Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 30 грудня 2022, 17:23
6300
4

Перший титул WTA Калініної, дебют Кіченок у топ-10 і материнство Світоліної

Згадуємо, як українки провели сезон

| Оновлено 30 грудня 2022, 17:23
6300
4
Перший титул WTA Калініної, дебют Кіченок у топ-10 і материнство Світоліної
Getty Images/Global Images Ukraine

Тенісний світ у 2022-му практично оговтався після обмежень і скасувань, пов'язаних з пандемією коронавірусу. В Австралії це ще відчувалося, після чого змагання якщо зникали з календаря, то через фінансові моменти чи проблеми в організаторів.

Українським тенісисткам з визначеного часу було найважче. З кінця минулого року назрівала гаряча фаза російсько-української війни, яка розпочалася 24 лютого. І якщо решта спортсменок за останні 300+ днів могла відчути лише зміну цін на товари та послуги, то українки зіткнулися з жорстокою реальністю у вигляді ракетних обстрілів їхніх міст і домівок.

У такому шоковому стані доводилося продовжувати грати. Комусь вдавалося абстрагуватися і навіть знайти в собі приховані резерви, але для більшості виступати в таких умовах було болісно. Більше того, тенісні організації не захотіли банити спортсменів із країн-агресорів, у яких спортивні досягнення завжди були одним із головних елементів політичної пропаганди. Принциповість проявили лише британці, за що пізніше самі були покарані.

У цьому матеріалі традиційно хотілося б згадати виступи українок із топ-200 одиночного рейтингу, не забувши ще кількох важливих для нас особистостей.

Ангеліна КАЛІНІНА

Вік: 25
Рейтинг на початок року: 52
Рейтинг на кінець року: 39 (+13)
Особистий рекорд: 34 (27.06.2022)
Призові у 2022 році: $913,767
Топ-5 турнірів за призовими: Мадрид ($210,366), US Open ($121,000), Вімблдон ($100,631), Маямі ($94,575), Ролан Гаррос ($90,948),
Матчі: 34-22 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 23-19)
Досягнення сезону: дебют у топ-50 и новий особистий рекорд, виграш титулу WTA 125 в Ліможі, статус першої ракетки України за підсумками сезону

Ангеліна якісно додала у сезоні 2021, шокувавши уболівальників неймовірним ривком на 100+ позицій з дебютом у першій півсотні світового рейтингу. Це дозволило українці зіграти практично на всіх великих турнірах у сезоні, заробити на півмільйона доларів призових більше та завершити рік у статусі першої ракетки України. І якщо минулого сезону успіх кувався на ґрунтових турнірах ITF, то у нинішньому році Калініна підтвердила слова Ольги Савчук про те, що Ангеліна може успішно виступати на всіх покриттях. Якщо поглянути на сухі цифри статистики, то у 2021-му 60% усіх очок українки були зароблені на глині, наразі цей показник зменшився до 37%. На хардових кортах Ангеліна заробила 52% усіх своїх очок, і це, безумовно, дає надію на прогрес у майбутньому. До речі, на траві також було здобуто солідну як для такого короткого сезону кількість залікових балів (11%).

Насправді, на початку року очікувань продовження неймовірного прогресу від Калініної не було, але хотілося, щоб вона змогла втримати ту високу планку, яку було поставлено у 2021-му. Цей рік для неї мав бути зовсім іншим: більші турніри, суперниці з іншого «виміру». Приміром, минулого року Ангеліна мала 10 матчів проти опоненток з топ-50 (3-7), цього року – вже 26 (13-13). Відчуваєте різницю? Це зовсім інший світ та інша реальність, до якої потрібно звикати не один місяць, а то й рік.

Якщо пригадати виступи Ангеліни на турнірах WTA з початку сезону, то успішних було декілька. На великих змаганнях WTA 1000 у Маямі в березні Калініній вдалося обіграти Медісон Кіз і Беатріс Хаддад Майю, опинившись серед 16 найкращих на турнірі. Обидві перемоги над суперницями були здобуті після програшу першого сету, що вдвічі приємніше. До речі, у 2022-му таких камбеків було шість (у лідерів сезону по 10). Стільки ж було і відданих матчів після виграшу стартової партії, це один із найгірших показників серед тенісисток високого рівня.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Під час ґрунтового сезону Ангеліна прогнозовано показала себе успішніше. Спочатку вона дійшла до 1/4 фіналу в Чарльстоні (WTA 500), програвши лише майбутній фіналістці Вімблдону та US Open Онс Жабер. На великих змаганнях WTA 1000 у Мадриді також вдалося дійти до 1/4 фіналу з перемогами над Мугурусою та Радукану, де українку зупинила швейцарка Жиль Тайхманн. Але на Ролан Гаррос Ангеліна на стадії другого раунду поступилася Джессіці Пегулі зі США. Напевно, вболівальники тенісу добре пам'ятають той матч. Українка програла 9 з 11 перших геймів у матчі, зуміла якимось незбагненним чином повернутися в гру у другій партії, але все ж таки поступилася у третій. На жаль, Пегула останнім часом практично завжди перемагає українок. Цього сезону вона має 5-1 проти тенісисток з України, про єдину перемогу наших буде нижче.

Перед трав'яним сезоном були деякі побоювання, але турнір в Істборні їх розвіяв. Ангеліні вдалося виграти три матчі основи, перегравши Сорану Кирстю, Марію Саккарі та Юлію Путінцеву. Зупинити українку вдалося надпотужній Альоні Остапенко, яка в результаті програла лише у фіналі більш майстерній чешці Петрі Квітовій. Окремо варто виділити перемогу над Саккарі, яка на той момент посідала п'яте місце у світовій класифікації. Калініна програла стартовий сет, але незрозуміло як не поступилася грекині в силі ударів, зумівши майстерно закрити матч у трьох сетах на свою користь. Дуже цікаво, що того дня в Істборні Костюк зуміла обіграти Барбору Крейчикову, а Цуренко – Єлену Рибакіну. Це був дійсно один із найкращих днів для українського тенісу у сезоні.

У підсумку свій рекордний показник у рейтингу WTA Калініна встановила перед Вімблдоном, на якому програла у другому раунді Цуренко. Дуже шкода, що Леся не змогла розвинути далі цей успіх, на траві вона грала приголомшливо.

Після трав'яного сезону Ангеліна спробувала перейти на улюблений ґрунт, але у Будапешті травмувала зап'ястя, а на американському харді особливих успіхів у неї не було. На US Open через ковід довелося зніматися з матчу другого кола, після чого вона повернулася вже в жовтні перемогою над Ежені Бушар у Клуж-Напоці. На початку листопада українка набрала непогану форму, добре показала себе на кількох середніх турнірах, що завершилося перемогою на змаганнях WTA 125 у Ліможі. Це перший титул такого рівня у кар'єрі Ангеліни, закінчення сезону можна вважати успішним. Особливо порадувала перемога у півфіналі над далеко не найтоповішою росіянкою Анною Блінковою, яка до цього виграла 5 із 5 матчів в українки.

Незважаючи на всі негативні фактори, минулий сезон явно був успішним для Калініної. Насамкінець ми навіть почули, що вона пишається тим, що є українкою. Залишилося лише почати грати за збірну, інакше вболівальники не зрозуміють.

Топ-матч: проти Саккарі в Істборні (3:6, 7:5, 6:4)
Оцінка сезону: 8,5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум: зберегти місце у топ-50
- максимум: потрапляти у посів на турнірах Grand Slam

Марта КОСТЮК

Вік: 20
Рейтинг на початок року: 50
Рейтинг на кінець року: 69 (-19)
Особистий рекорд: 49 (14.02.2022)
Призові у 2022 році: $805,983
Топ-3 турніри за призовими: Australian Open ($166,286), US Open ($121,000), Вімблдон ($100,631).
Матчі: 28-20 (турніри WTA Tour з кваліфікацією 25-19)
Досягнення сезону: на трьох турнірах Grand Slam подолала перше коло, два парних титули

Марта вперше зіграла півсезону не в статусі тінейджера, але якихось помітних змін на краще не відбулося. Більше того, після початку війни Костюк так і не змогла хоч якось абстрагуватися від цього жаху, що, безумовно, перманентно впливало на її результати. Вини Марти в цьому немає, уболівальникам потрібно прийняти те, що по-іншому вона не може.

Торік Костюк вдалося зробити великий крок уперед і на початку сезону були певні надії на реалізацію величезного потенціалу цієї тенісистки. У цьому – мало що вдавалося на високому рівні, але уникнути великого падіння все ж таки вдалося. Також були певні успіхи і у парному розряді, які вилилися у два титули і 37-ме місце за підсумками сезону.

Один із найкращих виступів в одиночці вдалося продемонструвати ще до 24 лютого. На Australian Open Марта дійшла до третього кола, де в епічному матчі все ж таки поступилася у трьох сетах на той момент своїй подружці та шостій ракетці світу Паулі Бадосі. Що дивно, програла Костюк нетипово. За досить гарної подачі українка схибила багато легких та важливих м'ячів з льоту, що з нею буває не так часто. Пізніше іспанка обрала дружбу із дволикою подружкою лукашенка, що наочно продемонструвало ставлення тенісного світу до війни в Україні. Більшості на це просто начхати, ні в кого з нас не повинно залишатися жодних ілюзій.

До початку війни Марта також встигла пройти кваліфікацію в Досі, після чого в основі таки програла білоруському термінатору. Тут уже без несподіванок, Костюк у матчах із суперницями з першої десятки відверто не виблискує. Найчастіше вона програє в голові ще до старту. За статистикою, друга ракетка України стала єдиною цього року, хто зіграв 5 або більше матчів проти представниць першої десятки, але так жодного разу і не виграв.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Після початку повномасштабного вторгнення рашистів Марта отямилась десь ближче до трав'яного сезону, в Істборні вдалося обіграти Голубич та Крейчикову. До цього була несподівана відмова грати за збірну проти команди США, що було частиною великого конфлікту тенісистів та ФТУ, який, ймовірно, поки що не вичерпаний, але поставлений на паузу. На щастя, питання щодо участі Костюк у листопадовому матчі з Японією вдалося вирішити, і вона виграла обидва свої одиночні матчі. Чесно кажучи, важко уявити національну команду без Марти, хоча Ястремській та Завацькій у зустрічі з американками і вдалося добряче закрутити інтригу в Ешвіллі.

На американському харді Костюк вистачило лише для взяття реваншу на US Open у Майяр Шериф, яка вибила її в першому колі Ролан Гаррос. До речі, лише у Франції Марта не спромоглася подолати перше коло мейджора, на решті – вдалося зіграти як мінімум у другому раунді. Це завжди хороші новини для бюджету тенісистки, цього сезону навіть із падінням у рейтингу вдалося заробити на 20% більше, ніж у попередньому.

Після US Open Костюк змогла обіграти Бернарду Перу в Таллінні, Олександру Саснович у Гвадалахарі та допомогти збірній у Токіо. Завершився сезон поразкою від Клари Таусон на тріумфальних для Калініної змаганнях у Ліможі.

Топ-матч: камбек у дводенному матчі з Крейчиковою в Істборні (4:6, 6:3, 6:4)
Рейтинг сезону: 6,5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – повернутися до топ-50
- максимум – перемога на турнірі WTA

Катерина БАЙНДЛ (Козлова)

Вік
: 28
Рейтинг на початок року: 144
Рейтинг на кінець року: 99 (+45)
Особистий рекорд: 62 (19.02.2018)
Призові у 2022 році: $161,787
Топ-4 турніри за призовими: US Open ($33,600), Australian Open ($26,711), Ролан Гаррос ($14,806), Вімблдон ($14,192)
Матчі: 36-27 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 12-13)
Досягнення сезону: фінал турніру WTA 125 у Чилі та ще два фінали турнірів ITF W100 та W60

Цей сезон, як і попередній, повноцінно стартував для Каті ближче до травня. До цього вона зіграла на Australian Open і далі займалася своїм здоров'ям. Повернути колишню форму стало досить непростим завданням, до середини червня Байндл програла практично всі матчі. На улюбленому ґрунті було п'ять поразок поспіль, але далі пішло веселіше, і українка у непростий час змогла втриматись у другій сотні рейтингу.

У цей період був чвертьфінал трав'яного турніру WTA 125 в Італії, виліт у першому колі кваліфікації з Вімблдону та фінал ґрунтового 60-тисячника у Франції. Катя продовжила грати на улюбленому покритті, подолала кваліфікацію у Будапешті, після чого двічі у статусі лакі-лузера виступала на інших турнірах WTA 250. І якщо у Гамбурзі все закінчилося дуже швидко, то у Варшаві українка дійшла до півфіналу, обігравши навіть хорватку Петру Мартич. Півфінальний поєдинок з Аною Богдан був конкурентним, але румунка виявилася сильнішою на фінальних відрізках сетів (5:7, 5:7).

Getty Images/Global Images Ukraine. Катерина Байндл

Після US Open Байндл знову переключилася на турніри ITF W100 та WTA 125 і небезуспішно. На хардовому 100-тисячнику в Іспанії лише у фіналі її зупинила Жасмін Паоліні, після чого Катя боролася за титул на ґрунтових кортах змагань у Чилі. На жаль, і третій фінал у сезоні виграти не вдалося. Наприкінці листопада був ще й півфінал у Монтевідео, але поразка від Діани Шнайдер не дозволила напряму потрапити до основи Australian Open. Хоча в альтернативному списку Байндл дуже високо, може статися різне.

Загалом дуже непогана друга частина сезону, впевнена гра на землі, але величезного оптимізму немає. На великих турнірах Каті знову буде важко, хоча втриматися в першій сотні – завдання під силу.

Топ-матч: камбек проти Мартич у Варшаві (1:6, 6:3, 6:4)
Оцінка сезону: 7 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – відіграти сезон без великих перерв
- максимум – закріпитися у першій сотні

Даяна ЯСТРЕМСЬКА

Вік
: 22
Рейтинг на початок року: 99
Рейтинг на кінець року: 101 (-2)
Особистий рекорд: 21 (20.01.2020)
Призові у 2022 році: $488,470
Топ-5 турнірів із призових: US Open ($80,000), Australian Open ($77,500), Ролан Гаррос ($65,567), Вімблдон ($64,507), Мадрид ($55,918)
Матчі: 21-25 (турніри WTA Tour з кваліфікацією 19-20)
Досягнення сезону: фінал турніру WTA 250 у Ліоні

2021-й для Даяни був максимально непростим і здавалося, що цього року вона почне повертати втрачені позиції. І на початку сезону успіхи справді були. В Австралії вийшло не дуже круто, хоча була непогана перемога над Алісон ван Ейтванк. Звичайно ж, найбільше запам'ятався епічний поєдинок проти Медісон Бренгл (1:6, 6:0, 0:5, відмова), в якому Ястремська настріляла 60 невимушених помилок на додачу до одного активно виграного м'яча американки. Після цього колишня двадцять перша ракетка світу зізналася, що якоїсь миті навіть сумнівалася, чи продовжувати їй займатися тенісом.

У лютому Даяні вдалося пройти кваліфікацію на великому турнірі в Дубаї, а в основі залетіти при чудовій грі до чвертьфіналу. Дорогою туди вдалося здобути перемогу над Кларою Таусон, був взятий реванш у Бренгл, також вдалося переграти і третю ракетку світу Барбору Крейчикову. Казка завершилася лише в матчі з чешкою Маркетою Вондроушовою, для якої цей турнір теж став одним із найкращих у сезоні.

Після початку повномасштабної російсько-української війни, яка застала Ястремську в Одесі, українці довелося терміново шукати варіанти для виїзду за кордон. Даяна разом із сестрою Іванкою на переправі попливла до Румунії, щоб потім зіграти на турнірі у Ліоні. У Франції Ястремська продовжила грати у теніс високого рівня, дійшовши до фіналу. У матчі за титул вона у трьох сетах все ж таки поступилася китаянці Чжан Шуай, після чого отримала пряме запрошення в Індіан-Веллс. Матч першого кола проти Каролін Гарсії тривав 2,5 години, але француженка зуміла здобути першу перемогу над Ястремською. З турніру в Маямі Даяна знялася вже під час першого матчу у кваліфікації.

Далі був півфінал на ґрунті в Боготі і матчева зустріч з американками в Кубку Біллі Джин Кінг. У перший ігровий день Даяна прикро програла Елісон Ріск, а в другий - прибила у двох сетах Джессіку Пегулу, чим відродила інтригу після 0:2. Ястремська вкотре довела, що може обігрувати суперниць будь-якого рівня, але як зробити ці перемоги постійними – ніхто не знає.

