Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 07 лютого 2023, 09:45
3614
3

П'ять подій, які мають статися наприкінці регулярного сезону НХЛ

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про те, чого чекати наприкінці сезону у найсильнішій лізі світу

| Оновлено 07 лютого 2023, 09:45
3614
3
П'ять подій, які мають статися наприкінці регулярного сезону НХЛ
Getty Images/Global Images Ukraine

У НХЛ зараз триває пауза на Матч зірок. Після перерви команди вийдуть на фінішну пряму регулярки, яка завершиться 14 квітня.

Розберемося, які цікаві події можуть статися на останньому етапі сезону у головній хокейній лізі світу.

Коннор Макдевід вперше у кар'єрі візьме Моріс Рішар Трофі

Тільки на перший погляд може здатися, що ця подія стане пересічною. Так, Макдевід уже чотири рази в кар'єрі брав «Арт Росс Трофі», тобто ставав найкращим бомбардиром регулярки. Так, за попередні сім сезонів у НХЛ капітан «Едмонтона» лише двічі не вибивав 100 очок. Та й то, у регулярці-2015/2016, першій для себе у великому хокеї, Коннор через травму зіграв лише 45 матчів. А регулярку-2019/2020 не дограли через пандемію коронавірусу – у ній у Макдевіда було 97 очок за 64 гри. Натомість у сезоні-2020/2021 він вибив 105 балів у 56 матчах, а зараз за графіком йде на монструозні 150 пойнтів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коннор Макдевід

Але ж Макдевід ніколи по-справжньому навіть не претендував на титул найкращого снайпера! А зараз він лідирує у заліку як бомбардирів (92 очки), так і снайперів (41 шайба).

Конкуренція з боку Давіда Пастрняка, який має 38 шайб, буде серйозною. Адже чех – профільний снайпер, який грає за надпотужний у цьому сезоні «Бостон». Не варто скидати з рахунків сенсаційних Тейджа Томпсона (34 шайби) та Джейсона Робертсона (33), у гарній формі Мікко Рантанен (34 шайби). Проте Макдевід привчив до того, що здатний підкорити будь-які індивідуальні досягнення.

Баффало і Нью-Джерсі повернуться до плей-оф

Сенсації назрівають у Східній конференції.

Одна майже відбулася. «Нью-Джерсі» йде на четвертому місці у конференції та на другому у своєму дивізіоні Метрополітан. Відрив від некубкової зони складає 12 очок при матчі в запасі у «дияволів». Команда з Ньюарку повинна зіграти в плей-оф лише вдруге після 2012 року, а в нинішній регулярці зупинилася лише в одній вікторії від історичного рекорду НХЛ за довжиною виїзної переможної серії – «Нью-Джерсі» з 20 жовтня по 3 грудня виграв у гостях 11 разів.

Прорив «Девілз» багато в чому логічний. За роки кризи «Нью-Джерсі» назбирав безліч високих драфт-піків і нарешті дочекався дозрівання «проспектів». Джек Х'юз так просто видає топовий сезон – 64 (33+31) очки у 49 матчах.

Також «дияволам» допомагає привабливість їхньої локації для вільних агентів. Лідером захисту НДД на даний момент є Дагі Хемілтон (13+33 у 49 матчах, п'ять переможних шайб – стільки ж у команді забили лише Джек Х'юз та Ніко Хішир, тобто лідери атаки), який заради «Нью-Джерсі» кинув «Кароліну» . А дворазовий володар Кубка Стенлі у складі «Тампи» Ондржей Палат через травми просто не встиг набрати форму.

Більш того, схоже, що «Нью-Джерсі» – це серйозна величина на найближчі кілька років, а не команда-одноденка зразка сезону-2017/2018, яка доїхала до плей-оф виключно за рахунок куражу Тейлора Холла.

Ці «дияволи» в топ-6 ліги що за ефективністю атаки, що за надійністю оборони, тобто демонструють збалансований хокей. Але сама по собі кількість пропущених шайб не відображає ту впевненість, з якою «Джерсі» захищається. За показниками просунутої статистики (допущені гострі моменти суперника, кидки з вигідних позицій тощо) оборонних дій «дияволи» посідають перші-другі місця.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зовсім інший випадок – «Баффало». «Клинки» не потрапляють до плей-оф 11 років поспіль - це вже історичний антирекорд НХЛ. Тричі «Баффало» ставав найгіршим у лізі. З високими драфт-піками у них не було проблем через такі результати. Проблемою став розвиток талановитої молоді, яка швидко розуміє, що у «Баффало» немає перспектив і тікає за першої нагоди.

Однак у нинішньому сезоні паззл вельми привабливої ​​гри у «клинків» складається. Хоча не факт, що деталі картинки передбачали саме це. Дуже яскраво грають форварди Тейдж Томпсон, Алекс Так, Джефф Скіннер, Віктор Олофссон та Ділан Козенс. Навіть провідні захисники Расмус Далін та Оуен Пауер - це насамперед про просування шайби та активну гру на синій лінії, а не надійність у своїй зоні. Ось і виходить, що «Баффало» йде на третьому місці за середньою результативністю (3,7 шайби за матч), але зі своїми 3,38 пропущеними шайбами ​​за гру перебувають на четвертому місці з кінця на Сході.

На даний момент «Сейбрз» поза зоною плей-оф. Але відставання від «Піттсбурга» складає одне очко, від «Вашингтона» - чотири пункти при трьох матчах у запасі. Настав час, щоб хоча б хтось із дуету «Пенс» та «Кепс», фактично вічних суперників, не потрапив до постсезону. «Баффало» потрібно випередити лише одну з цих титулованих, але явно застарілих команд. І не пустити вперед «Айлендерс», які в середині регулярки наче захлинулися і теж страждають через велику кількість вікових гравців.

Обмін Патріка Кейна змінить розклади серед претендентів на Кубок Стенлі

Дедлайн обмінів, що насувається на НХЛ – традиційно гарячий період, коли команди діляться на покупців і продавців. Перші розраховують на довгий шлях у Кубку Стенлі і готові переплачувати, а іноді так просто йти ва-банк, щоб отримати фактично в оренду на плей-оф потрібного гравця.

Цього року на ринок виходить справжній діамант. Не треба дивитися, що триразовому володарю Кубка Стенлі Патріку Кейну вже 34 роки або що він має показник корисності «-26» у нинішній регулярці. Спаду результативності у зіркового американського вінгера немає. Після настання 30-річчя він набрав 363 (115+248) очок у 311 матчах. Ну а в цьому сезоні «Чикаго» відверто зливається заради перспектив отримати на Драфті-2023 Коннора Бедарда, тому страждає особиста статистика Кейна, який розуміє, що відбувається, і явно готовий до обміну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Патрік Кейн

Патрік після 2017 року лише раз зіграв у плей-оф. Титулованого хокеїста таке становище справ не може влаштовувати, а останні місяці контракту - час для обміну і для того, щоб поберегти себе перед переходом у нову команду. «Чикаго» ж зацікавлений у тому, щоб прибрати Кейна та погіршити свої показники – тоді буде більше шансів виграти драфт-лотерею. У гравці з характеристиками Кейна зацікавлений будь-який клуб, який сподівається здобути Кубок Стенлі вже влітку.

Також закінчується контракт у іншої зірки «Чикаго» та ровесника Кейна Джонатана Тейвза, тобто і він кандидат на обмін. Втім, кар'єра канадця через чисельні тяжкі травми давно на спаді. З іншого боку, напевно, зараз Тейвз матиме останній шанс виграти ще один Кубок Стенлі - перший з 2015 року і четвертий у кар'єрі. Недооцінювати мотивацію гравців з таким характером та менталітетом не можна.

