Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 12 листопада 2022, 04:58
1198
2

Бостон та Вегас видали потужний старт: 5 тенденцій жовтня у НХЛ

Оглядач Sport.ua – про головні події жовтня у найсильнішій хокейній лізі світу

| Оновлено 12 листопада 2022, 04:58
1198
2
Бостон та Вегас видали потужний старт: 5 тенденцій жовтня у НХЛ
Getty Images/Global Images Ukraine

У найкращій хокейній лізі світу завершився перший неповний місяць регулярки. Команди провели не більше 11-ти матчів, але навіть такий короткий відрізок дозволяє зробити цікаві висновки.

Найкращі команди минулого плей-оф тільки вкочуються у новий сезон

Це стандартне явище, адже довгий шлях у Кубку Стенлі забирає дуже багато сил. Що, наприклад, говорити про «Тампу», яка тричі поспіль діставалася фіналу, а 2020-го та 2021 року взяла трофей? Який сенс їй форсувати набір форми на жовтень-листопад?

«Едмонтон» і «Рейнджерс», яки вилетіли у фіналі конференцій, набрали дві третини очок, і це хороший показник. Стабільністю у командному плані не відрізняються ні «Ойлерз», ні «Синьосорочники». Натомість є стабільність в індивідуальному плані. Лідер «Едмонтона» та найкращий гравець ліги Коннор Макдевід впевнено йде за п'ятим у кар'єрі «Арт Росс Трофі» – він встиг зробити два хет-трики і з 18 (9+9) очками є найкращим снайпером і найкращим бомбардиром сезону. А інший центр «Нафтовиків» Леон Драйзайтль знаходиться у топ-5 за результативністю.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коннор Макдевід

«Рейнджерс» продовжують залежати від куражу лідерів атаки (коли настрою немає, то вони здатні влетіти будь-кому – навіть вдома нещасному «Сан-Хосе») та тащерських здібностей Ігоря Шестьоркіна. Його бекап Ярослав Галак настільки не тягне, що програв усі три матчі з жахливою статистикою (коефіцієнт надійності – 3,69, відбиті кидки – 86,7%).

Відзначимо і рішення тренера «Рейнджерс» Жерара Галлана щодо Алексі Лафреньєра. Перший номер Драфта-2019 точно не гравець для ліній чекерів, але конкуренцію на лівому фланзі атаки у перших двох ланках 21-річний канадець поки що просто не витримує. Галлан подумав, перевів Лафреньєра на правий край і виявив, що той ніякого дискомфорту там не відчуває, хоча 2+3 у 10-ти матчах – далека від зіркової статистика. Але у двох попередніх сезонах у Алексі в середньому було менше 0,4 очка за гру.

Фіналісти останнього Кубка Стенлі йдуть за графіком 50% очок – у «Тампи» цей показник зовсім трохи вищий. Але очевидно, що і «Лайтнінг», і «Колорадо» зможуть додати. Втім, якщо придивитись у майбутнє, де денверці явно збираються захищати титул чемпіона, то у «Евеланш» поки не видно гідної заміни для Назема Кадрі на позиції другого центра. А от із Валерієм Нічушкіним (7+5 у семи матчах і навіть один гол у стилі Коннора Макдевіда) голова клубного менеджменту Джо Сакік, схоже, знову вгадав, хоча контракт на 49 млн доларів за вісім сезонів здавався божевіллям.

Бостон відмовляється старіти

Перед стартом сезону «Брюїнз» здавалися чи не головним претендентом на звання майбутнього розчарування. Команда здавала з віком, а звільнення головного тренера Брюса Кессіді виглядало взірцем несправедливості. Не було зрозуміло, чи продовжить кар'єру Патріс Бержерон, проте було відомо, що старт регулярки пропустить інший лідер атаки Бред Маршан, а також провідний захисник Чарлі Макевой. Повернення з Чехії 36-річного Давида Крейчі здавалося відчайдушним кроком.

Але під керівництвом Джима Монтгомері, який зараз реанімує кар'єру, що переривалася через лікування від алкоголізму, «Бостон» виграв вісім матчів із дев'яти та лідирує у загальній таблиці ліги. Бержерон і Крейчі набирають в середньому по очку за гру, Хампус Ліндхольм розкрився в статусі лідера захисту, Маршан повернувся у склад на місяць раніше терміну і відразу ж зробив дубль у матчі з «Детройтом».

Getty Images/Global Images Ukraine

Після минулого сезону були сумніви, що Давид Пастрняк може бути зіркою топ-рівня поза «Ідеальною ланкою», де йому допомагали забивати Бержерон та Маршан. Однак чех, на якого ще чекають важкі переговори щодо нового контракту, просто розриває суперників – 7+10 у дев'яти матчах.

«Бостон» із нинішнім міцно збитим кістяком лідерів чудово знає, що робити на льоду. «Брюїнз» найбільше забивають і йдуть на другому місці за надійністю оборони. Ефективними є спецбригади команди з Массачусетсу, особливо та, яка відповідає за меншість (93,9% нейтралізації). А вчити «Ведмедиків», як битися (іноді брудно) і працювати, точно не потрібно.

Вегас має намір кинути виклик Колорадо

Звільнення Брюса Кессіді, схоже, піде на користь двом командам. «Бостон» без нього класно стартував, а «Вегас» повертає собі статус контендера. У невадців ті ж 16 очок, що й у «Брюїнз», але вони провели на одну гру більше.

Альянс Кессіді та «Голден Найтс» – це про спортивну злість та мотивацію. Тренер явно був приголомшений тим, що його виставили із «Бостона». «Вегас» же був дуже злий на себе за провал минулого сезону. При всіх виправданнях у вигляді величезної кількості травм, проліт повз плей-оф для команди, яка грала у фіналі Кубка Стенлі 2018 року, а 2020-го та 2021-го пробивалася до півфіналу, - це дуже важкий удар.

Філ Кессел встановив історичний залізний рекорд НХЛ за кількістю матчів без пропусків і найближчим часом доведе це число до неймовірної тисячі. Але 34-річний титулований форвард навряд чи у своєму віці зможе забивати стільки, скільки Макс Пачіоретті, якого у міжсезоння просто скинули до «Кароліни», щоб вписатися під стелю зарплат.

Але, схоже, Кессіді оперативно перевчив «Вегас». За графіком «очко за гру» у «Лицарів» поки що йде лише Джек Айкел, який намагається перекваліфікуватися на елітного центра з просто таланту, який набиває особисту статистику. Натомість саме «Вегас» має найкращий захист ліги – 1,7 пропущених шайби в середньому за гру. І це ще травмовані що Робін Ленер (він справді кришталевий), що Лоран Броссуа, які складали воротарську бригаду «Голден Найтс» на початку минулого сезону.

Не найвищий рівень дивізіону Пасифік (втім, давайте не говорити це що «Едмонтону», що «Калгарі», який поки що блискуче справляється зі втратою Джонні Годро та Метью Ткачука) дозволяє «Вегасу» розраховувати на повернення у фінал Заходу.

Олдскульний Джон Торторелла струснув Філадельфію

У двох попередніх сезонах «Філадельфія» вражала своєю плюшевістю та безхарактерністю, які йшли врозріз із традиціями «Хуліганів з Брод-стріт», які принесли франшизі Кубки Стенлі у 1974-му та 1975 роках.

Мабуть, менеджмент «Флайєрз», який нещадно критикується, вирішив згадати про ті часи, коли запрошував на посаду головного тренера Джона Тортореллу. «Тортс» – це не лише володар Кубка Стенлі 2004 року та дворазовий найкращий тренер ліги, а й дуже харизматичний персонаж. Він – представник старої школи, який здатний мотивувати навіть мертву команду, нагрубити журналістам і будь-кому, а також автор фрази «А тепер, хлопці, давайте намотаємо їм …(статевий орган) на шию!». Після неї «Коламбус», на який у серії першого раунду постсезону-2019 проти «Тампи» ніхто не ставив, виніс монструозного опонента 4-0.

Поки що можна говорити про те, що Торторелла знайшов хімію з новими підопічними. Хокей «Філадельфії» змушує позіхати, а то й засинати. «Льотчики» забивають на рівні аутсайдерів, вони надовго втратили провідного форварда Шона Кутюр'є, але при цьому йдуть у п'ятірці найкращих за надійністю захисту та відсотком набраних очок, а також лідирують за кількістю вольових перемог (чотири, а всього вікторій у «Філіс» п'ять).

Торторелла в «Коламбусі» багато в чому спирався навіть не на надійний захист, а на воротаря, який здатний відбивати все. У складі «Блю Джекетс» таким був Сергій Бобровський, у «Філадельфії» перспективи відкриваються перед Картером Хартом. 24-річний канадець повернув втрачену впевненість (ще два роки тому він здавався майбутнім топом, але потім заграв як зелений новачок) і явно хоче довести, що у родоначальників хокею після сходу зі сцени Кері Прайса, Корі Кроуфорда, Брейдена Холтбі та Марка-Андре Флері (він ще грає, але вік дається взнаки) може з'явитися новий надійний голтендер.

Снайпер, якого виховав український тренер, важко входить у сезон

Українець Борис Дороженко точно пишається Остоном Меттьюзом, якого він знайшов у абсолютно не хокейній Аризоні та поставив як ідеальне катання, так і скальпельний кидок. Остон двічі поспіль виграв «Моріс Рішар Трофі», тобто ставав найкращим снайпером сезону. За останні шість років (з моменту його дебюту в НХЛ) тільки Меттьюз закинув більше шайб, ніж Овєчкін.

Getty Images/Global Images Ukraine. Остон Меттьюз

Тому три голи, які Остон вичавив із себе в десяти матчах, не можуть не бентежити. Втім, є одне «але». У регулярці-2021/2022 форвард «Торонто» закинув 60 шайб, і лише одна з них припала на жовтень. Отже, зараз у Остона навіть прогрес намітився.

А ось команда Меттьюза розчаровує значно більше, ніж сам снайпер. У «Торонто» шість поразок у 10 матчах, хоча календар був аж ніяк не важкий. «Мейпл Ліфс» в середньому забивають жалюгідні 2,7 шайби за гру, маючи зіркову атаку. При цьому боротьба за плей-оф цього сезону буде складнішою, ніж звикло це покоління «Торонто». Навіть якщо взяти Атлантичний дивізіон, то тут є «Тампа», є «Флорида», яка продовжує грати в яскравий результативний хокей (Меттью Ткачук гідно замінив Джонатана Юбердо), є все ще грізний «Бостон», а також «Оттава», «Детройт» і навіть «Баффало», які стомилися бути аутсайдерами.

«Торонто» ризикує перетворитися на еталонних лузерів.

Ігор ЯСЛІК

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа
Футбол | 25 квітня 2024, 21:40 7
Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа

Тренер розраховує на Андрія в Лізі чемпіонів

НБА. Денвер знову обіграв Лейкерс, Нью-Йорк програв Філадельфії
Баскетбол | 26 квітня 2024, 08:36 1
НБА. Денвер знову обіграв Лейкерс, Нью-Йорк програв Філадельфії

«Орландо» взяв перше очко в протистоянні з «Клівлендом» у плей-оф

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KIPR ALECS
Начало сезона в НХЛ всегда неоднозначное, так что рано делать выводы. Блюз в сезон когда взяли чашку, до НГ были на последнем месте в своём дивизионе. Хотя таким грандам как Флорида и Торонто похоже в этом сезоне опять ничего не светит, в свете непонятной трансферное рокировки лидера атак у одних, и странным, мягко говоря, решением вратарской позиции у других. А так, смотрим хоккей и наслаждаемся.