Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 09 листопада 2022, 10:17
8526
1

Золотий Гарет. Чи став комусь корисним перехід Бейла в Лос-Анджелес?

У липні завершилася дев'ятирічна епопея із перебуванням валлійця у «Реалі»

| Оновлено 09 листопада 2022, 10:17
8526
1
Золотий Гарет. Чи став комусь корисним перехід Бейла в Лос-Анджелес?
Getty Images/Global Images Ukraine. Гарет Бейл

Влітку нинішнього року клуб МЛС «Лос-Анджелес», який був заснований лише у 2014 році, отримав у свої ряди двох зірок світового футболу – італійського центрбека Джорджо К'єлліні, котрий відіграв до цього 17 років за «Ювентус», а також валлійського вінгера Гарета Бейла, який провів 9 років у складі Реала із невеликою паузою на оренду в «Тоттенхемі».

І якщо у ситуації з К'єлліні все було гранично ясно – 38-річний італієць віддав максимум «Ювентусу» та італійському футболу, після чого вирішив перед виходом на пенсію пограти десь, де рівень інтенсивності не такий високий, як у Серії А, то ось переїзд за океан 33-річного Бейла таки здивував.

Так, сезон-2021/22 видався для Бейла абсолютно провальним. Валлієць провів лишень 5 матчів у Ла Лізі, відзначившись 1 забитим м'ячем та маючи масу проблем як із керівництвом клубу, так і з уболівальниками, і зі ЗМІ. Все це почалося ще кілька років тому з легендарного прапора із написом «Уельс, гольф, Мадрид. В такому порядку», після чого і без того не найяскравіша кар'єра Бейла в Іспанії остаточно полетіла у прірву.

Влітку 2022 року нарешті для «Реала» в Бейла закінчився контракт, й мадридці відпустили колись найдорожчого футболіста планети на всі чотири сторони у статусі вільного агента. Проте про завершення кар'єри Гарет навіть і думати не бажав. У червні він посприяв перемозі збірної Уельсу над Україною (1:0) у фіналі плей-оф кваліфікації на ЧС-2022 в Катарі, а тому не міг опинитися осторонь такої грандіозної для всієї нації події, як перша із 1958 року поїздка валлійців на світову першість.

Головним питанням було лише, де вирішить продовжити виступи на клубному рівні Бейл. Напередодні ЧС-2022 йому було дуже важливо підібрати собі команду, де валлієць отримував би стабільну ігрову практику, та зміг би надолужити втрачене, щоб поїхати до Катару у гарній формі. Подейкували, що активну цікавість до співпраці із Бейлом виявляв «Кардіфф Сіті» з Чемпіоншипу, проте вінгер не побажав повертатися на батьківщину, а зупинив вибір на співпраці із американським «Лос-Анджелесом».

Переїзд Бейла за океан підняв у США серйозний ажіотаж, однак, на відміну від К'єлліні, валлійцю так і не вдалося стати ключовою фігурою для своєї нової команди. В МЛС Гарет зіграв у тих же 13 матчах, що й Джорджо, але якщо італієць 10 із них починав у стартовому складі, то ось валлійцю пощастило вийти на поле з перших хвилин лише 2 рази… Більше того, в жодному з поєдинків до кінця сезону Бейл не зміг відіграти від свистка до свистка. Його максимум – це 65 хвилин в іграх проти «Остіна» (1:4) та «Міннесоти Юнайтед» (1:1), а перед початком стадії плей-оф в МЛС у пресі взагалі заговорили про травму ноги у валлійця, через яку він ризикував пропустити не лише ключові для «Лос-Анджелеса» поєдинки сезону, а й такий довгоочікуваний чемпіонат світу у Катарі. Втім, ситуація для Бейла виявилася сприятливою, і він таки з'явився на полі в плей-оф МЛС – у фінальному протистоянні з «Філадельфією Юніон»…

Але чи став комусь корисним переїзд Бейла за океан? Про це варто поговорити, виділяючи окремо три сторони - «Лос-Анджелес», збірну Уельсу та самого Гарета...

Лос-Анджелес

Загалом за «Лос-Анджелес» Бейл провів 369 хвилин у 13 поєдинках, забивши 3 м'ячі в МЛС. У середньому – це 28 хвилин та 0,23 голи в перерахунку на один матч. Іншими словами, внесок валлійця в командні успіхи можна називати дуже незначним. Його підписання виглядало як спроба полагодити те, що й так не було зламаним.

