Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 09 сiчня 2023, 14:13
4119
0

Перший розіграш United Cup, непереможний Джокович, успіх Костюк та Володько

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 09 сiчня 2023, 14:13
4119
0
Перший розіграш United Cup, непереможний Джокович, успіх Костюк та Володько
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Завершився перший тенісний тиждень у новому сезоні 2023 року. З 29 грудня по 8 січня було зіграно відразу 2 турніри ATP, 2 турніри WTA та новий командний турнір United Cup.

Звісно, особливу увагу привернув саме United Cup, оскільки, по-перше, це командний турнір, а по-друге, він пройшов вперше в історії тенісу.

United Cup

З 29 грудня до 8 січня пройшов новий командний тенісний турнір під назвою United Cup, у якому зіграли як чоловіки, так і жінки.

18 збірних було поділено на шість груп по три команди. У кожному приймаючому місті зіграли по дві групи. Переможці утворили пари плей-оф за географічним принципом. Три команди, які перемогли у «фіналі міст», а також одна, яка програла з найкращими показниками, пройшли до півфіналу. Півфінали та фінал відбулися у Сіднеї.

Формат зустрічей між командами включав два одиночні матчі між чоловіками, два – між жінками і зустріч змішаного парного розряду. У кожній сесії було зіграно по одній чоловічій та одній жіночій одиночці, змішаний парний матч був останнім у черзі.

Свої групи виграли Греція, Хорватія, Польща, Італія, США та Великобританія. Саме ці збірні утворили чвертьфінальні поєдинки, за підсумками яких Греція здолала Хорватію, Польща обіграла Італію, а США не залишили шансів Великобританії. За результатами 1/4 фіналу у півфінал пройшли переможці (Греція, Польща та США), а також Італія як найкраща збірна за показником виграних сетів. У півфіналі турніру Греція нічого не спромоглася протиставити Італії (4:1 на користь італійців), а США винесли Польщу на чолі з Ігою Свьонтек – 5:0.

У фіналі також не було інтриги. Все вирішилося ще у перших трьох матчах. Джессіка Пегула обіграла Мартіну Тревізан, Лоренцо Музетті не зміг продовжити матч із Френсісом Тіафо, а Тейлор Фрітц на двох тай-брейках обіграв Маттео Берреттіні. Незабаром також була зіграна й остання жіноча одиночна зустріч, в якій Медісон Кіз спокійно розправилася з Луцією Бронцетті. Як результат – 4:0 та скасування змішаного парного матчу, оскільки він би ніяк не вплинув на підсумковий результат.

Таким чином, збірна США стала першою командою-переможницею турніру United Cup!


Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна США з тенісу

WTA 500 Аделаїда / ATP 250 Аделаїда

З 2 по 8 січня відбулися два перші турніри австралійської серії на кортах Аделаїди. Українці, а точніше, українки також зіграли свої перші матчі сезону на цих кортах.

Марта Костюк та Ангеліна Калініна подолали сито кваліфікації та вийшли в основу турніру. Перша ракетка України Ангеліна Калініна не змогла вийти до 1/8 фіналу, поступившись у першому раунді турніру на двох тай-брейках Вікторії Азаренко.

Марта Костюк в 1/16 фіналу обіграла австралійку Джеймі Форліс, в 1/8 фіналу в трьох сетах здолала чемпіонку Вімблдона 2022 Єлену Рибакіну, а ось у півфінал турніру пройти не вдалося – Марта поступилася другій ракетці світу Онс Жабер.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк і Онс Жабер

За підсумками трофей виграла Аріна Соболенко, у фіналі обігравши юну представницю Чехії Лінду Носкову.

У чоловіків свою переможну ходу в Австралії продовжив Новак Джокович. Саме він виграв турнір серії АТР 250 Аделаїда, записавши на свій рахунок 92-й титул АТР у кар'єрі. У фіналі був обіграний Себастьян Корда, який, до речі, міг і обіграти серба, адже у другому сеті він мав матчбол, але не зміг його реалізувати.


Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович і Себастьян Корда

WTA 250 Окленд / АТР 250 Пуна

Крім United Cup та турнірів в Аделаїді, цього тижня також пройшли змагання в Окленді (Нова Зеландія) у жінок та у Пуні (Індія) у чоловіків.

Свій перший трофей у сезоні та перший з 2021 року виграла 18-річна американка Коко Гауфф. У ході хардового турніру серії WTA 250 в Окленді вона не віддала жодного сета своїм суперницям! У фіналі Гауфф обіграла кваліфаєрку Ребекку Машарову з Іспанії, для якої це був перший фінал на рівні турнірів WTA 250.


Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гауфф

На хардовому турнірі серії АТР 250 у Пуні тріумфатором став Таллон Грікспур. Представник Нідерландів виграв свій перший трофей на рівні АТР і став першим нідерландцем із 2001 року, який взяв хардовий титул. У фіналі він обіграв француза Бенджаміна Бонзі.


Twitter. Таллон Грикспур

Перший титул Катерини Володько з 2017 року

Не можна не відзначити вдалий виступ Катерини Володько на хардовому турнірі серії ITF W40 у Нонтхабурі (Таїланд). 36-річна українська тенісистка виграла свій перший одиночний трофей із 2017 року, у фіналі обігравши росіянку Валерію Савіних.

До речі, Катерина могла взяти трофей і у парному розряді, але, на жаль, поступилася у фіналі.


Twitter. Катерина Володько

Травми перших ракеток

Не обійшлося і без сумних новин. Під час півфінального поєдинку United Cup між збірними Польщі та США пройшов жіночий одиночний матч між першою ракеткою світу Ігою Свьонтек (Польща) та першою ракеткою США Джессікою Пегулою. Іга розгромно програла з рахунком 2:6, 2:6, а під час матчу не втримала емоцій і розплакалася:

«Я просто відчувала себе безпорадною сьогодні, оскільки я не була в змозі фізично та морально знайти свою гру та подолати труднощі. Тож завжди важко, коли програєш, особливо коли граєш за команду та свою країну», – прокоментувала цей епізод Іга.

На жаль, після вильоту збірної Польщі з United Cup, Свьонтек заявила, що не зіграє на майбутньому турнірі в Аделаїді через проблеми з плечем.

Проте, Свьонтек цього тижня запам'яталася не лише сльозами. Іга виграла 3 з 4 одиночних матчів та ще 2 поєдинки у змішаному парному розряді. До речі, в одному з них Іга виконала неймовірний обвідний сітку удар, якому позаздрив навіть сам Роджер Федерер!


Getty Images/Global Images Ukraine. Ига Свьонтек

Час згадати і першу ракетку у чоловіків. Карлос Алькарас не зміг взяти участь на Підсумковому турнірі у 2022 році через травму живота. Він почав відновлюватись, готуватися до сезону, навіть зіграв на виставковому турнірі у передсезонні. Але на цьому тижні іспанець зробив сумну заяву:

«Коли я був на піку передсезонної підготовки, я отримав травму внаслідок випадкового руху на тренуванні цього разу в області напівмембранозного м'яза правої ноги. Я дуже багато працював, щоб виявити себе на найвищому рівні в Австралії. На жаль, я не можу зіграти на Відкритому чемпіонаті Австралії. Це важкий час, але я повинен бути оптимістом, прийти до тями і дивитися вперед. Побачимося 2024 року».


Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.