Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 04 жовтня 2022, 18:16
6370
9

Україна може стати однією з країн-господарок ЧС-2030. Що про це відомо?

Вперше в історії світова футбольна першість може відбутися на вітчизняних стадіонах

| Оновлено 04 жовтня 2022, 18:16
6370
9
Україна може стати однією з країн-господарок ЧС-2030. Що про це відомо?
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні авторитетне британське видання The Times повідомило якщо не сенсаційну за футбольними мірками, то дуже близьку до такої новину - Україна може прийняти матчі фінальної частини чемпіонату світу 2030 року. Щоправда, наша країна за сприятливих умов стане лише однією з трьох господинь світової першості, однак і цей факт вже сам по собі заслуговує на серйозну увагу.

Що відомо про можливу заявку України на прийняття фінальної частини ЧС-2030 прямо зараз, якими є наші шанси, хто в союзниках, а кого можна сміливо називати конкурентами? Давайте спробуємо розібратися разом…

Коли відбудеться фінальна частина ЧС-2030?

Почнемо із самого початку. Зараз планується, що фінальна частина чемпіонату світу з футболу в 2030 році пройде, як це і було раніше, влітку. Цей турнір стане знаковим для всього світового футболу, оскільки відбудеться рівно через 100 років після проведення прем'єрної в історії світової першості. З цієї причини очікувалося, що ФІФА у питаннях визначення країни-господарки чи країн-господарок може вдатися до якогось символізму, але президент організації Джанні Інфантіно ще у 2021 році заявив, що «чим більше кандидатів на право проведення турніру ми матимемо, тим краще», а ще дав обіцянку зробити вибір місця розіграшу ЧС-2030 «чистим» та «прозорим».

Як з'явився варіант з Україною?

Досить несподівано. Та сама The Times напередодні повідомила, що Україна може стати господаркою фінальної частини ЧС-2030 разом з Іспанією та Португалією, які над своєю спільною заявкою працюють вже досить давно.

Зокрема, британське видання зазначає, що варіант із включенням України до іспансько-португальської заявки був санкціонований Президентом нашої країни Володимиром Зеленським, і повністю узгоджений з урядами Іспанії та Португалії. Очікується, що офіційно про тристоронній формат співпраці буде оголошено у середу, 5 жовтня, футбольними чиновниками від Іспанії та Португалії, які зберуть з цієї нагоди спеціальну прес-конференцію у штаб-квартирі УЄФА в Швейцарії.

На що може претендувати Україна?

Наразі йдеться про те, щоб Україна, якщо її спільна заявка з Іспанією та Португалією стане переможцем при голосуванні, повністю прийняла матчі однієї з груп фінального турніру. Не виключено, що ці плани згодом будуть скориговані, і наша країна матиме можливість прийняти значно більше поєдинків світової першості.

Погоджуючись взяти Україну в спільну заявку, уряди Іспанії та Португалії, а також футбольні чиновники цих країн, висловлюють впевненість, що до 2030 року війна в Україні, затіяна росією, завершиться, а в країні розпочнуться активні процеси відновлення, що позитивно позначиться на всіх елементах інфраструктури, включаючи спортивну та логістичну.

Також варто зазначити, що починаючи з ЧС-2026, який пройде в США, Канаді та Мексиці, у фінальній частині турніру участь братимуть не 32, а 48 команд. Відповідне рішення ФІФА затвердила ще на початку 2017 року, через що для організації процесу змагання, вочевидь, буде потрібна більша кількість футбольних стадіонів, ніж раніше.

Хто ще хоче прийняти ЧС-2030?

На даний момент офіційно у ФІФА не надходило заявок на проведення фінальної частини чемпіонату світу з футболу у 2030 році, але слід зазначати, що їх прийом розпочався лише цього року. Поки що відомо про чотири наявні рішення подати відповідні заявки. Від Африканської конфедерації футболу (КАФ) з бажанням організувати світову першість виступило Марокко, від південноамериканської КОНМЕБОЛ готується спільна заявка від Уругваю, Аргентини, Парагваю та Чилі, а від УЄФА на офіційному рівні була підтверджена колаборація від Іспанії та Португалії, до якої тепер, ймовірно, доєднається і Україна. Крім того, є досить екзотичний інтерконфедераційний проект заявки, до якої увійдуть представники УЄФА, КАФ та АФК – Греція, Єгипет та Саудівська Аравія, відповідно.

Getty Images/Global Images Ukraine

Не виключено, що найближчим часом ми побачимо заявки, що готуються, й від інших претендентів. Зокрема, у пресі повідомлялося про інтерес до проведення фінальної частини ЧС-2030 з боку Алжиру, Камеруну та Тунісу; Австралії та Індонезії; Китаю; Колумбії, Еквадору та Перу; Казахстану; Ізраїлю, ОАЕ та Бахрейну.

