Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 серпня 2023, 16:17
4186
0

Наймолодші гравці кожної з команд АПЛ: хто вони і де зараз

Вельми небагатьом вдалося досягти серйозних висот на професійному рівні...

| Оновлено 02 серпня 2023, 16:17
4186
0
Наймолодші гравці кожної з команд АПЛ: хто вони і де зараз
Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку цього року 18-річний талант «Дніпра-1» Єгор Ярмолюк перебрався до клубу англійської Прем'єр-ліги «Брентфорд». Сума угоди склала 1,5 мільйони євро, однак поки що українець працює з дублюючим складом «бджіл», і дебютувати за першу команду особливих можливостей не має. Втім, якщо такі в Ярмолюка з'являться у найближчі пару місяців, то він зможе оновити клубний рекорд з мінімального віку футболіста, який виходив у лавах «Брентфорда» на матч АПЛ.

Поки для Ярмолюка подібна перспектива здається досить туманною, в АПЛ знаходяться інші, причому навіть молодші, аніж українець, персони, котрі по-справжньому творять історію. А якщо так, то саме час згадати наймолодших гравців в історії кожної команди АПЛ, простеживши, як склалося їхнє майбутнє…

АРСЕНАЛ: Ітан Нванері

Вік дебюту в АПЛ: 15 років та 181 день
Матчів в АПЛ: 1
Нинішня команда: «Арсенал»

Getty Images/Global Images Ukraine

Символічно, що, розпочавши в алфавітному порядку, ми одразу ж натрапили на нещодавнього героя – наймолодшого гравця, який коли-небудь виходив на поле в рамках АПЛ. Йдеться про фактично дитину – 15-річного півзахисника Ітана Нванері, який у середині вересня вийшов на заміну у матчі «канонірів» проти «Брентфорда», і перевершив колишнє досягнення, яке належало Харві Елліотту.

Як складеться майбутнє Нванері в АПЛ та «Арсеналі», поки сказати складно, але наставник «канонірів» Мікель Артета вже потрапив під засудження експертів за рішення випустити на поле такого молодого гравця…

АСТОН ВІЛЛА: Рашіан Хепберн-Мерфі

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 176 днів
Матчів в АПЛ: 2
Нинішня команда: «Свіндон»

Getty Images/Global Images Ukraine

Уродженець Бірмінгема та вихованець академії «Астон Вілли» Рашіан Хепберн-Мерфі став наймолодшим футболістом в історії клубу в рамках АПЛ, коли у березні 2015 року вийшов на заміну у гостьовому поєдинку проти «Сандерленда». Та гра складалася досить просто для «Астон Вілли», яка здобула перемогу із рахунком 4:0, а тому недивно, що на 83-й хвилині тодішній наставник бірмінгемців Тім Шервуд вирішив замінити автора дубля Крістіана Бентеке на юного центрфорварда Хепберна-Мерфі. Згодом Рашіан вийшов на поле у рамках АПЛ ще в одному матчі, але вже в сезоні-2015/16, а влітку 2020 року «Астон Вілла» відпустила його вільним агентом до кіпрського «Пафосу». На початку вересня цього року Хепберн-Мерфі повернувся до Англії, підписавши контракт із командою Ліги 2 (четвертий дивізіон англійського футболу) «Свіндон».

БОРНМУТ: Оуен Беван

Вік дебюту в АПЛ: 18 років та 305 днів
Матчів в АПЛ: 1
Нинішня команда: «Йовіл» (в оренді з «Борнмута»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Молодому валлійському центрбеку Оуену Бевану, котрий є вихованцем академії «Борнмута», цього сезону пощастило увійти в історію рідного клубу. Справа в тому, що 27 серпня наставник «вишень» Скотт Паркер випустив Бевана на заміну у поєдинку проти «Ліверпуля». До того моменту (а йшла 82-га хвилина) рахунок був 8:0 на користь «червоних», і навряд чи Оуен був радий такому історичному шансу… До речі, «Ліверпуль» довів гру до перемоги із рахунком 9:0, а Паркера за кілька днів відправили у відставку. Що стосується Бевана, то у «Борнмуті» вирішили, що продовжувати грати на рівні АПЛ для юного центрбека все-таки зарано, через що Оуена було віддано в річну оренду «Йовілу», який виступає в Національній лізі Англії (п'ятий за рангом дивізіон тамтешнього футболу).

