Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 26 грудня 2022, 18:26
6452
0

Турнір, який забрали у країни-404: головні фаворити МЧС-2023 з хокею

Блогер Sport.ua анонсує молодіжний чемпіонат світу з хокею

| Оновлено 26 грудня 2022, 18:26
6452
0
Турнір, який забрали у країни-404: головні фаворити МЧС-2023 з хокею
Getty Images/Global Images Ukraine

З 26 грудня по 5 січня у канадських Галіфаксі та Монктоні пройде черговий молодіжний чемпіонат світу з хокею. Країна-404 витратила великі гроші на проведення цього турніру, але тепер нехай подивиться якийсь «Кубок тундри».

Цікаво, що в ієрархії змагань серед збірних молодіжний ЧС котирується вище, ніж дорослий. Хоч і не всі найкращі хокеїсти віком до 20 років присутні на турнірі. МЧС дуже популярний у Канаді та США. Шостий із семи останніх турнірів пройде в Північній Америці. І 14-й із 20-ти останніх.

Змагатимуться 10 команд, які поділені на дві групи.

А: Канада, Швеція, Чехія, Німеччина, Австрія.

В: США, Фінляндія, Швейцарія, Словаччина, Латвія.

У плей-оф виходять чотири команди з кожної групи. П'яті команди у серії до двох перемог визначать, хто залишиться у топ-дивізіоні, а хто вилетить у дивізіон 1А.

Коло претендентів на золоті медалі традиційно не широке. І, наприклад, у ньому немає Чехії, яка історично належить до топ-6, але на молодіжному рівні не була чемпіоном з 2001 року, з 2005-го не брала медалі і відтоді лише двічі пробивалася до півфіналу. Не вражає й нинішнє молоде покоління чехів.

Канада

Статус: чинний чемпіон
Медальний залік: золото – 19, срібло – 10, бронза – 5
Лідери: Коннор Бедард, Шейн Райт, Олен Зеллвегер

Коефіцієнти на чемпіонство господарів турніру коливаються у районі двійки. Тобто ймовірність їхньої перемоги – близько 50%.

За ростером Канада, яка міксує швидкість і силу (у них навіть чітко проглядаються дві дуже великі нижні ланки, які здатні просто затискати суперників біля бортів і на п'ятаку), традиційно виглядає найсильнішою командою МЧС. У складі є дев'ять гравців, вибраних у першому раунді драфтів 2021-2022 років. А для 17-річного Коннора Бедарда це вже другий МЧС у кар'єрі. Його вважають головним талантом покоління, майбутнім першим номером Драфту-2023 та зіркою НХЛ на багато років уперед.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коннор Бедард

Окрім Бедарда, в серпні золото попереднього МЧС для Канади з цього ростера здобували Олен Зеллвегер, що панував на синій лінії, ще один захисник Ітан Дель Мастро, а також форварди Натан Гоше, Зак Остапчук, Бреннан Отманн, Логан Станковен і Джош Руа, який стрімко прогресує і виглядає гравцем, якого мали вибрати набагато вище, ніж у четвертому раунді.

Зі зрозумілих причин у заявці немає головної зірки МЧС-2022 Мейсона Мактавіша (пробився в основу «Анахайма»), проте з роллю головного центру збірної Канади має впоратися Шейн Райт із «Сіетл Кракен». Багато надій і на снайпера Ділана Гюнтера з «Аризони». І Райт (головна зірка золотого для Канади юніорського ЧС-2021), і Гюнтер уже забивали у НХЛ.

Підвести Канаду можуть воротарі, адже не кожен здатний впоратися з відповідальністю – тим більше, турнір проходить вдома. Але в чому мало сумнівів, то це в тому, що «кленові» з такою атакою та відмінними захисниками-блулайнерами багато забиватимуть.

США

Статус: чвертьфіналіст
Медальний залік: золото – 5, срібло – 2, бронза – 6
Лідери: Люк Х'юз, Логан Кулі, Куттер Готьє

Після золота-2021 виліт у чвертьфіналі від Чехії у 2022-му виглядав відвертим провалом. Не було в серпні в американців такого чарівника молодіжного рівня (він і в НХЛ видає магію), як Тревор Зеграс.

Getty Images/Global Images Ukraine. Логан Кулі

Не видно такої зірки в США і зараз, при всій повазі до Логана Кулі або Люка Х'юза (тим більше, він захисник, нехай йому класно вдається підключатися до атак). Втім, у складі є сім хокеїстів із першого раунду двох останніх драфтів та кілька претендентів на такий статус на Драфті-2023. Ну а найголовніше – «крижані янкі» традиційно сильні системно. Іноді система дає збої – це правда. Але на останніх 13 МЧС збірна США вісім разів ставала медалістом, чотири рази брала золото і тричі вигравала турніри, які проходили в Канаді.

На нинішньому чемпіонаті світу американці фактично відмовилися від високих та потужних фізічно гравців. Ставка робиться на швидкість і захисників, здатних забезпечувати стрімкий перехід в атаку та створювати домінування у контролі шайби.

Фінляндія

Статус: діючий срібний призер
Медальний залік: золото – 5, срібло – 5, бронза – 7
Лідери: Йоакім Кеммел, Алексі Хеймосалмі, Аку Коскенвуо

Суомі виграла три із дев'яти останніх МЧС. Більше золота на цьому відрізку має лише Канада. Але у трьох випадках фінам навіть не вдавалося пробитися до півфіналу.

На попередньому турнірі дуже добре себе показали форвард Йоакім Кеммел та захисник Алексі Хеймосалмі. Але з того ростера у нинішній заявці майже нікого не лишилося.

Getty Images/Global Images Ukraine. Йоакім Кеммел

Не кожне скликання молодіжної збірної Фінляндії може похвалитися гравцями рівня Себастьяна Ахо, Мікко Рантанена і Александра Баркова. Однак Суомі завжди може розраховувати на представників своєї вже багато років сильної воротарської школи, вміння контратакувати та впевнено діяти під тиском у своїй зоні.

Швеція

Статус: діючий бронзовий призер
Медальний залік: золото – 2, срібло – 11, бронза – 7
Лідери: Фабіан Ліселл, Ісак Росен, Джонатан Леккерімякі

Минулого десятиліття шведи видали феноменальну серію – 54 перемоги поспіль на групових етапах МЧС. Проте за той період вони лише раз стали чемпіонами. Після золотого 2012 року у п'яти випадках із десяти «тре крунур» не змогли здобути хоч якусь медаль, після 2018 року вони не пробивалися у фінал.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ісак Росен

Збірна Швеції на всіх рівнях відома своїми атакуючими захисниками та форвардами, які здатні ефективно відпрацьовувати в обороні. Але, по-перше, актуальному ростеру не вистачає класу. Форварди не вражають результативністю, а найперспективнішим захисником виглядає Аксель Сандін-Пеллікка, якому всього 17 років. Нинішня команда не має такого сильного воротаря, якими раніше були Еспер Валльстедт або Уго Альнефельт.

Не можна робити далекосяжні висновки щодо контрольних поєдинків, але вже в Північній Америці Швеція виглядала слабко. Рівень розвитку талантів дозволяє «тре крунур» вважати вихід до півфіналу ледь не обов'язковою програмою, але фінал зараз виглядає як мрія.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий характер нової травми Бадоси
Теніс | 19 квітня 2024, 15:24 3
Став відомий характер нової травми Бадоси

У Паули невеликий надрив привідного м'яза стегна

Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії
Футбол | 18 квітня 2024, 21:20 1
Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії

Рустам Худжамов висловився про останні успіхи кіпера збірної України

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.