Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 03 лютого 2023, 21:27
29654
24

Томас БАХ: «Бойкот від України стане порушенням Олімпійської хартії»

Президент МОК направив до НОК України відповідь на заяву Вадима Гутцайта

| Оновлено 03 лютого 2023, 21:27
29654
24
Томас БАХ: «Бойкот від України стане порушенням Олімпійської хартії»
Getty Images/Global Images Ukraine. Томас Бах

Президент МОК Томас Бах направив у НОК України відповідь на заяву Вадима Гутцайта щодо ситуації навколо можливого повернення спортсменів рф та рб у світовий спорт.

Лист Томаса Баха на адресу НОК України

Дозвольте ще раз наголосити на одностайній підтримці олімпійського руху українських спортсменів. Під час усіх консультаційних дзвінків непохитна відданість солідарності з українською олімпійською спільнотою була надзвичайно чіткою. Українські спортсмени можуть і надалі розраховувати на повну солідарність із боку всього олімпійського руху.

Ми всі хочемо бачити сильну команду від НОК України на Олімпійських іграх у Парижі 2024 та на зимових Олімпійських іграх у Мілані та Кортині 2026. Як ваші спортсмени і ви самі могли відчути останні 12 місяців, ця солідарність з українськими спортсменами та українським олімпійською спільнотою була б безпрецедентною, це внесок усіх зацікавлених сторін олімпійського руху. Усі ми відчуваємо біль та страждання українського народу у цій жорстокій війні.

Таким чином, всі учасники всіх консультацій одноголосно підтвердили санкції, які вже діють проти держав та урядів росії та білорусі, та закликали до їх посилення. Це стосується, зокрема, того факту, що жодна національна символіка росії чи білорусі не повинна демонструватися на якомусь спортивному заході чи зустрічі.

Щодо Ваших коментарів щодо Заяви Виконкому МОК про солідарність з Україною, санкції проти росії та білорусі та статусу спортсменів цих країн – Вам відомо, що ця заява підтримала переважна більшість зацікавлених сторін олімпійського руху. Учасники знову підтвердили свою відданість Олімпійській хартії та місії Олімпійського руху, що об'єднує. Цінності уособлюють сенс існування нашого Олімпійського руху: об'єднати весь світ у мирному змаганні.

Всі НОК дотримуються цих принципів, у тому числі таких, як ви, чиї спортсмени постраждали від конфліктів та воєн на їх території. Незважаючи на безмірні людські страждання, викликані надто великою кількістю воєн у всьому світі сьогодні, жоден з цих НОК не ставить під сумнів свою відданість олімпійським принципам та об'єднуючій місії олімпійського руху. Ці інші НОК, які постраждали від конфліктів і воєн, ніколи не ставили під сумнів участь своїх спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях.

Коли ви приєдналися до консультаційного дзвінка зі своїми колегами з НОК, ви пам'ятаєте, що заява Виконкому МОК користувалася переважною підтримкою НОК, у тому числі всіх п'яти континентальних асоціацій, а також Асоціації національних олімпійських комітетів (АНОК), що представляє усі 206 національних олімпійських комітетів.

Загрози бойкоту Олімпійських ігор, які, як ви повідомили, зараз розглядає НОК України, суперечать засадам олімпійського руху та принципам, які ми відстоюємо. У цьому плані НОК України, безумовно, не користується підтримкою чи солідарністю переважної більшості учасників олімпійського руху. І, як показала історія, попередні бойкоти не досягали політичних цілей і служили лише для покарання спортсменів, які бойкотують НОК.

Як відомо, участь нейтральних спортсменів із російським чи білоруським паспортом на Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році ще не обговорювалася конкретно. Таким чином, ваш лист на цьому передчасному етапі вашим колегам з НОК, міжнародним федераціям, членам МОК та майбутнім господарям Олімпійських ігор, який тисне на них у спробі публічно вплинути на прийняття ними рішень, був сприйнятий переважною більшістю з них надзвичайно прикро.

