Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 сiчня 2023, 17:32
19046
5

Палкін розповів усі подробиці переговорів та трансферу Мудрика в Челсі

«Шахтар» відпустив свого лідера в АПЛ за 100 мільйонів євро

| Оновлено 17 сiчня 2023, 17:32
19046
5
Палкін розповів усі подробиці переговорів та трансферу Мудрика в Челсі
ФК Челсі. Михайло Мудрик

Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін розповів про те, як проходили переговори «гірників» з «Арсеналом» та «Челсі» щодо трансферу Михайла Мудрика, розкрив подробиці домовленостей із «синіми», а також торкнувся низки інших важливих тем.

- Багато вболівальників клубів Прем'єр-ліги у захваті від цього трансферу. Здавалося, що Мудрик піде до «Арсенала», але потім, протягом 24 годин, він перейшов до «Челсі». Коли ви зрозуміли, що «Челсі» виграє гонку за гравця?
- Я зрозумів це два дні тому (у суботу), коли сюди приїхали представники «Челсі» - співвласник Бехдад Егбалі та (директор з глобальних талантів та трансферів) Пол Вінстенлі. Вони приїхали до Анталії у Туреччині (де «Шахтар» знаходиться на зборах під час зимової перерви у національному чемпіонаті). До приїзду представників «Челсі» я не знав, що вони близькі до угоди, бо спілкувався з «Арсеналом» так само, як і з «Челсі». Навіть я можу сказати більше: з «Арсеналом» я зустрічався частіше, аніж з «Челсі». Тому перед цією останньою зустріччю «Арсенал» був близьким чи трохи ближчим до угоди, ніж «Челсі».

- Скільки разів ви зустрічалися із представниками «Арсенала»?
- Якщо не брати до уваги телефонних розмов, це було три рази.

- З наших розмов із джерелами, близькими до угоди, у мене склалося враження, що «Арсенал» був упевнений, що ви знайдете з ними компроміс, і ми навіть бачили у соціальних мережах, як сам гравець дивився матчі «Арсенала». Що, на вашу думку, змінило ситуацію? Чи була це готовність «Челсі» прилетіти до Туреччини та зустрітися особисто?
- На мій погляд, саме тому всі говорили про «Арсенал». Це тому, що «Арсенал» зв'язався із гравцем майже за півтора місяці до того, як вони зв'язалися з нами. Ви можете собі уявити, наприклад, що Мікель Артета (тренер «Арсенала»), Олександр Зінченко (український гравець «Арсенала») та Еду (спортивний директор «Арсенала») дзвонять вам майже щодня, кожні два дні, кожні три дні? Ви можете хотіти чи не хотіти трансферу, але ви стежите за такою увагою та контактами. Якщо говорити про «Челсі», то мені зателефонували наприкінці грудня й запитали, чи можуть вони зв'язатися із Мудриком, бо вони цікавляться ним і хочуть з ним поговорити. Я сказав: «Немає проблем, ви можете зв'язатися з ним». Вперше вони зв'язалися з ним десь наприкінці грудня чи на початку січня. Вони зв'язалися із гравцем та агентом гравця, і вони виконали фінансові умови. Чому у багатьох навколо склалося враження, що Мудрик їде в «Арсенал»? Це тому, що з ним зв'язався «Арсенал», і тоді Мудрик почав дивитися деякі ігри «Арсенала». Але є переговори. Коли ви не закрили все, коли ви не поставили останню крапку, ви не можете завершити угоду. Тому це було лише зовнішнє візуальне враження, що Мудрик близький до «Арсенала».

- Чи були інші клуби близькі до угоди?
– Були контакти, але несерйозні. Тож це було лише два клуби.

- Ви питали у «Арсенала», чи правильно вони зв'язалися із гравцем перед тим, як поговорили з клубом? Зазвичай, клуби подають скаргу, коли це відбувається.
- Коли я зустрівся з «Арсеналом», і вони згадали, що вже розмовляли з гравцем, щиро кажучи, я заздалегідь знав, що вони почали з ним контактувати. Я сказав: «Добре, ви починаєте з ним контактувати, але перш за все ви повинні закрити переговори з нами». Але гаразд, маємо те, що маємо.

- Тобто ви не подали офіційну скаргу до ФІФА?
– Ми не подавали офіційної скарги. Вони зробили те, що зробили.

- Наскільки ми розуміємо, в остаточних пропозиціях від двох клубів загальні цифри були здебільшого однаковими, але різниця полягала у швидкості платежів. Це вірно?
- Загалом було те саме. Не приблизно те саме — це була та сама цифра. Постійна частина, змінна частина, бонуси. Але якщо заглянути всередину фіксованої частини та бонусів, там була різниця.

- У чому вона полягала?
- Різний час (графік) виплат, різні види бонусів. Так, ми можемо говорити про бонуси, але ці бонуси мають бути досяжними та реалістичними, скажімо так. Тому в даному випадку «Челсі» в деяких моментах був набагато серйознішим та справедливішим. Коли ми зустрілися з «Челсі», ми залишилися всі разом. Щоб ви розуміли контекст, це було дев'ять чи десять годин. Вони запросили гравця та пояснили нам весь проект. Ми зрозуміли, що так, якщо ви подивитеся прямо зараз, у «Челсі» є деякі проблеми, але це нормально, тому що вони мають перехідний період від одного власника до іншого. Це зрозуміло. Вони хотіли б багато чого змінити. Тому коли вони пояснюють вам всю історію, і ви дивитеся на наступні два, три, чотири, п'ять років, тоді ви бачите, що у них є серйозний проект. Я вірю, що вони збудують один із найкращих клубів у світі, бо, кажу вам, вони дуже серйозні у всіх напрямках: спортивній науці, стадіоні, комерції, у всьому. Для нас вони виглядали дуже амбітно.

- За нашою інформацією, угода з «Челсі» включає бонуси, якщо вони виграють Прем'єр-лігу або Лігу чемпіонів. Це правда?
- Так. У договорі є такі бонуси.

- Чи є пункт, що стосується того, що Мудрик виграє «Золотий м'яч»?
- У пропозиції «Челсі» немає пункту щодо «Золотого м'яча». Це доступні бонуси, які, як ми відчуваємо, і вони відчувають, можуть бути досягнуті. Можливо, не цього року, а у найближчі два, три чи чотири роки.

- Отже, термінів немає? Якщо вони виграють Прем'єр-лігу чи Лігу чемпіонів у 2029 році, бонуси все одно будуть застосовуватись?
- Це вісім років чи сім із половиною. Термін контракту – вісім років – сім плюс один.

— Чи казав вам Мудрик: «Дозвольте мені поїхати у січні»? Чи зачекав би до літа, якби ви не дозволили трансфер?
- Детальних обговорень із Мудриком у нас не було. Він був професіоналом, він не підштовхував нас. Він не хотів зустрічатися з нами, щоб запитати, чому ми не продали його, або поскаржитися, що його не продали за 50 чи 60 мільйонів євро. Ми просто сказали: «Михайле, ми ведемо переговори. Ми хочемо допомогти тобі й віримо, що досягнемо успіху, тому просто розслабся, тренуйся як слід та й усе». Жодного тиску ані з його боку, ані з боку агента не було. Можливо, ви навіть бачили, як його агент давав інтерв'ю, в якому він казав, що Мудрик — професіонал, який добре тренується і що вони поважають його приналежність до «Шахтаря».

- Чи розмовляв він із головним тренером «Челсі» Гремом Поттером перед тим, як приєднатися до клубу?
- Михайло розмовляв із ним у ці вихідні.

- В понеділок президент «Шахтаря» Рінат Ахметов оголосив, що його команда проведе товариський матч із «Челсі» у Донецьку (коли цей район України більше не буде окупований російськими військами). Чи не могли б ви уточнити, чи це дійсно прописано в трансферному договорі?
- Так, це прописано у договорі. Але насправді нам навіть не потрібно було читати це у контракті, бо Бехдад розмовляв із нашим президентом. Бехдад дуже підтримує Україну, тому що він американець, а це англійський клуб, тож для нас це позитивний трикутник, бо коли ви кажете Англія та Україна, це важливо для нашої військової підтримки в даний момент. Вони дуже добре поговорили та потиснули один одному руки. Я знаю, бо я перекладав. Мені дуже сподобалася розмова, і я вважаю, що не має значення, є цей пункт у договорі чи ні. Це Бехдад запропонував (товариський матч), бо він сказав, що хоче допомогти Україні, допомогти українським біженцям та підтримати український народ. Для нас цей матч (у Донецьку) був би дивом (не грали в рідному місті з 2014 року). Ми проводили б цей матч кожні вихідні, якби могли.

