Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 24 жовтня 2022, 03:20
3171
0

Татусів синок чи топ-тренер? Чому в Бразилії Тіте звинувачують у непотизмі

Один із помічників головного тренера «селесао» є його рідним сином…

| Оновлено 24 жовтня 2022, 03:20
3171
0
Татусів синок чи топ-тренер? Чому в Бразилії Тіте звинувачують у непотизмі
Getty Images/Global Images Ukraine. Тіте та його син Матеус Бачі

Збірна Бразилії – єдиний на даний момент п'ятиразовий чемпіон світу з футболу. Ця країна славиться величезною кількістю талановитих гравців, які здобували для «селесао» безліч трофеїв у минулому, продовжують робити це у сьогоденні і, напевно, допоможуть продовжувати традицію в майбутньому.

Невипадково на кожному серйозному футбольному турнірі увага величезної кількості вболівальників завжди прикута саме до збірної Бразилії. Її гру розбирають на «гвинтики», а обговоренню піддається будь-яка дрібниця – починаючи від банальних побутових аспектів з роздягальні чи автобуса, й закінчуючи «пікантними» подробицями особистого життя кожного футболіста.

Не опиняється осторонь і тренерський штаб. Фігура наставника «селесао» взагалі є в Бразилії ледве не політичною, бо від волі цієї людини залежить дуже багато у футболі, а ця гра – культова для всієї країни.

Нині головним тренером збірної Бразилії є 61-річний Тіте, котрий раніше не мав досвіду роботи із національними командами. Призначення на посаду в «селесао» фахівець отримав влітку 2016 року, і під його керівництвом бразильці вже зіграли на одному чемпіонаті світу – у 2018-му, коли дісталися чвертьфіналу, де поступилися Бельгії (1:2). Всупереч очікуванням, Тіте не був звільнений, а продовжив свою роботу, й зараз повезе «селесао» вже на другий для себе в ролі коуча збірної чемпіонат світу.

Втім, напередодні турніру в Катарі у бразильській пресі та футбольній спільноті знову порушується питання про те, хто входить до когорти асистентів головного тренера. Зокрема, Тіте низка журналістів відкрито звинувачує у непотизмі за те, що наставник лобіював призначення одним зі своїх помічників рідного сина – 33-річного Матеуса Бачі.


brasil.elpais.com. Матеус Бачі та Тіте

Матеус Бачі ніколи не грав у футбол на професійному рівні, проте почав допомагати батькові ще за часів, коли той очолював «Корінтіанс». Згодом, коли наставник перейшов у «селесао», він забрав із собою основу тренерського штабу, не забувши й про рідного сина.

Головним асистентом Тіте у збірній Бразилії є 58-річний Клебер Шав'єр. Цей фахівець працює разом із Тіте з уже досить далекого 2001 року. Тоді Шав'єр погодився стати одним із помічників нинішнього головного коуча «селесао» у «Греміо», після чого супроводжує Тіте скрізь, де той працював – у «Сан-Каетано», «Корінтіансі», «Атлетіко Мінейро», «Палмейрасі», «Аль-Айні», «Інтернасьоналі», «Аль-Вахді» та знову «Корінтіансі».

Окрім Шав'єра та Бачі до штабу Тіте у збірній Бразилії входять ще три фахівці – 56-річний Клаудіо Таффарел, який займається підготовкою голкіперів, поєднуючи посаду в «селесао» із роботою в «Ліверпулі», 55-річний Фабіо Махсереджан, відповідальний за фізичну підготовку футболістів, а також 54-річний Сезар Сампайо, котрий з недавніх пір допомагає головному тренеру у пошуку та оцінці кадрів для виклику в національну збірну.

І якщо по віковим та досвідченим фахівцям, які допомагають Тіте, у Бразилії заперечень й сумнівів практично немає, то ось кандидатура 33-річного Матеуса Бачі викликає гострий резонанс та обговорення. Недоброзичливці пов'язують перебування сина Тіте у таборі «селесао» виключно з тим, що досвідчений фахівець намагається якось «засвітити» сина у справі всього свого життя, щоб коли настане час піти на пенсію, той зумів продовжити комфортно існувати всередині футболу, й мати на цьому гроші на безбідну старість.

Саме тому Тіте часто доводиться буквально відбиватися від журналістів з приводу якостей та значущості власного сина для тренерського штабу збірної…

«Фігура та роль Матеуса Бачі часто применшується через мене чи тому, що люди не вивчають його роботу та професійну підготовку належним чином. Можливо, критикам просто варто було б задатися цим питанням, й простежити, де і як навчався Матеус? Яка його роль у тренерському штабі? Доведеться пояснити, щоб у майбутньому нам дали спокій. Він відповідає за мертві м'ячі (маються на увазі ситуації, коли виникають паузи в грі, за якими йде введення м'яча – аути, удари від воріт, штрафні, вільні та кутові удари, а також пенальті – прим. авт.). Матеус готує дидактичні матеріали, на яких за допомогою фотографій чи на планшеті відмічені місця, які мають займати наші футболісти у тих чи інших ситуаціях», - заявив Тіте.

