Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 04 вересня 2023, 02:31
6658
2

Канадський Мессі проти чехів, які повернулися до еліти

Блогер Sport.ua Ігор Яслик анонсує фінал МЧС з хокею

| Оновлено 04 вересня 2023, 02:31
6658
2
Канадський Мессі проти чехів, які повернулися до еліти
Getty Images/Global Images Ukraine

6 січня о 1.30 за київським часом на арені «Скотіабанк Центр» (вміщує майже 10 600 глядачів) у Галіфаксі розпочнеться фінал молодіжного чемпіонату світу з хокею, у якому господарі-канадці зустрінуться із сенсаційними чехами.

Чехія

Шлях до фіналу

Група

Канада – 5:2

Австрія – 9:0

Швеція – 2:3 ОТ

Німеччина – 8:1

Чвертьфінал

Швейцарія – 9:1

Півфінал

Швеція – 2:1 ОТ

Довготривалу кризу чеського хокею дуже добре було видно на прикладі молодіжної збірної. Чехія вперше за 21 рік вийшла у фінал МЧС. «Народни тім» гарантувала собі перші медалі з 2005 року. За останні 18 років це лише третій випадок, коли чехи потрапили до топ-4 МЧС.

Правильним рішенням стало призначення на посаду головного тренера Радіма Руліка. Ще у серпні на минулому МЧС під його керівництвом чехи здивували, коли у чвертьфіналі вибили американців, але до медалей так і не дісталися. Той досвід пішов на користь команді.

І, до речі, про досвід. Саме збірна Чехії на цьому турнірі з великим відривом лідирувала за сумарною кількістю матчів, які її гравці провели на молодіжних чемпіонатах світу.

Історично чехів асоціюють із захисним та контратакувальним стилями гри. Пропустили чехи справді мало – вісім шайб, найменше на турнірі. Однак вони й забили 35 шайб – більше лише Канада. І, наприклад, у півфіналі з дуже прагматичними шведами саме «Народни тім» хотіла атакувати, причому навіть за рахунку 0:0. Тому чехи повністю заслужили рятівний гол Давида Їржичека (захисника) на останній хвилині основного часу. А на останній хвилині овертайму Їржі Куліх приніс перемогу слов'янській команді. Та й на груповому етапі у матчі із тією ж Швецією саме Чехія діяла першим номером.

Підопічні Радіма Руліка процес прокачування впевненості у собі до максимуму явно пережили у стартовий день, коли здобули вольову перемогу над Канадою. Після цього чехів і налякати нічого не могло, і вони переконалися у правильності вибраного стилю. «Народни тім» у середньому завдає понад 36 кидків за матч – цілком північноамериканські, а не європейські стандарти.

Але яким би не був стиль, а потрібні й конкретні особистості. На Драфті-2022 уперше за чотири роки клуби НХЛ звернули увагу на чехівувже в першому раунді. Причому одразу на двох – захисника Давіда Їржичека («Коламбус»), які вже дебютував у НХЛ, а на МЧС-2023 набрав сім (3+4) очок з показником корисності «+9», а також форварда Їржі Куліха («Баффало») ), у якого на нинішньому турнірі 6+2 (кращий бомбардир та снайпер команди).

Чеські захисники взагалі дуже добре себе показують. У Давіда Шпачека («Міннесота») вісім (3+5) очок, у Станіслава Звозіла – також вісім (1+7). З форвардів виділити можна Габріеля Штурца (5+3, але ж в НХЛ на нього поки що ніхто не звернув уваги) та 17-річного Едуарда Сале (1+4), у якому бачать багато перспектив.

Не можна не сказати про воротаря Томаша Суханека. 2021-го він провалився на юнацькому ЧС. У серпні 2022-го 19-річний воротар теж не виблискував. Нині ж у Суханека приголомшливі цифри: коефіцієнт надійності – 1,3, відбиті кидки – 93,8%. Цікаво, що Томаш може побити історичний рекорд іншого чеського воротаря Адама Свободи, який сумарно провів на льоду 428 хвилин 27 секунд на МЧС-1997. У Суханека зараз 368:51. Щоправда, до рекорду може дістатись і швед Карл Ліндбом, який має 370:45.

Збірна Чехії лише раз пропустила у меншості – її відсоток нейтралізації становить 94,74%, поділяють лідерство зі шведами. Але саме Канада змогла забити чехам у більшості.

Чехія має стовідсотковий показник у фіналах МЧС. Однак «Народни тім» лише двічі в золотих матчах грала – у 2000 і 2001 роках. Ті турніри проходили не в Північній Америці, а суперниками за фіналом були не північноамериканські збірні.

