Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну
Чемпіонат світу
| Оновлено 17 листопада 2022, 05:14
7193
17

Двадцять років по тому. Чому Бразилія виграє ЧС-2022 у Катарі

«Селесао» готові зробити рішучий крок до шостого чемпіонства…

| Оновлено 17 листопада 2022, 05:14
7193
17
Двадцять років по тому. Чому Бразилія виграє ЧС-2022 у Катарі
Getty Images/Global Images Ukraine

Матеріал підготовлено за підтримки Parimatch Ukraine. Parimatch Ukraine – народжена в Україні перша ліцензійна онлайн беттінг-компанія та найбільший інвестор у розвиток українського спорту.

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Збірна Бразилії – найбільш титулована національна команда планети, п'ятиразовий чемпіон світу та єдина збірна, яка не пропустила жодного розіграшу чемпіонату світу з футболу. Практично перед кожним мундіалем цей колектив включається фахівцями та вболівальниками до топ-3 фаворитів майбутнього турніру. Проте крайню свою перемогу на світовій першості «селесао» здобували вже досить давно – двадцять років тому, на турнірі в Японії та Південній Кореї, коли у лавах бразильської збірної ще виблискував фантастичний Роналдо на прізвисько «Феномен».

  • Стежте за новинами чемпіонату світу в режимі Live у нашому Telegram

Після ЧС-2002 бразильці зіграли на чотирьох мундіалях, але щоразу їм чогось не вистачало для заповітного шостого титулу. На чемпіонаті у Німеччині в 2006-му бразильці вилетіли вже у чвертьфіналі від Франції (0:1), на мундіалі у ПАР в 2010-му вони також зупинилися на цій стадії, програвши Нідерландам (1:2), а на домашній першості у 2014-му нарешті вибралися у півфінал, де потрапили під каток Німеччини (1:7)… Останній похід «селесао» за трофеєм, що відбувся у країні 404 в 2018 році, також завершився для південноамериканців повним фіаско – вони знову вилетіли у чвертьфіналі, цього разу від Бельгії (1:2).

У Катарі від бразильців звично чекають лише одного – перемоги та шостого титулу чемпіона світу. Чому це достатньо реально, спробуємо розібрати по пунктах…

Фактор Неймара

Як би хтось не намагався применшувати роль та значущість цього футболіста для нинішньої збірної Бразилії, а Неймар був і залишається лідером команди. Для «селесао» традиційно дуже важливо мати одну зірку, статус якої можна сміливо охарактеризувати як планетарний. На тлі звичного розсипу талантів та дуже якісних гравців бразильці завжди схильні об'єднувати всю збірну навколо однієї персони, чия харизма, характер та поведінка надзвичайно важливі для кінцевого результату.

Неймар, який дебютував у збірній Бразилії в 2010 році і з того часу виграв у лавах «селесао» лише Кубок конфедерацій в 2013-му, у лютому відсвяткував свій 30-й день народження, що говорить про одне – для нього настав час серйозно подбати про футбольну спадщину. Щоб справді увійти до когорти найвидатніших бразильських гравців усіх часів, Неймару гостро не вистачає перемоги на чемпіонаті світу.

Більше того, раніше Неймар говорив, що чемпіонат світу у Катарі, ймовірно, стане для нього останнім турніром такого рівня в кар'єрі. Тому цілком можливо, що ЧС-2022 – останній для Неймара, а це наштовхує на аналогію із ЧС-1970, який став останнім мундіалем для величного Пеле, котрий також відіграв його у віці 30 років. Тоді поряд із Королем футболу опинилися дуже пристойна «свита» в особі Тостао, Жаїрзіньо, Рівеліно, Клодоалдо, Жерсона та Карлоса Алберто. У підсумку Пеле визнали кращим гравцем ЧС-1970, і таким шляхом цілком під силу пройти на турнірі у Катарі Неймару, навколо якого також підібралася цілком боєздатна дружина.

Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Не можна скидати із рахунків й ігрову форму Неймара. Нині він справді дуже гарний з точки зору результативності, фактично повернувшись до показників, які він мав у «Барселоні». Перед турніром у Катарі Неймар в сезоні-2022/23 встиг зіграти 20 матчів у рамках всіх турнірів, у яких забив 15 м'ячів та віддав 12 гольових передач. 1,4 результативні дії за матч – чудовий показник, з яким можна впевнено вриватися в перипетії чемпіонату світу…

Сила досвіду

Як відомо, короля робить свита. А довкола Неймара у нинішній збірній Бразилії підібрався загалом дуже непоганий «кулак» із досвідчених виконавців, здатних повести «селесао» за собою до шостого золота на мундіалях.

Дуже важливо, що гравці з колосальним досвідом є у бразильців в усіх лініях. У воротах «селесао» можуть сміливо покладатися на 30-річного кіпера «Ліверпуля» Аліссона, якого в разі потреби може успішно замінити 29-річний страж воріт «Манчестер Сіті» Едерсон. Обидва є беззаперечно ключовими фігурами у своїх клубних командах, а тому непокоїтися за пост № 1 бразильцям цього разу навряд чи варто.

