Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 08 лютого 2023, 16:13
3138
1

З мрією про 1/8 фіналу. Що потрібно знати про суперників Шахтаря та Руха

Блогер Sport.ua – про «Хайдук» та «Інтер» – суперників наших клубів у Юнацькій лізі УЄФА

| Оновлено 08 лютого 2023, 16:13
3138
1
З мрією про 1/8 фіналу. Що потрібно знати про суперників Шахтаря та Руха
Getty Images/Global Images Ukraine

Українські клуби «Шахтар» та «Рух» зіграють в 1/16 фіналу Юнацької Ліги чемпіонів. Представники України поміряються силами з хорватським «Хайдуком» та італійським «Інтером» та відповідно.

Проблеми Інтера в обороні

Перше враження про міланську команду – велика кількість іноземців навіть на рівні юнацького складу. Зазвичай на цьому рівні більше грає власних гравців.

Друге враження – тактична грамотність команди. Не варто чекати від «Інтера» естетики гри. Вони виходять зі слабких та сильних сторін суперника. Можуть грати у 3 чи 4 оборонці. Можуть високо пресингувати, а можуть влаштовувати «катеначчо». Причому зміни відбуваються по ходу гри. Базова схема 4-3-3, але також переходять на 3-5-2.

На груповій стадії «Інтер» зайняв друге місце. Двічі був битий «Барселоною» (вдома дуже боляче – 1:6). Але випередив «Баварію» та «Вікторію» Пльзень. За тур до фінішу гарантував собі друге місце. Тому дозволив собі програти у заключному турі «Баварії». Путівку до плей-оф команді з Італії подарували дві перемоги над «Вікторію». Ні «Баварію», ні «Барселону» «нерадзуррі» не перемагали.

У поточному юнацькому чемпіонаті Італії «Інтер» знаходиться на 11-й позиції в турнірній таблиці.

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Ківу

Тренує команду відомий у колишньому футболіст Крістіан Ківу. Румун виступав за «Аякс», «Рому», «Інтер». Після завершення із футболом залишився в клубі та доріс до тренера прімавери. Хоч Крістіан має румунське громадянство, але, по суті, це італійський тренер, який формувався в Серії А. Ківу грав на позиції в центрі оборони, але його команда багато пропускає - 8 від «Барселони», 4 від «Баварії» та навіть 2 від «Пльзені». В чемпіонаті справи не набагато кращі.

Італійська команда підходить до матчу із втратою. Порвав хрести основний форвард команди поляк Зуберек.

Я б в першу чергу відзначив атакувальних півзахисників команди - Ніколу Ілієва та Валентіна Карбоні. Нікола забив 4 мячі у ворота «Пльзені» у домашньому матчі. Валентін у 17 років оцінюється вже у 1.5 млн євро за версією Transfermarkt. Вихованець «Лануса» викликається до юнацьких збірних Аргентини. Лідером середини поля є фактурний француз Камате. Варто також відзначити грецького воротаря Ніколаса Ботіса.

В складі команди виступає син Деяна Станковича Александар. Станкович-старший тривалий час виступав за «Інтер», а зараз тренує «Сампдорію». Александар діє на позиції опорного півзахисника та може зіграти в центрі захисту. Він є більше гравцем ротації.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александар Станкович

Український воротар Хайдука

«Хайдук» йшов сіткою чемпіонів та грав матчі на виліт. Чемпіон Хорватії серед юнаків переміг «Габалу» та «Аполонію» - найкращі команди серед юнаків минулого сезону Азербайджану та Албанії. Клуб зі Спліту не мав проблем в обох протистояннях та переміг із запасом.

У чемпіонаті «Хайдук» провалив старт сезону, але потім наздогнав. Зараз ділять 2-3 місце із «Динамо» та відстають на одне очко від лідера «Осієка».

Команду тренує 42-річний Мар’ян Будімір. На своїй посаді він із 2019 року. Двічі випереджав «Динамо» Загреб в юнацькому чемпіонаті Хорватії.

Команда сповідує класичні 4-2-3-1: люблять грати в контроль м'яча, позиційну атаку. Ставку роблять на активні фланги.

Головна зірочка команди – 15-річний центрбек Лука Вушкович. Взимку за нього ПСЖ давав 5 млн євро, але отримав відмову. Лука, попри вік, має чудову антропометрію та показує доволі зрілу гру.


ФК Хайдук. Лука Вушкович

Також варто виокремити американця Пуксташа. Рокас має литовське походження. Вихованець академії «Барселони» в США. Рокас Пуксташ є вже фактично гравцем першої команди. Викликається до юнацької збірної США.

«Хайдук» має хороших флангових форвардів – Роко Брайковича та Єре Врчича. Це ключові позиції для атак хорватського клубу.

В заявці є українець – воротар Давид Фесюк. Але він не провів в Юнацькій Лізі УЄФА жодного матчу. Восени Фесюк більше був у першій команді, коли поламалися Субашич та Калінич. На початку року він отримав травму руки. Тому Давида не варто чекати у воротах.

Також в команді є ще один українець зі збірної України 2005 року Степан Лисенко. Але його не заявили на Юнацьку Лігу УЄФА.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини
Футбол | 27 квітня 2024, 00:59 6
Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини

Український воротар залишився у запасі в останньому матчі

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Remark
Рух явно недооцененный. Тут Рух забьет, и даже возможно не один. ИТБ 1 Руха как по мне идел.