Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

18.12.2022 17:00 – FT 3 : 3
4 : 2 Серія пенальті Серія пенальті
Чемпіонат світу
| Оновлено 19 грудня 2022, 15:03
26252
119

Третя зірка над емблемою. Аргентина – чемпіон світу з футболу

Основний та компенсований час зустрічі завершились розміном трьома голами з обох боків

| Оновлено 19 грудня 2022, 15:03
26252
119
Третя зірка над емблемою. Аргентина – чемпіон світу з футболу
Getty Images/Global Images Ukraine

Ось і добіг кінця чемпіонат світу в Катарі. Залишалося отримати відповідь на головне питання: хто стане переможцем мундіалю 2022 року. До вирішального протистояння дісталися одні з основних фаворитів турніру. Хоча стартова поразка збірної Аргентини від Саудівської Аравії змусила засумніватись у подібному статусі «альбіселесте». Але надалі аргентинці почали демонструвати впевнену гру, у чому чимала заслуга їхнього лідера Ліонеля Мессі. І для Лео сьогоднішній поєдинок був особливим, адже титул чемпіона світу залишався єдиним непідкореним зірковим аргентинцем.

Французи на ЧС-2022 захищали чемпіонське звання. І незважаючи на низку травм, які переслідували футболістів команди Дідьє Дешама перед мундіалем, «трикольорові» знову дійшли до вирішального матчу світової першості. Не обійшлося без втрат під час самого турніру. До сьогоднішнього поєдинку зуміли відновитися Упамекано та Рабьо, а Конате, щодо здоров'я якого були побоювання, опинився у запасі. Подейкували, що у фіналі зможе зіграти Карім Бензема, який залікував травму, але тренерський штаб збірної Франції вирішив обійтися без послуг форварда.

Getty Images/Global Images Ukraine

Команди розпочали зустріч у високому темпі. Аргентинці більше атакували та стрімко долали центр поля. «Альбіселесте» раз по раз бомбардували штрафний майданчик суперників навісними та прострільними передачами, з якими французи цілком непогано справлялися. «Трикольоровим» доводилося виключно оборонятися, руйнуючи агресивні атаки збірної Аргентини.

Ближче до середини першої половини зустрічі номінальні гості почали налагоджувати свою комбінаційну гру в атаці, але саме у цей час аргентинці організували атаку, яка завершилася неприємностями для збірної Франції. Ді Марія увірвався у лівий кут штрафного майданчика суперників і невеликого торкання від Дембеле вистачило для падіння аргентинця. Арбітр вказав на 11-тиметрову позначку, до якої підійшов, звісно, Мессі. Ліонель пробив холоднокровно, відкривши рахунок у матчі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Французи спробували перевести гру до штрафного майданчика суперників, але «альбіселесте» не збиралися віддавати ініціативу «трикольоровим». До того ж, намагаючись більше уваги приділяти атаці, французи оголювали свої тили, що давало можливість підопічним Ліонеля Скалоні вибігати у швидкі контратаки. Одна з них стала бездоганною, а почав її той самий Мессі. Завершився контрвипад передачею Мак Аллістера на Ді Марію, який точно пробив повз голкіпера.

Ситуація для «трикольорових» стала дуже скрутною, і тренерський штаб збірної Франції спробував ще до перерви вплинути на події, що розгортаються. У гру вступили Тюрам і Коло Муані, які замінили Дембеле та Жиру. Французи почали більше контролювати м'яч, але футболісти збірної Аргентини руйнували спроби суперників підібратися до свого штрафного майданчика. Тож до перерви небезпечних моментів біля воріт «альбіселесте» так і не виникло.

Getty Images/Global Images Ukraine

Друга половина зустрічі розпочалася з гострої атаки аргентинців: Фернандес зробив м'яку передачу до штрафного майданчика, яку зумів перехопити Льоріс. У французів, як і раніше, виникали проблеми з конструктивною грою, а підопічні Скалоні нав'язували суперникам запеклу боротьбу на кожній ділянці поля. Час минав, а французи не могли загострити ситуацію біля воріт Еміліано Мартінеса. Більше того, «альбіселесте» продовжували створювати гольові моменти, і, якби вони забили третій гол, вже можна було б починати вшановувати чемпіонів світу 2022 року. Нічого не виходило й у Мбаппе, котрого колективними зусиллями нейтралізували футболісти збірної Аргентини.

