Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 27 грудня 2022, 10:02
11052
6

Карім Бензема: французька легенда, але не легенда Франції

Олексій Сливченко розповідає, у чому принципова різниця в оцінках успішності кар'єри топ-форварда

| Оновлено 27 грудня 2022, 10:02
11052
6
Карім Бензема: французька легенда, але не легенда Франції
Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

Топ-форвард мадридського «Реала» Карім Бензема, котрий 19 грудня відсвяткував 35-й день народження, схоже, прощається з міжнародною кар'єрою. Висновки про це можна зробити, вивчивши послання до вболівальників, яке футболіст залишив у Instagram, супроводивши пост фотографією, де він зображений у футболці національної збірної Франції. «Я доклав зусиль і зробив помилки, щоб бути тим, ким я є сьогодні, і я пишаюся цим! Я написав свою історію і вона закінчується», - повідомив Бензема.

Незважаючи на те, що Каріма можна сміливо називати найкращим французьким нападником свого покоління, а також 37 голів у 97 матчах за «триколірних», міжнародна кар'єра Бензема – це тотальна загадка з точки зору спроб оцінити її максимально категорично та однозначно.

Так, саме гол Бензема допоміг французам у жовтні 2021 року виграти Лігу націй, коли підопічні Дідьє Дешама у вирішальному матчі виявилися сильнішими за збірну Іспанії (2:1). Проте, обидва останні фінали в рамках чемпіонатів світу «триколірні» зіграли без Каріма у складі, і це змушує поглянути на значимість топ-форварда для національної команди зовсім під іншим ракурсом...

Простіше кажучи, дуже непросто оцінити місце Бензема в історії успіхів збірної Франції останніх років. З клубною спадщиною Каріма все набагато ясніше. Більшу частину свого перебування у лавах мадридського «Реала» форвард вимушено провів в тіні феноменального Кріштіану Роналду. Перебуваючи в одній команді із португальським генієм, французу було вкрай непросто заявляти про себе на весь голос, але Бензема вражав стабільною результативністю. Практично у кожному своєму сезоні за «Реал» Карім забивав 20+ м'ячів в рамках Ла Ліги, не кажучи вже про інші змагання, де форварду неодноразово вдавалося довести свій топ-рівень – наприклад, він став найкращим снайпером Ліги чемпіонів-2021/22, поклавши у ворота суперників 15 м'ячів.

Саме відхід Роналду з «Реала», який стався влітку 2018 року, послужив поштовхом для перетворення Бензема на ключову фігуру в атаці «бланкос». Француз нарешті став талісманом «Сантьяго Бернабеу», а за підсумками минулого сезону досяг індивідуального піку результативності, коли забив 44 м'ячі у 46 поєдинках за «Реал», що допомогло мадридцям виграти не лише іспанську Ла Лігу, а й у черговий раз стати тріумфаторами Ліга чемпіонів УЄФА.

Все це логічно конвертувалося у гучні перемоги Бензема на індивідуальній ниві. Зокрема, за підсумками 2022 року видання France Football визнало Каріма найкращим професійним футболістом планети, вручивши форварду престижну нагороду «Золотий м'яч». Бензема став лише другим гравцем після Луки Модрича, який удостоївся подібної честі в «еру Мессі та Роналду», яка стартувала у 2008-му.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

Такі досягнення, разом із 329 голами (другий після Кріштіану Роналду, в якого 450 забитих м'ячів), роблять Каріма Бензема беззаперечною легендою мадридського «Реала». Але його місце в анналах історії збірної Франції виглядає дещо більш туманним. Його історія – це не про провал на міжнародному рівні, оскільки Бензема посідає п'яте місце у списку бомбардирів «триколірних» за весь час. Однак відсутність Каріма на ЧС-2018, де Франція стала тріумфатором турніру, а також пропуск ЧС-2022, на якому французи дісталися фіналу, де лише в серії післяматчевих пенальті поступилися титулом фантастичній Аргентині, підриває репутацію топ-форварда.

