Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 01 лютого 2023, 19:06
12618
2

Успіх чи провал? Як склалися кар'єри найдорожчих продажів Шахтаря

Рекордний трансфер Михайла Мудрика змушує оцінити успіхи його зіркових попередників

| Оновлено 01 лютого 2023, 19:06
12618
2
Успіх чи провал? Як склалися кар'єри найдорожчих продажів Шахтаря
Getty Images/Global Images Ukraine. Фред

15 січня донецький Шахтар оновив трансферний літопис. Цього дня клуб офіційно повідомив про продаж у Челсі лівого вінгера Михайла Мудрика. Угода обійшлася лондонцям у 70 мільйонів євро, а ще 30 мільйонів «гірники» можуть отримати найближчими роками у вигляді бонусів, якщо будуть виконані обумовлені в договорі умови.

Трансфер Михайла Мудрика став рекордним продажем в історії Шахтаря. Але й до нього «помаранчево-чорні» виділялися вигідними угодами на європейському та світовому трансферному ринку. І якщо про успішність кар'єри Мудрика після від'їзду з Шахтаря говорити поки що зарано, то ось про досягнення більшості його попередників, які входять разом із Михайлом у топ-10 найдорожчих продажів «гірників», висновки можна і варто робити, чим ми й займемося прямо зараз…

Додо

Сума трансферу: 14,5 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Фіорентина

Getty Images/Global Images Ukraine. Додо

Бразилець Додо перебрався до Шахтаря у січні 2018 року за 2 мільйони євро з Корітіби. На той момент він був футболістом юнацької збірної Бразилії, проте загалом не мав суттєвої популярності за межами рідної країни. Адаптація в Україні видалася для Додо непростою, йому навіть довелося пройти через річну оренду у португальській Віторії Гімарайнш, після повернення з якої швидкісний легіонер, власне, й пробився в основу «помаранчево-чорних».

Усього на контракті в Шахтарі Додо провів чотири із половиною роки. На його рахунку 97 матчів, 5 голів та 17 асистів за «гірників», а також перемоги у чемпіонаті, Кубку та Суперкубку України. Ймовірно, Додо продовжував би виступати за Шахтар і надалі, якби не початок повномасштабної фази російсько-української війни. Остання спонукала легіонерів залишити Україну, і Додо влітку минулого року за 14,5 мільйонів євро перебрався до Фіорентини. В італійській команді бразилець отримує регулярну ігрову практику, але поки не демонструє тієї якості футболу, якою йому вдавалося вирізнятися у футболці Шахтаря в Лізі чемпіонів.

Успіх чи провал? Рано оцінювати, але ближче до провалу.

Давід Нерес

Сума трансферу: 15,3 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Бенфіка

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес

Перебування Давіда Нереса у Шахтарі видалося надзвичайно швидкоплинним. Цього талановитого бразильця «гірники» підписали у січні 2022 року з Аякса за 12 мільйонів євро, після чого Нерес встиг провести з командою тренувальні збори у Туреччині, але зіграти бодай один офіційний матч за донеччан йому так і не вдалося. Внаслідок тієї ж повномасштабної фази російсько-української війни…

До літа минулого року Нерес вважав за краще взяти невелику паузу в кар'єрі, підтримуючи форму на батьківщині. Однак після цього Давід перебрався до Бенфіки, яка заплатила за нього 15,3 мільйонів євро. Формально Шахтар навіть залишився у плюсі ​​від шестимісячної співпраці з бразильцем, але реальних грошей за нього так і не отримав, бо переїзд Нереса до Португалії став елементом остаточного закриття боргу «гірників» перед Бенфікою за попередній трансфер Педріньо. В ігровому плані Давід міг дати українській команді дуже багато, а тому тут підрахувати збитки «помаранчево-чорних» не видається можливим. У Бенфіці Нерес є важливим гравцем основного складу, відзначився уже 16 результативними діями в 26 поєдинках, і здається, що відхід з Аякса позитивно вплинув на його кар'єру, але все-таки часу для серйозних оцінок минуло ще замало.