Кого вважають фаворитом?

На поточний момент, експерти виділяють дві потенційні заявки-фаворити – це спільна заявка Іспанії та Португалії, до якої може приєднатися Україна, а також інтерконфедераційна заявка від Греції, Єгипту та Саудівської Аравії.

На користь останньої, окрім широкої географії і, як наслідок, розширених можливостей щодо підтримки від представників одразу трьох конфедерацій (УЄФА, КАФ та АФК), говорять серйозні політичні та економічні зв'язки кронпринця Саудівської Аравії 37-річного Мухаммеда ібн Салмана Аль Сауда. Останнім часом він грає на кількох дипломатичних, релігійних та економічних шахових дошках. Зокрема, принц Мухаммед допоміг в організації обміну полонених між Україною та росією, за підсумками якого наша сторона змогла повернути Героїв оборони Маріуполя та «Азовсталі», а також кількох іноземних комбатантів, які боролися за Україну.

Ряд західних країн вважають, що принц Мухаммед несе відповідальність за вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі у 2018 році, яке відбулося в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі. У спробах нормалізації відносин із Заходом, а також покращення власної репутації, спадкоємний принц всіляко намагається продемонструвати свою значущість й корисність світовій спільноті. Наприклад, у футболі саудити купили клуб АПЛ «Ньюкасл», де несподівано для багатьох зробили ставку на Едді Хау, під керівництвом якого «сороки» нині дуже непогано показують себе у найсильнішій лізі континенту, причому без мільярдних інвестицій у підсилення складу.

Втім, варіант із Саудівською Аравією, Єгиптом та Грецією має низку своїх очевидних недоліків. По-перше, у цьому випадку, швидше за все, знову доведеться говорити про проведення фінальної частини ЧС-2030 взимку, як цього року у Катарі. Це викликано кліматичними особливостями регіону, і навряд чи футбольну масовку будуть надихати подібні перспективи, хай навіть за дуже великі гроші. Крім того, азіатський регіон у 2022 році прийматиме чемпіонат світу, і негласний принцип географічної ротації, якого намагається дотримуватись ФІФА, також говорить не на користь цієї заявки, хоча вона й озброїлася підтримкою від Греції та Єгипту. Також не варто забувати, що ФІФА, напевно, й сама постарається хоч якось відбілити свою репутацію, яка постраждала після виборів країн-господарок ЧС-2018 та ЧС-2022. Тоді, нагадаємо, головний футбольний орган планети відверто звинувачували у тому, що ключове рішення було ухвалене під впливом фінансових обставин, або простіше кажучи – внаслідок відкритого підкупу посадових осіб.

У зв'язку з цим багато хто вважає, що ЧС-2030 пройде саме на полях Іспанії та Португалії, до яких готова доєднатися й Україна. Ще у вересні минулого року таку думку висловлював президент УЄФА Александер Чеферін.

«Впевнений, що ЧС-2030 пройде в Іспанії та Португалії. Ця заявка є виграшною, і ми зробимо все можливе, щоб допомогти двом країнам, які захоплені, живуть і дихають футболом, а також мають гарну інфраструктуру», - заявив Чеферін.

Присутність України в цій заявці може геополітично лише посилити її, бо нині підтримка нашої країни у світовому співтоваристві перебуває на дуже високому рівні, як би не намагався домогтися протилежного ворог та його нечисленні соратники.

Коли буде ухвалене остаточне рішення?

Голосування та вибір переможця відбудуться на 74-му конгресі ФІФА, який запланований на 2024 рік. Тоді ми дізнаємося, де саме пройде фінальна частина ЧС-2030.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 51
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 8
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KOT
Вообще пофиг на ЧМ 2030, сейчас главное рашистов перебить, а потом уже строить планы 
Олег Мандрівник
Предлагаю компромиссный вариант
Украина, Чили и Австралия
Andrey_1992
при чому матчі мають відбутися в Донецьку, Сімферополі і Краснодарі
wefgweg wegweg
Есть чувство, что Испания и Португалия пригласили к своей заявке еще Украину, чтобы точно выиграть это право)
romeoboss
Треба ще дожити до цего 2030року!
А ви не забули що в нас ще не закинчілась війна.
І ще богато треба буде чего відбудовивати.
І цей ворог(рашка)ні куди з нашого кардону не поділась
Може і у 30 році бомбордувати наши міста!
А для цего щоб Ч.С.відбувся треба укрепити кардон потужним ПВО!
romanchik.8409
Популизм наше Всё...На всех уровнях 
Хутин Пуйло
Известно, что преЗЕдент популист и с популизмом прекрасно справляется
zelc006
Як тільки Євробачення і Олімпіаду зимову проведемо, одразуж за Мундіаль примемся  співати....