БРАЙТОН: Еван Фергюсон

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 122 дні
Матчів в АПЛ: 1
Нинішня команда: «Брайтон»

Getty Images/Global Images Ukraine

Молодий нападник Еван Фергюсон народився і починав грати у футбол в Ірландії, звідки з лав «Богеміана» у січні минулого року і перебрався до «Брайтона». Через рік Грем Поттер, який тоді ще очолював «чайок», а нині вже тренує «Челсі», вирішив, що Фергюсон заслужив шанс дебютувати в АПЛ. Щоправда, юний форвард вийшов на поле у ​​домашньому матчі проти «Бернлі», який завершився для «Брайтона» тотальною невдачею - поразкою 0:3. Натомість Евану було надано понад 20 хвилин ігрового часу, щоб спробувати проявити себе. Зараз Фергюсон продовжує залишатися в системі «Брайтона», тому що влітку клуб вирішив, що краще залишити молодого гравця у своїх лавах, проте після цього відбулася зміна головного тренера, і поки невідомо, чи виявиться Еван затребуваний штабом екс-коуча «Шахтаря» Роберто Де Дзербі, або взимку буде змушений підшукувати іншу команду.

БРЕНТФОРД: Фін Стівенс

Вік дебюту в АПЛ: 18 років та 276 днів
Матчів в АПЛ: 1
Нинішня команда: «Суонсі» (в оренді з «Брентфорда»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Правий захисник Фін Стівенс є вихованцем академії «Арсенала», але влітку 2020 року вважав за краще перебратися до скромнішого «Брентфорда», де, очевидно, побачив більше можливостей для розвитку. Дебютувати молодому гравцеві в АПЛ вдалося у січні цього року в гостьовому матчі проти «Саутгемптона» (1:4). Стівенс вийшов на поле на 76-й хвилині замість травмованого Серхі Каньоса. Що-небудь виправити в тому матчі для «бджіл» було вже фактично неможливо, а тому дебют Фіна примітний лише цим фактом, але нічим іншим. 1 вересня цього року боси «Брентфорда» вирішили за доцільне відправити Стівенса в оренду до «Суонсі», де на рівні Чемпіоншипу Фін вже почав отримувати регулярну ігрову практику.

ВЕСТ ХЕМ: Ріс Оксфорд

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 236 днів
Матчів в АПЛ: 8
Нинішня команда: «Аугсбург»

Getty Images/Global Images Ukraine

Ріс Оксфорд народився в Лондоні, а грати у футбол починав в «Тоттенхемі», звідки невдовзі перебрався до академії «Вест Хема». У серпні 2015 року кремезному центрбеку була надана можливість дебютувати за «молотобійців» в АПЛ, причому у виїзному поєдинку проти «Арсенала» - найпринциповішого суперника першої команди Ріса. Тодішній наставник «Вест Хема» Славен Біліч випустив Оксфорда на 79-й хвилині на заміну, коли рахунок був 2:0 на користь його команди. Хорватський фахівець, безумовно, ризикував, довіряючи місце на полі молодому виконавцю, але той його не підвів. Згодом Оксфорд зіграв ще сім матчів у рамках Прем'єр-ліги (шість – під керівництвом Біліча та один – вже за Девіда Моєса), але у січні 2019-го був відпущений в оренду в «Аугсбург», де непогано себе проявив і згодом був викуплений за 2 мільйони євро. Нинішня оціночна вартість Оксфорда дорівнює 12 мільйонам євро.

ВУЛВЕРХЕМПТОН: Ентоні Форд

Вік дебюту в АПЛ: 18 років та 10 днів
Матчів в АПЛ: 6
Нинішня команда: «Рексем»

Getty Images/Global Images Ukraine

Ірландський правий півзахисник Ентоні Форд пройшов через академію «Вулверхемптона», і у листопаді 2011 року зумів дебютувати за першу команду в АПЛ. Тодішній наставник «вовків» Мік Маккарті випустив Форда на заміну на 75-й хвилині у спробах хоч якось врятувати ситуацію, оскільки його команда без шансів поступалася «Челсі». Змінити хід того поєдинку не зміг ніхто зі стану «Вулверхемптона» (0:3), але згодом Форд зіграв ще п'ять матчів у Прем'єр-лізі, хоча гольовими діями відзначитися й не зміг. Після того в АПЛ Ентоні на полі не з'являвся, продовжуючи кар'єру у командах нижчих дивізіонів. Нині 28-річний Форд є футболістом скромного «Рексема» - команди вже згадуваної вище Національної ліги Англії.

ЕВЕРТОН: Жозе Бакстер

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 191 день
Матчів в АПЛ: 7
Нинішня команда: завершив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine

У серпні 2008 року Девід Моєс у стартовому поєдинку нового сезону в АПЛ проти «Блекберна» дав можливість дебютувати у турнірі юному центральному хавбеку Жозе Бакстеру. Він з'явився на полі на 78-й хвилині за рахунку 2:2 і, очевидно, був покликаний допомогти «ірискам» здобути домашню перемогу над суперником, але «Евертон» пропустив у доданий до матчу час і програв (2:3). Кар'єра у Бакстера не залагодилася зі старту не лише в АПЛ, а й в «Евертоні», звідки він влітку 2012 року пішов вільним агентом. Помандрувавши різними командами нижчих англійських дивізіонів, Бакстер у лютому 2020 року перебрався до США, де підписав контракт з «Мемфісом 901». Вже у грудні футболіст знову опинився без роботи, а влітку минулого року ухвалив рішення завершити кар'єру. Примітно, що на той момент наймолодшому гравцю «Евертона» в історії виступів команди в АПЛ було всього лише 29 років.

КРІСТАЛ ПЕЛАС: Джордж Нда

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 340 днів
Матчів в АПЛ: 28
Нинішня команда: завершив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Центрфорварду Джорджу Нда пощастило дебютувати за «Крістал Пелас» в АПЛ ще наприкінці листопаду 1992 року, коли «склярі» на виїзді зустрічалися із «Ліверпулем». Щоправда, рахунок того поєдинку (5:0 на користь «червоних») навряд чи залишився щасливим спогадом для Нда та його тодішніх партнерів. Тоді «Крістал Пелас» не відрізнявся стабільністю виступів, як нині, а тому був такою собі командою-ліфтом для АПЛ. Джорджу вдалося зіграти 28 матчів у рамках елітарного дивізіону, в яких він зумів відзначитись лише 1 забитим м'ячем. Закінчував кар'єру нападник у Чемпіоншипі, повісивши бутси на цвях у стані «Вулверхемптона» влітку 2006-го.

ЛЕСТЕР: Еміл Хескі

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 55 днів
Матчів в АПЛ: 516
Нинішня команда: завершив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Наймолодшим дебютантом у рамках АПЛ в історії «Лестера» є добре відомий Еміл Хескі. Він народився у Лестері, і в таборі «лисиць» починав грати у футбол, а 8 березня 1995 року, у 17-річному віці, дебютував в Прем'єр-лізі, коли Марк Макгі не побоявся випустити юного форварда у стартовому складі на поєдинок із «Куїнз Парк Рейнджерс». І нехай той матч «лисиці» програли із рахунком 0:2, а Хескі замінили на 69-й хвилині, згодом Емілу вдалося яскраво заявити про себе. Зокрема, у березні 2000 року Хескі перейшов до «Ліверпуля», де провів чотири сезони, а згодом в рамках АПЛ пограв ще за «Бірмінгем», «Віган» та «Астон Віллу». Усього на рахунку Еміла 516 матчів та 110 голів у Прем'єр-лізі, а також 62 поєдинки та 7 забитих м'ячів за збірну Англії. Кар'єру футболіста Хескі завершив у «Болтоні» влітку 2016 року.

ЛІВЕРПУЛЬ: Джек Робінсон

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 250 днів
Матчів в АПЛ: 20
Нинішня команда: «Шеффілд Юнайтед»

Getty Images/Global Images Ukraine

Центрбеку Джеку Робінсону, який є випускником академії «Ліверпуля», пощастило дебютувати в АПЛ у 16 ​​років, причому у складі своєї рідної команди. 9 травня 2010 року «червоні» на виїзді проводили заключний поєдинок сезону в рамках чемпіонату, і Рафаель Бенітес дозволив Робінсону вийти на заміну на 87-й хвилині замість Райана Бабела. Виграти ту зустріч «Ліверпуль» у «Халл Сіті», який де-факто вилетів, так і не зумів (0:0), а Джек, у свою чергу, так і не зміг стати для «червоних» важливим елементом, будучи проданим у серпні 2014 року трохи більше ніж за 1 мільйон фунтів в «Куїнз Парк Рейнджерс». В останні два з половиною роки Робінсон, який відсвяткував на початку вересня вже 29-й день народження, виступає за «Шеффілд Юнайтед», який у поточному сезоні намагається через успіх у Чемпіоншипі повернути собі прописку в АПЛ.

ЛІДС: Аарон Леннон

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 129 днів
Матчів в АПЛ: 416
Нинішня команда: вільний агент

Getty Images/Global Images Ukraine

«Лідс» за останні кілька десятків років подарував англійському футболу кількох дуже якісних футболістів, а наймолодшим дебютантом в історії «павичів» є вінгер Аарон Леннон. Цьому таланту вдалося дебютувати в АПЛ у 16 ​​років, коли його на 77-й хвилині кинули рятувати долю поєдинку проти «Тоттенхема» (1:2). Замінивши Марка Відуку, Леннон не встиг відзначитись у тій грі результативними діями, проте через два роки перейшов до «Тоттенхема», де й провів більшу частину поєдинків в АПЛ від свого нинішнього показника у 416 ігор. В сезоні-2021/22 Аарон захищав кольори «Бернлі», а влітку отримав статус вільного агента, в якому перебуває й досі. У квітні Леннону виповнилося 35 років і поки він не натякав на можливість завершення кар'єри.

МАНЧЕСТЕР СІТІ: Майка Річардс

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 119 днів
Матчів в АПЛ: 204
Нинішня команда: завершив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Осягати ази футболу Майка Річардс починав у «Лідсі», але потім перебрався до академії «Манчестер Сіті», де й дебютував на професійному рівні. Зокрема, перший матч у рамках АПЛ Річардсу вдалося зіграти у жовтні 2005 року. Тодішній наставник «містян» Стюарт Пірс випустив талановитого правого фулбека на останні п'ять хвилин у гостьовій зустрічі з «Арсеналом» (0:1). Майці пророкували феноменально успішну кар'єру, оскільки він мав і швидкість, і вміння зайняти позицію, і чудову фізичну підготовку, але в якийсь момент організм Річардса почав давати збої. Через низку важких травм фулбека банально списали в «Сіті», після чого він спробував зачепитися за свій шанс у «Фіорентині» та «Астон Віллі», але також зазнав фіаско. Влітку 2019-го 31-річний Річардс завершив кар'єру й зараз знайшов себе у ролі експерта на британському телебаченні.

МАНЧЕСТЕР ЮНАЙТЕД: Ейнджел Гомес

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 263 дні
Матчів в АПЛ: 5
Нинішня команда: «Лілль»

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Манчестер Юнайтед» Ейнджел Гомес зміг дебютувати в АПЛ завдяки бажанню Жозе Моуріньо. В останньому турі сезону-2016/17 португальський наставник дав можливість зіграти проти «Крістал Пелас» (2:0) низці молодих виконавців, серед яких був і Гомес, який замінив на 88-й хвилині Вейна Руні. Однак цей епізод не став елементом стрімкого зльоту Ейнджела у клубній ієрархії «Манчестер Юнайтед». Недивно, що влітку 2020 року хавбек, який не побачив перспектив у першій команді і відмовився продовжувати контракт із клубом, на правах вільного агента поїхав до Франції, підписавши договір із «Ліллем».

НОТТІНГЕМ ФОРЕСТ: Кріс Дойг

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 315 днів
Матчів в АПЛ: 2
Нинішня команда: завершив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Шотландський центрбек Кріс Дойг перебрався до «Ноттінгем Форест» із рідної для себе команди «Квін оф зе Саут» у серпні 1997 року. Через півтора роки він дебютував за «лісників» в АПЛ, вийшовши у другому таймі на заміну в поєдинку проти беззаперечного гегемона тих часів «Манчестер Юнайтед». Той матч завершився поразкою «Ноттінгем Форест» із рахунком 0:3, але після виходу на поле Дойга «лісникам» пощастило більше не пропускати у власні ворота. Згодом Кріс пішов на пониження, вдосталь награвшись у нижчих англійських лігах і навіть у чемпіонатах Австралії та Індонезії. Завершив кар'єру Дойг влітку 2015 року у «Грімсбі», де нині обіймає посаду асистента головного тренера першої команди клубу.

НЬЮКАСЛ: Казенга Луа-Луа

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 40 днів
Матчів в АПЛ: 7
Нинішня команда: «Левадіакос»

Getty Images/Global Images Ukraine

Казенга Луа-Луа є братом екс-футболіста «Ньюкасла» та ДР Конго Ломана Луа-Луа, який свого часу вважався одним із головних талантів «сорок». На молодшого Луа-Луа також покладалися серйозні надії, завдяки чому Казенга зміг дебютувати в АПЛ у 16-річному віці. В січні 2008 року Кевін Кіган випустив вінгера на 79-й хвилині на заміну замість Дем'єна Даффа, але це не допомогло «сорокам» обіграти на своєму полі «Болтон» (0:0). Згодом у «Ньюкаслі» розчарувалися у Казензі, продавши на початку 2012-го у «Брайтон» за 1 мільйон фунтів. За «чайок» Луа-Луа провів понад сотню матчів, але повноцінно реалізувати потенціал так і не зміг. З літа нинішнього року Казенга виступає у Греції за «Левадіакос», з яким оформив контракт на два сезони.

САУТГЕМПТОН: Люк Шоу

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 116 днів
Матчів в АПЛ: 210
Нинішня команда: «Манчестер Юнайтед»

Getty Images/Global Images Ukraine

Люку Шоу, котрий є вихованцем академії «Саутгемптона», вдалося буквально увірватися у світ професійного футболу. На рівні АПЛ він зумів дебютувати у 17 років, коли вийшов на останні десять хвилин в гостьовому матчі проти «Вест Бромвіча» (0:2). Дуже швидко Люку вдалося стати основним лівим фулбеком «святих», а влітку 2014 року талановитого захисника за 34 мільйони фунтів придбав «Манчестер Юнайтед». Кар'єра на «Олд Траффорд» спочатку складалася для Шоу не дуже успішно. Ходили навіть чутки про його можливий продаж чи оренду, але Люку вдалося залишитися, а останніми роками він був беззаперечно основним на своїй позиції, хоча з приходом на тренерський місток Еріка тен Хага ситуація, ймовірно, знову зміниться не на користь Шоу.

ТОТТЕНХЕМ: Дейн Скарлетт

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 320 днів
Матчів в АПЛ: 2
Нинішня команда: «Портсмут» (в оренді з «Тоттенхема»)

Getty Images/Global Images Ukraine

7 лютого минулого року Жозе Моуріньо, ще виконуючи обов'язки головного тренера «Тоттенхема», дав можливість дебютувати в АПЛ за «шпор» юному центрфорварду Дейну Скарлетту. Його португальський коуч кинув у бій на останні секунди матчу проти «Вест Бромвіча» (2:0), а наступного разу в Прем'єр-лізі Дейн з'явився на полі через рік, у лютому 2022-го, вже за Антоніо Конте, але теж на останні хвилини гри проти «Лідса». Поки що ці дві гри залишаються єдиними, які Скарлетт провів у АПЛ. Влітку «шпори» віддали молодого нападника набиратися досвіду в оренду в «Портсмут», де Дейн вже досить непогано зарекомендував себе і відзначився кількома забитими м'ячами у Лізі 1.

ФУЛХЕМ: Харві Елліотт

Вік дебюту в АПЛ: 16 років та 30 днів
Матчів в АПЛ: 16
Нинішня команда: «Ліверпуль»

Getty Images/Global Images Ukraine

До Ітана Нванері наймолодшим гравцем в історії АПЛ вважався Харві Елліотт, який свій перший матч у турнірі провів у складі «Фулхема» в 16 ​​років та 30 днів. Це була гра, в якій «дачники» 4 травня 2019 року на виїзді мінімально поступилися «Вулверхемптону» (0:1), а Елліотта тодішній коуч лондонців Скотт Паркер випустив на заміну на 88-й хвилині. Влітку 2019 року молодого хавбека практично задарма (близько 1,5 мільйонів фунтів) зумів підписати «Ліверпуль», де талант нині поступово і намагається вийти на якісно новий рівень виступів. Примітно, що поточна оціночна вартість Елліотта складає близько 30 мільйонів фунтів.

ЧЕЛСІ: Джоді Морріс

Вік дебюту в АПЛ: 17 років та 43 дні
Матчів в АПЛ: 136
Нинішня команда: завершив кар'єру

Getty Images/Global Images Ukraine

Джоді Моррісу, який грав на позиції центрального півзахисника, вдалося дебютувати за «Челсі» у сімнадцять з невеликим років. Тодішній коуч «синіх» Гленн Ходдл дозволив талановитому хавбеку дебютувати в АПЛ 5 лютого 1996 року, коли лондонці на своєму полі буквально знищили «Мідлсбро» (5:0). Морріс вийшов на поле на 70-й хвилині, коли всі голи у поєдинку вже були забиті. Загалом Джоді вдалося провести за «Челсі» 169 матчів, а покинув клуб він улітку 2003 року, пішовши вільним агентом до «Лідса». Грати у футбол Моррісу було призначено до 34 років, після чого він повісив бутси на цвях у складі скромного «Брістоль Сіті». Зараз екс-хавбек «Челсі» перебуває без роботи, але з 2019 до 2021 року входив у тренерський штаб Френка Лемпарда в рідному клубі.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»
Футбол | 25 квітня 2024, 15:58 24
Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»

Колишній тренер збірної України оцінив рівень деяких українських футболістів

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.