Кожен НОК та будь-який член НОК є відповідальним за дотримання фундаментальних принципів Олімпійської хартії та автономії Олімпійського руху. Бойкот є порушенням Олімпійської хартії, яка зобов'язує НОК «брати участь в Олімпіадах, направляючи спортсменів».

Важливо зазначити, що концепція, що обговорюється, відповідає тому, що ми бачили, наприклад, останні два тижні на Australian Tennis Open, в якому брали участь українські спортсмени.

Спортсмени з російським чи білоруським паспортом також брали участь у турнірі як нейтральні спортсмени без ідентифікації своєї країни. Усі ми пам'ятаємо історичний матч першого раунду, коли український гравець змагався з нейтральним гравцем із російським паспортом. Власне, першість виграла індивідуально нейтральна спортсменка з білорусі.

Наші жорсткі умови вже від початку ясно показали, що ні на стадіоні, ні на території змагань не можна вивішувати російські чи білоруські прапори, національну символіку або знаки на підтримку війни. Жоден спортсмен із цих країн, які підтримують війну, не повинен мати права брати участь у змаганнях. Жоден російський чи білоруський представник уряду чи державний чиновник не повинен бути запрошений чи акредитований на будь-який міжнародний спортивний захід або зустріч.

Міжнародна спільнота широко підтримує нашу об'єднуючу олімпійську місію. Щодо цього слід виділити нещодавнє ухвалення резолюції Генеральною Асамблеєю ООН 1 грудня 2022 року. Ця резолюція визнає, що «великі міжнародні спортивні заходи повинні організовуватись у дусі миру, взаєморозуміння та міжнародного співробітництва, дружби та толерантності, без будь-якої дискримінації, і що слід поважати об'єднавчий та примирливий характер таких заходів».

Зокрема, у резолюції «визнається Олімпійська хартія, а також те, що будь-яка форма дискримінації несумісна з належністю до олімпійського руху». Цю резолюцію ухвалили консенсусом усі держави-члени ООН, зокрема уряд України.

У контексті недискримінації два спеціальних доповідачі Ради ООН з прав людини висловили серйозне занепокоєння: «Однак ми висловлюємо серйозне занепокоєння щодо рекомендації заборонити російським та білоруським спортсменам та офіційним особам, таким як судді, брати участь у міжнародних змаганнях виключно на підставі національності, як питання принципу. Це порушує серйозні питання щодо недискримінації». Ми всі в Олімпійському русі маємо це вирішити.

Ці дві причини – резолюція ООН та занепокоєння щодо дискримінації – були основною мотивацією для Олімпійського саміту та подальших консультацій. У цьому контексті ми рішуче відкидаємо наклепницькі заяви, зроблені деякими українськими офіційними особами, які звинувачують МОК у тому, що він «пропагує війну, вбивства та руйнування». Такі зауваження не можуть бути основою будь-якої конструктивної дискусії.

Весь олімпійський рух співчуває українським спортсменам, які зазнають стільки труднощів під час цієї безглуздої війни. Ми повністю готові підтримати їх у подоланні величезних труднощів, щоб здійснити їхню олімпійську мрію. Ось чому МОК знову запрошує вас у вашій новій ролі президента Національного олімпійського комітету України обговорити наступні кроки наших зусиль солідарності.

Щоб забезпечити однаковий рівень інформації для всіх учасників вашої майбутньої Генеральної асамблеї та усієї української олімпійської спільноти, я прошу вас поширити цей лист, а також повну заяву Виконкому МОК серед них.

Оскільки ви вирішили надсилати свою кореспонденцію у всі НОК, міжнародні спортивні федерації та за їх межі, ви розумієте, що ми також копіюватимемо цей лист зацікавленим сторонам олімпійського руху, щоб вони мали повну картину. В олімпійському дусі миру та солідарності, який був настільки очевидним у всіх наших консультаціях, давайте працювати разом заради українських спортсменів.