На міжнародній кар'єрі Бензема згубно позначився скандал, пов'язаний із шантажем екс-хавбека збірної Франції Матьє Вальбуена, який набрав хід у 2015 році. Через нього Карім протягом шести років не викликався до лав «триколірних», пропустивши Євро-2016 та ЧС-2018…

Повернутися до збірної Франції Бензема вдалося лише напередодні старту Євро-2020, фінальна частина якого через пандемію коронавірусу відбулася у 2021 році. Тоді головний тренер «триколірних» Дідьє Дешам заявив, що провів «довгу розмову» з Карімом, а також, що національна команда «потребувала його повернення».

Що втратив Бензема через шестирічну відсутність на міжнародній арені? Найімовірніше, топ-форвард «Реала» був би одним із ключових гравців атаки збірної Франції на ЧС-2018, де підопічні Дешама вдруге в історії оформили звання найсильнішої команди планети з футболу. Крім того, Карім напевно встановив би рекорд результативності у збірній Франції, особливо враховуючи той факт, що нинішній його володар Олів'є Жиру (53 голи за «триколірних»), ймовірно, отримував би набагато менше можливостей у стартовому складі, якби Дешам мав би шанс випускати на полі Бензема.

Маючи за плечима перемогу на ЧС-2018, а також статус кращого снайпера в історії збірної Франції та разом із клубними успіхами (чого варті лише п'ять перемог у Лізі чемпіонів!) та виграшем «Золотого м'яча», Бензема станом на поточний момент був би беззаперечною легендою №1 французького футболу як мінімум з числа гравців, що продовжують грати. Навіть Кіліану Мбаппе з його чотирма голами у фіналах двох останніх розіграшів чемпіонатів світу було б нереально конкурувати із такою «машиною зі збирання титулів», якою міг би виявитися Бензема, якби Карім мав безперервний «стаж» виступів за збірну Франції.

А так, з точки зору розвитку кар'єри, Карім Бензема має багато спільного з Еріком Кантона. Колишній атакувальний півзахисник/форвард та легенда «Манчестер Юнайтед» пережив чимало проблем у відносинах з Федерацією футболу Франції, так і не зігравши на жодному чемпіонаті світу… Як і в ситуації з Бензема, «триколірні» основних успіхів досягли без Кантона у складі, ставши у 1998-му чемпіонами світу. Тодішній головний тренер збірної Франції Еме Жаке, взявши до уваги тривалий простій у кар'єрі Еріка, викликаний скандальною витівкою футболіста на стадіоні «Селхерст Парк», коли Кантона вдарив ногою вболівальника «Крістал Пелас», напередодні домашнього мундіалю вважав за краще зробити ставку на більш молодих виконавців. Саме так збірна Франції почала вибудовуватися навколо нового лідера – Зінедіна Зідана, - а про її колишніх «вождів» досить швидко забули…

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

До цих пір вболівальники «Манчестер Юнайтед» називають Еріка Кантона беззаперечною легендою свого клубу, але це автоматично не дає йому такого ж статусу й у збірній Франції… Така доля, вочевидь, спіткає й Каріма Бензема. 35-річного форварда, коли він остаточно попрощається із футболом, запам'ятають за чудовими виступами та тріумфами в складі «Реала», але не з національною командою. У стані «триколірних» Бензема мав кілька непоганих моментів (та сама перемога в Лізі націй), але вони трапилися зовсім не тоді, коли це мало найбільше значення. Через різні обставини Карім пропустив два фінали чемпіонатів світу, а тому назавжди залишиться французькою легендою «Реала», але не легендою збірної Франції…

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная
Футбол | 23 квітня 2024, 16:36 19
Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная

Але футболісти закарпатської команди відмовили в «співпраці» Сергію Третьяку

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd22ff33
Да поставьте вы в конце концов Мудрика на главную. Он пользуется спросом в 7 раз больше чем Бензема!
Gargantua
береги честь смолоду, так сказать
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил