Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 28 грудня 2022, 17:00
1752
0

Турне чотирьох трамплінів 2022/2023. Прев’ю

Sport.ua анонсує старт головної події сезону в стрибках з трампліну

| Оновлено 28 грудня 2022, 17:00
1752
0
Турне чотирьох трамплінів 2022/2023. Прев’ю
Skijumping.pl

Для фанатів лижних видів спорту новорічні та різдвяні свята – це не лише ялинка, салат олів'є та фільм «Сам удома». Турне чотирьох трамплінів – така ж невід'ємна складова цього святкового періоду. Легендарна німецько-австрійська багатоденка по праву вважається найпрестижнішим змаганням у стрибках з трампліну, про перемогу в якому будь-який стрибун починає мріяти з того самого моменту, коли вперше виходить на гору розгону.

Турне – це магія. Переповнені трибуни, святкова аура, традиції, ідеальний час проведення, унікальний формат та тривала історія – все це ті невід'ємні фактори, які надають Турне сакральної цінності. Перемога на Турне навіки вписує ім'я стрибуна в історію золотими літерами, і битва за Святий Грааль світових стрибків починається вже завтра.


Skijumping.pl

Крім вище перерахованого, Турне – це ще й ідеальний зі спортивної точки зору формат. 4 змагання на 4 абсолютно різних трамплінах протягом 10 днів при колосальному тиску з боку вболівальників та ЗМІ – найважче випробування навіть для найкращих із найкращих. На відміну від Олімпіад та чемпіонатів світу, тут не буває випадкових чемпіонів, адже якщо в один окремо взятий день тобі може пощастити, то пройти на найвищому рівні 10-денну дистанцію з 4 кваліфікаціями та 4 основними стартами на одному лише везінні неможливо. При цьому, на відміну від наддовгої дистанції Кубка світу, на Турне ти не маєш права на помилку: один невдалий стрибок – і ти вибуваєш із боротьби за Золотого орла. Турне вимагає від тебе максимальної концентрації та повністю виснажує – насамперед емоційно, психологічно.

Після двох поспіль сезонів при порожніх трибунах через пандемію коронавірусу в майбутньому, 71-му Турне в історії, глядачі повернуться на всі чотири арени цих легендарних змагань. І можете не сумніватися, що на кожному етапі будуть аншлаги – на деякі з етапів усі квитки були розпродані ще восени.

Дійові особи

Чемпіон

У статусі чинного чемпіона на Турне їде 2-разовий переможець багатоденки, японець Рьою Кобаясі. Однак, незважаючи на статус і гучне ім'я, до топ-фаворитів 26-річного стрибуна віднести складно: він став одним із головних розчарувань старту нинішнього сезону. У 8 особистих турнірах він жодного разу не потрапив навіть у топ-6, а двічі навіть опинявся за межами другої спроби. Форми, щоб захистити титул чемпіона Турне, просто немає, і навряд чи вона з'явиться за 10 днів паузи з часів етапу в Енгельберзі – Кобаясі не той стрибун, який може раптово спіймати кураж і стрибати на натхненні.


Skijumping.pl. Рьою Кобаясі

А крім нього збірній Японії розраховувати, за великим рахунком, нема на кого – старт сезону провалила вся команда. По Юкія Сато дуже вдарив новий технічний регламент, який «урізав» йому лижі одразу на 6 см, і тепер для нього потрапляння в очки вже за щастя. А Рен Нікайдо після прориву влітку до початку зими свою форму втратив.

Єдина світла пляма – Наокі Накамура, який у Руці вперше у кар'єрі піднявся на подіум на Кубку світу. Але, якщо винести за дужки той разовий успіх, то його результати виглядають досить сумно. У такому розібраному стані збірна Японії не підходила до Турне вже давно.

Фаворит

Головним фаворитом Турне, на думку букмекерів, є чемпіон 2020 Давід Кубацкі. На стартовому відрізку сезону Кубацкі здобув чотири перемоги і вийде на змагання в Оберстдорфі в жовтій майці лідера Кубка світу. 32-річний поляк знаходиться у піковій формі ще з Літнього Гран-Прі, і багато хто чекає, що в нього ось-ось почнеться спад. Поки що очікування скептиків не виправдовуються, але колись це має статися, і дуже багато разів це відбувалося саме на Турне. Тим більше, не забуватимемо і про фактор психології: на фаворита на Турне завжди величезний тиск, і андердоги тут виграють частіше, ніж фаворити №1.


Skijumping.pl. Давід Кубацкі

Є на кого розраховувати полякам і окрім Кубацкі. У повному порядку на старті сезону віце-чемпіон Турне-2017 Пьотр Жила. Поляк у особистих турнірах не випадає із топ-10 і вже двічі потрапив на подіум. Стабільність саме та, що потрібна для перемоги на Турне, але не залишає відчуття, що для завоювання «Золотого орла» поляку банально трохи не вистачить класу.

Не скидаємо з рахунків 3-разового чемпіона Турне, Каміла Стоха. Хоча легендарному поляку на старті нинішнього сезону явно не вистачає стабільності, і попрапляння в топ-10 чергуються навіть із прольотами повз другу спробу. Тим не менш, у різдвяну паузу Стох виграв чемпіонат Польщі, випередивши в очній боротьбі Жилу (Кубацкі участі не брав), а це вже показник хорошої готовності.

Буде у складі збірної Польщі й дебютант Турне – 19-річний Ян Хабдас. Своє місце він заробив завдяки успішному виступу на чемпіонаті Польщі, хоч і на Континентальному кубку він виступав непогано – два потрапляння до топ-10 у Вікерсунді.

Господарі

Турне – це завжди особливий старт і для господарів, збірних Німеччини та Австрії, на яких завжди чиниться підвищений тиск. На цей раз у сильнішому стані до старту Турне підходять австрійці. Головна надія – на чемпіона Турне-2015 Штефана Крафта. На старті сезону він у чудовій формі, і зараз замикає топ-3 загального заліку. Крафта цілком можна було б назвати взагалі головним фаворитом Турне, якби не його складні взаємини з трампліном у Гарміш-Партенкірхені, де за останні 5 років у нього лише провали, які щоразу позбавляли його всіх шансів у загальному заліку.


Skijumping.pl. Штефан Крафт

Триває друга молодість у 37-річного Мануеля Феттнера, який після особистого срібла на Олімпіаді в Пекіні лише додав у результатах. На генеральній репетиції Турне в Енгельберзі Феттнер став другим – його найкращий у кар'єрі результат на Кубку світу. Стабільності для боротьби за титул ветерану навряд чи вистачить, але пошуміти на окремих етапах він цілком здатний. Те саме стосується і віце-чемпіона Турне-2015, Міхаеля Хайбьока. Чекаємо на прогрес від молодого таланта Даніеля Чофеніга та від інших австрійських юніорів, яких побачимо в національній групі на домашніх етапах.

А ось збірну Німеччини на старті нинішнього сезону багато і заслужено критикували – настільки слабко Бундестім не розпочинав сезон уже давно. Хоча багато хто вважає, що німці повільно входять у сезон саме для того, щоб уникнути помилок минулих років, коли команда домінувала в листопаді-грудні, і саме починаючи з Турне, у неї починався поступовий спад форми. Так чи інакше, своє домашнє Турне Бундестім не вигравав уже 21 рік і зараз шанси перервати цю чорну серію не виглядають дуже високими.

Головна надія – Карл Гайгер, який останніми роками постійно поряд із «Золотим орлом», але ніяк не може до нього дістатись. Карл, як і вся команда, слабко розпочав сезон, але поступово додав, і на домашньому етапі в Тітізеє-Нойштадті приніс Бундестіму перший подіум у сезоні. Прогрес є однозначно, але чи достатній для того, щоб виграти Турне? Сказати складно, все ж таки Кубацкі та компанія на старті сезону виглядали помітно сильнішими.


Skijumping.pl. Карл Гайгер

Блідою тінню самого себе зараз виглядає Маркус Айзенбіхлер. Жодних раціональних аргументів на користь того, що на Турне він зможе включитися в боротьбу за найвищі місця, немає, але Айзенбіхлер – це не раціональність і передбачуваність. Це про порив, натхнення: достатньо одного класного стрибка, щоб завестись. Як це було, наприклад, у 2019 році, коли він на рівних боровся з Рьою Кобаясі.

Багато перед стартом сезону чекали від Андреаса Веллінгера. Порівняно з попередніми сезонами 2-разовий олімпійський чемпіон справді додав, але не настільки, щоб стати реальним претендентом на загальний залік. Тим більше, що Турне традиційно – не його територія, Веллінгер зазвичай видає свої найкращі результати у другій половині сезону.

До речі, німці на нинішньому Турне задіють національну групу лише на другому етапі у Гарміші, а друга поява резервістів очікується у лютому у Віллінгені. Під час етапу в Оберстдорфі вони виступатимуть на Континентальному кубку в Енгельберзі. До основної шістки німців приєднається лише Філіп Раймунд, який здобув собі додаткову квоту саме у попередньому періоді Континентального кубка. Там він взагалі переміг у Руці з колосальною перевагою у 33,6 бала – потенціал у 22-річного німця дуже великий, і він може стати небезпечною темною конячкою.

Інші

Практично на рівних із Кубацкі на стартовому відрізку сезону був Анже Ланішек, який здобув три перемоги. У грудні він виглядав цілком реальним претендентом на перемогу в Турне, але він має хронічну проблему: після сильного старту сезону в нього саме починаючи з Турне йде досить глибоке просідання форми. Тому його шанси оцінюємо обережно.


Skijumping.pl. Анже Ланішек

Є у складі збірної Словенії екс-чемпіон Турне – Петер Превц, який перемагав у 2016 році. Проте зараз 30-річний ветеран не в тій формі, щоби навіть мріяти про «Золотого орла». Великий потенціал є у стрибках Тімі Зайца, але йому катастрофічно бракує стабільності. Тому його максимум – сильні виступи на окремих етапах.

Два топ-фаворити є і у збірної Норвегії. Халвор Егнер Гранеруд на старті сезону виглядав дуже сильно, але на головних стартах сезону він зазвичай виглядає трохи слабшим. У Маріуса Ліндвіка все навпаки: його результати по сезону можуть бути слабкими, але на Турне він завжди в повному порядку: він уже двічі ставав віце-чемпіоном супербагатоденки, і жодного разу не випадав за межі топ-10 на окремих етапах – неймовірна статистика! Тому, хоч Ліндвік на старті не вражав, і хоч у нього не простежується прогрес у результатах – ми все одно записуємо його до топ-фаворитів. На багато що здатний і другий ешелон збірної Норвегії в особі Роберта Йоханссона, Даніеля Андре Танде та Йоханна Андре Форфанга.

Зі збірних не з «великої шістки» на особливу увагу в нинішньому сезоні заслуговує Джованні Брезадола: він уже кілька разів був на підступах до топ-10 і одного разу туди навіть потрапив. Чекаємо на прогрес і від Кілліана Пайєра, який тільки недавно відновився після травми коліна.

А наші хто?

Буде на нинішньому Турне представлена й збірна України. Віталій Калиниченко виступить на перших трьох із чотирьох етапів – в Оберстдорфі, Гарміш-Партенкірхені та Інсбруку. Завдання українця – принаймні проходити кваліфікацію.

Розклад Турне чотирьох трамплінів 2022/2023

Перший етап: Оберстдорф (Німеччина), «Шаттенберг Шанце», HS 137

28 грудня, 17:30 – кваліфікація
29 грудня, 17:30 – основні змагання

Другий етап: Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), «Олімпіашанце», HS 142

31 грудня, 15:00 – кваліфікація
1 січня, 15:00 – основні змагання

Третій етап: Інсбрук (Австрія), «БергІзель», HS 128

3 січня, 14:30 – кваліфікація
4 січня, 14:30 – основні змагання

Четвертий етап: Бішофсхофен (Австрія), «Пауль Ауссерляйтнер Шанце», HS 142

5 січня, 17:30 – кваліфікація
6 січня, 17:30 – основні змагання

Прямі трансляції всіх етапів дивіться на телеканалі Eurosport 1.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»
Футбол | 02 травня 2024, 16:13 0
Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»

Каньїсарес не очікував, що Лунін гратиме на такому рівні

ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»
Зимові види | 01 травня 2024, 09:10 4
ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»

Український скелетоніст відреагував на скандальні заяви Алсу Алєйнікової

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.