Успіх чи провал? Рано оцінювати, але ближче до успіху.

Дмитро Чигринський

Сума трансферу: 25 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Барселона


Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Чигринський

До початку сезону-2009/10 Дмитро Чигринський підійшов у статусі беззаперечного лідера оборони Шахтаря, звернувши на себе увагу багатьох топових європейських клубів. У підсумку на підписанні українця особливо наполіг тодішній коуч Барселони Хосеп Гвардіола, який на власні очі спостерігав за Чигринським у матчах Ліги чемпіонів, й угода обійшлася іспанському клубу в 25 мільйонів євро.

В Іспанії Чигринський провів лишень один сезон, зігравши за Барселону 14 поєдинків. Він нерідко припускався серйозних помилок на полі, за що отримував критику від журналістів і вболівальників, а також так і не зумів швидко адаптуватися до життя у чужій країні. Влітку 2010 року Барселона із полегшенням сприйняла пропозицію Шахтаря повернути Чигринського в обмін на 15 мільйонів євро. Згодом Дмитру ніколи більше не вдалося вибратися на такий рівень виступів. Нині 36-річний ветеран продовжує грати – у Греції за вельми скромний Іонікос.

Успіх чи провал? Провал.

Генріх Мхітарян

Сума трансферу: 27,5 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Боруссія Дортмунд


ФК Борусія Д. Генріх Мхітарян

Вірменський легіонер Генріх Мхітарян перейшов до Шахтара влітку 2010 року з донецького Металурга. Досить швидко йому вдалося вибудувати фантастичну кар'єру у таборі Гірників, вінцем якої став феєричний сезон-2012/13, коли Мхітарян встановив новий рекорд результативності чемпіонату України, забивши 25 м'ячів у 29 поєдинках. Невдовзі після цього Генріх виявив амбіції рухатися далі, тим паче, що пропозицій із закордону в нього вистачало.

Влітку 2013 року про трансфер Мхітаряна із Шахтарем змогла домовитися дортмундська Боруссія, якій довелося заплатити 27,5 мільйонів євро. Через три роки німці вигідно перепродали вірменина у Манчестер Юнайтед за 42 мільйони євро, а потім, ще через півтора роки, Генріх перейшов до Арсенала у обмін на 34 мільйони. І нехай в Англії кар'єра в Мхітаряна не склалася так, як він на те розраховував, згодом хавбек переїхав до Італії, де в таборі Роми знову заявив про себе виключно із позитивного боку. Нині 34-річний Генріх продовжує виступати в Серії А, але вже за Інтер, де поки що не виблискує – принаймні, не показує тієї результативності та яскравості гри, як це робив у Шахтарі, Боруссії чи Ромі. Втім, варто робити корегування і на вік...

Успіх чи провал? Успіх.

Дуглас Коста

Сума трансферу: 30 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Баварія


Getty Images/Global Images Ukraine. Дуглас Коста

У Баварію Дугласа Косту покликав Хосеп Гвардіола, котрий перебрався туди з Барселони й видивився швидкого і неймовірно технічного бразильця у матчах Ліги чемпіонів за Шахтар. На той момент вінгер вже п'ять із половиною років провів в Україні, де виграв абсолютно все на внутрішній арені, і потребував мотивації рухатися далі кар'єрними сходами. Пропозиція Баварії на 30 мільйонів євро була дуже доречною, і Гірники влітку 2015 року погодилися відпустити одного з лідерів команди до Німеччини.

Після відходу з Шахтаря кар'єра Дугласа Кости виявилася вкрай неоднозначною. У Баварії за Гвардіоли він виділявся, став чемпіоном та володарем Кубка Німеччини, але потім у його кар'єрі настав спад, викликаний, у тому числі й приходом до мюнхенського клубу Карло Анчелотті, котрий оцінював можливості бразильця куди більш скептично. Влітку 2017 року німецький гранд продав Косту за 40 мільйонів євро в Ювентус, де той тричі ставав чемпіоном Італії, а згодом був орендований... тією ж таки Баварією! З минулого літа Дуглас, якому вже 32 роки, виступає в МЛС за Лос-Анджелес Гелаксі, куди перейшов на правах вільного агента. Оцінювати його кар'єру після Шахтаря не так вже й просто, адже у ній були різні моменти, але факт залишається фактом – після УПЛ бразилець виявився затребуваним в Бундеслізі та Серії А, ставав чемпіоном цих турнірів, а похвалитися подібним може далеко не кожен.

