Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 сiчня 2023, 04:41
1150
0

Угіс КРАСТІНЬШ: «Дуже важливо було для нас розпочати новий рік перемогою»

Наставник львів'ян поділився своєю думкою про нещодавні матчі команди у польській Плюс Лізі

| Оновлено 17 сiчня 2023, 04:41
1150
0
Угіс КРАСТІНЬШ: «Дуже важливо було для нас розпочати новий рік перемогою»
ВК Барком-Кажани, Угіс Крастіньш

Волейболісти львівського клубу «Барком-Кажани» цього сезону вже зіграли 20 матчів із запланованих 30 в одному з найсильніших національних чемпіонатів європейських країн польської Плюс Ліги. Як і очікувалося, дебют українців виявився непростим і команда зараз перебуває на 13-му місці серед 16 учасників. Ми зателефонували головному тренеру львів'ян Угісу Крастіньшу і попросили його поділитися своєю думкою про минулі поєдинки та загалом про обстановку в команді.

- Обстановка в команді хороша, робоча, тож у цьому плані жодних проблем немає, - почав наставник. – Календар ігор досить щільний, з урахуванням переїздів до інших міст, тому часу для того, щоб розслабитись, взагалі немає. Наша «домашня» арена цього сезону знаходиться у Кракові, тут ми й базуємося. А їздити іноді доводиться далеко. Наприклад, в останньому турі ми грали в Сувалках, куди добиралися майже 8 годин. Вже звикли до такого графіку, тому всі думки тільки про те, щоб провести заключні матчі Плюс Ліги на хорошому рівні.

- Ви набрали 18 очок у 20 матчах. Що можете сказати про такий результат?
- Коли ми тільки розпочинали розмову про те, щоб заявитись до чемпіонату Польщі, деякі місцеві функціонери та фахівці досить скептично розцінювали наші шанси на те, що ми зможемо набрати у такому сильному турнірі хоча б кілька очок. А у нас їх уже 18. Могло бути й більше, адже ми програли 7 із 8 п'ятисетових поєдинків. Тому я вважаю, що дебют у Плюс Лізі у нас виходить цілком гідний і практично у кожній грі наші гравці намагаються нав'язати суперникам справжню боротьбу. Дуже сподіваюся на те, що ми ще поповнимо не раз свій очковий багаж у матчах, що залишилися.

- Перед нещодавньою перемогою над клубом ГКС «Катовіце» з рахунком 3:0, у вас була серія з чотирьох поразок. І таких серій, на жаль, вже було кілька у цьому турнірі. Як вам вдається підтримувати бойовий дух у команді і налаштовуватися на наступні матчі?
- Я хочу ще раз повторити, що ми знали, на що йдемо і з якими сильними суперниками нам доведеться грати у головній лізі польського чемпіонату. І таку ситуацію прогнозували. Тож і хлопці, і тренерський склад до цього були готові. А додаткову мотивацію завжди намагаємось знаходити. Наприклад, перед грою з «Катовіце» говорили гравцям, що дуже важливо розпочати новий рік перемогою, аби покращити настрій та зарядитись позитивом на весь наступний рік. Як бачите, спрацювало.

- Упродовж турніру основне навантаження на майданчику несуть 7 гравців стартового складу. Ви задоволені їхніми діями?
- Погоджуся, що у нас справді велику кількість часу проводять в матчах семеро волейболістів. Але це зовсім не означає, що інші гравці не задіяні. Усі, хто включається до заявки, мають бути готові будь-якої миті вийти на майданчик. Буває, хтось краще увійде до гри, хтось гірше. Але ми завжди розраховуємо на кожного з них. Що ж до гравців основи, то тут необхідно виділити, звичайно ж, нашого діагонального Василя Тупчія. Саме він приносить команді найбільшу кількість очок. Впевнено веде гру наш зв’язуючий Мурат Єніпазар, прогресують молоді Дмитро Канаєв (ліберо) та Владислав Щуров (центральний блокуючий). Надійний ще один гравець першого темпу Артем Смоляр. На хорошому рівні виступають і два догравальники Юліус Фіркаль та Йонас Квален, хоча від легіонерів завжди хочеться чекати більшого, щоб на них рівнялися інші волейболісти.

- В чемпіонаті України вам найчастіше доводилося проводити офіційні матчі у невеликих залах, більшість із яких нагадували тренувальні. А тут ви граєте на великих аренах, при накопиченні великої кількості глядачів, що шумно підтримують свої команди. До цього гравці вже пристосувалися?
- Думаю, що так. Спершу, зрозуміло, було незвично і десь хлопці (за винятком легіонерів) були трохи скуті. Але потім звикли. Більше того, іноді підтримка суперників, навпаки, більше заводить, і гравець хоче показати всі свої найкращі сторони. Так що з цим все нормально.

- Наступний матч Плюс Ліги ви проведете з командою «Купрум» із Любіна, де виступає колишній гравець «Баркому-Кажани» Ілля Ковальов. Для львів'ян це буде додатковою мотивацією обіграти його та його партнерів?
- У першому колі ми поступилися «Купруму» з рахунком 2:3 і насамперед думатимемо, як взяти реванш у суперників. До того ж, ми зараз є сусідами за турнірною таблицею і у команди з Любіна теж 18 очок. Тож головна мотивація – це перемогти та обійти її. А щодо Іллі, то приємно буде зустрітися з ним на майданчику, як, до речі, було зовсім недавно у матчі з варшавським клубом «Проджект», за який зараз грає ще один наш колишній гравець Юрій Семенюк.

- Зовсім скоро пройдуть матчі Кубка Польщі з волейболу. «Барком-Кажани» візьме у ньому участь?
– Ні. Тут виступатимуть лише 8 команд. Шість із них представляють Плюс Лігу і для того, щоб потрапити до цього числа, треба було в грудні бути у шістці кращих. Ще два клуби становлять нижчу лігу. Вони пройшли серйозний відбір, щоб пробитися до вирішальної фази турніру. Володар Кубку Польщі визначиться 26 лютого.

– А коли у вас закінчується регулярний чемпіонат?
- За календарем 30-й заключний тур пройде 1 квітня. Але ми гру цього туру із командою «Сталь» із міста Ниса зіграємо 24 лютого. Тому турнір для нас має завершитися 25 березня домашнім поєдинком проти клубу «BBTS» із міста Бельсько-Бяла, у якого в першому колі ми виграли з рахунком 3:0.

- На закінчення нашої розмови хотілося б запитати, щоб Ви хотіли побажати вболівальникам команди в Україні?
- Насамперед, закінчення цієї жахливої війни. Щоб в Україні знову був мир і ми могли б грати для своїх глядачів у нашому улюбленому Львові. Зі свого боку намагатимемося робити все можливе, щоб радувати наших вболівальників новими перемогами.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Завершився чемпіонат України з волейболу у жіночій Суперлізі
Волейбол | 20 квітня 2024, 14:28 0
Завершився чемпіонат України з волейболу у жіночій Суперлізі

Чемпіоном України став «Прометей», друге місце посіла «Аланта» та третє «Буковинка»

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.