У захисті в «селесао» роль перших скрипок гратимуть 38-річний капітан Тьяго Сілва, який продовжує кар'єру на топ-рівні у «Челсі», а також 28-річний Маркіньос, котрий виконує функції капітана у своїй клубній команді – «Парі Сен-Жермен». Варто також виділяти 39-річного Дані Алвеса, який грає праворуч на фланзі й нині виступає у Мексиці за «Пумас», але цього екс-футболіста «Барселони» у Катар взяли швидше заради позитивної атмосфери в роздягальні та додаткової моральної підтримки, ніж для реальних битв на футбольному полі. Хоча видати один або два топові матчі на короткій дистанції, якою і є фінальна частина чемпіонату світу, Дані Алвес все ще здатний.

У півзахисті ключова ставка, безперечно, робитиметься на 30-річного Каземіро. Цього футболіста, на думку багатьох, дуже не вистачало бразильцям у чвертьфіналі ЧС-2018 проти Бельгії. Тоді опорник пропускав матч проти європейців через перебір карток, і його чіпкості, а також вміння віддати перший пас дуже не вистачило «селесао» у ключових фазах гри. Нині Каземіро на місці й навколо нього багато в чому вишиковуватиметься гра Бразилії у центрі поля. Що важливо – напередодні ЧС-2022 у Катарі опорник змінив клубну команду, перейшовши до «Манчестер Юнайтед» із «Реала», що стало тим самим «ковтком свіжого повітря» та додатковою мотивацією до прогресу, адже в кар'єрі Каземіро ще чимало топових трофеїв, які йому так і не скорилися.

Нарешті, в атаці роль першої скрипки буде віддано ветерану Неймару, допомогти якому буде готова «молода поросль»…

Молоді генії

Неймар, Каземіро та Тьяго Сілва – це беззаперечні «три кити» нинішньої збірної Бразилії, але й без них команда є грізною силою. Насамперед, варто відзначати куди більшу заповзятливість нинішніх «селесао» в атаці, аніж це було на попередньому чемпіонаті світу, що стало можливим завдяки яскравій плеяді молодих гравців, котрі залишили Бразилію у юному віці.

Мова про Вінісіуса Жуніора, Антоні, Родріго, Габріела Мартінеллі, Габріела Жезуса, Лукаса Пакету та Рафінью. Кожен із них поїхав з Бразилії до Європи у віці до 20 років, або ледь-ледь переваливши за нього. Чотири роки тому будь-хто із них ще тільки перебував на початку шляху, а зараз вони встигли заматеріти у європейських топ-клубах та всерйоз готові замінити попередніх лідерів атаки й півзахисту, які так і не досягли тріумфу із «селесао» на чемпіонатах світу – Вілліана, Пауліньо, Дугласа Косту, Тайсона, Ренато Аугусто, Філіппе Коутіньо та Роберто Фірміно.

Getty Images/Global Images Ukraine

Навіть головний тренер «селесао» Тіте наголошує, що нинішня молодь є креативнішою, аніж попереднє покоління гравців: «У збірної Бразилії раніше також були хороші результати та солідність на полі, але нам не вистачало стрімкості та креативності, які привносять ці гравці».

Інше питання, наскільки Тіте та його помічникам вдасться вгадати із вибором складу на кожен конкретний матч на ЧС-2022. Причому зробити це потрібно буде таким чином, щоб забезпечити не тільки переможний результат та свіжість кадрів у кожний конкретний момент проведення турніру, а й гарний мікроклімат у команді, який буде неймовірно важливим фактором на шляху до фіналу та вірогідного тріумфу «селесао» у Катарі.

Приголомшлива форма

У кваліфікації до ЧС-2022 збірна Бразилії показала визначний результат – не програла жодного поєдинку. У зоні КОНМЕБОЛ (Південна Америка) подібним показником може похвалитися лише Аргентина, яка також не мала поразок у пасиві, але «біло-блакитні» в 17 матчах 6 разів зіграли внічию при 11 перемогах, тоді як у «селесао» виявилося тільки 3 нічиї при 14 виграшах. Ще один очний матч в рамках південноамериканського відбору між Бразилією та Аргентиною, який мав відбутися 5 вересня минулого року, так і не був зіграний, тому що після його початку постало питання про проблеми із перетином кордону в деяких аргентинських футболістів навколо COVID-19. Пізніше ФІФА ухвалила рішення переграти цей поєдинок у вересні нинішнього року, але зрештою всі зацікавлені сторони дійшли згоди про те, що гра зіграна не буде, а відбірковий цикл фіналізується на цифрі у 17 проведених матчів для бразильців та аргентинців.

Як би там не було, але Бразилія не знає гіркоти поразок в останніх 15 матчах. За цей час «селесао» здобули 12 перемог, а ще тричі завершували поєдинки внічию. Востаннє бразильці програвали у липні минулого року, коли поступилися Аргентині (0:1) в фіналі Кубка Америки, а до того в активі «селесао» також була 13-матчева серія без поразок (12 перемог, 1 нічия).