За двадцять хвилин до кінця основного часу тренерський штаб збірної Франції пішов «ва-банк», випустивши на поле Комана та Камавінгу. Але це спочатку не допомогло. Технічні аргентинці швидше приймали рішення, і відверто перегравали «трикольорових». Але цей фінал не міг завершитись без драми. Спочатку Отаменді не встежив за Коло Муані та збив опонента у власному штрафному майданчику. Арбітр призначив пенальті, що реалізував Мбаппе. І одразу французи зрівняли результат. Швидка атака завершилася передачею Тюрама на Мбаппе, який влучним ударом оформив дубль.

Getty Images/Global Images Ukraine

Тепер уже французи, які протягом більшої кількості ігрового часу виглядали відверто безпорадними, мали значну психологічну перевагу. «Трикольорові» продовжували більше володіти м'ячем, але вже неквапливо готували свої атаки. У очах аргентинців проглядалася розгубленість, і нечасті випади «альбіселесте» втратили гостроту. У компенсовані до основного часу хвилини вирвати перемогу для збірної Франції міг Рабьо, але на його удар з меж штрафного майданчика зреагував Е.Мартінес. Довелося демонструвати свою майстерність і Льорісу, який відбив м'яч після удару Мессі під поперечину.

Додаткових таймів командам уникнути не вдалося. У першому з них більше атакували французи, але саме «альбіселесте» створювали гольові можливості. Їх було дві та обидві не реалізував Лаутаро Мартінес. Спочатку його удар із забійної позиції у підкаті заблокував Упамекано, а потім форвард після закидання до штрафного майданчика Франції трохи не влучив у ворота. Початок другої 15-хвилинки став шоком для команди Дідьє Дешама. Лаутаро Мартінес з кута штрафного майданчика не пробив Льоріса, але Мессі зіграв на добиванні і м'яч перетнув лінію воріт.

Французам знову треба було відіграватися, аргентинці ж будь-якими методами намагалися тягнути дорогоцінні хвилини. І арбітр знову призначає пенальті у ворота Аргентини: після удару Мбаппе м'яч влучив у руку Монтьєлю. До 11-тиметрової точки підійшов Мбаппе, і він знову не схибив, оформивши хет-трик у матчі. А незабаром Мбаппе, що упіймав кураж, навісив на Коло Муані, якому не вистачило сантиметрів для того, щоб переправити м'яч у ворота. Той самий Коло Муані вже у компенсований час міг стати героєм, але не пробив Еміліано Мартінеса.

Getty Images/Global Images Ukraine

Переможця цього видатного за напруженням фіналу визначала серія пенальті. І у футболістів збірної Аргентини нерви виявилися міцнішими. «Альбіселесте» стали тріумфаторами ЧС-2022, вигравши свій третій чемпіонат світу в історії!

Чемпіонат світу. Фінал.

Аргентина – Франція - 3:3 (4:2 – пен.)

Мессі, 23 (пен.), 109, Ді Марія, 36 – Мбаппе, 80 (пен.), 81, 118 (пен.)

Фернандес, 45+7, Акунья, 90+8, Паредес, 114, Монтьєль, 116 – Рабьо, 54, Тюрам, 87, Жиру, 90+6 (не на полі)

Аргентина: Е. Мартінес – Тальяфіко (Дібала, 120+1), Отаменді, Ромеро, Моліна (Монтьєль, 91) – Мак Аллістер (Пеццелья, 116), Фернандес, Де Пауль (Паредес, 102), Ді Марія (Акунья, 64) – Альварес (Лаутаро Мартінес, 103), Мессі.

Франція: Льоріс – Т. Ернандес (Коман, 72), Упамекано, Варан (Конате, 113), Кунде (Дісасі, 120+1) – Рабьо (Фофана, 95), Чуамені, Грізманн (Камавінга, 71) – Мбаппе, Жиру (Тюрам, 41), Дембеле (Коло Муані, 41).

Арбітр: Шимон Марциняк (Плоцьк, Польща).

Стадіон: «Лусаїл Айконік» (Лусаїл, Катар).

Удари (у площину): 20 (10) – 10 (5)
Кутові: 6 – 5
Офсайди: 4 – 4.

АРГЕНТИНА - ФРАНЦІЯ. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 21°C

Події матчу

120’ +4
ГОЛ ! З пенальті забив Гонсало Монтієль (Аргентина).
120’ +4
ГОЛ ! З пенальті забив Рендал Коло Муані (Франція).
120’ +3
ГОЛ ! З пенальті забив Леандро Паредес (Аргентина).
120’ +2
ГОЛ ! З пенальті забив Пауло Дібала (Аргентина).
120’ +1
ГОЛ ! З пенальті забив Лiонель Мессi (Аргентина).
120’ +1
ГОЛ ! З пенальті забив Кіліан Мбаппе (Франція).
118’
ГОЛ ! З пенальті забив Кіліан Мбаппе (Франція).
108’
ГОЛ ! М'яч забив Лiонель Мессi (Аргентина).
81’
ГОЛ ! М'яч забив Кіліан Мбаппе (Франція).
80’
ГОЛ ! З пенальті забив Кіліан Мбаппе (Франція).
36’
ГОЛ ! М'яч забив Анхель Ді Марія (Аргентина).
23’
ГОЛ ! З пенальті забив Лiонель Мессi (Аргентина).
Оцініть матеріал
(177)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо обіграло Шахтар в юнацькому класичному
Футбол | 10 травня 2024, 13:35 30
Динамо обіграло Шахтар в юнацькому класичному

Матч закінчився з рахунком 2:1 на користь киян

Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру
Футбол | 10 травня 2024, 07:23 2
Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру

У Гаррі 249 голів у топ-5 чемпіонатах Європи, але жодного командного трофею...

Коментарі 119
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
R1d3r
Вот это драма на поле! Один из лучших финалов ЧМ 
R1d3r
Очень жаль, что Диего Армандо не дожил до этого великого события.
Злий Глобинець
Мессі назавжди закарбував своє ім'я в історії футболу. Цілком заслужено! Де б була ця Аргентина, якби не геніальний Лео?
K 12
Это был супер финал!👑 Аргентина лучшие!👑
ash
Радий за Мессі. Своєю кар'єрою заслужив.
Тарас Костюк
Роналду виплаче всі сльози. Мессі таки кращий!!!!
Макс Максов
Достойний і шикарний фінал! Мессі таки перевершив КріРо!
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Aliv
Браво обеим командам за этот чудесный финал!
сергей богданов
Супер драматичный финал, лучший игрок матча Мартинес как он вытащил выход один на один на последней минуте, в прошлых чемпионатах у Аргентины было больше звёзд, а здесь была команда и толковый тренер!
Умник
Поздравляю.
Хоть и месси не люблю.
Матч огонь
romeoboss
Цей матч дійсно став окрасою фінала! Аргентина
завжди була і е для мене наікращею командою світу.
Але Франція довела що ні коли не треба відпускати ноги,треба грати до кінця!
Мессі це мастер від Бога!
Я задаволенний! 
Владислав Антонов
Найкращий футбольний фінал 21 століття #2 (після Мілан-Ліверпуль в 2005). Мбаппе зробив все, щоб витягнути Францію, але чемпіон повністю заслужений. Аргентина грала краще і їй за це прийшла нагорода.
Фанькин кот
Месси - лучший в мире! Футболист №1 всех времён и народов! И это ПРАВДА!!!
introvert
Як сказав би Лобановський, ми бачили сьогодні збіговисько зірок - проти команди-зірки.
З одного боку поля - команда, яка функціонує як єдиний організм, в якій кожен розуміє кожного з півслова, а тренерську думку видно у кожному русі футболістів. А з іншого сподівання лише на диво (цього разу імені Отаменді) та на індивідуальну майстерність Мбаппе.
Мессі, звісно, тепер офіційно номер один в історії футболу на всі часи, але конкретно цей ЧС залишиться в історії чемпіонатом двох Ліонелів - Мессі та Скалоні. Приблизно рівних за рівнем внеску в звитягу Аргентини.
HisAirnessMJ
Вопрос о короле футбола официально закрыт!!! Урааааааааааааааааааа!!! 
сергей богданов
Невероятный финал! Теперь у фанов Рона нет аргументов Лео король! Хочу отметить вратаря Аргентины он сначала съел Нидерланды а сейчас помножил на ноль Францию
zhyr
Перший матч цього чемпіонату, який подивився, але який!. Хоч в принципі було все одно, хто виграє, але в кінці вже серце колотило)))
introvert
Коротко про фінал:
Блискуча Аргентина. Геніальний Мессі.
Без шансів для французів протягом 80 хвилин матчу. Шанс "з барського плеча" подарували їм самі аргентинці. Мбаппе шансом скористався.
Ну, і заодно подарували нам усім один з кращих фіналів усіх часів))І, зрештою, більш ніж заслужений чемпіон.
Браво, Скалоні! Вамос, Мессі! 
KIPR ALECS
Заслуженно!