Ґрунтовий сезон продовжився непоганим виступом у Мадриді, і на цьому перемоги на глині закінчилися. На Ролан Гаррос була ще одна поразка від Ріск, яка в Парижі до цього попереднього разу вигравала, коли Даяні було ще 14 років.

На траві Ястремська вистрілила у Бірмінгемі, обігравши Магду Лінетт і трохи сенсаційно зупинивши свою подружку Альону Остапенко, яка знаходилася у чудовій формі на одному з улюблених кортів. І після цього Даяну немовби підмінили. Вона програла 8 матчів поспіль, здобувши до кінця сезону лише дві перемоги над не найсильнішими суперницями.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Окрім тенісу, Ястремська встигла послати слідом за російським військовим кораблем відбиту на всю голову росіянку Гасанову, та побувала в лікарні через камінь у нирці, через що навіть довелося пропустити матч збірної проти Японії. Варто відзначити і невдалу спробу влітку ще раз попрацювати з Сашею Баїном. На US Open жереб видав українці в суперниці відразу Медісон Кіз, і більше Сашу ми не бачили.

Також радує той факт, що Даяна розпочала вивчення української мови, ракетні обстріли все ж таки змушують задуматися. На моїй пам'яті вона єдина спортсменка, яка у спілкуванні просила переходити на російську, бо дійсно погано розуміла українську і практично не використовувала і не чула її у «довоєнному» житті.

Топ-матч: проти Крейчикової у Дубаї (6:3, 7:6)
Оцінка сезону: 5 з 10
Завдання на наступний сезон: повернути свою гру

Леся ЦУРЕНКО

Вік
: 33
Рейтинг на початок року: 118
Рейтинг на кінець року: 137 (-19)
Особистий рекорд: 23 (18.02.2019)
Призові у 2022 році: $461,315
Топ-3 турніри за призовими: Вімблдон ($154,816), US Open ($80,000), Australian Open ($77,500), Ролан Гаррос ($65,567)
Матчі: 25-14 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 25-13)
Досягнення сезону: найкращий трав'яний сезон у кар'єрі

Леся продовжує свою кар'єру, попри велику кількість травм. По ходу цього сезону Цуренко п'ять разів достроково завершувала матчі. Частіше у 2022-му знімалася з поєдинків лише Анна Калінская (6). Наприклад, у Еліни Світоліної за всю кар'єру таких матчів було лише два.

Тим не менш, Леся нас радувала не один раз і в найнесподіваніші моменти. На Australian Open їй на одному диханні вдалося подолати кваліфікацію, але підступний жереб у першому колі підклав свиню у вигляді на той момент першої ракетки світу Ешлі Барті. Побиття було не уникнути, та все ж таки один гейм Цуренко у другому сеті зачепила. Для австралійки той турнір став не лише переможним, а й останнім у кар'єрі.

Леся виступала на досвіді та зосередилася на найбільших турнірах. До Ролан Гаррос вона знову набрала відмінну форму, впевнено подолавши сито відбору. Тим часом всесвіт, мабуть, вирішив гнути свою лінію далі, видавши Цуренко у першому колі основи у суперниці наступну лідерку світового рейтингу та найкращого гравця на ґрунті – Ігу Свьонтек. Цього разу вдалося взяти одразу два гейми, але загальний результат був той самий.

Можливо, це зачепило Цуренко, адже після цього вона видала свій найкращий трав'яний сезон у кар'єрі з величезним відривом. У Бірмінгемі українка пройшла кваліфікацію та програла лише Симоні Халеп. В Істборні у відборі зупинила британку Хізер Вотсон, у другому колі основи зробила камбек у поєдинку з майбутньою чемпіонкою Вімблдона Єленою Рибакіною, після чого також зуміла витягнути майже програний матч проти польки Магди Лінетт. Зупинила цю машину не суперниця, а стара травма, на наступний поєдинок вона не вийшла. П'ять матчів за п'ять днів стали надто великим навантаженням для ліктя.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Перед Вімблдоном було відчуття, що результат буде непоганим. Рівень гри Лесі на той момент дозволяв це зробити, а перемога у другому колі над Калініною показала, що Леся відновилася. Турнірна сітка була чудовою, і раптом на трав'яному мейджорі несподівано вистрілила німкеня Юле Німайєр, а Цуренко стала однією з її жертв, хоча шанси у третьому сеті були. На відміну від матчу з Лінетт, у Цуренко в той день виходило набагато гірше.

Після цього Леся ще дійшла до 1/4 фіналу у Будапешті та Порторожі. Між цими турнірами Цуренко видала непоганий трисетовик у першому колі US Open проти четвертої ракетки світу Паули Бадоси. Жереб знову був не з приємних, хоча іспанка на той момент грала помітно гірше за свій рейтинг. Останній матч у 2022-му для Лесі відбувся у першій половині жовтня, після чого українка повідомила про дострокове завершення сезону через проблемний лікоть.

Топ-матч: перемога над Рибакіною в Істборні (1:6, 7:5, 6:3)
Оцінка сезону: 7 з 10
Завдання на наступний сезон: потрапляти в основу мейджорів

Дарина СНІГУР

Вік
: 20
Рейтинг на початок року: 153
Рейтинг на кінець року: 148 (+5)
Особистий рекорд: 105 (14.11.2022)
Призові у 2022 році: $231,597
Топ-3 турніри за призовими: US Open ($121,000), Australian Open ($26,711), Вімблдон ($24,513), Ролан Гаррос ($14,806)
Матчі: 39-27 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 9-10)
Досягнення сезону: подолала кваліфікацію на турнірі Grand Slam, перемога над тенісисткою із топ-10

Дарина вже теж не тінейджерка, і вимоги в цьому сезоні трохи інші. Торік їй вдалося виграти 100-тисячник у Дубаї, очки за який дозволяли триматись у топ-150 світового рейтингу. Головним завданням сезону було на хвилі цього успіху дебютувати в першій сотні і спробувати не надто впасти у світовій класифікації після великої втрати залікових балів наприкінці сезону. В результаті до дебюту в топ-100 зовсім трішки не вистачило, але й нижче за свій рівень Снігур не опустилася.

Дарина продовжила більше виступати на турнірах ITF, і у лютому грала у фіналі 60-тисячника у Німеччині, який проводився на килимі. Також цього сезону у неї було ще й 19 матчів WTA-туру (9-10). На Australian Open було здобуто першу перемогу у кваліфікації, у Ноттінгемі вдалося пройти сито відбору та вперше зіграти в основі. На Вімблдоні Снігур також виграла один матч кваліфікації, але головний успіх несподівано стався на US Open.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Снігур

У трьох іграх кваліфікації Дарина віддала лише один сет, а в першому колі основи змагалася з сьомою ракеткою світу Симоною Халеп. Вболівальники тенісу знають, що румунка частенько вибуває у Нью-Йорку у першому колі, але повірити у перемогу українки до матчу було неймовірно складно. Тим не менш, Дарина шокувала експершу ракетку світу, віддавши їй всього два гейми у стартовій партії, після чого не змогла впоратися з емоціями і програла під нуль сет номер два. На превеликий подив, Халеп не змогла додавити, а Снігур довела матч до заслуженої перемоги. Розвинути успіх на US Open не вдалося, досить прямолінійна тенісистка Ребека Маріно з потужною подачею у другому колі стала для українки нездоланною перешкодою.

Дуже шкода, що перемога над Халеп не дала великого поштовху в кар'єрі Дарини. Вона ще трохи піднялася у рейтингу, але увірватися до сотні так і не вийшло. Наприкінці листопада українка втратила очки за 100-тисячник і знову відкотилася ближче до 150-го місця.

Топ-матч: проти Сімони Халеп на US Open (6:2, 0:6, 6:4)
Оцінка сезону: 6 з 10
Завдання на наступний сезон: прогресувати

Еліна СВІТОЛІНА

Вік
: 28
Рейтинг на початок року: 15
Рейтинг на кінець року: 240 (-225)
Особистий рекорд: 3 (11.09.2017)
Призові у 2022-му році: $262,091
Топ-3 турніри за призовими: Australian Open ($166,286), Індіан-Веллс (+$30,130), Маямі (+$30,130)
Матчі: 5-8
Досягнення сезону: народження доньки

Після перемоги над 15-річною Мартою Костюк на Australian Open 2018 Еліна говорила, що їй лише 23 та кар'єра тільки починається. Не встигли ми кліпнути оком, а Світоліна вже налагодила справи в особистому житті і після ймовірного повернення на корт перейде до рангу ветеранів тенісу.

Сезон 2021 року для українки був не найвдалішим, але тоді компенсувати невдачі вдалося медаллю на Олімпіаді в Токіо. На початку цього року Світоліна після зміни тренера декларувала бажання повернутися до десятки, але рівень її гри неприємно дивував, а часом навіть шокував. Звісно, мало хто з уболівальників до певного моменту здогадувався про вагітність, хоча ще до офіційного оголошення це вже стало очевидним.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Зупинятися на більшості поєдинків окремо немає жодного сенсу. Еліна у 2022-му віддала 7 з 10 матчів (70%) після виграшу першого сету, це абсолютно найгірший показник у турі для тих, хто зіграв хоча б десять зустрічей. Також у неї три з трьох програних тай-брейків у фінальній партії. Це все, що треба знати про фізичну форму екслідера українського тенісу. Еліна просто догравала цей час.

Головним шоком, безперечно, стала стартова поразка від Гасанової в Аделаїді. У моєму особистому рейтингу це однозначно найгірший матч у кар'єрі Еліни. Були програші набагато болючіші, але поступитися гравцю такого рівня – це за межею розуміння.

Топ-матч: не було
Оцінка сезону: без оцінки
Завдання на наступний сезон: підготувати підґрунтя до повноцінного повернення у сезоні 2024

Катаріна ЗАВАЦЬКА

Вік
: 22
Рейтинг на початок року: 188
Рейтинг на кінець року: 310 (-122)
Особистий рекорд: 103 (03.02.2020)
Призові у 2022-му році: $113,969
Топ-3 турніри за призовими: Вімблдон ($41,284), Ролан Гаррос ($21,151), US Open ($21,100).
Матчі: 20-16 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 4-6)
Досягнення сезону: виграла у складі збірної України два одиночні матчі

Катаріна не змогла завершити сезон у топ-200, але вона залишається важливим гравцем для українського тенісу, тож згадати про неї потрібно обов'язково.

Завацька наприкінці 2021-го вирішила взяти паузу та зайнятися своїм здоров'ям. Повернення відбулося вже навесні, але Катя, як і всі наші дівчата, відчувала занадто багато тиску через події в Україні, тому виходило не зовсім так, як хотілося. Тим не менш, вона погодилася зіграти проти американок у Кубку Біллі Джин Кінг як другий номер. Якщо хтось не знає, то всі призові з цього турніру наші тенісистки віддали на благодійність.

В Ешвіллі Завацька в перший день без шансів програла Джессіці Пегулі, а у другий день, надихнувшись виграшем Ястремської, видала найкращий матч у житті проти Шелбі Роджерс. Як зізнавалася сама тенісистка, після такого перформансу вона повірила у перемогу на наступному турнірі ще до його початку. Але вийшло трохи інакше, і на той момент 16-річна Петра Марчінко опустила Катю на землю. До речі, хорватка, яка на початку року взяла юніорський Australian Open, вже у топ-200 та має титул на 80-тисячнику. Ймовірно, скоро ми чутимемо про неї набагато частіше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Катаріна Завацька

Після цього Катаріна найбільше запам'яталася на Вімблдоні, де ледь не пройшла кваліфікацію. Лише у фіналі відбору її у трьох сетах зупинила ще одна хорватка Яна Фетт. Влітку українку продовжували непокоїти проблеми зі здоров'ям і кілька повноцінних турнірів вона зіграла вже восени. Був фінал W25 та чвертьфінал W60, що дозволило непогано підготуватися до другого матчу збірної у календарному році. Катаріна знову зіграла як другий номер, але цього разу з Костюк. Завацька ше раз результативно допомогла команді, обігравши першу ракетку японської збірної.

Завершився сезон для Катаріни затяжним матчем у Ліможі проти Джессіки Понше. Після 3,5 годин на корті на тай-брейку третьої партії все ж таки сильнішою виявилася француженка.