Успіх чи провал? Скоріше, успіх.

Вілліан

Сума трансферу: 35 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Анжі


Instagram. Вілліан

Бразилець Вілліан є, мабуть, одним із найяскравіших та найталановитіших представників цієї країни в історії Шахтаря. На його підписання з Корінтіанса влітку 2007 року «гірникам» довелося витратити 14 мільйонів євро – неймовірні гроші на той час для українського ринку. Але Вілліан цілком та повністю їх відпрацював, провівши 221 матч за помаранчево-чорних, у яких забив 37 м'ячів та віддав 63 результативні передачі. У футболці Шахтаря вінгер вигравав Кубок УЄФА, а також 5 разів брав золото чемпіонату України.

У січні 2013 року Вілліан виявив наполегливе бажання змінити клуб, але ніхто з європейських топів так і не пішов на умови Шахтаря. В результаті буквально у останній момент на обрії виник напханий путінськими грошима Анжі, який активував клаусулу футболіста в 35 мільйонів євро, і той несподівано погодився перебратися до Махачкали (хоча, де-факто – до Москви, де розташовувалася тоді команда). Щоправда, вже через півроку за 35,5 мільйонів євро Вілліан переїхав до Челсі, де провів сім років кар'єри, двічі вигравши англійську Прем'єр-лігу та один раз піднявши над головою трофей Ліги Європи. Потім старіючий бразилець перейшов до Арсенала, де не вразив, опісля повернувся до Корінтіанса, а 1 вересня минулого року на правах вільного агента уклав річний контракт із Фулхемом, де навіть у свої 34 роки виглядає дуже непогано, як і вся команда «дачників».

Успіх чи провал? Успіх.

Фернандіньо

Сума трансферу: 40 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Манчестер Сіті

Getty Images/Global Images Ukraine. Фернандіньо та Хосеп Гвардіола

Фернандіньо – справжній геній рекрутингу Шахтаря. На його підписання у 2005 році в Атлетіко Паранаенсе пішло майже 8 мільйонів євро, натомість проданий був хавбек уп'ятеро дорожче, встигнувши за вісім років виграти безліч трофеїв з Гірниками, й зіграти за клуб 284 матчі, у яких забив 53 м'ячі та віддав 50 результативних передач. В кар’єрі цього опорного півзахисника особливо виділяється момент із отриманою травмою восени 2010 року, коли у Фернандіньо стався перелом ноги, й більшість лікарів сходилися на думці, що якщо хавбек і повернеться у професійний футбол, то про топ-рівень йому доведеться забути раз і назавжди. Але Фернандіньо осоромив скептиків, і не лише повернувся на поле, а й згодом перейшов до Манчестер Сіті, став одним із лідерів цієї команди, а також регулярно викликався до збірної Бразилії.

У Манчестер Сіті Фернандіньо відіграв ще довше, ніж в Україні – 9 років. Міг би затриматися ще надовше, бо Хосеп Гвардіола дуже хотів бачити бразильця або серед підопічних, або навіть у когорті помічників, але опорник вирішив повернутися на батьківщину. Влітку 2022 року Фернандіньо підписав контракт із рідним для нього Атлетіко Паранаенсе, з яким дістався фіналу Кубка Лібертадорес, але пішов разом із партнерами з поля переможеним – 0:1 від Фламенго. Втім, у таборі «червоно-чорних» вірять у свого зіркового вихованця, і контракт до кінця 2024 року, який має 34-річний Фернандіньо на руках прямо зараз – найкраще тому підтвердження.

