Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 20 листопада 2022, 17:49
1886
1

Шахова партія Роналду та Мессі. Хто переможе?

Розбираємо гру футбольних геніїв

| Оновлено 20 листопада 2022, 17:49
1886
1
Шахова партія Роналду та Мессі. Хто переможе?
Getty Images/Global Images Ukraine

Перед стартом чемпіонату світу у Катарі дві головні зірки сучасного футболу Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду взяли участь в унікальній акції. Аргентинець із португальцем уперше виклали спільний знімок, який журналісти вже назвали «зображенням століття». Обидва футболісти опублікували цю фотографію у своїх соцмережах, і за першу годину вона зібрала понад 20 млн переглядів.


Twitter

Дві суперзірки футболу взяли участь у рекламній акції Louis Vuitton. Мессі з Роналду грають у шахи на валізі відомого бренду, а саме фото цікаво підписано: «Перемога – це стан розуму».

Автором знімку стала відомий фотограф Енні Лейбовіц.

Вже саме по собі спільне фото Лео з Кріштіану - щось неймовірне. Два найзапекліших конкуренти між собою спокійно сидять і грають у шахи.

Але й подано ідею дуже креативно.

Можна знайти підсенс: той, хто переможе - виграє ЧС.

Тож пропоную розібрати цю партію і з’ясувати, хто ж перемагає, судячи з розміщення фігур?

Перевага у Роналду

Насамперед видно, що у Мессі шість фігур, а у Роналду – сім. У португальця є ще один слон. Здається, що є відчутна перевага, але тут набагато важливіша розстановка фігур.

Getty Images/Global Images Ukraine

По-перше, треба розуміти, чий хід. Якщо білих (Роналду), то все досить просто – у них виграшна позиція. Можна навіть особливо не думати: більше фігур (на одного слона, пішак (хоча б один) скоро пройде у ферзі, а короля можна сховати.

А от якщо хід чорних (Мессі), то ситуація трохи складніша.

Чорні дають шах із поля g4, і тоді у білих залишається лише одна можливість – вічно бігати від ферзя h1-g1-h1-g1… Після триразового повторення ходів фіксується нічия. Для білих, за яких грає Роналду, це найкращий варіант. Якщо прикривати короля слоном на g2, Роналду отримує мат в один хід. Якщо виводити ферзя на h2 і прикривати його слоном на h3, далі підключається чорна тура, і білі теж програють.

Це вам нічого не нагадує?

Таке розташування фігур вже зустрічалося в партії між норвежцем Магнусом Карлсеном і японцем Хікару Накамурою. Карлсен регулярно накривав Накамуру. У цій партії норвежець грав білими і знову притис японця, проте той пожертвував фігуру і чудовим чином вирвав нічию. Після цього у Накамури справи пішли краще в їхньому особистому протистоянні.

Той матч був визнаний одним із найкращих за всю історію шахів.

Це фото - така собі метафора на те, що ці двоє знаходяться у постійній боротьбі та ніколи не зможуть з’ясувати, хто сильніший.

Карлсен (діючий чемпіон світу, до речі) вже відреагував на цю партію між Роналду та Мессі. І, до речі, підтвердив, що це саме та гра. Він написав у себе в соціальній мережі: «Друге найбільше протистояння нашого часу наслідує найвеличніше».

До речі, Карлсен — вболівальник «Реала», але вважає, що Мессі кращий за Роналду. Уявіть, і така думка може бути у прихильників «Реала».

Користувачі твіттера не заспокоїлися на цьому і знайшли ще один сенс у цій фотографії.

Вони пригадали матч відкриття чемпіонату світу у 2018 році. Валіза Louis Vuitton, що на знімку була частиною чемпіонату світу з футболу 2018 року. Саме в ній зберігався та був представлений трофей під час відкриття та фіналу. Ця валіза знаходиться прямо під дошкою, можливо, її оновлена версія.

Тож хто виграє цю партію цього року?

Юлія ШАЛІВСЬКА

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andr_Egor
Переможе Неймар