Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 14 сiчня 2023, 20:27
8021
14

Без Мессі, але у статусі чемпіона. Чого чекати від Аргентини на ЧС-2026?

«Біло-блакитним» належить зробити те, що їм ніколи не вдавалося – захистити титул найсильнішого

| Оновлено 14 сiчня 2023, 20:27
8021
14
Без Мессі, але у статусі чемпіона. Чого чекати від Аргентини на ЧС-2026?
Getty Images/Global Images Ukraine

На чемпіонаті світу-2022 у Катарі збірна Аргентини через 36 років після великої перемоги на мундіалі 1986-го та команди феноменального Дієго Марадони, нарешті знову здобула титул найсильнішої команди планети з футболу. Цього разу «біло-блакитних» до тріумфу привів Ліонель Мессі, для якого цей чемпіонат світу був фактично останнім шансом приєднатися до касти футболістів, які мають в активі золото мундіалю.

Чи є життя без Ліонеля Мессі? З цим питанням уболівальники збірної Аргентини прокинулися вже наступного дня після бурхливого святкування чемпіонства. Відповідь на нього «біло-блакитні» мають дати через чотири роки – на чемпіонаті світу-2026, що відбудеться на полях США, Мексики та Канади. Найкращий футболіст ЧС-2022 ще до фінального поєдинку катарського мундіалю проти Франції заявив, що не бачить для себе можливості зіграти на турнірі найсильніших збірних планети у 2026 році.

Ліонель усвідомлює, що через чотири роки йому буде вже 39, а в цьому віці залишатися конкурентоспроможним на топ-рівні дуже непросто навіть для геніїв. І нехай головний тренер аргентинців Ліонель Скалоні заявив, що готовий знайти місце у збірній для Мессі і на ЧС-2026, а сам форвард згодом дав неоднозначне інтерв'ю, в якому обмовився про бажання випробувати, як це – грати у статусі чемпіона світу, реальність підказує, що мундіаль у США, Мексиці та Канаді, найімовірніше, пройде без одного із двох (разом з Марадоною) найвидатніших аргентинських футболістів в історії.

Без легендарної «десятки», наріжного каменю в ігрових концепціях і побудовах, що ретельно відшліфовувалися протягом останніх півтора десятка років, збірній Аргентини доведеться наново набувати себе, щоб через чотири роки знову претендувати на статус найсильнішої команди планети. Оскільки «біло-блакитні» не мають жодного гравця з таким самим рівнем таланту та характеристиками, як у Мессі, навіть потенційно на молодіжному рівні, підопічним Скалоні доведеться активніше робити ставку на колективну гру і, можливо, ставати більш залежними від контратак.

Враховуючи той факт, що разом із Мессі збірну Аргентини до 2026 року, очевидно, залишить ще один зірковий атакувальний виконавець – Анхель Ді Марія, який у лютому наступного року відсвяткує свій 35-й день народження, - команді Скалоні, найімовірніше, доведеться остаточно відійти від схеми гри у три нападники. Замість неї «біло-блакитні», вочевидь, прийдуть до класичних 4-4-2, які за нинішнього головного тренера команда вже неодноразово й успішно використовувала у низці поєдинків, у тому числі й ключових.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джованни Ло Чельсо не був в заявці на ЧС, але був разом із командою

Формальною заміною для Мессі, враховуючи ймовірну зміну схеми гри від 4-3-3 до 4-4-2, у складі збірної Аргентини має стати хтось із центральних хавбеків. Можливо, йтиметься про Джованні Ло Чельсо, котрий пропустив турнір у Катарі через травму стегна. Футболіст з такими характеристиками здатен принести користь «біло-блакитним», оскільки розвантажить Родріго Де Пауля та Алексіса Макаллістера для більш творчої та активної роботи на флангах.

Попереду Аргентина може розраховувати на атакувальний дует, сформований із прихованого героя ЧС-2022 Хуліана Альвареса та невдахи катарського мундіалю Лаутаро Мартінеса. Останній, хай і не відзначився результативними діями у шести матчах катарського мундіалю, залишається одним із найнебезпечніших та найбільш результативних нападників сучасності, а тому «біло-блакитним» Мартінес ще обов'язково стане у нагоді в майбутніх баталіях.

Зберегти атакувальну трійку у схемі гри 4-3-3 аргентинцям можна буде спробувати за рахунок виходу технічного та швидконогого вінгера мадридського «Атлетіко» Анхеля Корреа, а також за допомогою зміщення на фланг Хуліана Альвареса, що для останнього не стане дивиною через виконання подібних функцій у Хосепа Гвардіоли в «Манчестер Сіті».

