Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 01 листопада 2021, 19:11
35875
7

Матьє Вальбуена та Карім Бензема: футбольний секс-скандал століття

Як проходив суд над головною зіркою «Реала»

| Оновлено 01 листопада 2021, 19:11
35875
7
Матьє Вальбуена та Карім Бензема: футбольний секс-скандал століття
DW

Якоїсь миті здавалося, що Каріму Бензема було про що хвилюватися.

На другий день суду у Версалі, присвяченого справі про шантаж, обвинувачі докладно розписали покарання, на яке заслужив Бензема та його четверо співпідсудних. Одне джерело ЗМІ вирішило, що це був фінальний вердикт, і тут же виклало все в мережу: Бензема вирушає до в'язниці на десять місяців і сплачує 75 тисяч євро штрафу.

Побачивши новину, Бензема надіслав повідомлення своєму адвокату Сільвену Корм'є, який швидко заспокоїв його. Це були рекомендовані звинуваченням вироки, а не остаточні рішення суду. Протягом усього триденного судового розгляду ходили чутки, що головуючий суддя Крістоф Морган може винести свій вердикт наприкінці останнього дня. Натомість той повідомив, що після періоду обговорення остаточні вироки буде оголошено перед тим самим судом 24 листопада. Процес триває шість років. Доведеться почекати ще місяць.

Getty Images/Global Images Ukraine

Бензема має почекати — як і Матьє Вальбуена, його колишній товариш зі збірної Франції та людина, чиє викривальне секс-відео лежить в основі цієї сумної справи. Кар'єру обох гравців у збірній було поставлено на паузу, коли вперше з'явилася новина про цю історію, і, хоча Бензема все ж таки повернувся на початку цього року, дні Вальбуена у футболці збірної Франції пройшли назавжди.

Довгоочікуваний судовий процес у Версальському суді дозволив обом нарешті викласти свою точку зору. У випадку Бензема вустами двох його адвокатів.

Ця історія розтягнулася на всю Європу - Марсель, Москву, Париж, Афіни, Мадрид - і очорнила світ футболу для мільйонів. Лють, взаємні звинувачення, образи, публічний розрив відносин між двома гравцями, яким, здавалося, судилося грати у футбол разом протягом багатьох років — це справжня трагедія, за якою плаче кіноадаптація. Для натовпу журналістів та спостерігачів, присутніх у залі суду, це було захоплюючим, хоч і малоприємним видовищем.

Після завершення судового розгляду адвокати як Бензема, і Вальбуена вітали рішення судді дати собі повний місяць на розгляд вердиктів. Випадок, який одночасно розлучив їх і пов'язав воєдино, все ще визначає їхню долю.

Заплутане коріння цієї справи сягає липня 2014 року, коли Вальбуена попросив Акселя Анго, комп'ютерного експерта, який був таким собі посередником для гравців «Марселя», відновити дані зі свого телефону. Процедура змусила Анго перенести фотографії та відео з телефону Вальбуена на свій персональний комп'ютер і, переглядаючи файли, він натрапив на відео, на якому Вальбуена займався сексом зі своєю подружкою.

Через кілька місяців, у березні 2015 року, Анго показав відео своєму колезі Мустафі Зуауї, дрібному злочинцеві з Марселя на прізвисько «Сата», який спеціалізувався на поставках предметів розкоші для професійних гравців. Його слідчі визначили як призвідника спроби шантажу. Зуауї та Анго були у боргу перед колишнім футболістом на ім'я Ніколя Марен на суму 25000 євро — вони втратили колекцію розкішних годинників, які пообіцяли продати від його імені. Анго зізнався під час судового розгляду, що двоє чоловіків розглядали секс-відео як засіб погашення цього боргу, вважаючи, що якщо чемпіонат Європи 2016 року, який мав пройти у Франції, не за горами, то Вальбуена відчайдушно намагатиметься зам'яти це питання як можна швидше.

Зуауї та Анго спочатку вирушили до Джібріля Сіссе, колишнього нападника «Ліверпуля» та збірної Франції, який познайомився з ними обома під час свого перебування в Марселі (і який сам став жертвою спроби шантажу через секс-відео у 2008 році). Сіссе попередив Вальбуена про відео у травні 2015 року, але півзахисник ніяк не відреагував. У пошуках іншого способу зв'язатися з Вальбуена, Зуауї звернувся до Юнеса Хуасса, ще одного підприємливого шахрая, який завжди ошивався навколо тренувального центру в Марселі. 3 червня 2015 року Хуасс анонімно зателефонував Вальбуена, який вирушив зі збірною на базу до Клерфонтену на південний захід від Парижа, і нібито пригрозив опублікувати відеозапис, знятий з його телефону. Через п'ять днів Вальбуена зателефонував до поліції.