Канада

Шлях до фіналу

Група

Чехія – 2:5

Німеччина – 11:2

Австрія – 11:0

Швеція – 5:1

Чвертьфінал

Словаччина – 4:3 ОТ

Півфінал

США – 6:2

Збірній Канади неймовірно пішли на користь ті 2:5 від Чехії у першому матчі. «Кленові» зрозуміли, що медалі просто так не дають – треба викладатися на 100 відсотків, а не насолоджуватися статусом головного фаворита турніру. У першому періоді тієї гри з Чехією канадці двічі спробували у піжонському стилі забити лакрос-голи. Знаєте, скільки разів вони намагалися зробити таке у наступних матчах? Нуль.

Не можна сказати, що Канада зовсім позбулася самовпевненості. У чвертьфіналі зі Словаччиною, після трьох перемог із загальним рахунком 27:3 (навіть шведів «кленові» не помітили), господарі турніру ледь не спіймали облизня. Вони дозволили бойовому і справді талановитому супернику відігратися з 1:3, дали один крутий шанс в овертаймі, але зрештою перемогли. Їхній камбек у півфіналі проти США (американці швидко повели 2:0, але потім пропустили шість разів поспіль) прозоро натякнув, що й другий урок Канада засвоїла.

Ростер «кленових» переповнений великими талантами. Але зараз можемо констатувати, що заправляє всім один виконавець, а партнери виступають у ролі його зброєносців – це схоже на Ліонеля Мессі та Аргентину на ЧС-2022. Збірна Канади на МЧС-2023 закинула 39 шайб. З них 23 шайби – за безпосередньої участі Коннора Бедарда.

17-річний суперталант, якого всі вважають майбутньою зіркою НХЛ та символом покоління, закинув дев'ять шайб та зробив 14 асистів. Він встановив безліч рекордів канадської молодіжки. Окрім Бедарда, ще двоє канадців знаходяться у топ-5 найкращих бомбардирів турніру. Це Логан Станковен (3+8) та Джош Руа (5+5). По-перше, порівняйте різницю у результативності. По-друге, Станковен і Руа грають в одній ланці з Бедардом.

Провал у стартовому матчі коштував місця основного воротаря Бенджаміну Годро. Томас Мілік за шанс ухопився блискуче: коефіцієнт надійності – 1,75, відбиті кидки – 93,39%. Для канадців воротарська проблема завжди є актуальною, оскільки не кожен може витримати тиск громадськості та трибун.

Канада демонструє феноменальну реалізацію більшості – 46,43%. Встояти перед її спецбригадою вдалося лише американцям. Але нагадуємо, що чехи майже ідеально на МЧС-2023 грають у меншості.

Якщо Чехія у фіналах грала лише двічі, то у Канади фіналів було 19, з яких 11 «кленових» виграли (до 1996 року титул чемпіона на МЧС розігрувався в рамках колового турніру, без плей-оф). Але на батьківщині канадці фінали проводять погано: чотири перемоги за п'яти поразок.

Звісно, ​​чехам гріє душу перемога над господарями турніру у стартовому матчі. Однак обіграти Канаду двічі у рамках одного МЧС – завдання, яке близьке до нереального. Сама Чехія на молодіжних чемпіонатах світу за всю історію здобула одну перемогу над канадцями в основний час, ще одну – по булітах на груповому етапі.

Прогноз на фінал

У фіналі зустрічаються дві найрезультативніші команди турніру. Саме по собі це не гарантує яскравої перестрілки, тим більше, що Чехія ще й майже не пропускає. Очевидно, що європейці гратимуть на контратаках, проте це не завадило їм закинути п'ять шайб у ворота Канади на груповому етапі, хай і іншому воротареві.

«Кленові» вже розуміють, наскільки небезпечна Чехія. Ментально команда змінилася, хоч і залишається вразливою. Головна перевага канадців – Коннор Бедард. Він настільки у вогні, що у фіналі явно зможе набрати більше 1+0, як на груповому етапі проти чехів.

Чехія буквально закохала себе на цьому турнірі. Але прогнозуємо на цей фінал ставку Канада переможе і тотал більше 5,5 шайб за 1,89.

Parimatch
  • 5.70
  • 5.70
  • 1.42
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet
  • 5.60
  • 5.60
  • 1.40
Сделать ставку Зробити ставку
FanSport
  • 5.70
  • 5.70
  • 1.45
Сделать ставку Зробити ставку

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
І сюди Мессі приплели). Яке відношення має бидлякуватий аргентинський футболіст до збірної Канади Ю-20 з хокею? 
Октавий Фландрийский
Виталик Ткачук, пора смириться с тем, что сейчас весь мир будет сравнивать молодых талантливых игроков не с Рональдо, а с Месси....