Успіх чи провал? Успіх.

Алекс Тейшейра

Сума трансферу: 50 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Цзянсу Сунін


ФК Цзянсу Сунін. Алекс Тейшейра

Кар'єра Алекса Тейшейри у Шахтарі складалася спочатку дуже непросто. Бразильцю, на відміну від його співвітчизника Дугласа Кости, знадобилося значно більше часу на адаптацію, зате після цього Тейшейра почав виблискувати, абсолютно без проблем замінивши Генріха Мхітаряна, який покинув команду. Пік припав на сезон-2015/16, за підсумками першої частини якого Алекс наколотив 22 м'ячі у 15 матчах української Прем'єр-ліги, й впритул наблизився до того, щоб побити вже згадуваний рекорд Мхітаряна, але…

На початку 2016 року по Тейшейрі Шахтарю почали надходити конкретні трансферні пропозиції. Види на бразильця мав Ліверпуль, але англійці зрештою відмовилися продовжувати дискусії з Гірниками, вважаючи суму відступних, яку запитувала українська сторона, надмірно високою. Коли у Європі закрилося січневе трансферне вікно, здавалося, що Тейшейра залишиться догравати сезон в Україні, але Шахтарю надійшла пропозиція з Китаю на 50 мільйонів євро, і Алекс вирішив податись до Цзянсу Сунін за довгим юанем. У Піднебесній бразилець повністю відпрацював 5-річний контракт. Тамтешня преса писала, що Тейшейра отримав шикарні побутові умови, а також буквально купався в грошах. Але єдиним спортивним успіхом для Алекса стала перемога в китайській Суперлізі-2020, після чого у Цзянсу Сунін почалися серйозні проблеми зі спонсором. які за кілька місяців призвели до розформування клубу. Тейшейра півроку провів у статусі вільного агента, потім подався до турецького Бешикташа, а з літа минулого року виступає за рідний для нього Васко да Гама.

Успіх чи провал? Провал.

Фред

Сума трансферу: 59 млн євро
Маршрут трансферу: Шахтар → Манчестер Юнайтед

Getty Images/Global Images Ukraine. Фред

Мініатюрного Фреда багато хто називав наступником Фернандіньо у Шахтарі, й загалом бразильцеві вдалося якісно замінити свого співвітчизника. Безумовно, ігровий функціонал у обох виконавців різнився, але за п'ять років у таборі «гірників» Фред суттєво підвищив свій рівень та статус, що й допомогло йому отримати вигідну пропозицію з англійської Прем'єр-ліги. Подейкували, що бачити хавбека серед своїх підопічних дуже хотів коуч Манчестер Сіті Хосеп Гвардіола, але в клубі вирішили, що Шахтар вимагає за Фреда надто багато, чим скористалися боси Манчестер Юнайтед. Задовольнивши фінансові апетити Гірників 59 мільйонами євро,«червоні дияволи» підписали із бразильцем повноцінний контракт.

З того часу Фред провів у Манчестер Юнайтед вже чотири із половиною сезони, й залишається гравцем цієї команди досі. Він виступав за манкуніанців за Жозе Моуріньо, Уле-Гуннара Сульшера, Ральфа Рангніка, а тепер користується довірою в Еріка тен Хага. Періодично різні експерти, особливо з-поміж екс-футболістів МЮ, виплескують у ЗМІ масу критики на Фреда, але тому вдається триматися на гребені хвилі, й залишатися затребуваним. Попри те, що після від'їзду з України хавбек не виграв жодного трофею, його кар'єру після Шахтаря можна називати успішною, оскільки він регулярно грає за топ-клуб АПЛ, а ще отримує виклики до національної збірної Бразилії, в лавах якої зіграв три матчі у фінальній частині ЧС-2022 у Катарі.

Успіх чи провал? Скоріше, успіх.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Злий Глобинець
Гарна стаття. Розумна, зважена, аналітична. Автор по суті висловив респект Шахтарю як беззаперечному лідеру продажів гравців з УПЛ в топ-ліги.