Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 05 грудня 2022, 13:13
3505
1

Антон ДУДЧЕНКО: «Мені дуже хотілося виправити результат спринту»

Український біатлоніст підбив для Sport.ua підсумки етапу Кубка світу в Контіолагті

| Оновлено 05 грудня 2022, 13:13
3505
1
Антон ДУДЧЕНКО: «Мені дуже хотілося виправити результат спринту»
Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Дудченко

Антон Дудченко на старт гонки переслідування виходив передостаннім – 59-м. Упродовж персьюту спортсмен піднімався сходинками проміжного протоколу все вище і вище, і, у підсумку, з одним промахом у пасиві на фініші показав 18-й результат, відігравши таким чином 41-у (!) позицію! Це другий найкращий результат у міжнародній дорослій кар’єрі Антона Дудченка!

Підсумки етапу спортсмен підбив в ексклюзивному коментарі для Sport.ua.

– Антоне, вітаю тебе з другим кращим результатом у кар'єрі! Які враження у тебе від гонки?
– Гонкою я задоволений, на дистанції себе досить непогано почував. На вогневому рубежі впорався, а щодо останнього пострілу, яким схибив, то це психологічний момент, тому що жодних інших чинників, які могли би завадити мені влучити у ціль – не було.

– З яким налаштуванням ти виходив на гонку з огляду на те, що стартуєш передостаннім, 59-м?
– Мені дуже хотілося виправити результат спринту. Я хотів добре спрацювати на вогневому рубежі, щоб відчути впевненість. З перших метрів зрозумів, що досить непогано почуваю себе на дистанції, тож вирішив, що це чудова нагода скористатися цим хорошим фізичним станом.

– А якщо твій фізичний стан порівнювати з іншими днями, то яким він був під час персьюту?
– Я досить непогано себе почував і в індивідуальній гонці, і в естафеті. Тому не можу виділити, що ось конкретно під час персьюту мені біглося набагато краще, і що цей день за загальним самопочуттям є одним із кращих в Контіолахті. Але точно можу сказати, що вийшов гарний результат, і я ним задоволений, тому що все-таки зумів відіграти 41-у позицію.

– Давай повернемося до інших гонок на етапі. Що, на твою думку, не вдалося у спринті?
– Основне – це два промахи на першій стрільбі. Зрозуміло, що був досить великий програш по дистанції, але ці дві хиби на першому вогневому рубежі вибивають з кондицій.

– Якщо порівнювати швидкість стрільби з усіма гонками на етапі, то у спринті ти стріляв повільніше, ніж в інших дисциплінах. Ти свідомо вирішив працював у вже незвичному для себе темпі?
– Ні. Зазвичай, коли хибиш першим пострілом, то одразу починаєш обережніше працювати. А на лежці я якраз і не закрив першу мішень, тому десь перестраховувався. На стійці я також намагався працювати більш якісно, тому що розумів, що після двох хиб на лежці я не можу дозволити собі ще й промах на другому вогневому рубежі. Відповідно, час стрільби у спринті був більший, ніж в інших гонках.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Дудченко та Артем Прима

– Вже ніхто не дивується, що в естафетній гонці Антон Дудченко – фінішер. Впродовж останнього кола ти відчував, що зумієш зберегти і не віддати дев’яту позицію Самуельссону?
– Після виходу з вогневого рубежу я одразу вирішив встати Самуельссону в спину, намагався працювати за ним. Чудово усвідомлював, що він може підтягнути нас до інших команд, що були попереду. А вже ближче до фінішу вирішив спробувати зробити ривок, щоб перегнати його. Мені хотілося спробувати себе, чи вийде, тому що краще ризикнути, ніж потім шкодувати, що навіть не скористався шансом. У підсумку все вдалося, і я обігнав шведа на фініші (посміхається).

– А відчуття недосказаності не залишилося? Адже здавалось би, ще 50 метрів, і ти фінішуєш сьомим.
– Основне місце, де ми могли відіграти ці дорогоцінні секунди – це вогневий рубіж. Потрібно було брати меншу кількість запасних патронів, і тоді все би вийшло (посміхається).

– Взагалі, яка атмосфера в команді була після естафети?
– Загалом, нормальна, я б сказав робоча. Всі чудово розуміють, що ми можемо боротися за вищі місця, що у нас є резерв на вогневих рубежах. З огляду на те, що на кожен додатковий патрон йде 7-10 секунд, а впродовж естафети ми їх використали аж 13, то нам є де відігравати ці секунди.

– Антоне, як оціниш для себе перший етап?
– Загалом, задоволений. Так, результати були хвилеподібні, але є багато позитивних моментів, з якими можна їхати на другий етап Кубка світу, і вже там робити все, щоб покращити свої позиції.

– Я так розумію, що результат у гонці переслідування додав оптимізму на наступні старти?
– Так, звісно! Гарний результат завжди додає впевненості, тому я сподіваюся, що в Гогфільцені та на наступних етапах мені вдасться показати хороші результати (посміхається).

Дарія ВИРСТА

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил