йому буде вже 18 років. За неофіційною інформацією за таланта «городяни» заплатили 10 мільйонів євро, а ще в договорі прописана низка бонусних виплат, за рахунок яких сума угоди в майбутньому може вирости.

Хто ж такий Кайкі, що в ньому особливого, і яке майбутнє чекає на цього футболіста в європейському футболі?

Новий Неймар

Цілком природно, що в країні з такою кількістю зірок футболу, якою є Бразилія, кожного нового талановитого хлопця з юних років починають порівнювати з кимось із легендарних попередників. Кайкі не є винятком, адже бразильські фахівці та журналісти називають його не інакше, як «новий Неймар». Що правда, інші вважають за краще уточнювати, кажучи, що новобранець «Манчестер Сіті», скоріше, «лівоногий Неймар», тому що, на відміну від свого більш зоряного співвітчизника, вихованець академії «Флуміненсе» шульга.

Насправді, порівняння з Неймаром чисто в ігровому плані дійсно виглядає виправданим. Кайкі - це неймовірно технічний гравець, який любить диктувати супернику темп гри, і це йому блискуче вдається за рахунок відмінної швидкості.

«Кайкі - футболіст, який неймовірно виділяється своїми технічними якостями, особливо в тому, що стосується гри один в один. Крім цього, можна відзначати його холоднокровність в завершальній фазі атак. Він дуже розумний, постійно шукає вільні зони і вміє не тільки забивати, а й асистувати партнерам. Також варто виділяти його переможний змагальний менталітет, який неймовірно важливий для гри на топ-рівні. Його стійкість розвивалася в міру того, як він дорослішав і вчився справлятися з негараздами», - охарактеризував новобранця «Манчестер Сіті» тренер «Флуміненсе» U-17 Гільєрме Торрес.

У дитинстві Кайкі дійсно зіткнувся з низкою складнощів, які загартували його характер і, вочевидь, допомогли стати успішним згодом...

Удар по мрії

У 8-річному віці Кайкі пережив справжній удар по власній мрії - стати гравцем футзальної команди «Флуміненсе». Хлопчик відчував, що володіє хорошими навичками у поводженні з м'ячем, а тому побажав вступити до відповідної його віку футзальної команди «триколірних», але провалив вступні тести.

Після цієї невдачі Кайкі був розчавлений, і не хотів більше думати про кар'єру футзаліста. На допомогу синові прийшов його батько, який зумів знайти мотивацію, щоб його талановита дитина не кидала улюблене заняття. В результаті Кайкі пішов грати в футзальну команду «Мангейри» - спілки, яка в Бразилії славиться зовсім не успіхами в питанні виховання футзалістів або футболістів, а своєю школою самби, що вважається однією з найбільш яскравих в країні.

За іронією долі, саме в рядах «Мангейри» через пару років скаути молодіжних команд «Флуміненсе» й запримітили талановитого хлопця, завдяки чому Кайкі все-таки втілив мрію - стати частиною цього славного клубу. Що правда, хлопчик, як і багато хто з його зіркових земляків-попередників, змінив футзал на великий футбол.

До слова, майже кожен свій гол до нинішнього дня Кайкі відзначає прикладанням пальців до області обличчя між носом і губами. Таким чином, молодий бразилець зображує вуса, чим віддає данину поваги своєму батькові, який практично все життя носить цей чоловічий атрибут і зіграв ключову роль в становленні характеру Кайкі, а також його прагненні підкорити головні вершини футболу.


ФК Флуміненсе. Кайкі

Перлина золотого покоління Флуміненсе

Бразильський «Флуміненсе» вважається одним з найбільш успішних клубів країни з точки зору виховання талановитих футболістів, з подальшим перепродажем їх в багатші та сильніші клуби, переважно Європи. Нині на слуху у всіх імена Марсело з «Реала», Фабіньо з «Ліверпуля» і багатьох інших успішних вихованців «триколірних», але в Бразилії мало хто сумнівається, що незабаром до когорти таких можна буде відносити і Кайкі.

Справа в тому, що юнацьку команду «Флуміненсе», складену з футболістів 2003 року народження, називають «поколінням мрії». Тут дійсно є ряд яскравих молодих талантів, таких як Метіньо, Артур Вендерроскі, Жоау Нету, Матеус Мартінс та інші. Але ключовою фігурою серед них все-таки є Кайкі, який здатен зіграти на будь-якій позиції в атаці, але в схемі 4-3-3 полюбляє діяти в зоні правого флангового нападника.

Новобранцю «Манчестер Сіті» вдалося виблиснути в минулому розіграші чемпіонату Бразилії U-17, який «Флуміненсе» виграв, а Кайкі з 12 забитими м'ячами в активі став в ньому найкращим бомбардиром. А ще молодий футболіст допоміг «триколірним» дістатися до фіналу Кубка Бразилії серед команд віком до 17 років, де, що правда, відсвяткувати перемогу «Флу» не зміг.


Instagram. Кайкі святкує перемогу «Флуміненсе» в чемпіонаті Бразилії U-17.

Не дивно, що на початку нинішнього року авторитетний портал Football Talent Scout визнав Кайкі кращим молодим талантом світового футболу за підсумками 2020 року серед гравців віком до 17 років.

