Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 сiчня 2023, 16:23
33703
48

Хитромудрий Шахтар. І дуже ризиковий Мудрик

Валерій Василенко – про «український перехід сторіччя»

| Оновлено 16 сiчня 2023, 16:23
33703
48
Хитромудрий Шахтар. І дуже ризиковий Мудрик
Getty Images/Global Images Ukraine

Бабло перемогло зло. Або щось таке. Трансфер півзахисника «Шахтаря» та збірної України Михайла Мудрика до «Челсі» – однозначно головний футбольний перехід часів нашої Незалежності. Ми можемо що завгодно говорити про ті колишні, «нормальні» часи, коли виблискував Андрій Шевченко, і якби він зараз переходив до умовного «Мілана», дуже навіть може бути, що і його трансфер потягнув би на сто мільйонів євро.

Але тоді трансфер Шеви потягнув «лише» на 25 мільйонів доларів. Тільки вдумайтеся: нинішній Мудрик у чотири рази дорожчий за того Шевченка. Маячня. Божевілля. Фантастика. І це все в одному флаконі. Навіть якщо порахувати інфляцію, то Шевченко коштував би всього 44 мільйони доларів.

Особисто я сумніваюся, що найближчим десятиліттям футболіст з українським паспортом вирушить за кордон за хоча б подібну суму. Не кажучи вже про те, що хтось із наших у найближчому майбутньому може коштувати дорожче. Поки що нікого такого на горизонті особисто я не бачу. Та й не лише я. Тож у будь-якому разі, перехід Мудрика до «Челсі» - практично «трансфер століття».

В даному випадку не можу не відзначити менеджмент «Шахтаря». Вже минулої осені «гірники» повісили на свою головну зірку божевільний, як тоді здавалося, цінник – сто мільйонів. Саме стільки, скільки запропонували за гравця лондонські «аристократи».

Зізнаюся, особисто я тоді, після першого публічного «брязкання» тим цінником авторства Даріо Срни, покрутив пальцем біля скроні. Я думав приблизно так: люди втратили відчуття реальності, ширяють у повітрі.

Чому в мене були на те причини? Та все просто. Коли вже я почав проводити паралелі з Шевченком, то й зараз продовжу. Андрій переходив у «Мілан» у статусі одного з найкращих футболістів кількох сезонів Ліги чемпіонів, одного з найкращих бомбардирів цього турніру. Якщо говорити конкретно, то у статусі півфіналіста ЛЧ, який уже був майстром. А новий клуб «вів» українця впродовж кількох років.

Нинішня ситуація, якщо їх порівнювати, вибачте, майже анекдотична. Мудрик провів лише три-чотири хороші матчі в головному клубному турнірі Європи, забив приблизно стільки ж м'ячів. Більше того, хлопець не відіграв навіть повного сезону в основі свого вже колишнього клубу. Щоб платити за яскравого, але все одно «кота в мішку» більше, ніж колись заплатили італійці за перехід Андрія Миколайовича, і, до речі, «Реал» свого часу заплатив «МЮ» менше за трансфер Роналду, потрібно бути або божевільним, або геніальним. Третього тут не дано.

Проте потрібну суму «Шахтар» за Мудрика отримає. Можливо, загалом і не вийде сто мільйонів, адже тридцять «лямів» від загального числа передбачені у вигляді різних бонусів, які ще мають «скластися» у потрібний пазл. Але все одно – «гірникам» респект та уважуха.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Шахтар» стояв на своєму до останнього. Стояв, стояв, стояв – і вистояв. Провал був близький. Провал напевно потряс би «Шахтар», не кажучи вже про самого футболіста. Провал зробив би з донеччан клоунів, якщо речі називати своїми іменами.

З іншого боку, за наявності події, що відбулася, я, та й ми всі, не маємо морального права, як мінімум, не зняти капелюха перед «помаранчево-чорними». Вони молодці. Вони вичавили самий максимум із ситуації. Ось що означає чудовий піар. І терпіння.

***

Але це лише половина справи. Її, як кажуть, парадний вхід. Аверс. Адже безпосередньо для головного винуватця «урочистості» вечір виглядає справді не так млосно. І це – м'яко кажучи.

Нещодавно Михайло сам «офігував» від цінника, який на нього навісив колишній клуб. Нещодавно Михайло готовий був ледь не доплатити, щоб його продали саме в «Арсенал». Мудрику дуже подобалися «каноніри», і він свою симпатію навіть не намагався приховувати.

Не приховував своєї симпатії до молодого українського обдарування і наставник «Арсеналу». Артета був особисто зацікавлений у переході Мудрика. У цього тренера Михайло точно прогресував би, як гравець. Йому дали б певний час на адаптацію. Цьому процесу сприяв би і Зінченко. Зрештою, «Арсенал» зараз на всіх парах мчить до чемпіонства. Мені здається, нинішній, тобто «поственгерівський» «Арсенал» нарешті прийшов до тями. Це дуже цікавий проект. Цікавий, цілісний та по-своєму унікальний.