З потенційними шантажистами невдовзі зв'язався «Люка», який представився другом Вальбуена, але насправді був співробітником поліції під прикриттям на ім'я Ян Бессетт. Весь цей час за пересуваннями та телефонними розмовами ймовірних змовників велося пильне спостереження.

Саме в цей момент Зуауї вийшов на контакт з Бензема та Карімом Зенаті, другом дитинства зірки, який відбував термін у в'язниці за збройне пограбування та незаконний обіг наркотиків. У серпні 2015 року Зуауї зустрівся з Бензема та Зенаті в Мадриді. За словами Зуауї, він спеціально чекав на парочку, яку він не знав, щоб подарувати Бензема подушку Louis Vuitton, виготовлену на замовлення з ініціалами його доньки Мелії. Він сподівався, що так з'явиться можливість вести бізнес із гравцем та його надбагатими товаришами по «Реалу» (його кінцевою метою був Кріштіану Роналду). Невдовзі Бензема опублікував фотографію з подушкою на своєму акаунті.

За словами прокурорів, обід у Мадриді ознаменував момент, коли Бензема вплутався у цю справу.

6 жовтня 2015 року, коли Франція готувалася зіграти з Вірменією у товариському матчі в Ніцці, Бензема запросив Вальбуена до свого номера в Клерфонтені і сказав йому, що може познайомити його з Зенаті, який допоможе йому вирішити це питання. Вальбуена на той час грав за «Ліон», колишній клуб Бензема. Він повернувся до Франції після перебування у московському «Динамо».

«Після розмови я вийшов з кімнати - я був приголомшений», - сказав Вальбуена на суді. — «Він наполягав на тому, щоб я зустрівся з його другом, який виступав би посередником — він був людиною, якій він довіряв. Він був дуже наполегливим. Але у мене не було рожевих окулярів, і я знав, що якщо я зустріну цю людину, то не тільки для того, щоб подарувати кілька квитків на матч (в обмін на видалення відео). На мою думку, він (Бензема) не хотів мені допомагати. Він не говорив про гроші, але був наполегливим. Він казав, що ситуація була небезпечною, що Євро-2016 уже не за горами…»

Незабаром після 10 години вечора того ж дня Бензема зателефонував Зенаті, щоб ввести його в курс справи. Водночас поліцейські слідчі записували дзвінок на плівку. «Я сказав йому: «Якщо хочеш, щоб відео було знищено, мій друг приїде до тебе до «Ліону» - сказав Бензема на записі, який було відтворено в суді. Ні поліції, ні адвоката. Якщо хочеш, щоб відео було знищено, зустрінься з моїм другом. Якщо ти цього не зробиш, нарікай на себе. Ти знаєш, що в Сіссе була така ж проблема. Що він зробив? Він заплатив».

Тон дзвінка був напівжартівливим, і Бензема, здавалося, забавляв розпач його товариша по команді. «Він весь побілів» - прокоментував нападник. Вальбуена запитав його про зміст відео, чи можна було впізнати його за татуюванням. «Видно все» - відповів Бензема. Насамкінець Бензема начебто навіть попередив Зенаті: «Я не думаю, що він сприймає нас серйозно».

Today in 24

Через тиждень Зуауї, Анго, Хуасс і Сіссе були затримані поліцією. Сіссе був звільнений (Вальбуена публічно зняв з нього провину), але решту трьох було звинувачено в «шантажі та участі у злочинній змові» і взято під варту. Зенаті та Бензема були взяті під варту на початку листопада 2015 року. Після висунення звинувачення у зв'язку з його передбачуваною роллю у цій справі, зірку мадридського «Реала» було звільнено під судовим наглядом.

Через кілька днів французька радіостанція Europe 1 і спортивна газета L'Equipe опублікували стенограми телефонної розмови 6 жовтня між Бензема і Зенаті. Його недбалий, глузливий тон шокував французьку публіку. Бензема було тимчасово відсторонено Федерацією футболу Франції, і у квітні 2016 року було оголошено, що президент FFF Ноель Ле Гре та тренер збірної Франції Дідьє Дешам вирішили, що він не поїде на Євро-2016. Вальбуена теж залишився поза заявкою.

Весь цей час ймовірні призвідники змови — Зуауї, Анго та Хуасс — відбивалися від звинувачень, стверджуючи, що в жодному разі не казали, чого вони нібито хотіли в обмін на видалення відео. Їхні адвокати піддали сумніву роль «Люки», співробітника поліції під прикриттям, звинувативши його в тому, що він один воскресив справу, спровокувавши контакт із змовниками — зокрема, з Хуассом — незважаючи на те, що питанням більше не займалися. Зі свого боку Бензема заявив, що все, що він хотів зробити, це попередити Вальбуена про існування відео.