Сіетл стане найкращим у Пасифіку

Про різкий прогрес «Кракена» ми вже розповідали. У ньому є багато ірраціонального. Наприклад, 12,1% реалізації кидків у «Сіетла» - це найкращий показник у лізі, на 0,7% більше, ніж у найближчих переслідувачів, «Баффало» та «Тампи». Різниця величезна! Просунута статистика свідчить, що «другокласники» НХЛ забивають у середньому 3,61 шайби за матч (п'яте місце в лізі), маючи показники створених по-справжньому гострих моментів десь на рівні середняка. Але практика показує, що якщо така аномальна реалізація не розвіюється за місяць-два, то до кінця сезону може хіба трохи знизитися. А це означає, що посунути «Сіетл» з першого місця в Пасифіку буде важко.

Тихоокеанський дивізіон, у принципі, привчив до великої ймовірності сенсацій. У 2018-му його виграв першорічник «Вегас», який зараз, після блискучого старту, відверто кульгає, страждає через травми (вони завадили «золотим лицарям» пробитися до плей-оф минулого сезону) і тримається нагорі лише завдяки жирку, накопиченому у жовтні-листопаді.

2019-го та 2022-го мало хто ставив на «Калгарі», а «вогники» за давньою своєю традицією після сильного сезону видають слабкий або в кращому разі середній. «Едмонтон» нестабільний, як не стараються Макдевід і Драйзайтль. Ще більше проблем зі стабільністю у «Лос-Анджелеса», який навряд чи може почуватися спокійно з Фініксом Коплі в ролі основного воротаря.

Ось і виходить, що «Сіетл», найгірша команда Пасифіка минулого сезону, має чудові шанси перевернути таблицю і стати тепер першим з початку, а не з кінця.

Сент-Луїс не потрапить до плей-оф і піде на перебудову

За кілька місяців до того, як «Блюз» виграли Кубок Стенлі (було це 2019-го), керівництво клубу вже збиралося влаштовувати в команді перебудову. Це було логічно, адже СЛБ із добрим складом йшов на останньому місці в лізі. Але раптово сталося перетворення і пробудження, внаслідок яких до штату Міссурі вперше в історії приїхав священний Грааль світового хокею.

Тоді керівникам «Блюз» вистачило терпіння не ухвалювати поспішних рішень. Тепер їм просто треба зробити все вчасно. «Сент-Луїс» відстає на вісім очок від зони плей-оф, зігравши на три матчі більше за конкурентів. Обороняється команда на рівні аутсайдерів Заходу. Втім, навіть такі проблеми в рамках однієї регулярки можна вирішити. Якби не відразу декілька «але».

Getty Images/Global Images Ukraine

По-перше, «Сент-Луїс» просто не готовий так битися, як у 2019-му. Це було видно ще у «баблі» Едмонтона під час рестарту-2020. За останні чотири роки сильний «Сент-Луїс» ми бачили хіба що в сезоні-2021/2022. Накачки від головного тренера Крейга Берубі, в минулому тафгая, вже не діють.

По-друге, будь-яку команду здатний втопити проблемний воротар. Джордан Біннінгтон тягне СЛБ вниз не стільки через якісь недоліки у своїй підготовці та майстерності, скільки через відсутність психологічної стійкості. Кураж, раптово придбаний чотири роки тому, Біннінгтон розгубив.

По-третє, просто подивіться на ростер «Сент-Луїса»-2019. Там півтора десятки канадців – удвічі більше, ніж зараз. Натомість відтоді помітно побільшало представників країни-404. Це не причіпки. Це просто констатація факту, що на тлі таких змін у складі СЛБ дуже сильно втратив у бійцівських якостях та характері. Що вимагати від інших, якщо навіть такі хлопці, як Райан О'Райллі та Колтон Парайко, відверто завалюють нинішній сезон?!

Ну а якщо підводять лідери і немає голоду до перемог, то потрібно оновлювати команду і заливати свіжу кров, не соромлячись різати по-живому.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

ЧС з хокею U-18. Україна поступилася Німеччині в овертаймі
Хокей | 17 квітня 2024, 19:55 5
ЧС з хокею U-18. Україна поступилася Німеччині в овертаймі

Команда не зуміла виграти третій матч на турнірі

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Посунькин
Дякую за статтю!!!
maxno
Яслик Канада не страна 404 . Скорей ты 404.