Аналітики цього порталу, характеризуючи талант і потенціал Кайкі, не стали скупитися і притискатися в оцінках, виставивши тому максимальний бал - 10 з 10. Такого рейтингу на Football Talent Scout удостоюються одиниці, тому це ще один з непрямих показників багатогранності та неймовірності таланту Кайкі.

Хто претендував на трансфер Кайкі?

Якщо вірити бразильським виданням, то головним претендентом на Кайкі з самого початку був донецький «Шахтар». Ще в середині січня «гірники» зробили першу пропозицію «Флуміненсе» по талановитому футболісту, але вона була відкинута. Очевидно, український клуб планував кілька місяців поторгуватися з «триколірними», перш ніж прийти до якогось компромісу, але на горизонті досить швидко виникли куди багатші та більш імениті «Ліверпуль» з «Манчестер Сіті».

Після цього «Шахтар» змінив тактику в переговорах, і спробував домовитися з Кайкі через його родичів. Писали, що донецький клуб засилав до Бразилії своїх представників, завданням яких було встановлення теплих відносин з гравцем і його найближчим оточенням. Таким чином «Шахтар» хотів переконати Кайкі, що варіант з переїздом в Україну є найбільш оптимальним для того з точки зору розвитку кар'єри. «Гірники» розраховували, що навіть, якщо англійські топ-клуби переб'ють фінансово їх пропозицію, то сам футболіст буде просити керівництво «Флуміненсе» про трансфер саме в «Шахтар».

Але в підсумку «Манчестер Сіті» зумів знайти вагомі аргументи, і незабаром «Шахтар», як і «Ліверпуль», вибули з трансферної гонки за Кайкі. Про серйозність намірів «городян» свідчить той факт, що в ЗМІ не з'являлося чуток про бажання «Сіті» відразу після покупки талановитого бразильця віддати того в оренду в один зі своїх клубів-сателітів. Наприклад, в аспекті Метіньо, якого також сватали в «Манчестер Сіті», ходили чутки, що в разі викупу його контракту, англійці віддадуть хавбека в оренду французькому «Труа», але по Кайкі позиція «городян» однозначна - вони хочуть бачити його в своїх рядах, коли сезон в Бразилії буде завершено.

Чи вартий Кайкі заплачених за нього грошей?

Знову-таки, за неофіційною інформацією, «Манчестер Сіті» відразу заплатив за Кайкі 10 мільйонів євро - чимала сума, як за 17-річного тінейджера, та ще й в епоху коронавірусної кризи, яка боляче вдарила по всьому світовому футболу. Втім, в майбутньому за рахунок бонусів сума трансферу Кайкі з «Флуміненсе» в «Манчестер Сіті» може й зовсім зрости до 25 мільйонів євро, а тому в перспективі варто оцінювати саме цю цифру.

Безумовно, конкурувати за Кайкі з «Сіті», який організував таку масштабну як на теперішній час і умов угоду щодо підписання юніора з мінімумом матчів на професійному рівні (поки таких на рахунку таланта тільки 9, в яких він відзначився двома забитими м'ячами і одним асистом), «Шахтар» не міг. Нещодавно помічник директора по футболу «гірників» Даріо Срни італієць Карло Ніколіні в інтерв'ю розповів, що взимку у донецького клубу був ліміт на трансфери, за умовами якого жодна угода не повинна була перевищувати 20 мільйонів євро. До речі, з цієї ж причини «Шахтарю» не вдалося купити таланта «Палмейраса» Габріела Верона.

Що стосується інвестицій «Манчестер Сіті», то тут варто уточнювати, що юридично контракт Кайкі буде належати не безпосередньо англійському клубу, а його материнській структурі City Football Group, до складу якої входять десять професійних чоловічих клубів на п'яти континентах. Стало бути, в будь-який з моментів Кайкі може бути легко переведений з «Сіті» в умовний «Труа» або «Жирону», у зв'язку з чим мотивації віддаватися на тренуваннях на повну у бразильця повинно вистачати.

Більш того, фінансові умови трансферу Кайкі влаштовані таким чином, що основна частина інвестицій передбачена у вигляді бонусів, а тому початкова сума в 10 мільйонів євро навряд чи стане серйозною втратою для економіки City Football Group та її флагмана в особі «Манчестер Сіті». Для порівняння, «Реал» свого часу заплатив «Фламенго» близько 45 мільйонів євро за Вінісіуса Жуніора, який перебував в тому ж віці, що й нині Кайкі. Так, «бланкос» брали гравця, який був більш інтегрований у дорослий футбол, але ж і суми стартових інвестицій топ-клубів Європи в талантів відрізняються в чотири з половиною рази. Саме тому переважна більшість британських аналітиків сходяться на думці, що, підписавши Кайкі, «Манчестер Сіті» провернув досить вигідну для себе угоду.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Яценко
У тому то й суть, що у віці Кайкі Родріго і Вінісіус вже коштували по 45 млн євро. І очікування від них були також великими. Хлопці грають в Реалі і виглядають гідно, але до Неймара обидва дуже далекі.
tima fialko
Так багато хлопцю і про хлопця, який ще нічого не зробив