Оцініть матеріал
(190)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Шевченко провів зустріч з НОК. Обговорили склад на Олімпіаду
Футбол | 16 квітня 2024, 17:54 0
ФОТО. Шевченко провів зустріч з НОК. Обговорили склад на Олімпіаду

Поки що немає ясності, хто зможе зіграти на Іграх

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
Статут ООН, Будапештський меморандум і т.д. можна порушувати, а олімпійську хартію ні?  ...пошліть цих продажних чинуш з їх лаптями подалі!
Віталій Яценко
Так йому треба знати, що всі в оркостані, хто публічно не підтримує війну отримують статус іноагента і їх відсторонюють від будь-якої орксотанівської фінансової підтримки. Відповідно на Олімпіаду поїдуть ті, хто підтримує війну, але мовчать у трубочку публічно, бо ті, хто не підтримує, не отримають фінансування, ліцензій, тренерів і т.п.
Максим Котов
Хорошо бы старого пердуна в Днепр, Харьков, Краматорск свозить, показать все
Вова Маляр
Насрати на міжнародні інститути і норми оркам можна, а потім лізти у цивілізований світ?
SandroKing
Мы живем под угрозой смерти и уничтожения. Неужели он думает что кто-то из нас думает о какой-то хартии?
DK1961
Бойкот 40 стран и основных спонсоров все поставит на свое место - барыги из ОПГ МОК не будут терять своих денег. На Украину им (вне всякого сомнения) наплевать, но на Польшу, Великобританию, прибалтийские и скандинавские страны, Канаду, Японию, Австралию, Нидерланды и др - вряд ли.
luceorius
 Можливо, ФБР ще до олімпіади оприлюднить незаконне збагачення цих бахів і т. п., як це
було свого часу стосовно Блаттера та Платіні.
олег инкогнито
Його та його спільників відправити під обстріли росіян. Позицію свою б змінили 
Выталкиватель парашутистов
Циничное заявление Президента МОК... Причина только одна - потеря денег, и денег больших ( ежегодные  взносы РФ и Белоруси составляли от 40 до 25 лимонов зелени), плюс, давайте не забывать, что Бех по национальности немец, а все мы видим отношение немцев к войне в Украине, если на уровне правительства они предлагали вариант с окончанием войны - отдать РФ часть нашей территории. Не думаю, что Бех является ярым противником путина и его методам ведения международной политики. Давайте не забывать, как Гитлер проводил ОИ в 1936 году, которые были одной из рекламных акций превосходства немецкой нации над всеми остальными, что и пытается, при поможи МОК, сделать и расея. О каких правах человека может идти речь? А убийство украинских спортсменов на этой войне не нарушение их прав на занятия спортом? А где же лозунг МОК - когда проводятся ОИ - прекращаются войны? Бех поет песню, что он заручился большинством стран на допуск РФ и лукашенковских спортсменов... А кто это за большинство? Отсталые страны Африки и Азии, которые всегда были на подсосе у СССР и теперь РФ, Венгрия, Сербия или Болгария с Францией (Макрон лично за то, чтобы РФ присутствовала на ОИ) в Европе... Интересно, МОК обяжет наших спортсменов обниматься и приветствовать спортсменов-страны агрессора? А если наши не будут это делать, то их дисквалифицируют? А почему Бех не назвал фамилии тех двоих, которые делали заявление в ООН по этой ситуации? А едьэто люди, которые явно симпатизируют РФ.... А Бех не боится повторить судьбу Платини и Блаттера, которые в свое время тоже считались непотопляемыми и всемогущественными?
⬆️
А где была Хартия, когда проводился бойкот некоторыми странами Олимпиады - 1980 в СССР,  и в ответ - Олимпиады 1984 в США?
Sukiyaki
Всего лишь,  еще одна конzeрва вскрылась. 
Василий Гредюшкин
Так  меняйте  Хартию   .В  МОК   не может  быть  страна - террорист . Страна -  убийца  
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
osokor
Хайль Бах!  А таки порядна людина. Чесно відробляє отримані від москалів гроші...
Максим Колісник
Навіть не знаю. За умови що там таки буде Росія нам не варто бойкотувати чемпіонат. У нас на відміну від них буде можливість виходити з прапором