Цього року Завацька показала, що рівень її гри дозволяє розраховувати на гарні результати, але організм не справляється із великими навантаженнями, через що прогнозувати щось немає жодного сенсу.

Топ-матч: проти Шелбі Роджерс за збірну (6:3, 6:4)
Оцінка сезону: 5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – повернутися до топ-150
- максимум – дебют у топ-100

Людмила КІЧЕНОК

Вік
: 30
Рейтинг на початок року (парний): 39
Рейтинг на кінець року (парний): 9 (+30)
Особистий рекорд: 9 (12.09.2022)
Призові у 2022-му році: $477,806
Топ-3 турніри за призовими: Вімблдон ($87,084), Ролан Гаррос ($77,200), Цинциннаті ($60,150), Мадрид ($59,117)
Матчі: 39-22
Досягнення сезону: титули в Цинциннаті, Бірмінгемі та Таллінні, дебют у першій десятці парного рейтингу WTA

Парний теніс раніше не потрапляв у подібні матеріали, але забути про Люду цього року – велика помилка. Річ у тім, що Людмила грала на досить непоганому рівні в парному тенісі вже давно, але вище голови ніколи не стрибала. Стабільне місце у першій півсотні, іноді вдавалося зачепити один титул у сезоні, у 2019-му були навіть два чвертьфінали на турнірах Grand Slam. На цьому все.

Наприкінці 2021-го Люда зіграла в Індіан-Веллсі із латвійкою Альоною Остапенко, результатом став півфінал. У 2022-му вони вирішили виступати на більшості турнірів разом. Це не одразу, але дало результати. На великому турнірі в Дубаї ця пара дійшла вже до фіналу, а на Ролан Гаррос українка перевершила свій рекорд на мейджорах – півфінал.

Влітку дівчата видали серію з 10 переможних матчів на траві, взявши титул у Бірмінгемі, і дісталися 1/2 фіналу Вімблдону. У серпні Кіченок та Остапенко стали переможницями змагань WTA 1000 у Цинциннаті. Це була однозначно найбільша перемога в кар'єрі Людмили, яка дозволила їй дебютувати в першій десятці світового парного рейтингу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Людмила Кіченок та Альона Остапенко

До кінця сезону був виграний ще один турнір в Естонії, також вдалося вперше зіграти на Підсумковому турнірі і навіть вийти з групи при двох поразках та одній перемозі. У фінал потрапити не вдалося, але цього сезону перемог було достатньо. Хотілося б побачити їх у майбутньому.

Топ-матч: півфінал у Цинциннаті проти дуету Вероніка Кудерметова / Елізе Мертенс (4:6, 7:6, 10-5)
Оцінка сезону: 9,5 з 10
Завдання на наступний сезон: залишатися в топі парного тенісу.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи
Футбол | 30 квітня 2024, 07:44 0
Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи

Артем відзначився з пенальті у ворота Лас-Пальмаса за Жирону, забивши 19-й гол

Неймовірний Роберт! Барселона виграла трилер у Валенсії та обігнала Жирону
Футбол | 30 квітня 2024, 00:10 1
Неймовірний Роберт! Барселона виграла трилер у Валенсії та обігнала Жирону

Результат матчу вирішив хет-трик Левандовськи у другому таймі

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Fdail
Якби мене попросили показати статтю , написану мовою фактів,  то я б кинув поклинання саме на це))) Дуже гарний огляд , дякую. 
Александр Науменко
Чомусь сподівання на Дарину більше ніж на Марту і Даяну.
Віталій Ткачук
..." українки зіткнулися з жорстокою реальністю у вигляді ракетних обстрілів їхніх міст і домівок".... Що за маячня? Більшість тенісисток давно не живуть в Україні, чи може кацапи луплять по США, Франції чи ОАЕ? Навіщо з них робити мучеників? Вони хоч бачили як люди ( цивільні) в Бахмуті виживають?, чи може тенісисти, футболісти та інші спортсмени обрані?. Коли ти їдеш чи йдеш (неважливо) і бачиш що над головою пролетіла Х-101 чи калібр, і розумієш що вона прилетить на твою вулицю, але не знаєш чи встигли ВСІ піти в укриття... Ось це є жесть.