Крім того, наставник «селесао» вважає, що критика на його адресу та адресу його сина тільки на ґрунті споріднених відносин, що існують між ними, не має нічого спільного з професіоналізмом.

«Чи я розумів, що ми зіткнемося з чимось подібним? Так, вважаю, що це було неминучим. У нас з Матеусом дуже хороші стосунки та взаєморозуміння. Він несе на собі тягар імені батька, а я – тягар імені сина. Але скажіть мені: хіба лікар не може мати хорошу дитину-лікаря? А в музиканта хіба не здатен народитися талановитий син-музикант? Матеус добре себе показує для роботи у футболі. Наполягаю саме на цьому – він не поганий, він дуже гарний фахівець».


brasil.elpais.com

Повністю підтримує свого шефа і Клебер Шав'єр, котрий у нещодавньому спілкуванні з журналістами спробував ширше оцінити роботу Матеуса Бачі, претендуючи на роль людини, здатної на тверезі оціночні судження «зі сторони».

«Оскільки я довгий час працюю з Тіте, в мене є ім'я та репутація. У Сезара Сампайо, який був капітаном національної збірної, вони теж є, як і Клаудіо Таффарела. В Матеуса чогось подібного ще немає, але він має такий самий рівень професіоналізму, як і в у нас усіх. У тренерському штабі збірної Бразилії з цього приводу немає проявів марнославства».

«Матеус виконує дуже важливу роботу. У його сферу відповідальності входять мертві м'ячі – ситуації як в атаці, так і в обороні. І, можу сказати, він дуже добре справляється зі своїми обов'язками. Під час тренувань на полі він з'являється частіше ніж Тіте, ніж я, ніж Сезар Сампайо. Він перебуває у постійному діалозі з гравцями. Можу сказати, що в його особі у нас є чудовий тренер на майбутнє, адже з тією школою, яка у нього за плечима, він підготував себе до найвищого рівня. Коли Матеус тільки прийшов працювати в «Корінтіанс», то вже не виглядав, як юнак, який нічого не розуміє. Навпаки, до цього моменту він уже встиг пройти стажування у Вандерлея Лушембурго, побувати та перейняти досвід роботи, який існує у «Шахтарі» та «Барселоні»… Він неймовірно відповідально підходить до роботи».

«Що я можу сказати з приводу того, що Матеус є сином Тіте? Тільки те, що син Анчелотті (33-річний Давіде допомагає батькові й входить до тренерського штабу «Реала» - прим. авт.) також дуже добре розуміє футбол, так само як і син Дорівала Жуніора (Лукас Сільвестр входить до тренерського штабу батька у «Фламенго» - прим. авт.). Вони знаходяться у професії зовсім не тому, що є синами зіркових батьків», – сказав Клебер Шав'єр.

Чи є переконливими аргументи Тіте та Клебера Шав'єра для критиків? Навряд чи. Втім, заткнути рота недоброзичливцям нинішній наставник «селесао», його син та весь тренерський штаб можуть. Для цього потрібно виграти ЧС-2022 у Катарі, зробивши Бразилію шестиразовим чемпіоном планети.

Цікаво, що ще наприкінці лютого Тіте заявив про відхід з посади головного тренера збірної Бразилії після турніру у Катарі: «Я залишусь у збірній до кінця чемпіонату світу, і у мене немає причин брехати. Я виграв усе в своїй кар'єрі, не вистачає лише перемоги на чемпіонаті світу».

А ще цікавішим є той факт, що чутки все активніше та активніше сватають на посаду головного тренера «селесао» саме нинішнього наставника «Фламенго» Дорівала Жуніора, що означає одне – із високою ймовірністю, і в наступному тренерському штабі збірної Бразилії одночасно будуть присутніми батько із сином-асистентом. А це означає, що на нас чекає нова серія звинувачень у непотизмі? To be continued…

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 07:01 4
Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді

Свьонтек вибила Соррібес-Тормо, Даніель програла Соболенко, Коко вилетіла від Кіз

ФОТО. Рюдігер дав помилкову підказку Луніну перед пенальті Кейна
Футбол | 30 квітня 2024, 23:29 12
ФОТО. Рюдігер дав помилкову підказку Луніну перед пенальті Кейна

Андрій пропустив від Гаррі, який реалізував 11-метровий у матчі Баварія – Реал

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.