У липні 2017 року Касаційний суд Франції визнав недійсним рішення Апеляційного суду Версаля про схвалення поліцейського розслідування, пославшись на занепокоєння щодо поведінки «Люки». Але в листопаді 2018 року цей крок було скасовано Апеляційним судом у Парижі, і справа нарешті дійшла до суду, хоч і після затримок, спричинених пандемією COVID-19.

Зіткнувшись зі звинуваченням у «співучасті у спробі шантажу», Бензема вирішив пропустити судовий розгляд. За словами його адвокатів, це було зроблено з «професійних міркувань», адже судовий розгляд відбувався між двома важливими матчами «Реала» проти донецького «Шахтаря» та «Барселони».

Адвокати Вальбуена різко відреагували на виправдання Бензема, звинувативши його в тому, що він не виявив до суду належної поваги. Його відсутність дозволило іншим обвинуваченим, всім віком від 30 до 40 років, посісти центральне місце на сцені; незнайомі імена, які з'являлися в пресі про справу за останні шість років, тепер набули обличчя.

Анго, комп'ютерник, який першим виявив відео, першим і приходив на кожне засідання суду, терпляче спостерігаючи, поки суд заповнювався навколо нього. Він говорив швидко і тихо, міцно схрестивши руки на грудях. Зуауї, ймовірний призвідник, насолоджувався увагою до його персони. Впевнений у собі, він активно жестикулював на трибуні свідків у спортивному костюмі та білих кросівках, розбавляючи свою промову з марсельським акцентом грубими виразами та вульгарними анекдотами.

Кремезний Хуасс у окулярах, якого швидко завербували, а потім кинули Анго та Зуауї, постійно ламав руки, а його високий голос видавав злість. Був тут і Зенаті, друг дитинства, з яким Бензема виріс у передмісті Ліона. Високий і підтягнутий, весь у чорному, він часто сперечався з тими, хто його допитував, і його адвокату неодноразово доводилося заспокоювати його. Сам юрист ходив навколо свого клієнта щоразу, коли Зенаті звертався до суду, ніби боявся, що той може раптово щось ляпнути.

Звинувачували один одного усі. Хуасс сказав, що ним маніпулювали Зуауї та Анго, і стверджував, що діяв виключно через занепокоєння за Вальбуена. («Досить вдавати з себе матір Терезу», — кинув йому суддя.) Хуасс сказав, що план Анго полягав у тому, щоб продати відео англійській газеті за 18000 євро — жодного шантажу. Зуауї та Анго сказали, що їх єдиним наміром було нібито зробити Вальбуена послугу, щоб він міг якимось чином винагородити їх. Зенаті назвав Зуауї «паразитом» і сказав, що погодився обговорити тему секс-відео з Бензема лише тому, що вони із Зуауї перебували у ділових відносинах.

Бензема, як пояснили його адвокати, просто дбав про свого товариша по команді і був несправедливо звинувачений через свою популярність.

Прокурори запросили чотирирічний тюремний термін та штраф у розмірі 15000 євро для Зуауї, ймовірного призвідника; 18-місячний тюремний строк та штраф у розмірі 15000 євро для Анго, його ймовірного спільника; 18-місячний умовний строк та штраф у розмірі 5000 євро для Хуасса; дворічний тюремний термін та штраф у розмірі 5000 євро для Зенаті; та 10-місячний умовний термін та штраф у розмірі 75000 євро для Бензема. (Теоретично суддя може винести суворіший вирок, але Бензема навряд чи вирушить до в'язниці.)

У той час, як Анго визнав свою провину, всі четверо його співзвинувачених наполягають на своїй невинності.

Eurosport. Карім Бензема

Судовий процес пролив світло на похмурий світ шахраїв, авантюристів та недогангстерів, які ошиваються на задвірках футболу найвищого рівня у Франції. У записаних на плівку розмовах обвинувачені називали один одного прізвиськами прямо з фільму про мафію. Зуауї та Анго були «Марсельцями», Хуас - «Марокканцем».

Під час судового розгляду згадувалися секс-відео, оргії і навіть торгівля неповнолітніми дівчатами в Греції. Футболісти, втягнуті в цю справу, виглядали бездушними егоїстами, які готові заплатити будь-яку ціну за те, що вони хотіли. Анго розповів, що одного разу йому заплатили 3500 євро за доставку USB-кабелю гравцю у Хорватії. «Я бачив, як гравці витрачали 50000 євро за лічені секунди прямо в мене на очах», - сказав він.

Невинний чи винний, для Бензема це неприємна ситуація. У січні 2014 року його та його колишнього товариша зі збірної Франції Франка Рібері виправдали за звинуваченням у сексі з неповнолітньою повією Захією Дехар.

Вердикти від 24 листопада визначать, чим все-таки закінчиться L'affaire de la sextape.

Наразі кар'єра Каріма Бензема продовжує вражати. Француз грає собі на втіху, забиває в кожному матчі і насолоджується увагою преси. Ну а Вальбуена давно забутий, а його майбутнє виглядає туманним. Якщо Бензема є спокійним, його колишній товариш нервується.

Присутній протягом перших двох днів розгляду, він сидів на самоті перед адвокатами неподалік чотирьох осіб, яких він вважав винуватцями того, що його життя пішло під укіс. Весь цей час інтимні подробиці його життя виявлялися надбанням суду, на якому були присутніми його мати і старша сестра. Самовпевнений Зуауї неодноразово знущався з нього, висміюючи його зовнішність. За його словами, злощасне відео довго обговорювали знайомі йому футболісти.

Зуауї описав будинок Вальбуена як «траходром», де друзі та товариші відкрито займалися сексом із різними жінками. За його словами, якби він хотів зняти гравця в ситуації, що компрометує, він міг би зробити це «20 разів». Двоє адвокатів Бензема неодноразово намагалися спростувати його слова.

Чому, запитали Вальбуена, він одразу не повідомив про все поліцейським, з якими він уже контактував регулярно? «Я хотів захистити себе, збірну Франції та Каріма Бензема», - відповів Вальбуена. — «Я хотів, щоб ця розмова залишалася між нами». В якийсь момент під час судового розгляду один із адвокатів Бензема нагадав Вальбуена, що під час досудових свідчень він називав свого колишнього товариша за командою «другом». Хіба це не було доказом того, що Бензема справді доглядав за ним? «У моїх очах, другом не може бути той, хто здатний на таке».

Жорстока іронія ситуації для Вальбуена полягала в тому, що єдине, чого він хотів уникнути — це втрати місця у збірній Франції напередодні Євро. Але саме так і сталося. Добившись успіху як гравець першої команди під керівництвом Дешама, Вальбуена не грав за свою країну з жовтня 2015 року. За його відсутності його колишні товариші по команді вийшли у фінал Євро-2016, а потім виграли чемпіонат світу 2018 року у Росії. У той час, як Бензема було дозволено відродити свою кар'єру в збірній, Вальбуена у 37 років ніколи не отримає можливості ще вийти у футболці «ле бльо».

Він залишається ключовим гравцем «Олімпіакоса», де він грає з великим успіхом від моменту прибуття з «Фенербахче» у 2019 році, вигравши декілька титулів грецької Суперліги. Він насолоджується життям в Афінах, дружить із уболівальниками «Олімпіакоса» і каже, що клуб дозволив йому пережити «другу молодість». І ось через шість років він у суді. Він чекає  справедливості.

Переклад: Денис Кошелев

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо
Інші види | 25 квітня 2024, 20:47 3
Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо

23-річна українка в Загребі послідовно здолала 5 суперниць

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Disiny7
То же мне открыли истину
Там где огромные бабки крутятся везде страшные вещи творятся не только в спорте
VikyKrasotulechka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
adidas777
Я думал, что я всё знаю про этот скандал.
Этой статьёй вы не пролили свет, вы только запутали окончательно людей
Столько воды написать, это надо ещё уметь...
cooperchack
"Ну а Вальбуэна давно забыт, а его будущее туманно. " Занавес
etorfine
Крч, писать уже совсем не о чем...
фаня безработный и макся убогий - кекс скандал століття, на спорт юа
_+_
Вот, абсолютно байдуже! Для меня это выдающийся футболист, и меня интересует только его спортивная биография. Ну если бы он был нашим депутатом, то тогда ещё можно было бы подумать, стоит ли такое обсуждать в почти полностью мужском круге болельщиков. Вальбуэна в упор не помню, так как не интересуюсь французским футболом вообще. Бензема же это фигура мирового масштаба.
turist86
А в кипящих котлах прежних боен и смут
Столько пищи для маленьких наших мозгов!
Мы на роли предателей, трусов, иуд
В детских играх своих назначали врагов.
И злодея следам
Не давали остыть,
И прекраснейших дам
Обещали любить;
И, друзей успокоив
И ближних любя,
Мы на роли героев
Вводили себя.
https://www.youtube.com/watch?v=zLuXmoZnrTw Высоцкий - Баллада о борьбе