Про нинішній «Челсі» подібні епітети я не скажу. Ні, я не маю упереджень чи антипатії до «синіх». Після відходу звідти Абрамовича цей клуб мені здається цілком гідним. Але річ у тому, що зараз «Челсі» на початку шляху становлення. Нові власники, як на мене, поки що так і не зрозуміли, куди вести клуб. Тухелю обіцяли золоті гори і недоторканність, але за першого ж «шухера» відправили додому. Команда загрузла в ігрових проблемах, а разом із ними – у середині турнірної таблиці. Чомусь я впевнений, що за чемпіонство цього сезону «аристократи» не боротимуться.

Про персону їхнього наставника взагалі складно говорити щось цілісне, ствердне. Цілком може бути, що Поттеру вкажуть на двері вже за тиждень. До того ж ми достеменно не знаємо, чи хотів особисто нинішній тренер «синіх» у свою команду Мудрика, чи не хотів.

Знову ж таки, якщо хотів, але не дуже, то знову напрошується паралель із переходом Шевченка. На цей раз – якраз у «Челсі». Ну ви пам'ятаєте: на його трансфері з «Мілану» наполіг особисто Абрамович, тоді як Моурінью був проти. Що з цього вийшло, всі ми добре пам'ятаємо.

Зрозумійте мене правильно: я зовсім не хочу, щоб Мудрик провалився в «Челсі». Але, водночас, мені чомусь здається, що всієї глибини проблем та відповідальності на новому робочому місці 22-річний юнак поки що не усвідомлює.


Твіттер Челсі

А зрозуміти доведеться дуже швидко. Йому дуже швидко доведеться перейти в режим «з корабля на бал», тому що зараз у його нової команди справжній травмопад: майже десять гравців основи – поза грою.

Начебто у цьому є й певні плюси, адже вибули на лікарняний його прямі конкуренти – Стерлінг, Пулішич та Фелікс, а Зієш явно не у фаворі Поттера. Однак, якщо Михайло зробить хоча б один невірний рух (а приголомшлива інтенсивність АПЛ до цього «розташовує»), він негайно опиниться під найжорстокішим пресом критики: і вболівальників, і тренера. Стомільйонний цінник може у такому разі стати для українця справжньою бетонною плитою, яка якщо й не розчавить повністю надії, то, як мінімум, дуже серйозно понівечить їх.

Словом, ризиків та приводів для песимізму в даному випадку для Михайла в рази більше, ніж було б у разі трансферу до «Арсеналу». У цьому я переконаний.

Але Мудрик вибрав «Челсі». Вибрав проблемний клуб. Проблемну команду. Зрадив свою дитячу мрію, якщо хочете.

А ще – вибрав удвічі більшу зарплату, ніж пропонували «каноніри».

Він, безперечно, має повне право на свій вибір.

Але якщо його вибір виявиться помилковим, платити доведеться дуже високу ціну. Ціну, яка в моральному еквіваленті може бути навіть вищою від горезвісних ста мільйонів.

Опитування

Голосів 235
Яких висот досягне український хавбек Михайло Мудрик у англійському Челсі?