- Чи була їхня розмова з Ахметовим по телефону?
- Так, це була телефонна розмова. Він жодного разу не залишав Україну з початку війни.

- Повідомлялося, що 25 мільйонів доларів від угоди підуть безпосередньо на допомогу у медичних та психологічних потребах солдатів, які захищали Маріуполь в Україні, чи сім'ям, які втратили близьких.
– Ні, це власні гроші нашого президента. Він сам пожертвує їх у фонд. Вони організують фонд допомоги захисникам Маріуполя та сім'ям захисників, які втратили чоловіків та батьків.

- Судячи з ширшого повідомлення, «Арсенал» зробив остаточну пропозицію у четвер чи п'ятницю. Ви говорили з «Арсеналом», щоб сказати їм, що з «Челсі» все залагоджено?
- Перед приїздом «Челсі» до Туреччини ми майже домовилися з «Арсеналом», що шансів закрити угоду немає. Коли вони запропонували остаточну пропозицію у розмірі 70 мільйонів євро плюс 30 мільйонів євро (у надбудовах), ми сіли та почали внутрішньо обговорювати, як вона буде виконана з точки зору виплат, фіксованої частини та питань бонусів. Ми зрозуміли, що не закриємо цієї угоди (з «Арсеналом»). Я сказав Еду, що зробив усе, що міг, але це було неможливо.

- То що для вас було полегшенням, коли виник варіант із «Челсі»?
- Коли на горизонті з'явився «Челсі», вони просто зателефонували і сказали: «Добре, ми знаємо, що ви вели переговори з «Арсеналом», ми знаємо, що ви близькі до якихось цифр. Ми хочемо зустрітись». Я сказав: «Добре, давайте зустрінемося». Я сказав Мудрику: «Якщо я не продам тебе взимку, ми обов'язково продамо тебе влітку». Я сказав: «Можливо, влітку ти коштуватимеш ще дорожче». Ми були готові прийняти різні сценарії. Ми не поспішали б.

- Отже, під час зустрічі з «Челсі» вам потрібно було зберігати неупереджений вираз обличчя, щоб сказати, що «Арсенал» все ще бере участь у гонці?
- Футбольний світ тісний. Я точно знаю, що всі знають, що відбувається. З боку «Арсенала» та «Челсі» у таких переговорах бере участь багато людей. Навколо нього також багато журналістів. Багато хлопців, які можуть надати якусь інформацію. Отже, всі знають, що відбувається.

– Це рекордна угода для українського футболіста. Що це означає для України просто зараз? Щоб хтось був присутній у топ-лізі світу, щоб був посол з українським прапором (який Мудрик носив, вітаючи вболівальників у неділю) на «Стемфорд Брідж»…
- Тільки в соціальних мережах охоплення становило близько 60 мільйонів людей на цих платформах. Я не рахую газети чи телеканали. Україна здобула абсолютно топове висвітлення у світі, і для нас це позитивна реклама нашої країни. Мудрик став послом України у світі. Мені дуже подобається, що він пішов до Прем'єр-ліги, бо це найкраща ліга у світі, а ще Англія дуже підтримує Україну. Це одна з найкращих країн для цього, що є дуже важливим для нас. Для всього світу та України це важливий трансфер. Ми маємо контекст у цьому трансфері: американські господарі, Англія, Україна – це трикутник. Сьогодні ми як ніколи близькі. Це важливий момент.

- Торік «Челсі» належав (російському олігарху) Роману Абрамовичу. Він зіткнувся із санкціями з боку британського уряду до того, як «Челсі» був проданий новому власнику. Нині клуб зовсім інший. Це також важливо?
- Думаю, так, бо, якби не новий власник «Челсі», нас би критикували через такі зв'язки.

- Напевно, неможливо було б укласти цю угоду за тих обставин?
- Можливо, навіть неможливо.

Оцініть матеріал
(158)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 06:15 8
ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гра першого кола цих команд стала єдиною для Даріо Срна у якості головного тренера

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
S K
Сумно, але здається хлопця навіть не питали, що він хоче. 
justhateme
 1. Бехдад розмовляв із нашим президентом 2. Вони дуже добре поговорили та потиснули один одному руки. Я знаю, бо я перекладав 3. Так, це була телефонна розмова. Він жодного разу не залишав Україну з початку війни.
Якесь з тверджень є неправдивим