По суті, до ЧС-2026 головні проблеми та питання у збірної Аргентини виникнуть саме щодо атакувальної ланки. В обороні подібного головного болю у Ліонеля Скалоні в наступному відбірковому циклі має бути значно менше, тому що єдиним ключовим гравцем, який через вік, ймовірно, не зможе зіграти на мундіалі у США, Мексиці та Канаді, є 34-річний центрбек «Бенфіки» та один із улюбленців тренерського штабу «біло-блакитних» Ніколас Отаменді.

Для останнього вже зараз у збірній Аргентини є більш ніж гідна заміна – 24-річний центральний захисник «Манчестер Юнайтед» Лісандро Мартінес, котрий має за спиною 15 матчів у біло-блакитній футболці, і, на думку багатьох, вже давно мав витіснити Отаменді з основи, якби не особлива прихильність до ветерана з боку Скалоні.

З рештою ключових фігур в обороні збірній Аргентини цілком під силу кваліфікуватися на ЧС-2026, а потім й спробувати відстояти там титул найсильнішої команди планети. Праворуч в обороні у «біло-блакитних» у Катарі грав 24-річний Науель Моліна з «Атлетіко», ліворуч – 30-річний Ніколас Тальяфіко з «Ліона», а в центрі напарником Отаменді найчастіше виступав 24-річний Крістіан Ромеро з «Тоттенхема». З точки зору віку кожен із них цілком може претендувати на місце в основі збірної Аргентини і через чотири роки. Це ж стосується і 30-річного голкіпера «Астон Вілли» Еміліано Мартінеса, який став одним із героїв «біло-блакитних» у Катарі, вигравши дві серії пенальті в плей-оф (проти Нідерландів та Франції).

Немає жодних передумов і для розлучення Асоціації футболу Аргентини з Ліонелем Скалоні, який обіймає посаду головного тренера «біло-блакитних» із 2018 року. За чотири роки роботи з командою, досить молодий фахівець (Скалоні нині лише 44) досяг неймовірного, вигравши все, що тільки міг. Крім того, вже під час ЧС-2022 Ліонель продемонстрував гнучкість у своїй роботі, хоча старт мундіалю видався для його підопічних, м'яко кажучи, шокуючим – поразка від Саудівської Аравії (1:2)…

Діючий контракт Скалоні з Асоціацією футболу Аргентини розрахований до кінця 2026 року, тобто передбачає поїздку національної команди під керівництвом саме цього фахівця на мундіаль до США, Мексики та Канади. До цього турніру має відбутися щось зовсім непередбачене, щоб в Аргентині пішли на зміну головного тренера, котрий тепер має займатися переформатуванням команди та пошуком відповіді на ключове запитання – чи є життя після Ліонеля Мессі?..

P.S. Свій перший матч на шляху до ЧС-2026 збірна Аргентини проведе у березні 2023 року – саме тоді у зоні КОНМЕБОЛ (Південна Америка) запланований старт кваліфікаційного турніру до нового мундіалю.

Орієнтовний склад збірної Аргентини на ЧС-2026: Еміліано Мартінес; Науель Моліна, Крістіан Ромеро, Лісандро Мартінес, Ніколас Тальяфіко; Енцо Фернандес, Джованні Ло Чельсо, Родріго де Пауль, Алексіс Макаллістер; Лаутаро Мартінес, Хуліан Альварес.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Ви впевнені, що без Мессі? Його ще будуть випускати на 30 хв. в другому таймі, якщо він не завершить кар'єру раніше.
Serhiy Vyhryst
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
GloryUkraine
Серед найкращих футболістів за всю історію футболу  двоє аргентинців, один бразилець та один португалець інші трохи позаду. Так, що не будьте такими скептиками, не сьогодні-завтра в Аргентині з'явиться новий футбольний геній. На кожному Мундіалі Аргентина один з головних претендентів на перемогу, а провали бували у багатьох чемпіонів.
14sergey1953
На чемпіонаті світу в Катарі, грав Пепе - збірна Португалії (39 років і 9 місяців). Дані Алвес - збірна Бразилії(39 років і 7 місяців) і др. Роналду, хоть для нього був і невдалий чемпіонат, теж було майже 38 років. Звичайно, до 2026 року, ще дуже далеко, але говорити, що Мессі не може зіграти в 39 років, це як мінімум не професійно.
ua
мда автор других аргентинских игроков походу попросту не знает, хотя бы восходящая звездочка в МЮ Гарначо, ему он места в составе сборной не нашел, походу тот ещё футбольный эксперт)
garik_trinity
Найімовірніше провалу чекати
luceorius
 За всю історію чемпіонатів світу вдруге підряд виграти золото вдавалось лише Італії у 1938 та Бразилії у 1962. Набагато частіше чинні чемпіони на наступному ЧС навіть з групи не могли вийти - Бразилія у 1966, Німеччина у 1978, 2018, Франція у 2002, Італія у 2010, Іспанія у 2014.
Умник
Натурализуют Мудрыка.