Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 03 листопада 2022, 20:14
4339
10

Шахтар – Лейпциг: коли запам'ятовується останнє

Попелюшка не стала принцесою. Але за спробу все одно спасибі

| Оновлено 03 листопада 2022, 20:14
4339
10
Шахтар – Лейпциг: коли запам'ятовується останнє
Getty Images/Global Images Ukraine

Напевно, не тільки я мав відчуття дикого дежавю після перегляду матчу «Шахтар» – «Лейпциг». Ну ось майже один до одного ця гра, як пам'ятне протистояння дворічної давності «Шахтаря» проти гладбахської «Боруссії». Тоді, як ми всі пам'ятаємо, команда з Менхенгладбаха, яку вів нинішній тренер «Лейпцига» Марко Розе, розбила «Шахтар» Луїша Каштру за сумою двох матчів 10:0. Той самий «Шахтар», який тоді двічі обіграв «Реал».

І на цей раз «гірники» дуже гідно змогли зіграти проти «королівського клубу». Але проти команди Розе – знову ступор.

Гру донеччан проти «Лейпцига» як тільки не називали. Найчастіше – «матч життя». Очевидне перебільшення. Бо навіть після поразки життя буде. Для обох суперників. Але однозначно і те, що від поєдинку у Варшаві очікували драйв, нерв і бій. На жаль, нічого подібного не вийшло. З нашого боку.

Getty Images/Global Images Ukraine

Те, що цей «Лейпциг» вищий за класом за цей «Шахтар», було очевидно ще напередодні їхнього першого матчу. Але тоді «бики» були «розібраними». Тедеско дуже невчасно для себе та дуже вчасно для українського чемпіона затіяв тактичну революцію. І опинився біля розбитого корита. І без роботи.

Зараз командою керує прагматик і романтик в одній «склянці». Дуже високий пресинг із наступним тиском через фланги, дуже швидкі контратаки – все це й багато іншого команда Розе наочно показала у грі проти команди Йовічевича.

І знову, як і два роки тому, «Шахтар» нічого не зміг протиставити такій тактиці. Як кажуть, проти лому немає прийому.

Хоча, задля справедливості, треба визнати, що, на відміну від команди Каштру, яка здалася на милість «Боруссії», команда Йовічевича до останнього не викидала білий прапор, сподіваючись хоча б на гол престижу.

Але ні гола, ні престижу не вийшло. «Шахтар» програв, програв закономірно, програв розгромно, програв всуху. Мені здається, ось це головний «математичний» підсумок поєдинку. Наша команда виявилася явно слабшою за німецьку команду. Ось, власне, і все.

Вона виявилася слабшою і за «Реал». Але завдяки збігу обставин у першому турі, і геройству в «домашньому» поєдинку проти «Мадрида», наш чемпіон виявився вищим за чемпіона Шотландії, з яким поділив очки.

Однак, на мій погляд, у цьому випадку можна і потрібно вести мову і про емоційну складову. Емоції та все, що навколо них, супроводжували «гірників» упродовж усієї нинішньої лігочемпіонської кампанії. Цьогорічну «помаранчево-чорну» команду найчастіше порівнювали з командою Де Дзербі – рік тому було кинуто в «котел» десятки мільйонів євро, але «Шахтар» виглядав у кращому разі нейтрально. І посів у результаті останнє місце у групі.

«Шахтарю» Йовічевича теж прогнозували подібну турнірну долю. І не тільки скептики, а й реалісти: дуже сильно змінилася команда в порівнянні з минулим сезоном. Помінялася не на краще, втративши майже весь свій легіонерський лоск.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але на честь нинішнього «Шахтаря», нальоту «нейтральності» на ньому не було взагалі. То була дуже жива команда. Дуже справжня. Вона, ця команда, закохала в себе всю нашу країну.

Дуже прикро, що в потрібний момент ця команда виявилася вразливою. Казка закінчилася, розбившись об жорстоку реальність. Попелюшка залишилася з гарбузом, не перетворившись на прекрасну принцесу.

Що б хто не говорив, але фініш «Шахтаря» у групі Ліги чемпіонів 2022/2023 вийшов зім'ятим. Ми не забудемо геройства команди у перших п'яти матчах, але й відвертий провал на фініші ми також довго не забудемо. Адже запам'ятовується останнє.

Цей результат потрібно просто прийняти. Таким, як він є. І рухатись далі. Можливо, в плей-оф Ліги Європи «Шахтарю» пощастить більше, і він пройде далі. Все може бути.

Водночас, за Лігу чемпіонів «гірникам» теж треба подякувати: вони зробили практично все, що могли. Не можна на одному запалі вигравати війну. Нам хіба цього не знати.

А головне в даному контексті, як на мене, таке. Після вильоту з ЛЧ «Шахтар» навряд чи менше любитимуть. Швидше, навіть навпаки, адже мелодраматичні сюжети часом зачіпають сильніше, ніж невразливі герої бойовиків.

«Шахтар» і в Лізі Європи буде «живою» командою. У цьому я анітрохи не сумніваюся. Він навряд чи дійде до фіналу з огляду на рівень суперників. Але ми його все одно плекатимемо і підтримуватимемо, як молодшого брата. І не журитимемо за хворобу зростання.

Бо старший брат, котрий зараз на фронті, інакше не може. І саме на фронті зараз відбувається наш головний «матч життя».

А футбол – лише гра. Хоч і крута.

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

100-мільйонний пшик? Як Джейдон Санчо може почати все з нуля у Манчестері
Футбол | 25 квітня 2024, 11:00 0
100-мільйонний пшик? Як Джейдон Санчо може почати все з нуля у Манчестері

Щоправда, на шляху до цього ще існує одна «невеличка перешкода»…

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 25 квітня 2024, 00:08 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Так как посмотрел все игры шахтера в лч, можно сделать свое имхо.
За 6 игр я считаю самой сильной была игра с Реалом.
Реал отскочил в Варшаве.
Все остальные 5 игр были практически под копирку, как никрути а фортуна в футболе важная вещь 4:1 с Лейпцигом это доказательство.
Как закономерность лига Европы.
Как показала осень, йовичевич использовал очень мало замен а именно новых игроков. Тот же Тотовицкий Топалов Джурасек практически не играли.
Для Еврокубков нужна лавка, игроки которой должны быть в форме и готовыми. Даже если это не леги а украинцы.
Как болельщик хочется чтобы прекратили писать о том что мы где то фавориты, это время ушло. 
Gargantua
главный фактор и тех успехов с Реалом, и нынешних - это отношение соперника.
Высокомерие и вальяжность Реала приносили Шахтеру успех тогда и принесли частичный успех сейчас.
главное отличие Гладбаха тогда, что они не воспринимали Шахтер "сверху вниз". И Лейпциг не воспринимал, во втором матче.
А в первом матче просто все были настроены на легкую победу Лейпцига, отсюда и результат. Если бы Тедеско тогда настроил команду на важное противостояние с сильным соперником, не помог бы никакой фарт.
Kiev City
пока игроки не начнут выкладываться на поле на 100%, результата не будет.  очень слабо сыграли.   ни одной осмысленной атаки, розыграша мяча. по воротам не били  вообще. это все говорит о низком уровне игроков как в техническом так и в тактическом плане.
Виктор Ковтун
Болею за ДК, но я рад что у кротов будет весна, желаю всем нам дожить до весны !!!!! Слава Украине !!!!!!!!!!!!!!!!
⬆️
Главное что сняли вину за всё с бразильцев а Розе просто злой гений для Шахтёра
BEAN
Ну автор і фантазер... А заміни в кінці матчу - то не білий прапор, викинутий Йовічевичем? Якщо ні, то що тоді білий прапор? Невихід на другий тайм? Чи масовий вихід в роздягальню за рахунку 0:4?)))
Canadian_stallion
По результатам, лучшая команда, которая больше всех изменила состав, но стала народнее и ближе! Удачи весной! ЛЧ был бы не по зубам, а тут все может быть!