Стане лідером команди та виграє трофеї

32 голоса 13.62 %

Буде стабільним гравцем основного складу

88 голосів 37.45 %

Результати будуть посередніми

69 голосів 29.36 %

Нічого не вийде, швидко залишить клуб

28 голосів 11.91 %

Повний провал, це буде дно

18 голосів 7.66 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(245)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 48
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex Tymchenko
Как бы там ни было, но классно будет для СБУ если игрок скоростной заиграет
Хутин Пуйло
Все по делу. Кроме одной фразы: Мудрик выбрал Челси. Это не он выбрал. Это за него выбрали и поставили перед фактом: или Челси, или будешь гнить в Шахтере
Flashback
Бажання Мудрика у цьому кейсі нічого не вирішувало. Він до останнього топив за Арсенал, але Шахтар за 10% суми втопив його мрію. Тепер як мінімум ще рік він буде без ЛЧ.
Cruijff
Якщо Арсенал давав 70+25, то виглядає так, що їх водили за ніс, а продати мали в Челсі, тому Арсенал в хорошому сенсі "переживе".  А от для самого Мудрика Челсі варіант не простий, в якому або пан, або підуть оренди по середняках АПЛ.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
andre_lui
Сподіваюсь, що це неперехід сторіччя. Будуть ще, дай Боже. Але те, що на данний момент рекорд, то безумовно. Бажаю заграти, щоб склалася кар'єра. Вже 19 років Україна без ЗМ
viktorious
Треба мабуть нагадати, що Челсі нещодавній переможець Лігі Чемпіонів та і чемпіоном Англії був не так давно, як Арсенал. Арсенал же мощно заграв на рівні топів тільки цього року фактично.
А то пишуть у коментарях начебто Мудрик в якийсь там "Фулхем" перейшов замість "Манчестер Сіти".
В Челсі проблеми саме зараз. Але такі ж проблеми були і у Арсенала усього пару років тому. 
Hlib Kozak
Моя дівчина свідок, я пророкував, що його скоріше куплять Челсі ніж Арсенал. Бо - у Арсенала є і так чудовий Мартінеллі на цій позиції, і Арсенал висить над штрафною суперника. Чисто по грі, там геть немає місця швидкому Мудрику. Тоді як Чеслі при Поттері грає в дуже різний футбол, і Челсі треба якраз конкурувати з нависаючими Мансіті, Арсеналом та і Ліверпулем. І їм якраз не вистачає як команді гостроти і швидкості. В Тотнемі, цю роль грає СОН - носиться у відкриті зони. Думаю, він чудово конкуруватиме на цій позиції зі Стерлінгом, який став повільніше, і останні матчі виглядає ніяково. Зієш і Пулішич грають справа, до чого тут вони в статті не зрозуміло. 
Умник
Зиеш грає справа він не конкурент.
А ось фелікс пулишич стерлінг обамеянг так.
Але ж все залежить ще і від фулбека та його взаємодію.
Чілвелл зараз лікується. Я не пам'ятаю хто зліва грає беком.
Дуже цікаво.
Але погано що Челсі повилітав з кубку ліги. Можна було б обкатать.
Зараз Челсі потрібні очки.
Кожен матч як фінал.
Не потрапляння в лч. Буде торбою для поттера.
luceorius
 Після виграшу ЛЧ "Челсі" поступово перетворився в якусь хаотичну команду, на кшталт
"Вест Хема," і Мудрику буде важко там себе проявити, є ризик повторити долю Ярмоленка.
kolisnyk
Вся ця історія - це махінація ахметки.  Арсенал - це було прикриття. Гроші повинні були йти з Челсі. Нічого мудрик не вибирав, він став частиною цієї, скоріше за все, брудної операції між українським олігархом і кацапами. 
nazarp
А як правильніше казати, це Мудрик вибрав чи саме Шахтар? 
Canadian_stallion
Кстати, почитаешь комменты людей из Британии, и видишь, что люди фигеют от таланта Мудрика. Читаешь многих тут, и такое ощущение, что продали Васю Пупкина.
Выталкиватель парашутистов
Ничего не имею против Мудрика - пацану фартануло, такое бывает раз в жизни... Теперь вся его дальнейшая судьба - только в его руках. Теперь главное для него - не повторить судьбу Миливского, Алиева или Селезнева. Обвал на голову таких денег, зарплата в неделю больше чем у Зеленского за год, не каждый выдержит. Главное, чтобы  не сел на допинг и наркоту, не шлялся до утра по кабакам с девушками легкого поведения и следил за своим бюджетом, а не поручал это подругам и сомнительным личностям. 
P.S. И маленькое замечание по тексту статьи. Абрамович не приглашал Андрюшу в Челси, его взяли туда по настоятельной просьбе Берлускони после вскрытия скандала с женитьбой на европейской проститутке Пазик,которая готова была рожать от сына Берлускони ( Берлускони познакомил Андрюшу и Пазик в конце мая на показе мод, а родила она первого сына в октябре) и это зафиксированный факт в Италии.
DK1961
На меня тут бурно набросилась стая кротов. когда я посмел одобрить высказывание Алексея Андронова о том, что цена за Мудрика неимоверно завышена. Я тогда еще не знал, какая афера продуман Ахметовым для проворачивания этой грязной истории. Теперь ясно: деньги крутились между Блаватником (истинным хозяином Челси) и Ахметовым по принципу спирали. Блестящий отмыв, свойственный бандитским привычкам "партнеров" еще с 90-х гг. 
kadaad
Какое отношение к нашей Независимости имеет отношение получением ахметом денег за футболиста!? Вот, если бы ахметова, наконец-то посадили с конфискацией всего наворованного, это реально имело бы отношение к нашей Независимости!
nick07
ну так якраз простіше буде ввійти в основу коли повний лазарет і криза.
Щодо надій та претензій, то тут п. Василенко явно маніпулює, враховуючи що контракт на 8 років, то навряд чи Челсі робить ставку на те що Мудрик негайно заграє і стане ТОПом.
Ну і щодо дитячих мрій, то мрії і реальність доволі часто розходяться
GloryUkraine
На рахунок того, що фани Челсі дуже прорашистські, не поспориш і це буде грати проти Мудрика.
vovei
100 проц.провал.
NemaScall
До чого це все? Клуб виростив гравця. Це як картопля для фермера. Вкладали гроші в 1000 "гравців" , "вистрелив" один. Треба продати як дороще! Має покрити всі затрати і принести прибуток . "Аякс" так живе вже 100 років. А чи буде грати в "Челсі " чи ні -всім пофігу!!!для чого вся ця філософія!