Недивно, що в останньому оновленому рейтингу ФІФА збірна Бразилії знаходиться на першому рядку, випереджаючи і Бельгію, і Аргентину, і Францію та низку інших топових команд, деякі з яких також називаються в числі фаворитів ЧС-2022.

Довіра до Тіте, яку час виправдати

На турнір у Катарі збірну Бразилії повезе 61-річний Тіте, котрий обіймає посаду головного тренера «селесао» із червня 2016 року. Фахівець стане першим коучем національної команди Бразилії, який безперервно очолював цю команду між відбірковими циклами та на двох поспіль чемпіонатах світу, починаючи з 1974 року, коли на два мундіалі поспіль «селесао» возив Маріо Загалло (Теле Сантана також був коучем «селесао» на двох чемпіонатах світу поспіль – у 1982 та 1986 роках, але у перервах між цим йшов із посади головного тренера збірної, встигнувши попрацювати з «Аль-Ахлі» з Саудівської Аравії).

Той факт, що Тіте не відправили у відставку після загалом невдалого для бразильців ЧС-2018 і дали можливість пройти відбір та зіграти на ЧС-2022, свідчить про довіру з боку керівництва Бразильської конфедерації футболу до наставника, який особливо успішно проявив себе на клубному рівні в «Корінтіансі». Навіть поразка від Аргентини у фіналі Кубка Америки в минулому році не стала приводом для звільнення Тіте, тому що в Бразилії загалом розуміють, що результати команди виглядають більш ніж обнадійливо напередодні ключового за чотири роки футбольного старту – чемпіонату світу.

Цікаво, що за останні чотири роки тренерський штаб збірної Бразилії на чолі з Тіте продемонстрував суттєву тактичну гнучкість. Якщо у 2018 році, у тому числі й на чемпіонаті світу, «селесао» використовували суто формацію 4-3-3, то згодом почали поступово користуватися й іншими базовими розстановками. Зокрема, бразильці успішно освоїли тактику із двома або одним яскраво вираженим опорним півзахисником (4-2-3-1, 4-1-3-2) та успішно застосовували «класику» у вигляді 4-4-2, при якій один форвард знаходився на вістрі атаки, а інший допомагав атакувати із глибини.

Все це дає надію шанувальникам збірної Бразилії, що проти різних суперників їхня команда зможе показувати більшу багатогранність у своїх діях, ніж раніше. Та й сам Тіте каже, що «селесао» час нарешті виграти чемпіонат світу, підкреслюючи, що минулого раз він не мав у розпорядженні повний відбірковий цикл, а разом із тим – можливість повноцінно підготувати підопічних до головного старту чотириріччя.

Особливу роль може зіграти й бажання Тіте покинути збірну Бразилії після ЧС-2022, про що він повідомив керівництво конфедерації та футболістів задовго до початку турніру. Подібний трюк спрацював, наприклад, у 1998 році, коли Еме Жаке заздалегідь оголосив про відхід зі своєї посади наставника збірної Франції, а «триколірні», немов прагнучи віддячити коучу за чотири роки спільної роботи, дісталися фіналу й розбили там бразильців із рахунком 3:0.

Словом, факторів, які говорять на користь версії щодо ймовірного успіху збірної Бразилії на ЧС-2022, справді чимало. Щоправда, і сумніви також виникають, особливо після нещодавньої заяви Пеле про його впевненість у перемозі «селесао» в Катарі. Адже всі ми знаємо, який із Короля футболу, що втім ніяк не впливає на його статус беззаперечної легенди, прогнозист…

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 78
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

Реал достроково виграв Ла Лігу 2023/24 після перемоги Жирони над Барселоною
Футбол | 04 травня 2024, 21:35 6
Реал достроково виграв Ла Лігу 2023/24 після перемоги Жирони над Барселоною

Королівський клуб набрав 87 очок після 34 турів, залишилося провести 4 поєдинки

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Ніколи не розумів, чому Неймара ставлять в один ряд з Мессі та Ронадло. Він не виграв жодного Золотого м'яча, ні разу не ставав кращим бомбардиром чи гравцем європейського чемпіонату, вередливий. 
Remark
Я чет не понял. А где за сегодня новость про Мудрика? Зачем нам статьи про Бразилию? День просто зря прожит.
Trollface
Бразилія не виграє. 
aka_MIK
Тем не менее, стартовый состав у Англии и Франции подороже
⬆️
Украина за Англию
WildeKater
А кубок поедет в Европу.
tsikhotskyy .
В финале будет гнилая Бразилия и мотивированная Португалия, которая нагнёт свою бывшую колонию… 
Кирилл Бондаренко
Самые великие сборные,выигрывают каждые 24 года.
Бразилия 1970-1994,Италия 1982-2006,Германия 1990-2014.
Бразилия должна следущий выиграть.
GeloN83
А якщо збірна Бразилії не виграє ЧМ-2022 ?
tsikhotskyy .
Делаем ставки на Португалию… самый раз!