Ще до приходу Бейла в «Лос-Анджелеса» на правому фланзі атаки був беззаперечно ключовий виконавець – ровесник валлійця 33-річний Карлос Вела. Цей мексиканець також встиг засвітитись у Європі, коли в юному віці переїхав до «Арсенала», але так і не зміг в Англії стати гравцем топ-калібру для Прем'єр-ліги. В результаті каноніри продали Велу у «Реал Сосьєдад» за 14 мільйонів євро, а через шість років, проведених у цій команді, Карлос на правах вільного агента перейшов до «Лос-Анджелеса», коли той якраз отримав можливість виступати на рівні МЛС.

Getty Images/Global Images Ukraine

Нині Карлос Вела – це беззаперечний лідер «Лос-Анджелеса» та капітан команди. В МЛС-2022 на рахунку мексиканця 35 проведених матчів, а також 12 забитих м'ячів та 12 гольових передач. Це абсолютно найкращий показник у команді, а тому розраховувати на те, що Бейл з ходу зможе посадити такого футболіста на банку, навряд чи було варто.

Крім того, прямо зараз у «Лос-Анджелеса» на правий фланг атаки є й інший варіант – 21-річний ганський легіонер Квадво Опоку, який останнім часом демонструє приємний прогрес і цього року відзначився 8 голами та 3 асистами у 37 поєдинках.

Тому Бейла куди частіше тренерський штаб намагався використовувати не в якості вінгера, а на позиції центрфорварда. Але й там Гарет отримав серйозного конкурента в особі 27-річного Крістіана Аранго. Цей колумбієць встиг побувати у дублі «Валенсії» та на контракті у «Бенфіці», хоча за першу команду лісабонців не провів жодного матчу, а з минулого літа грає за «Лос-Анджелес». В МЛС-2022 на рахунку Аранго виявилося 18 забитих м'ячів та 4 асисти у 37 поєдинках. Стабільність колумбійця також не дозволяла Бейлу розраховувати на простий шлях в основу.

У зв'язку з цим недивно, що керівництво «Лос-Анджелеса» підписало із Бейлом однорічну угоду, після якої в клубі й ухвалюватимуть остаточне рішення щодо доцільності продовження співпраці з валлійцем. Але станом на даний момент Гарет не виглядає тим, без кого ця команда не зможе бути успішною у майбутньому. Хоча надважливу роль у нинішніх успіхах «Лос-Анджелеса» валлієць все ж таки встиг зіграти, але про це поговоримо трохи пізніше…

Збірна Уельсу

Для збірної Уельсу було важливо, щоб після мадридського «Реала» їхній ключовий футболіст та капітан Гарет Бейл нарешті знайшов команду, у якій він регулярно виходитиме на поле. В «Лос-Анджелесі» в принципі ця умова була дотримана, оскільки валлієць з'являвся у кожному матчі, коли був здоровий, але кількість ігрової практики, отриманої Гаретом, не може не викликати занепокоєння.

Getty Images/Global Images Ukraine

З іншого боку, Уельс має бути задоволений, що Бейл встиг відновитися після травми ноги всього за 16 днів, і навіть зіграти у фіналі чемпіонату МЛС перед тим, як прибуде до національної команди для підготовки до фінальної частини ЧС-2022. Без Гарета валлійці однозначно втратили б багато чого на турнірі у Катарі, бо цей футболіст надзвичайно важливий навіть для атмосфери в командній роздягальні, не кажучи вже про тактичні аспекти гри.

Варто також згадати, що за збірну Уельсу Бейл завжди намагається грати на максимумі можливостей, у якій би ігровій формі не перебував. Навіть не згаданому вище скандальному прапорі Уельс значився для Гарета під першим номером, а це багато про що говорить. Інша річ, що нинішній Бейл – це далеко не зірка № 1 у складі «Тоттенхема», за якого «Реал» на початку вересня 2013 року заплатив 101 мільйон євро…

Гарет Бейл

Очевидно, що при виборі нової команди Бейл насамперед керувався принципом отримання ігрової практики напередодні ЧС-2022. Рішення перейти до «Лос-Анджелеса» Гарет прийняв вже після того, як валлійці оформили путівку до Катару, і заради цього екс-зірці Реала довелося відмовитися від більшої частини своїх фінансових запитів. Зокрема, за даними інсайдерів, в США Гарет отримує 1,6 мільйона доларів на рік, хоча у Мадриді мав оклад у 20,3 мільйонів доларів.

Незважаючи на те, що Бейл, здається, дещо недооцінив рівень футболу в МЛС, через що поки не є гравцем основного складу і не факт, що стане таким у першій частині наступного сезону, коли продовжить діяти його контракт із «Лос-Анджелесом», валлієць публічно висловлює задоволенням від життя у США.

«Мені складно описати емоції, але в «Лос-Анджелесі» приємна атмосфера, уболівальники дуже гостинні. Навіть на виїзних матчах вони не такі вже й ворожі до моєї команди, і до мене. Це досить сімейне середовище, і це те, чим має бути футбол – місце, куди ви приводите своїх дітей», – сказав Бейл.

Після певного роду цькування у «Реалі», яке Гарет пережив через принципову позицію допрацювати свій контракт до кінця, подібні слова говорять багато про що із точки зору справжніх цінностей, що існують нині у кар'єрі валлійця. Грошей він уже заробив достатньо, й перед виходом на пенсію, здається, просто хоче пограти у кайф – заради себе, партнерів, глядачів та видовища. МЛС практично ідеально підходить під ці побажання.

Що в результаті?

Незалежно від того, що каже Бейл, можна сміливо стверджувати, що в «Лос-Анджелесі» він із самого початку бачив для себе більше можливостей. Але конкуренція із Велою та іншими лідерами нинішньої атаки команди поки не виграна, хоча Гарет вже зараз почувається набагато більш задоволеним, аніж на лаві запасних у Мадриді. В Іспанії він багато в чому сам загнав себе у кут, вибратися з якого не зміг чи не забажав. В США робити такі помилки Бейл, схоже, не збирається.

Для керівництва «Лос-Анджелеса» Бейл є золотою карткою без встановленого ліміту на використання коштів. Як уже було сказано, зарплата Гарета навіть за мірками МЛС не така вже й висока. Наприклад, Лоренцо Інсіньє отримує у «Торонто» близько 15 мільйонів доларів на рік, Крістіан Бентеке у «Ді Сі Юнайтед» – 4 мільйони, а резервіст «Далласа» Франко Хара, якого напевно мало хто згадає за його європейськими виступами за «Бенфіку», «Гранаду» та «Олімпіакос», має гарантовані 2,5 мільйони.

При цьому у «Лос-Анджелесі» вже прозвітували, що Бейл, який прийшов у клуб в середині сезону, став для нього лідером із продажів іменних футболок у 2022 році. Валлієць приносить не лише гроші, а й увагу, яка згодом конвертується у вигідні контракти, а отже, приносить ще більше грошей.

Наступного року ситуація може змінитися на кращий для Бейла та «Лос-Анджелеса» бік ще й тому, що Гарет став тим гравцем, який відіграв ключову роль у завоюванні чемпіонства в МЛС. У фіналі проти «Філадельфії Юніон» валлієць на восьмій компенсованій хвилині до додаткового часу забив у ворота суперника, зробивши рахунок 3:3, й перевівши з'ясування стосунків у серію пенальті. Там до удару валлійця справа не дійшла, а «Лос-Анджелес» відсвяткував перемогу, скориставшись цілковитою неспроможністю суперника (3:0).

Getty Images/Global Images Ukraine

Перемога в МЛС стала для молодого клубу історичною, а Бейл став тим, хто назавжди асоціюватиметься у шанувальників команди із золотом. І нехай інші цифри поки говорять далеко не на користь Гарета, свій трансфер у «Лос-Анджелес» він вже виправдав цим одним-єдиним голом у ворота «Філадельфії Юніон», масою позитивних емоцій для вболівальників, а також грошовим потоком, який буквально ллється рікою у напрямку клубної скарбниці.

Тому в 2022 році Бейл майже все зробив правильно: нарешті залишив «Реал», знайшов команду та лігу, де знову відчув себе щасливим, допоміг новому колективу здобути історичну перемогу… Чому майже? Бо дива від Гарета тепер чекають ще й у рідному йому Уельсі. Чи відбудеться воно? Давайте зачекаємо на підсумки турніру в Катарі, а вже потім сформуємо остаточну думку…

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Довбик вписав своє ім'я в історію Жирони завдяки голу у ворота Барселони
Футбол | 04 травня 2024, 21:01 0
Довбик вписав своє ім'я в історію Жирони завдяки голу у ворота Барселони

Артем відзначився у очному матчі команд на 4-й хвилині поєдинку

Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною
Футбол | 04 травня 2024, 22:25 4
Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною

«Жирона» обіграла «синьо-гранатових» 4:2 та вперше в історії вийшла до Ліги чемпіонів!

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pol-55
А ще Гарет в 13му підсадив мене на Тотем.